Студопедия — Клеї на основі синтетичних полімерів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Клеї на основі синтетичних полімерів






Клеї на основі синтетичних полімерів (Кс – клеї синтетичні) є найрізноманітнішими і найрозповсюдженішими. Вони мають універсальне застосування, відрізняються високою стійкістю до дії різних середовищ, можливістю оптимізації властивостей за рахунок модифікації адгезивів і різного поєднання компонентів.

Недоліком деяких видів Кс є швидкий фізіологічний вплив на організм через токсичність мономерів, пластифікаторів і органічних розчинників. Останні обумовлюють також вогненебезпечність. Процес затвердіння Кс нерідко супроводжується усадковістю, появою крихкого клейового шва.

Більшість синтетичних клеїв є композиційними: крім адгезивів, до їх складу входять пластифікатори, наповнювачі та інші додатки. Група синтетичних клеїв підрозділяється на два сімейства: клеї на ос­нові термопластичних полімерів і клеї на основі термореактивних по­лімерів.

Клеї на основі термопластичних полімерів випускають у ви­гляді готових до використання рідких сполук, клейких стрічок або плівок. Рідкі клеї за своїм складом є розчинами термопластів в органі­чних розчинах або в мономерах, в'язких олігомерних полімерів, лег-котвердних мономерів.

Залежно від роду адгезивів розрізняють клеї перхлорвінілові, по-лівінілацетатні, поліізобутиленові, поліакрилові, поліамідні та карбоні­льні. Більшість термопластичних клеїв (Ктп) твердіють при кімнатній температурі за рахунок леткості розчинника або полімеризації мономе­ра. Двокомпонентний карбонільний клей твердіє, якщо додати пероксид бензолу, поліамідний - якщо нагріти вище 150 °С.

Клеї термопластичні мають досить добру адгезію, утворюють міцні й еластичні з'єднання, водостійкі, але недостатньо теплостійкі (50-60 °С). Вони придатні для склеювання неметалевих, іноді метале­вих поверхонь, що експлуатуються без великих навантажень. У торго­вельну мережу надходять здебільшого однокомпонентні, готові до використання клеї, виготовлені на основі перхлорвінілу і полівінілацетату.

Клеї перхлорвінілові ("Марс", МЦ-І, "Вінікс", ПХВ, Ц-І) прида­тні для склеювання при невеликому натягненні шкіри, паперу, тканин і пластмас на основі полівінілхлориду, поліакрилату і полістиролу. Клеї "Марс" і МЦ-І, крім перхлорвінілу, містять також інші полімери, тому добре склеюють вироби із деревини, скла, кераміки, целулоїду.

Клеї полівінілацетатні (ПВА, "Синтетичний" для побуту, ЕПВА, "Полівінілацетатний") придатні для склеювання паперу, шкіри, тка­нин, лінолеуму, паркету, виробів зі скла, фенопластів, порцеляни. Во­достійкість цих клеїв невисока, використовувати їх можна для виро­бів, що не контактують із водою

Липкі плівкові клеї (стрічки і плівки) складаються із паперової, тканинної або пластмасової підкладки, вкритої клеючою композицією на основі поліізобутилену, перхлорвінілу, етилцелюлози та інших по­лімерів. Використовують для облямівки креслень, електроізоляції, ма­ркування, пакування.

Клеї на основі термореактивних полімерів мають високу адге­зію до металів і неметалів, високі теплостійкість (75-250 °С) і морозо­стійкість, добру стійкість до води, мастил, бензину та інших розчин­ників. Випускають їх як одно-, так і двокомпонентними. Однокомпо­нентні клеї склеюються при гарячому затвердінні, але можуть тверді­ти і при кімнатній температурі, для чого потрібен більший час, а сам клейовий шов набуває меншої міцності. Випускають однокомпонентні клеї на основі резольної фенолформальдегідної смоли, яку модифіко­вано полівінілбутиралем, марок БФ-2, БФ-4 (для склеювання жорст­ких матеріалів - металів, деревини, кераміки, скла), що експлуатують при температурах від 60 до 60 °С; БФ-6 (для склеювання текстильних матеріалів). Двокомпонентні клеї виготовляють на основі епоксидних, фенол- і аміноальдегідних, ненасичених поліефірних, поліуретанових і кремнієорганічних смол. Одним з компонентів цих клеїв є розчин рід­кої смоли, другим - отверджувачі. Змішують компоненти за місцем використання. Для широкого застосування випускають двокомпонен­тні епоксидні, кремнієорганічні і сечовиноальдегідні клеї.

Клеї Гумові (каучукові)

Клеї гумові - це розчини каучуків і гумових сумішей в органіч­них розчинниках. Розрізняють клеї вулканізуючі і невулканізуючі.

Невулканізуючі клеї (торговельна назва "гумові") одержують розчином натурального каучуку в бензині. Вони мають добру адгезію до гуми і паперу, що склеюють при кімнатній температурі, достатню водостійкість і термостійкість (можуть експлуатуватися при темпера­турах від 10 до 80 °С), але клейовий шар недостатньо міцний. Фото­графії, приклеєні гумовим клеєм, не жолобляться, а в разі необхідності легко відділяються від підкладки.

До складу вулканізуючих клеїв входять синтетичні каучуки, іноді в суміші з натуральними, сірка та інші вулканізатори, прискорю­вачі вулканізації, наповнювачі, пластифікатори. Залежно від умов тве­рдіння вулканізуючі клеї поділяють на клеї гарячого і холодного твер­діння. Клеї гарячого твердіння при температурі близько 100 °С ство-

рюють вологостійкі, міцні, термо- і морозостійкі клейові плівки. Ви­користовують їх для склеювання гуми, ґумотканинних матеріалів і приклеювання до металів.

Клеї холодного твердіння створюють плівки при кімнатній тем­пературі (мають прискорювачі вулканізації).

Залежно від складу випускають готові до споживання одноком­понентні клеї і двокомпонентні.

Готові до споживання клеї випускають таких марок: "Бустилат". "88н", "88нп", "Бутилакс", "Наіритовий". Вони призначені для склею­вання гуми, тканин, лінолеуму, облицювальних плиток, а також ме­талу, скла, деревини.

Двокомпонентні клеї випускають таких марок: "Клей-герметик". "Еластосил" і використовують для шпаклювання щілин, герметизації стиків, склеювання виробів з деревини, кераміки, лінолеуму, шкіри.

Клеї крохмальні

Як адгезив у них містяться крохмаль або декстрин. Декстрин створюється при нагріванні крохмалю з невеликою кількістю кислоти. У порівнянні з крохмалем декстрин розчиняється у воді без нагріван­ня, створює прозорий клейовий розчин. Крохмальні клеї надходять у продаж у вигляді порошків ("Обойний", "Декстриновий", для шпалер та паперу, "Конторський") або паст ("Ортофікс", "Декстриновий кон­торський"). Декстринові клеї, призначені для конторських і фоторобіт, мають гарну адгезію до паперу, нешкідливі, але дуже гігроскопічні, неводотривкі, нестійкі до бактерій і плісняви. Висихають крохмальні клеї через дві години, декстринові - через 3-10 хв. Ними склеюють папір і картон, наклеюють шпалери на дерев'яну, керамічну та інші поверхні, а також склеюють шкіру і тканини.

Білкові клеї

Білкові клеї є продуктом хімічної переробки тваринних білків. Залежно від виду білків розрізняють клеї колагенові (міздровий і кіст­ковий), казеїновий і альбуміновий.

Колагенові клеї одержують варінням знежиреної колагенової сировини (міздрі - підшкірної клітковини і кісток). Випускають їх у вигляді плиток, зерен, гранул, луски і галерти (клейовий холодець), з змістом сухого клею більше 49%.

Казеїновий клей одержують дією мінеральних кислот на знежи­рене молоко.

Альбуміновий клей одержують на основі білка крові. Як і казеї­новий, він випускається у вигляді порошку із суміші білка (альбуміну або казеїну), гашеного вапна і антисептиків.

Білкові клеї нешкідливі, мають гарну адгезію до шкір, паперу, картону, деревини, але відрізняються низькою атмосферо- і водостій­кістю, малою життєздатністю (4-12 год), при більш тривалому збері­ганні вони розріджуються і псуються. Застосовують білкові клеї у ви­робництві меблів, фанери, музикальних інструментів, склеювання тек­стильних і шкіряних деталей, взуття, фарб.

Клеї ефіроцелюлозні

Клеї ефіроцелюлозні надходять у продаж у вигляді рідких роз­чинів нітроетилцелюлози під назвами: "Аго", "Рапід", "Кіноклей", "Ега". Нітроклеї швидко висихають (15-60 хв), створюють водостійку плівку з високою клейкою здатністю, універсальні до використання, але дуже вогненебезпечні, нестійкі до нагрівання, утримують шкідливі розчинники. Використовують нітроклеї для склеювання паперу, кар­тону, шкір, тканин, пластмас.

Клеї силікатні

Силікатні клеї - водні розчини силікатів натрію і калію. Надхо­дять у продаж у вигляді готових до споживання рідких клеїв. Ці клеї швидко висихають (4-12 хв), нешкідливі, негорючі, мають гарну клейку властивість, але з часом жовтіють і знижують міцність паперу, знебарвлюють фарбники. Використовують силікатні клеї для прикле­ювання палітурок, склеювання паперу.

Табл. 1. Асортимент клеїв

Найменування Виробник Компанія
Клей для плитки KREISEL Німеччина ТОВ "Торговий Дім "Стаффінг"
Клей для плитки CERESIT Україна ТОВ "Торговий Дім "Стаффінг"
Клей для плитки АРТИСАН Україна ТОВ "Торговий Дім "Стаффінг"
Ізомат АК-9-стандартний клей для плитки Німеччина-Греція ООО УкрросЭКСО
Мультифікс АК-10- високоякісний клей Німеччина-Греція ООО УкрросЭКСО
Ізомат АК-20-полімерцементний клей Німеччина-Греція ООО УкрросЭКСО
Ізомат АК-22-еластичний однокомпонентний Німеччина-Греція ООО УкрросЭКСО
Ізомат АК Еластик-високоеластичний Німеччина-Греція ООО УкрросЭКСО
Ізомат АК-Рапид-Швидкозастигаючий клей Німеччина-Греція ООО УкрросЭКСО
Ізомат АК-Мармур-полімерцементний клей Німеччина-Греція ООО УкрросЭКСО
Ізомат АК-Термо- армирований фіброй клей Німеччина-Греція ООО УкрросЭКСО
Порофікс АК-Блок-полімерцементнтй клей Німеччина-Греція ООО УкрросЭКСО
Клей для плитки у системі "тепла підлога" Росія ООО Сапсан М
Клей для плитки Будмайстер Україна ЛФ ТзОВ фірма "Ярекс"
Клей для плитки Ceresit Україна ЛФ ТзОВ фірма "Ярекс"
Клей для лінолеума, ковроліна, плитки Україна ТОВ Константа Лимитед
Клей ПВА ОМЕГА Tим-колор СПД Томашук
Клей КС-3 различн.фасовки Tим-колор СПД Томашук
Клей обойный КМВ Супер экспресс ЧСП “Модификатор-Агро”
Клей для деревини спеціальний DF-1 ДРОФА ТМ Santana UA Group LLC
Клей для паркета спеціальний DF-3 ДРОФА ТМ Santana UA Group LLC
Клей КАМІН - для облицювання камінів та печей ВИЛИС ООО Европак
Клей IZOL- для систем утеплення приміщень універсальний ВИЛИС ООО Европак
Клей для мармуру ВИЛИС ООО Европак
Клей СТ 83 креплення плит пінопласту Ceresit Україна ТСК Югас
Клей для плитки СМ-11 / 25 кг Ceresit Україна ПП РЕММАТ
Клей для плитки СМ-117 / 25 кг Ceresit Украина ПП РЕММАТ
Клей для гипсокартону "Перлфикс" / 30 кг КНАУФ Украина ПП РЕММАТ
Клей для плитки Tim-color ООО Тимекс тм.TIM-COLOR
Клей для гіпсокартону Tim-color ООО Тимекс тм.TIM-COLOR
Клея для плитки, черепиці та інших елементів DRIZORO СПД Рогальский
Клей для покриття Emfi ЧП Вороненко
Клей для плитки ANSERGLOB Лаки-Буд, ТОВ
Клей для мармуру ANSERGLOB Лаки-Буд, ТОВ
Клей для газобетону ANSERGLOB Лаки-Буд, ТОВ
Клей для мінвати ANSERGLOB Лаки-Буд, ТОВ
Клей «Момент Монтаж» Німеччина Henkel
Клей "Універсальний" Україна, Дніпропетровськ ТМ Сухі будівельні суміші
Клей для гіпсокартону Україна, Дніпропетровськ ТМ Сухі будівельні суміші
Клей для керамічної плитки ТМ PLAST Україна Фабринт ООО
Клей для пінополістиролу ТМ PLAST Україна Фабринт ООО
Клей для поклейки кромок низькотемператур. Турція OOO Sabir Makina
Клей для поклейки кромок високотеператур. Турція OOO Sabir Makina
Клей Постформінг Турція OOO Sabir Makina






Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2203. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия