Студопедия — Слайд 31) Лікування артеріальної гіпертензії.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Слайд 31) Лікування артеріальної гіпертензії.






Вагітним з м’якою чи помірною первинною артеріальною гіпертензією (АГ), які до вагітності отримували постійну антигіпертензивну терапію, медикаментозне лікування після встановлення діагнозу вагітності відміняють. Препарати, яким притаманний синдром відміни (b-адреноблокатори, клонідин), відміняють поступово.

У подальшому за вагітною ретельно спостерігають та інформують її про необхідність щоденного самоконтролю АТ у домашніх умовах. Не виключається можливість повернення до постійної антигіпертензивної терапії препаратами, припустимими до застосування під час вагітності (див. п. 12.6).

Хворим з тяжкою АГ, вазоренальною АГ, синдромом Кушінга, вузликовим периартеріїтом, системною склеродермією, цукровим діабетом та з тяжкими ураженнями органів-мішеней (див. п.4.3) продовжують постійну антигіпертензивну терапію під час вагітності. Якщо до вагітності лікування проводилося інгібітором ангіотензинперетворювального ферменту або блокатором рецепторів ангіотензину ІІ, або сечогінним засобом, хвору “переводять” на інший (інші) препарат, застосування якого (яких) безпечне для плода.

12.6. Медикаментозне лікування (табл. 1).

Препаратом вибору антигіпертензивної терапії під час вагітності є a-метилдофа через доведену безпечність для плода, у т.ч. і у І триместрі.

Лабеталол має істотні переваги перед іншими b-блокаторами завдяки наявності a-блокуючих властивостей (судинорозширювальний ефект), незначному проникненню крізь плаценту. У жодного новонародженого від матерів, що почали лікування лабеталолом між 6 і 13 тижнем, не зафіксовано вроджених вад розвитку. Найчастіші побічні реакції – біль голови і тремор.

Ніфедипін може негативно впливати на стан плода у разі внутрішньовенного чи сублінгвального застосування або при великих дозах. Раптова або надмірна гіпотензія може призводити до зниження матково-плацентарно-плодової перфузії, а отже до дистресу плода. Побічні дії (набряки гомілок, біль голови, відчуття припливу крові до голови, гіперемія шкіри, особливо обличчя, тахікардія, запаморочення) більше притаманні короткодіючим формам препарату і спостерігаються, зазвичай, на початку лікування. Слід пам’ятати, що одночасне застосування ніфедипіну і сульфату магнію може призвести до неконтрольованої гіпотензії, небезпечного пригнічення нервово-м’язової функції.

Бета-адреноблокатори негативно впливають на стан плода та новонародженого рідко. Проявами цього впливу є затримка утробного росту, брадикардія, гіпотензія, гіпоглікемія, пригнічення дихання. Жоден з b-блокаторів не виявляє тератогенності. Частота затримки утробного росту і народження дітей з малою масою для гестаційного віку тим вища, чим у меншому терміні починається лікування. Перевагу віддають b1-селективним блокаторам (менше впливають на b2-рецептори міометрія) та гідрофільним препаратам (менше проникають крізь плаценту). Основні побічні ефекти з боку матері – брадикардія, бронхоспазм, диспептичні явища, шкірно-алергічні реакції, підвищення скоротливої активності матки та інші. Характерним є синдром відміни.

Клонідин не можна вважати тератогенним, а його застосування у ІІІ триместрі не асоціюється з несприятливими фетальними або неонатальними наслідками. Проте, клонідин може спричиняти синдром відміни у новонародженого, що проявляється підвищеним збудженням, порушенням сну у перші 3–5 діб після народження. У разі застосування наприкінці вагітності у великих дозах можливе пригнічення ЦНС у новонародженого. Побічні ефекти з боку матері – сухість у роті, сонливість, пригніченість, депресія. Розвивається залежність, характерним є синдром відміни.

Гідралазин (дигідралазин) раніше дуже широко застосовували під час вагітності, особливо у разі тяжкої прееклампсії. Останнім часом з’являється все більше повідомлень про несприятливий вплив на новонароджених (тромбоцитопенія) та недостатню ефективність при хронічній гіпертензії, особливо у разі монотерапії. Не має тератогенної дії. Побічні ефекти – тахікардія, біль голови, набряк слизової оболонки носа, вовчакоподібний синдром.

Нітропрусид натрію використовують лише для швидкого зниження АТ у загрозливих випадках і за умови неефективності інших засобів. Максимальна тривалість інфузії – 4 години, оскільки в організмі утво­рюються ціаніди, концентрація яких після 4 годин може досягти токсичного для плода рівня.

Діуретики перешкоджають фізіологічній затримці рідини – процесу, притаманному нормальній вагітності. Таким чином вони призводять до зменшення ОЦК нижче оптимального. Особливо небезпечним це стає у разі нашарування прееклампсії, одним з основних патогенетичних механізмів якої є гіповолемія. Отже, як засоби базисної антигіпертензивної терапії діуретики під час вагітності не застосовують. Лише у хворих з АГ і серцевою недостатністю або нирковою патологією можливе призначення діуретиків (переважно тіазидних). Фуросемід у ранні терміни вагітності може діяти ембріотоксично. Калійзберігаючі діуретики вагітним зазвичай не призначають.

Категорично протипоказані вагітним інгібітори ангіотензин перетворювального ферменту. Встановлено, що вони здатні пригнічуват екскреторну функцію нирок плода, викликати маловоддя, а згодом безводдя. Якщо хвора постійно приймала інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту і продовжила їх прийом на початку вагітності, це у жодному разі не є показанням до переривання вагітності, оскільки вищеописані побічні ефекти притаманні за умови застосування препарату у ІІ та ІІІ триместрах вагітності. Проте хвору обов’язково “переводять” на інші антигіпертензивні засоби відразу ж після встановлення діагнозу вагітності (краще на етапі її планування).

Така сама тактика прийнята щодо блокаторів рецепторів ангіотензину ІІ.

Сульфат магнію не є антигіпертензивним засобом, але знижує АТ завдяки загальноседативній дії. Застосовують при нашаруванні тяжкої прееклампсії або розвитку еклампсії для попередження/лікування судомних нападів (див. розділ Прееклампсія/ Еклампсія п. 5.6.7).

 


Таблиця 1. Медикаментозне лікування артеріальної гіпертензії під час вагітності

Фармакологічна група, підгрупа Препарат Категорія FDA Режим застосування Макс. добова доза (мг) Примітки
базисна терапія (per os) швидке зниження АТ
Центральні a2-адреноагоністи Метилдофа В 250–500 мг 3–4 рази   Початкове лікування АГ (препарат вибору)
  Клонідин С 0,075–0,2 мг 2–4 рази 0,15–0,2 мг під язик або 0,5–1 мл 0,01% р-ну в/м чи в/в 1,2  
b-адреноблокатори неселективні   b1-селективні     з властивостями a-блокатора     Піндолол   С   5–15 мг 2 рази     –      
Окспренолол С 20–80 мг 2–3 рази    
Атенолол C 25–100 мг 1 раз   Частіше за інші b-блокатори спричиняє затримку утробного росту
Метопролол С 12,5–50 мг 2 рази    
Лабеталол С 100–400 мг 2–3 рази 10–20 мг в/в болюсно кожні 10 хв. (до 300 мг) або в/в краплинно 1–2 мг/хв.   Як базисну терапію призначають за неефективності метилдофи (препарат другої лінії)
Антагоністи кальцію дигідропіридини   Ніфедипін     Ніфедипін пролонг. дії     С   С     10–20 мг 3-4 рази     20–40 мг 2 рази     5–10 мг під язик чи розжувати або у формі крапель кожні 2–3 год     –.       –“–     Не рекомендується одночасно з сульфатом магнію (небезпека надмірної гіпотензії, пригнічення нервово-м’язової функції, депресії міокарда, дистресу плода) –“–
фенілалкіламіни Верапаміл В 40–80 мг 3–4 рази   Як базисний антигіпертензивний препарат у вагітних застосовується зрідка
Міотропні вазодилататори Артеріолярні     Гідралазин       С     10–50 мг 2–3 рази     5–10 мг в/в болюсно кожні 20 хв або в/в краплинно 0,5-1 мг/год чи 10–20 мг в/м         Менш ефективний ніж інші антигіпертензивні засоби. Застосовують усе рідше
артеріолярно-венулярні Нітропрусид натрію С В/в інфузія 0,25–0,5 мкг/кг/хв 120 мкг/кг Лише за відсутності гіпотен­зивного ефекту від інших засобів. Не можна вводити понад 4 годин
Діуретики тіазидні   Гідрохлор­тіазид   С   12,5–50 мг 1 раз   –   Як базисна терапія – лише у випадках АГ із сер­цевою чи нирковою недостатністю. Категорично протипоказані за приєднання прееклампсії
петльові Фуросемід С В/в болюсно 40–100 мг   Лише у разі набряку легенів чи гострій нирковій недостатності
Альфа-адреноблокатори a1-блокатори     Празозин     С     0,5–4 мг 3–4 рази     –         Препарат третьої лінії. Застосовують рідко в комбінації з b-блокатором
неселективні блокатори Пророксан С 2–3 мл 1% р-ну в/м   У разі неускладненого гіпертензивного кризу з вегетативними порушеннями
Заспокійливі Сульфат магнію В 4 г в/в болюсно з подальшою безперервною інфузією 1–3 г/год 28 г Знижує АТ, але застосовується виключно для поперед­ження або лікування судомного нападу у разі приєднання прееклампсії/ек­ламп­сії

(Слайд 33)

1. Якщо не розвинулася прееклампсія і гіпертензія є контрольованою, вагітність продовжують до фізіологічного терміну пологів.

2. У разі приєднання прееклампсії обирають тактику відповідно до її тяжкості.

У переважній більшості випадків розродження проводять через при­родні пологові шляхи.

(Слайд 34) У переважній більшості випадків розродження проводять через природні пологові шляхи.

  1. Під час пологів забезпечують суворий контроль АТ та серцевої діяльності роділлі, моніторинг стану плода.
  2. Медикаментозну антигіпертензивну терапію починають, якщо АТ ≥ 160/110 мм рт.ст. (А), причому бажано не знижувати АТ менше 130/90 мм рт.ст.
  3. Для лікування гіпертензії під час пологів використовують засоби, безпечні для плода і новонародженого.
  4. Доцільним є знеболення пологової діяльності у І та ІІ періодах пологів (ефективна профілактика прогресування гіпертензії). Метод вибору знеболення – епідуральна анестезія. Уразі неможливості проведення епідуральної анестезії застосовують ненаркотичні аналгетики, седативні засоби, фентаніл.

(Слайд 35) Кесарів розтин у плановому порядку виконують за умови наявності:

– неконтрольованої тяжкої гіпертензії;

– ураження органів-мішеней;

– затримки утробного росту плода тяжкого ступеня.

(Слайд 36) За умови необхідності розродження хворої у терміні до 34 тижнів вагітності проводять підготовку сур­фактантної системи легенів плода глюкокортикостероїдами.

У разі спонтанного початку пологової діяльності до повних 34 тижнів вагітності план ведення пологів вирішується консиліумом лікарів з урахуванням стану роділлі, стану плода та акушерської ситуації.

(Слайд 37) Третій період пологів ведуть активно.

У післяпологовому періоді забезпечують ретельний нагляд терапевта (кардіолога), щоденний контроль АТ, огляд очного дна, визначення протеїнурії, дослідження крові на креатинін. Продовжують попереднє антигіпертензивне лікування.

Лактацію не виключають.

Протипоказаннями до лактації та грудного вигодовування:

– злоякісна гіпертензія,

– тяжкі ураження органів-мішеней (див. п. 4.3).

Тимчасове протипоказання - неконтрольована гіпертензія.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 326. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия