Студопедия — Виступ Дружини юних пожежників
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Виступ Дружини юних пожежників

 

 

Стать та сексуальність: психологічний ракурс. Навчальний посібник, -

Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 1999. - 384 с.

 

 

У переважній більшості - це молоді жінки. Проте серед потерпілих буває чимало і чоловіків. Андрологи, які лікують статеву сферу чоловіків, підтверджують, що зґвалтування чоловіків чоловіками або жінками - здебільшого приховуються. Чому зґвалтовані чоловіки замовчують факти заподіяного насильства? Тому що, як представники сильної статі, вважають їх принизливими.

 

Хто ґвалтує чоловіків? У переважній більшості це чоловіки бісексуальної орі-єнтації. Поштовхом до бісексуальних контактів може стати перебування в го- могенних чоловічих групах як-то: виправно-трудові колонії, строкова армійська служба, банд-формування тощо. Зґвалтування в асоціальних групах виступає органічною частиною заподіяння зла, насильства і здійснюється, як правило, у груповий спосіб. Звичайно, ймовірність для чоловіка стати жертвою сексуальних домагань значно вища, якщо він перебуває в асоціальному середовищі геїв.Зазначимо, що психічна травма чоловіка - жертви насилля не менша, ніж у зґвалтованої жінки.

 

Тривалий час вважалося, що жінки не здатні до зґвалтування сильної статі, оскільки, мовляв, чоловічий статевий орган не може досягти ерекції в умовах стресу, тривожності, агресії та страху. Вперше Альфред Кінсі експериментальне довів, що біль, переляк, злість та інші негативні емоції можуть слугувати фізіологічним механізмом виникнення ерекції та оргазму, і не тільки у чоловіків, а й у жінок.

 

Двоє молодиків, що їх у стані сп'яніння виявила міліція в одному з підвалів житлового будинку, зізналися, що були зґвалтовані трьома жінками. Позна- йомилися вони біля гастроному. Купили випивку та закуску. Жінки запропону- вали вибрати місце для святкування. Виявилося, що в старшої, якій було десь за 30, саме був день народження. Тости проголошувалися один за одним. Один з чоловіків задрімав. Поки він спав, жінки спритно звільнили іншого "компань- йона " від штанів і заходилися маніпулювати його членом. Після першої еяку- ляції з однією із жінок, яка сіла верхи, надійшла черга другої. Жінки заходилися вдруге чаклувати над обм 'яклим членом. Далі дійшла черга до любителя сну...

 

Будь-яке насильство, особливо сексуальне, не минає безслідно для психіки потерпілого. У чому ж це виявляється? Ось одна з невигаданих історій.

 

У сексологічну клініку з приводу фригідності у зносинах з чоловіком звернулася 26-річна Тетяна О. У шлюбі - другий рік, вийшла заміж по любові. Хоче мати дітей, ось тільки інтимні стосунки з чоловіком не складаються. Він піклується про неї, виявляє турботу і ніжність не тільки в побуті, айв інтимних взаєминах. Проте щось заважає жінці приймати його пестощі та відповідати взаємністю. Це "щось " з 'ясувалося на одному з наступних прийомів, коли Тетяну у відповідь на пояснення психологом ролі прихованих переживань буквально "прорвало " на спогади про потаємне, про те, що здавалося назавжди забутим.

 

З'ясувалося, що майже вісім років минуло з того часу, коли Тетяна, випускниця школи, золота медалістка з райдужними планами приїхала вступати до сто-личного вузу. Дама на переможне повернення абітурієнтки чекали люблячі бать- ки та її хлопець. Проте всі сподівання рухнули за якусь годину. Напередодні іспиту Тетяна поверталася до гуртожитку через інститутський парк. Раптом звідкілясь з'явилися двоє молодиків, обидва добряче напідпитку. Дівчина навіть не встигла зойкнути, як вони повалили її на траву. Покликати на допомогу вона не могла, оскільки дужа рука затуляла їй рота. Далі було немовби не з нею. "...Спочатку один, а потім другий... " Єдине, що закарбувалося в пам'яті, - похвала першого: "Молодець, лялечко, вже й мокренька, зараз піде, як по маслу" та репліка другого:

 

"А ще й брикається, а сама хоче, аж труситься. " Молодики потім хутко зникли, а дівчина ще довго лежала на землі, аж доки не відчула, що промерзла до кісток. Пригадує, що єдиною думкою було бажання, щоб хтось добив та допоміг піти з життя. Тетяна надовго замовкла. На запитання, а що ж було далі, відповіла: "А нічого ". Якимось чином отямилася, підвелася, дійшла якось до гуртожитку. Ні- кому нічого не розповідала, та й нікому було. Сусідки по кімнаті готувалися до іспиту. А для Тетяни враз усе скінчилося. На екзамен не пішла. Замість цього відправила батькам телеграму: "Провалилася, знайшла роботу в інституті, не чекайте". Знала: такою, як зараз, повернутись додому не зможе нізащо. З того фатального випадку життя для дівчини втратило будь-який сенс. Знайшла ро- боту прибиральниці в цьому ж таки гуртожитку і була рада їй, бо забезпечили ліжком у кімнаті і хоч якимось заробітком. Два роки жила замкнуто, відлюдьку- вато. Заради батьків, через їхній відчай, сльози та благання на третій рік посту- пила на вечірнє відділення. Проте навіть у студентській групі уникала контактів з однокурсниками, особливо з хлопцями. Лише на випускному курсі зійшлася з майбутнім чоловіком. Про свою таємницю мовчала, та й чоловік особливого інтересу до її минулого не виявляв. "У тебе хтось був? "-запитав якось. Тетяна нічого не відповіла. Так і живуть. Як тільки поміж ними виникає близькість, у Тетяни перед очима встають ті молодики, навіть запах спиртного відчуває, а особливо оте огидне підхихикування: "Бач, ще й брикається, а сама хоче...

 

Подібних історій, щирих сповідей про скалічене пережитим зґвалтуванням життя можна навести безліч. Здається, ніхто ні про що не здогадується, то треба викинути з голови цей жах та продовжувати жити далі. Але ні, не забувається попри всі намагання поховати все в пам'яті. І це не випадково.

 

Психологи на основі численних спостережень за життям, долею жінок, які зазнали зґвалтування, дійшли висновку, що сексуальне насилля є комплексом таких надсильних подразників, які можуть призвести до серйозних порушень у психіці потерпілих, значних змін у концепції Я. Симптоми наслідків зґвалтування часто нагадують ознаки психічного розладу, який називають посттравматичним синдромом.

 

Як проявляється синдром травми зґвалтування? По-перше, травмуюча подія знову і знову переживається у нав'язливих, невимовне болючих спогадах. У снах, думках без усякого приводу з'являються деталі страшної події: місце, час, дії, почуття страху, переживання відчаю, самотності, покинутості... По-друге, зґвалтування повертається до жертви у формі так званого зворотного спалаху, тобто такого пригадування події, що здається, ніби вона відбувається зараз, саме в цю мить, на очах. У такому зворотному пригадуванні давня подія бачиться, мов жива, у тих звуках, фарбах, запахах, рухах, відчуттях, які так хочеться забути. Проте все марно. Картина стоїть перед очима, мов жива. По- третє, пережита травма часто змінює мотивацію активності потерпілого. Тобто, жертва сексуального насилля всіляко уникає діяльності або життєвих ситуацій, які хоч якось можуть нагадати про травму. Наприклад, жінка, яку зґвалтували, ухиляється від контактів з чоловіком, переживає почуття відчуженості до протилежної статі, стає ворожою навіть до старих добрих друзів, з якими ніколи не було і не могло бути ніяких інтимних контактів,

 

Досвід показує, що те, як переносить жертва зґвалтування пережитий нею стрес, залежить від багатьох чинників: приховування нею ознак насильства або ж, навпаки, їхнього оприлюднення з метою судової експертизи. Значною мірою психічний стан потерпілої чи потерпілого залежить від реакції оточення - рідних, працівників правоохоронних органів, медико-психологічної служби, друзів. Відомо, що далеко не всі жертви повідомляють про факт зґвалтування, оскільки побоюються скептично-презирливих поглядів тих посадових осіб, які повинні його засвідчити. Звичайно, дівчата та дорослі жінки, чоловіки - жертви сексуального насилля - по-різному реагують на зґвалтування як на стрес. Це залежить від віку потерпілих, їхньої освіти, професії, досвіду міжстатевих стосунків, емоційної вразливості, зрештою, сили Я.

 

Спеціаліста, які надають психотерапевтичну допомогу жертвам сексуального насильства, наголошують, що посттравматичний стрес зґвалтування про- являється не стільки в переживаннях з приводу якихось отриманих фізичних ушкоджень, скільки в порушенні сприйняття і прийняття себе як особистості, у деперсоналізації, роздвоєнні Я на зґвалтоване, понівечене, принижене і те, що залишилося від нього, що підвладне власній волі. Саме тому емоційні реакції, що супроводжують психічний стан у потерпілої особи в гострій фазі, тобто першому проміжку часу після зґвалтування, як правило, характеризуються відразою до власного тіла, самоекзаменуванням тілесних відчуттів, на кшталт: "Що зі мною? ", "Чому саме Я, а не хтось інший? ", " Чи Я залишилась вся тією (-им), що була (-в) раніше? ", "Що зі мною тепер буде? ", "Це ще Я чи вже ні? " тощо.

 

Сумніви щодо цілісності фізичного, тілесного Я змінюється звинуваченнями на свою адресу. Дівчата-жертви можуть годинами побиватися, що пішли саме тією, а не іншою дорогою, що вдягли саме те, а не інше вбрання, що вибрали той, а не інший час, що в той чи інший спосіб потурали ґвалтивнікові, не чинили належного опору. Так, одна з потерпілих жінок у перші дні після зґвалтування тільки те й робила, що змивала під душем "бруд насильства". Інша, майже не помічаючи ушкоджень ротової порожнини після насильницького орально-генітального акту, годинами побивалася над подряпиною та розірваною блузкою, з якої і почалося знущання над нею.

 

Після гострої фази переживання зґвалтування настає тривалий період реа- білітації, коли жертва сама або за допомогою психотерапевта намагається ро- бити зусилля, щоб повернутися до нормального життя. Цей період не менш важкий, ніж попередній. Він супроводжується підвищеною тривожністю, по- боюваннями, страхами. ^Мені снилися деталі зґвалтування так яскраво, що я схоплювалася серед ночі й не могла заснути до ранку. Мені здавалося, що близькі

та рідні ненавидять мене", - пригадувала одна дівчина. "Я була переконана, - казала інша потерпіла, - що навіть незнайомі люди, які зустрічалися на моєму шляху, дивилися на мене з огидою, мовляв, так тобі і треба, на інших же не нападають..."

 

Переживання жертв насилля пов''язані з типовими думками: "Я ніколи не зможу бути такою, як раніше "; "Нікому не можна довіряти, треба бути завжди насторожі" або "Чому така доля випала саме мені? Чим я завинила? ". "Я ненавиділа свою стать, перестала вірити чоловікам, навіть друзям, підозрювала кохану людину. Мені раптом став байдужий мій авторитет на роботі, те, що я роблю, як виглядаю... ". "Я стала огидною сама собі", - саме в такий спосіб проявляються віддалені наслідки сексуальної віктимізації у жінок, які є основним контингентом потерпілих.

 

Якщо гострий період або, як його ще називають, "застрягання на події" (коли, крім травми, жінка не помічає нікого й нічого), триває кілька днів, то період початкової реабілітації - до трьох місяців, а іноді й рік та більше. На думку психотерапевтів, жертва зґвалтування може повернутися до того психічного стану професійної чи навчальної активності, який передував психотравмі, в кращому разі протягом 3-4 місяців, а частіше - протягом року й довше. Проблеми ж відновлення психічної рівноваги, впевненості у собі, сексуальної активності часто не вдається розв''язати протягом тривалішого часу.

 

Особливо болісно позначається зґвалтування на розвитку міжстатевих стосунків жертви, а також на інтимних взаєминах. Сам процес злягання з коханим чоловіком, такий приємний та бажаний до отримання психотравми, перетво- рюється на справжню душевну та психічну муку. "Після того, що зі мною тра- пилося, - пригадувала одна з потерпілих, -мій хлопець був домене особливо ніжним та уважним. Він утримувався від близькості так довго, аж поки я сама не наполягла. Проте навіть тоді, попри всю його обережність та тактовність, я сприймала його дотики як справжнісінькі тортури. Я не могли досягти бодай маленького збудження, а крім того, стискалася, внутрішньо холола від обіймів коханого. Що вже казати про сам статевий акт. Все було звичним, проте тягнулося для мене надто довго. Раптом в мене сяйнула думка, що я дуже змінилася й уже ніколи не буду такою, як раніше. Тож не дивно, що сексуальне задоволення, якого я так і не змогла отримати, я просто зімітувала, зіграла, як актриса.... На жаль, це триває і досі... "

 

Особливу руйнацію психіці завдає умисне приховування зґвалтування, коли дівчина чи жінка з тих чи інших причин не може нікому довірити свою таємни- цю. "Я все життя почувалася, як на лаві підсудних ",- пригадувала одна літняпацієнтка, яка звернулася у клініку за психологічною допомогою з приводу менопаузи. "Я була веселою, життєрадісною, сексуальною доти, поки не була зґвалтована у відрядженні. Я зненавиділа себе, своє тіло, свої відчуття через те, що не чинила належного опору. З того часу мене як підмінили. Чоловік усе життя зі мною мучився, бо після того я вже ніколи не могла розслабитися під час сексу, не кажучи вже про те, щоб досягти оргазму ", - такою була сумна сповідь жінки через десятки років після зґвалтування.

 

Оскільки наслідки зґвалтування проявляються навіть через великий проміжок після сексуального нападу, вони спонукали психологів до розробки, по- перше, запобіжних або превентивних програм для дівчат, по-друге, посттравматичних, психореабілітаційних. Превентивні освітні програми розробляються з метою ознайомлення жінок, особливо юнок, з можливими ситуаціями та способами вірогідних зґвалтувань чи інших видів сексуального насильства. Слухачок ознайомлюють з психологічним портретом насильника, потенційно небезпечними для скоєння зґвалтування ситуаціями, а також з можливими способами свого захисту. Певні алгоритми поведінки відпрацьовуються не тільки на теоретичному рівні, а й на практичному, в сюжетно-рольових іграх, що моделюють різні життєві обставини. Наприклад, дівчата засвоюють головне правило: Не будь надто ввічливою у ситуації сексуального домагання, не бійся сказати рішуче "Ні!". Спробуй оцінити шанси можливих дій опору ґвалтівникові. Думай, де і як можна отримати допомогу. Або таке: "Не варто кричати: "Рятуйте!". Краще: "Пожежа!". Чи таке: "Спробуй домовитися з насильником, налякати його венеричними захворюваннями чи вірусом імунодефіциту" тощо.

 

Ці програми обов'язково інформують дівчат про місця та організації, до яких варто звернутися у разі сексуального насильства, а також необхідності пошуку заходів самодопомоги. Наприклад, спробуй оцінити шанси ймовірної небажаної вагітності. Якщо є хоч мала ймовірність, негайно звернися за медичною допомогою. Не варто покладатися на везіння. Ти можеш застосувати посткоітальний ("пожежний") метод запобігання вагітності. Застосування спеціальних таблеток у виняткових випадках і тільки протягом 72-х годин після статевого акту допоможе уникнути ускладнення.

 

Отже, якщо зґвалтування трапилося, то жертва насилля потребує особливої психологічної допомоги. Зважаючи на специфічні особливості посттравматич- ного синдрому зґвалтування, психотерапевтичні програми побудовані таким чином, щоб зібрати зруйноване Я потерпілої докупи. Практика показала, що найефективнішим прийомом досягнення психотерапевтичного ефекту є об'єд- нання жертв насильства в групи психологічної підтримки, відомі на Заході під назвою SARA (Sexual Attitude Reassessment у перекладі з англійської - пере- оцінка ставлення до сексуальності після сексуального насильства). Мета -до- помогти жінкам пережити горе й відновити свої психічні сили, віру в себе, в майбутнє, почати вести звичний спосіб життя. Принцип психотерапевтичної роботи в групі - віддзеркалення симптомів посттравматичного синдрому, ко- рекція базових переживань та емоційних станів, концентрація уваги на майбу- тньому, перших радощах у відновленні свого Я. "Так, - кажуть жінки-колишні жертви, - душа твоя болить, ти ображена на весь світ і на саму себе, спогади, сором душать так, що хочеться втекти подалі від всіх, щоб забутися хоча б намить. Але ти не одна з такими переживаннями і думками. Поділися ними. Десятки, сотні потерпілих жінок схожі на тебе. Твій досвід допоможе застерегти від нещасть інших, запобігти новому сексуальному насильству. Життя триває, і ти в ньому обоє ''язково ще будеш щасливою. Ти можеш вийти з кризового стану психологічно змужнілою, сильною, здатною протистояти лихоліттям долі на майбутнє".

 

Чому саме жертви насильства утворюють групи психологічної підтримки? Тому, що в спілкуванні із собі подібними потерпіла, по-перше, позбувається на- в'язливої думки, що таке нещастя може трапитися тільки з нею, а не з іншими. По-друге, спілкуючись з жінками, які отримали психотравму зґвалтування в ми- нулому, новопотерпіла має змогу не тільки поділитися наболілим, а й знайти то- тожне, спільне у власних почуттях з внутрішнім світом інших жертв. Основне послання в процесі тренінгу: "Ти не самотня у своєму відчаї, розгубленості, де- пресії. Це нормально, що в тебе з ''являються дивні думки та вчинки. Ти, як і ми, зможеш пройти крізь пекло страждань та болючих спогадів і ожити заново ".

 

Крім такого, психотерапевтичного спілкування в колі собі подібних, жертви зґвалтування вчаться прийомів саморегуляції емоційних станів, оволодівають технікою релаксації, переключення уваги, інтеграції Я та особистісного зрос- тання. Звичайно, "зворотні спалахи" можуть супроводжувати жінку все її життя. Тому психологи рекомендують не витісняти нсихотравму з пам'яті, а навпаки - говорити про наболіле. Це потрібно для того, щоб "розірвати" зв'язок емоції та думки, навчитися сприймати подію на раціональному рівні.

 

Скільки триває і коли закінчується програма психотерапевтичної допомоги? Група психологічної підтримки стає менш потрібною, коли вдається досягти та реабілітувати вміння потерпілої керувати власним Я в різних життєвих ситуаціях: Я зможу контролювати власне життя і бути щасливою. Здатність колишньої жертви зґвалтування до такого наказу, самопереконання та керівництва до дії символізує внутрішнє подолання синдрому травми насильства та повернення жінки до нового життя.

 

 

Виступ Дружини юних пожежників

(голос за сценою)

Вас береже від нещасть,

Проведе крізь вогонь та воду,

Дружина юних пожежників

______________________________

 

(музыка «Квін» «Show most goun», відеоролик «Наслідки пожежі», голос за сценою)

- Щорічно в світі від пожежі, які частіше за все виникають від людської безвідповідальності, гинуть десятки сотень люде й, стираються з обличчя Земля тисячі гектарів лісів, полів, гинуть беззахисні тварини. Лише в Україні за останні роки від пожеж загинуло

Більше 600 чоловік, «червоний звір» знищив тисячі гектарів лісових та степових угідь разом з їхніми мешканцями.

І ми прийшли до Вас, аби вберегти від цієї біди!

 

(на сцену виходять дюпівці, і співають пісню на мотив «Инь Ян» «Камикадзе»)

 

Сегодня мы здесь собрались

Пожарников дружины!

Перед любою бедой

Мы непобедимы!

Всех мы хотим Вас призвать

За жизнь свою бороться

Только для этого Вам

Слушать нас прийдеться!

 

И мы Вам все расскажем и покажем

Как избежать беды,

Что-бы не видеть слезы!

 

Припев:

Мы пожарников бригада,

Вместе каждый день от о дня!

Мы пожарников бригада,

Боремся мы против огня!

Мы пожарников бригада

Дальше с нами трусам нельзя!

Мы пожарников бригада,

Ничего не бойся! (2 раза)

 

 

(На сцені 4 учні– читають вірші)

1 В вогні не горять і в воді не тонуть.

Хай вогонь в серцях палає,

2: А пожежам не бувати.

В ночі не спати, в день не дрімати

3: Любу пожежу готові ми знешкодить

Було б де води набрати.

4: Ми ДЮПівці хоробрі, загартовані.

Глобальною проблемою схвильовані

1: Пожежі обпікають наші душі і серця

А віртуози на своїх місцях

2 Прагнемо всім, всім, розказати.

Що із вогнем вам не слід жартувати

3:Пустощі з ним – можуть вік вкоротити

Матеріальні скарби спопелити.

 

(учні уходять зі сцени, на сцену виходять Боги Олімпу під музику «Сіртакі»)

Ведуча

На вулиці своїм чудовим співом зачаровували пташки, зовсім тихо шуміло море…На Олімпі… вечоріло...

 

Зевс:

- Ой, щось мені геть нудно!ААААх!

 

Посейдон:

- А давайте розважимось і зробимо людям якийсь подарунок!

 

Афродіта:

(з захопленням)

- Ой чудова ідея! А який подарунок?

 

(Боги в раздумах)

Вед.:

Поміркували Боги, зважили все тай низпослали людям дари 2 стихії!

 

(Богийдуть зі сцени, лунає музика Філіппа Кіркорова «И огонь и вода», хлопець «вогонь» і дівчина «вода» виконують танець)

 

Вед.:

І зраділи люди та от тільки приборкати стихії так і не змогли!

Стихія перша - «Вогонь»

 

(на сцену виносять парту з «музейними експонатами» і табличкою «Руками не чіпати»)

Гід:

Раді вітати Вас, у нашому музеї «Горіло і диміло»!

- І так Експонат під№1 – це курка точніше те, що від неї лишилось після того як про неї забули.

- Експонат №2 - це штанці після того, як Вася Плюшкін поговорив з другом по телефону і забув про праску.

- Експонат №3 – це ялинка після фейєрверку бенгальських вогнів на новорічній вечірці у Маші вдома!

- Експонат №4- Ну а це і є Машин будинок, точніше те, що від нього лишилось, після того, як не загасили цигарку на цій же новорічній вечірці у Маші вдома.

- Експонат №5 - ну а це попіл, який залишиться після всіх нас, якщо ми не будемо дотримуватись правил пожежної безпеки! (1)

 

 

(на сцену виходять троє і читають вірші))

1: Хай пам’ятає кожен з вас

Де бензин, мастило, газ

Там вогонь не підпускай

Спалахне і буде край.

 

2:А як трапилась біда?

Що робити?

Не ховатися в куток,

А вогонь гасити!

 

3:Як вогонь іще малий –

Кружкою води залий,

Чи піском засип, накрий.

Що б не зміг ожити.

 

1: Як що горять

Електро дроти

Засип піском –

Не потрібно води.

 

2:В путь вирушаючи

Автомобілів власники

Перевірте придатність

Своїх вогнегасників.

 

1: Та коли недодивились,

І горить уже ваш дім,

То скоріше набирайте

Номер служби „01”!

 

2: Вмить пожежники примчаться

І погасять сходу дім

 

3: Люди, добре пам’ятайте

Номер служби „01”! (2)

 

Ведуча:

Та люди не змогли приборкати не лише вогонь,а й з водою в них теж виникали неприємності!

 

(грає музика «Титанік», на сцені стоїть хлопець і тримає дівчину за руки, вона інсценує падіння в воду)

Дівчина:

Врятуйте люди добрі! Я ж плавати не вмію!

(брикається, махає руками)

 

Хлопець:

- Небійся кохана твій герой врятує тебе! Круг, люди, дайте круг!

(учні за сценою)

- Нема круга!

 

Дів.:

Та що ж, ви! Загине тіло моє молоде!

 

Хлопець:

- Не бійся кохана, твій герой врятує тебе!

(лунає музика «Титанік», хлопець підходить до постраждалої ззаду, обхвачує її за підборіддя, кладе її животом на стегно зігнутої ноги, давить рукою на спину між лопаток, припіднімаючи голову за підборіддя, далі пробує пульс і починає робити штучне дихання, за допомогою рук. Таким чином, відбувається демонстрація правил рятування втопаючих)




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Глава 36 | Star Wars: Перемирие на Бакуре

Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 474. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия