Студопедия — Колебания. Таблиця 3.3 Споживачі Опис Оцінка величини частки 1
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Колебания. Таблиця 3.3 Споживачі Опис Оцінка величини частки 1

Таблиця 3.3

Споживачі Опис Оцінка величини частки
1. Новаторі! Ризикові — дуже легко сприймають новинки, сприймають товар, якщо рп вік допустимий, най­більш космополітичні, спілкуються з іншими но­ваторами 2,5%
2. Ранні послідовники Респектабельні - належать до локальної соціаль­ної системи, перевіряють перш ніж випробувати товар, ця категорія включає велику кількість спе­ціалістів 13,5%
3. Рання більшість Уважні — сприймають новинки раніше середньо - визначеного часу, рідко мають провідні позиції, вагаються деякий час перед покупкою 34%
4. Пізня більшість Скептичні - сприймають нові ідеї після середньо - визначеного часу, сприйняття може бути викли­кане як економічною необхідній ю, так і реакцією на певний тиск, до нововведень ставляться обе­режно 34%
5. Консерватори Традиційні - останні, які сприймають новинку, більш стримані у поглядах, орієнтуються на мину­ле, підозрілі до нового 16%

 

За вищенаведеною класифікацією споживчі категорії в загальному зображуються як характеристики успішності і розподілу (крива), що описують всіх споживачів щодо прийняття товару (див. рис. 3.5 та 3.6).

Час дифузій

Рис. 3.5. Криві частоти та прийняття нового товару

 

Рис. 3.6. Розподіл споживачів за ступенем новаторства у сприйнятті інно­вацій

 

Деякі аргументи на користь того, що крива такого типу є хибним відображенням реальності і базуються на припущенім, що всі 100% учасників соціальної системи (цільового ринку) сприймуть нововведення незважаючи ні на що. Це припущен­ня розходиться з результатами маркетингового дослідження, тому що тільки деякі товари чітко відповідають потребам всіх потенційних споживачів. Відповідно, можна виділити ще одну інтегровану категорію — "ті, які не сприймають", що відповідає ринковій реальності, адже не всі потенційні споживачі сприймають новинки. Тому на графіку 3.3 доцільно на осі ординат відкладати частку від тих, які сприймають.

Слід зазначити що, концентрація маркетингових зусиль зосереджується на новаторах або ранніх послідовниках і відповідні висновки мають важливе практичне значення для маркетингового планування і знайомства з новими товарами. Означаючи категорію тих, які сприймають, доцільно розглянути чинники, що її формують, серед яких ступінь сприйняття.

Ступінь сприйняття пов'язана з тим, який час потрібен новому товару для Його прийняття учасниками Купівельного центру організації-споживача. Досвід останнього десятиліття підтверджує, що впровадження новинок у світовому масштабі проходить все більшими темпами.

Метою маркетингу нового товару с завоювання широкого сприйняття товару так швидко, на скільки це можливо. Менеджери з маркетингу бажають досягти високою ступеня прийняття товару з метою проникнення на ринок і встанов­лення ринкового лідерства (завоювання як найбільшої частини ринку). Контроль проникнення передбачає встановлення низької ціни для запобігання проникнення уданий сегмент конкурентів. Швидке сприйняття товару показує торговельним посередникам, що товар вартий їх повної підтримки. Водночас, за певних умов менеджери з маркетингу можуть свідомо уникати швидкого товарного прийняття, притримуючись при цьому цінової стратегії "зняття вершків" (спочатку ціна на товар встановлюється дуже висока для споживачів, які можуть і бажають платити високу ціну, а потім - поступово знижується).

В доповнення до того, як довго проходить товар стадію між ознайомленням та прийняттям (у випадку існування купівельної спроможності), доцільно визначити тривалість самого пронесу прийняття (ступінь проникнення), ґрунтуючись на дослідженні мотивації груп споживачів інновацій.

Характеристики споживача новатора. Споживачі-новатори можуть бути визначені як порівняно маленька група спо­живачів. які найпершими купують новий товар. Проблема цього визначення полягає в терміні "найперші", який у решті - решт, є відносним. Соціологи визначають новаторів, як перших 2,5% учасників соціальної системи, які приймають новинку. В багатьох маркетингових дослідженнях процесу впровадження нововведень новатори визначаються, виходячи з термінів часу, протягом яких товар вважається новим. Наприклад, якщо дослідники визнають товар як новий протягом трьох перших місяців, новаторами є ті, хто купує товар протягом цих 3-х місяців. Інші дослідники визначають новаторів за ступенем новизни товару, коли купується мінімум новинок із певної групи нових товарів. За іншим підходом новаторів визначають як певну частку загального ринку (наприклад, 10% фірм певного географічного регіону щодо придбання нового товару).

Не дивно, що новатори мають набагато більше інтересу до інновацій, ніж ранні послідовники та консерватори. Так, ґрунтуючись на теорії впровадження, ранні покупці невеликих електромобілів набагато більше зацікавлені в автомобілях (вони люблять продивлятися автомобільні журнали, бувати на виставках та презентаціях автомобілів), ніж ті, хто купують з причин зручності маленькі машини протягом того самого періоду або ті, які купують електромобілі, але пізніше.

Новатори швидше отримують необхідну інформацію з неофіційних джерел та джерел масової інформації. Вони надають більше уваги роздумам про покупку нових товарів (послуг), ніж це роблять інші категорії споживачів. Окрім того, переважне число досліджень впровадження нововведень вказує, що новатори знайомлять інших споживачів з інформацією стосовно нових товарів і дають певні поради, і часто отримувач такої поради її дотримується. Як лідер, новатор досить часто впливає на прийняття чи неприйняття нового товару іншими споживачами.

Якщо новатор у захваті від нового товару і розхвалює його іншим, то цей товар може отримати швидке широке визнан­ня. Якщо новатор не задоволений товаром, відмовляє інших від користування, то прийняття товару може бути досить обмеженим або навіть призвести до "смерті" товару. Якщо товар не викликає особливого захоплення (оцінка ні позитивна, ні негативна), то споживач і-новатори не мають стимулу давати будь-які поради щодо товару. В таких випадках менеджер з маркетингу повинен через засоби масової інформації і за допомогою ''особистого продажу" вплинути на майбутніх покупців. Відсутність неофіційного впливу понижує ступінь прийняття товару і може призвести до неприйняття, тому що мотивовані споживачі-новатори можуть вплинути на ступінь прийняття чи неприйняття товару, на успіх чи провал новинки.

Існують певні риси, що відрізняють спож ивача-новатора від інших категорій споживачів. По-перше, новатори здебільшого менш категоричні. Вони готові спробувати новий або незнайомий товар без страху. Для порівняння, консерватори схиляються до того, щоб відкладати покупку новинки до тих пір, поки її успіх не стане очевидним.

По-друге, новатори зазвичай внутрішньо спрямовані,тобто коли приймають рішення про покупку товару, покладають­ся на свої власні цінності та стандарти. Консерватори, навпаки, покладаються на інших, бажають бути керованими у сприйнятті нового товару, а не покладатися на свої власні переконання. Деякі результати досліджень показують, що перші покупці нових моделей машин були впевнені в своїх власних поглядах, а пізні покупці вольти покладатись на інших. Отже, сприйняття товару проходить від ранніх до пізніх споживачів; відповідно сприйняття проходить поступово від тих споживачів, які впевнені в собі до тих, які покладаються на погляди інших.

По-третє, новатори видаються більш готовими сприймати нове і незнайоме, вони воліють покладатися на свої власні норми та переконання, ніж на відгуки інших. Для менеджерів з маркетингу ці індивідуальні риси допомагають визначити новаторів і правильно розділити політику просування інновацій для новаторів та пізніх послідовників. Новатори більш прихильно реагують на інформацію про товар або рекламу, що є природнім для їх сильної зацікавленості у товарі, вони готові оцінити якості нового товару, покладаючись на свої власні стандарти.

Ризик придбання нових товарів е одним із факторів споживчої поведінки. Ризик придбання є мірою невпевненості (чи страху), яку споживач відчуває щодо купівлі нового товару. Наприклад, досвід споживача недостатній, щоб визначити, чи буде новий товар служити добре і довго (або так само як який-небудь з альтернативних товарів). Дослідження у цій галузі показують, що новатори характеризуються низьким ступенем ризику придбання, вони відчувають мало страху перед використанням нового товару чи послуги. Споживачі, які відчува­ють, що придбання нового товару є трошки або взагалі не ризикованим, більше за інших роблять придбання новинки (на відміну від тих, хто відчуває страх перед ризиком). Іншими словами, відчуття суттєвого ризику обмежує новизну.

Відштовхуючись від, своєї азартності і низького почуття ри­зику, новатори частіше дізнаються про нововведення раніше, ніж інші. Потреба в унікальності (ексклюзивності) пояснює поведінку споживача-новатора. Дослідження говорять, що нові товари (з відомою чи невідомою маркою), які являли собою певну зміну у традиційних споживчих звичках, розглядаються в першу чергу тому, що є втіленням унікальності. Щоб досягти більшого прийняття нових товарів, менеджери з маркетингу повинні робити акцент саме па унікальності.

Новатори володіють такими характеристиками придбання товару та його використання, які відрізняють їх від консерваторів. Наприклад, споживачі-новатори знаходяться під меншим впливом товарного знаку, вони більш схильні "відкривати" товарні знаки. Це не дивно, тому що товарний знак відомої фірми справляє на споживачів велике враження і впливає на те, купить він чи ні новий товар.

Висновки, зроблені з досліджень впровадження та просування інновацій [84], показують, що ранні послідовники на відміну від пізніх мають:

більше контактів з промисловими і збутовими агентами;

більше прихильності до каналів масової інформації;

частіше шукають інформацію про новинки;

оперують кращими знаннями про нововведення;

більшою мірою довіряють думкам інших споживачів.

Споживачі-новатори схильні шукати вигоди від спеціальних заходів просування: знижок чи безкоштовних екземплярів товару. Новатори схильні бути вагомими споживачами товару тієї категорії, де вони є новаторами. Зокрема, вони купують велику кількість і споживають більше товару, ніж консер­ватори. Нарешті, розуміння того, який споживач може бути "споживачем-новатором" (знаходячи гаму нових послуг), може створити нові ринкові можливості для товарів.

Викладене дозволяє узагальнити основні відмінності категорій споживачів інновацій в табл. 3.4

 

Таблиця 3.4 Основні відмінності між новаторами та консерваторами

Характеристики Новатори Консерватори
1. Інтерес до товару більший менший
2. Лідерство існує не існує
3. Індивідуальні параметри:    
3.1. догматизм широкий нижчий
3.2.   кругозір кругозір
індивідуальні мотиви класні покладання на
    переконання піших
3.3. Азартність вища нижча
3.4. Почуття ризику менше більше
4. Купівля і споживчі характеристики:    
4.1. знання товарного знака менше більше
4.2. реакція на стимули більша менша
4.3. використання товару більше менше
5. Середньозважені звички:    
5.1. інтерес до ділових видань більший менший
5.2. інтерес до спеціалізованих журналів більший .менший
5.3. інтерес до виставок і ярмарок менший більший
6. Соціальні характеристики:    
6.1. соціальна інтеграція більша менша
6.2. соціальні прагнення більші менші
6.3. зв'язки з громадськістю більші менші
п Демографічні характеристики:    
7.1. пік молодший старший
7.2. ДОХІД вищий нижчий
7.3. освіта вища нижча
7.4. службове положення вище нижче

 

Підсумовуючи, маємо зв'язок між поведінкою новаторів та інтенсивним використанням інновацій. Споживачі-новатори с не тільки важливим сегментом ринку з точки зору лідерства у використанні новинок, вони також є реальним ринком збуту (з врахуванням ціни товару). їх схильність до пошуку перспективних товарних марок, використання товарів різних та унікальних напрямків, їх позитивне ставлення до засобів просування є гарантами того, що новатори будуть користуватися даною товарною маркою до тих пір, доки не знайдуть кращої альтернативи.

 

Колебания

 

78. Пусть смещение тела из положения равновесия при гармоническом колебании задается формулой . Фаза скорости имеет вид:

А) Б) В) Г)

 

79. Пусть смещение тела из положения равновесия при гармоническом колебании задается формулой . Фаза ускорения имеет вид:

А) Б) В) Г)

 

80. Частота собственных колебаний маленького груза, подвешенного на длинной нити, равна w0. Какова будет частота колебаний, если массу груза уменьшить в 3 раза, а длину нити подвеса увеличить в 3 раза?

 

А) В) Д)
Б) Г) Е) среди приведенных выше ответов нет правильного

 

81. Математический маятник отклонили от положения равновесия на угол 0,1p и в момент t = 0 отпустили. Угол отклонения нити маятника от вертикали зависит от времени по закону . Определите начальную фазу a колебаний.

 

А)   Б) 0,1 p В) p/2 Г) 3p/2

 

82. Координата, определяющая смещение шарика из положения равновесия, зависит от времени по закону . Найдите отношение величин скоростей шарика в точке, отстоящей от положения равновесия на три пятых амплитуды колебаний, и в положении равновесия.

А) 1/5 Б) 3/5 В) 4/5 Г) 2/10 Д) 2/5

 

 

83. Шарик, подвешенный на пружине, совершает колебания по закону (x, t – в единицах СИ). Через какое время после начала движения из положения равновесия шарик пройдет путь, численно равный амплитуде колебаний?

А) 4 с Б) 2 с В) 16 с Г) 8 с

 

 

84. Гармонический осциллятор совершает колебания. Какие из перечисленных ниже величин достигают максимального значения в момент прохождения грузом положения равновесия: скорость v, ускорение a, квазиупругая сила F, кинетическая энергия T, потенциальная энергия U?

 

А) v, F, U Б) v, F, T В) a, F, U Г) v, T

 

85. Материальная точка движется вдоль оси x под действием силы . При этом - проекция силы на ось x, α – положительная постоянная. Точка совершает гармонические колебания, если

А) Б) В) Г)

 

86. Материальная точка массы m совершает гармонические колебания с частотой ω и амплитудой A под действием квазиупругой силы . Максимальное значение модуля квазиупругой силы при таком движении точки . Какие из приведенных ниже выражений для полной энергии колеблющейся точки являются верными?

А) Б) В) Г) Д)

 

87. Уравнение гармонических колебаний материальной точки имеет вид , где A и B – положительные постоянные. Период колебаний равен:

 

А) В)
Б) Г)

88. Из трех гармонических одинаково направленных колебаний с равными амплитудами и частотами, но различными начальными фазами отобрать пары таких, которые при сложении гасят друг друга: 1) ; 2) ; 3) .

 

А) 1 и 2 Б) 2 и 3 В) 1 и 3 Г) 1 и 2, а также 1 и 3 Д) 1 и 2, а также 2 и 3

89. Период собственных незатухающих колебаний маятника равен T 0, период затухающих колебаний маятника в некоторой вязкой среде T 1, а резонанс смещения при вынужденных колебаниях маятника в этой среде наблюдается при периоде внешней силы T 2. Укажите правильное соотношение между периодами:

 

А) Б) В) Г)

90. Какова амплитуда колебания, получающегося при сложении следующих гармонических колебаний одного направления: , ?

А) A Б) 2 A В) A /2 Г) A /3

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Формула Коши-Адамара. | Колебания

Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 711. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.042 сек.) русская версия | украинская версия