Студопедия — Статут Міжнародної Організації Праці
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Статут Міжнародної Організації Праці






 

Ухвалено рішенням педагогічної ради ліцею

 

Протокол № ___ від ___________________

 

 

І. Загальні положення

 

1.1. Військово-морський ліцей є державним загальноосвітнім навчальним закладом ІІІ ступеня з військово-професійною спрямованістю навчання та допрофесійної підготовки, що передбачає проведення поглибленої допризовної та посиленої фізичної підготовки і виховання в юнаків готовності до військової служби.

Ліцей створено наказом Міністра оборони України від 10.09.08 № 448 „Про створення військово-морського ліцею у місті Севастополь.

 

1.2. Юридична адреса Військово-морського ліцею: 99028, м.Севастополь, вул. Дибенка,1а, тел.: (0692)53-32-75, сайт www.svmi.com.ua, електрона пошта [email protected].

 

1.3. Військово-морський ліцей (далі ВМЛ) є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, своє найменування та свою символіку, Бойовий прапор, гербову печатку, штамп, бланки зі своєю назвою, реєстраційні рахунки в органах Державного казначейства України. Права й обов’язки юридичної особи ліцей набуває з дня його державної реєстрації.

Засновником ВМЛ є Міністерство оборони України.

 

1.4. Головною метою ліцею є забезпечення реалізації права громадян на здобуття повної загальної середньої освіти.

 

1.5. Основними завданнями ВМЛ є:

надання ліцеїстам повної загальної середньої освіти, формування і розвиток соціально зрілої, творчої особистості з усвідомленою громадянською позицією, почуттям національної самосвідомості, а також створення умов для оволодіння систематизованими знаннями про природу, людину, суспільство, культуру тощо;

створення умов для здобуття вихованцями ліцею (далі – ліцеїстами) освіти в межах обсягу, визначеного державним стандартом загальної середньої освіти;

забезпечення поглибленої допрофесійної підготовки військового спрямування, можливостей здобуття ліцеїстами первинних військових знань та навичок, необхідних для подальшого їх вступу і навчання у вищих військових навчальних закладах та вищих навчальних закладах, що мають військові навчальні підрозділи;

виховання ліцеїстів у дусі відданого служіння Українському народові, любові до військової служби та свідомого прагнення до оволодіння професією офіцера.

 

1.6. ВМЛ у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України „Про освіту”, „Про загальну середню освіту”, Положенням про військовий ліцей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.03 № 1087, нормативно-правовими актами Міністерства оборони України, нормативно-правовими актами Міністерства освіти і науки України, даним Статутом та іншими законодавчими актами України.

 

1.7. ВМЛ самостійно приймає рішення і здійснює діяльність у межах компетенції, передбаченої чинним законодавством, Положенням про військовий ліцей та власним Статутом.

 

1.8. ВМЛ несе відповідальність перед особою, суспільством та державою за:

 

дотримання умов, що визначаються за результатами ліцензування та атестації;

реалізацію головних завдань визначених Законом України “Про загальну середню освіту”;

безпечні умови освітньої діяльності;

дотримання державних стандартів освіти;

дотримання фінансової дисципліни.

 

1.9. Навчання ліцеїстів здійснюється державною мовою.

 

1.10. ВМЛ має право:

користуватися пільгами, що передбачені для закладів державної системи освіти;

проходити в установленому порядку атестацію;

визначати форми і засоби організації навчально-виховного процесу відповідно до вимог, встановлених Міністерством освіти і науки України та Міністерством оборони України;

визначати варіативну складову освіти, розробляти власні програми навчальної та науково-методичної роботи з урахуванням Державного стандарту та впроваджувати їх в освітню діяльність ліцею;

проводити розподіл педагогічного навантаження між педагогічними працівниками;

проводити конкурсний відбір учителів;

організовувати підвищення кваліфікації та стажування педагогічних працівників, у тому числі на базі вітчизняних та зарубіжних науково-методичних центрів;

проводити атестування педагогічних працівників;

проводити конкурсний відбір юнаків для навчання в ліцеї у відповідності до Правил прийому до Військово-морського ліцею;

проводити науково-дослідну, експериментальну, пошукову роботу;

вносити пропозиції щодо змін до штату ліцею, формування штатного розпису, встановлення заробітної плати і форм матеріального заохочення особового складу ліцею;

призначати на посади працівників ліцею;

залишати у своєму розпорядженні і використовувати кошти від господарської діяльності;

надавати платні послуги на договірній основі за переліком видів господарської діяльності, затвердженим Кабінетом Міністрів України;

виключно на благодійній основі використовувати можливості підприємств, організацій, установ, добродійних фондів, асоціацій, профспілок тощо для покращення освітньої діяльності ліцею;

розвивати навчально-матеріальну базу ліцею;

здійснювати самостійну видавничу діяльність (випуск власної газети, навчальної та науково-методичної літератури, експрес-інформації тощо);

за погодженням з Департаментом військової освіти та науки Міністерства оборони України об'єднувати на підставі спеціальних угод свою діяльність з діяльністю інших підприємств, установ і організацій як в Україні, так і за її межами;

брати участь у роботі міжнародних організацій, асоціацій і рухів.

 

1.11. ВМЛ має будівлі, споруди, у яких розташовані навчальні, житлові, адміністративно-господарські приміщення та інше військове майно, що закріплюється Міністерством оборони України за ліцеєм на праві оперативного управління і використовується для забезпечення розміщення ліцеїстів та організації навчально-виховного процесу.

Правовий статус військового майна ВМЛ визначається Законом України „Про правовий режим майна у Збройних Силах України”.

Відповідно до чинного законодавства ліцей:

володіє і самостійно користується приміщеннями, спорудами, обладнанням і відведеною територією;

користується і самостійно розпоряджається всім майном, що є в ліцеї та майном, що придбане закладом за власні кошти чи передане йому безкоштовно іншими юридичними і фізичними особами (в тому числі й зарубіжними).

 

1.12. У ліцеї створюються та функціонують:

педагогічна рада;

методичні ради;

проводяться додаткові і факультативні заняття.

 

1.13. Медичне обслуговування ліцеїстів та відповідні умови для його організації забезпечуються Міністерством оборони України та здійснюються Військово - медичним клінічним центром Кримського регіону.

 

1.14. Взаємовідносини ВМЛ з юридичними і фізичними особами визначаються відповідно до чинного законодавства та на підставі відповідних договорів.

 

IІ. Організація навчально-виховного процесу

 

2.1. Організація навчально-виховного процесу в ліцеї здійснюється відповідно до законів України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, Положення про військовий ліцей, даного Статуту, а також нормативно-правових актів Міністерства оборони України та Міністерства освіти і науки України.

 

2.2. Термін навчання у ліцеї становить 2 роки (3 роки з часу, визначеного законодавством про перехід загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст, структуру і 12-річний термін навчання).

 

2.3. Ліцей планує свою роботу самостійно.

Основним документом, що регламентує навчально-виховний процес, є навчальний план, який складається на основі типових навчальних планів Міністерства освіти і науки України із конкретизацією варіативної частини освіти та профілю навчання.

Під час складання навчального плану враховується спрямованість підготовки ліцеїстів на подальшу військову службу в Збройних Силах.

Навчальний план ліцею погоджується з департаментом загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України та Департаментом військової освіти та науки Міністерства оборони України і затверджується управлінням освіти і науки Севастопольської міської державної адміністрації.

Крім того, в ліцеї розробляються інші документи з організації і планування навчально-виховного процесу у відповідності до вимог Інструкції з організації і планування навчально-виховного процесу у військовому ліцеї.

 

2.4. Відповідно до вимог робочого навчального плану педагогічні працівники самостійно добирають програми, підручники, навчальні посібники, які мають відповідний гриф Міністерства освіти і науки або Міністерства оборони України, а також науково-методичну літературу, дидактичні матеріали, педагогічні технології, що мають забезпечити отримання освіти на рівні державних стандартів, виконання інших статутних завдань.

 

2.5. Індивідуалізація і диференціація навчання в ліцеї забезпечуються реалізацією інваріантної та варіативної складових змісту Державного стандарту загальної середньої освіти. Варіативна частина формується ліцеєм з урахуванням спеціалізації та профілю навчання ліцеїстів.

 

2.6. Навчально-виховний процес у ліцеї організовується у формі уроків, лекцій, лабораторно-практичних, семінарських занять, диспутів, навчально-виробничих екскурсій тощо і поєднується з науково-методичною, науково-дослідною та експериментальною роботою педагогічних працівників. Поряд з традиційними формами і методами можуть використовуватися також інноваційні технології навчання.

Під час навчально-виховного процесу в ліцеї проводяться факультативні та додаткові заняття загальноосвітнього і військово-прикладного характеру, заняття в спортивних секціях, гуртках військово-історичного, національно-патріотичного та культурно-естетичного спрямування, спортивні змагання, екскурсії.

 

2.7. Військово-патріотичне виховання ліцеїстів здійснюється з метою забезпечення їх високої мотивації до військової служби, формування морально-психологічної готовності до захисту суверенітету і територіальної цілісності України, активної громадянської позиції, військово-професійних, морально-психологічних і фізичних якостей захисників Вітчизни.

Військово-патріотичне виховання організується у формах ознайомлення ліцеїстів з бойовими традиціями українського народу, повсякденною життєдіяльністю та бойовим навчанням у Збройних Силах України із пріоритетним виділенням Військово-Морських Сил, залученням ліцеїстів до військово-історичної роботи, а також під час набуття ліцеїстами теоретичних знань та практичних навичок з курсу „Захист Вітчизни”. Поряд з традиційними формами і методами можуть використовуватися також інноваційні технології військово-патріотичного виховання.

 

2.8. У ліцеї запроваджуються такі військові ритуали: урочисті шикування (мітинги) з нагоди посвяти в ліцеїсти юнаків, які вступили до ліцею; початку навчального року (День знань); свята останнього дзвоника; випуску ліцеїстів.

Ліцеїсти можуть залучатися до участі в парадах військ, військово-патріотичних заходах згідно Указу Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України та (наказів, розпоряджень, директив, доручень) Міністра оборони України та начальника Генерального штабу Збройних Сил України – Головнокомандувача Збройних Сил України, директора Департаменту військової освіти та науки Міністерства оборони України.

У ліцеї урочисто відзначаються державні і військові свята, пам’ятні дати української історії та День ліцею.

 

2.9. Режим роботи ліцею – цілодобовий, затверджується рішенням педагогічної ради ліцею та погоджується з відповідним органом управління освіти і територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби. Протягом навчального року ліцеїсти перебувають в ліцеї цілодобово. Звільнення з розташування ліцею здійснюється у визначений розпорядком дня час.

 

2.10. Розпорядок дня та Правила внутрішнього розпорядку ліцею затверджуються начальником ліцею відповідно до вимог Конституції України, законів України „Про освіту”, „Про загальну середню освіту”, статутів Збройних Сил України з урахуванням вікових особливостей ліцеїстів.

На початку нового навчального року всі учасники навчально-виховного процесу ознайомлюються з Правилами внутрішнього розпорядку ліцею під підпис.

 

2.11. Ліцеїсти у відповідності до Правил внутрішнього розпорядку та розпорядку дня залучаються до робіт з самообслуговування, різних видів іншої суспільно корисної праці з урахуванням віку і фізичних можливостей за умови дотримання Державних санітарних правил та норм (ДСПіН 5.5.2.008 -01).

Відволікання ліцеїстів за рахунок навчального часу для виконання і здійснення заходів, не пов'язаних з процесом навчання та виховання, забороняється.

 

2.12. Зарахування до ліцею здійснюється за результатами конкурсу, який проводиться відповідно до Правил прийому до ліцею, що затверджуються Міністерством освіти і науки України за погодженням з Міністерством оборони України.

З числа осіб, які не зараховані до ліцею за результатами конкурсу, формується відповідно до їх рейтингу резерв вступників до ліцею в кількості 10 відсотків від чисельності набору. Зазначені особи мають переважне право на зарахування до ліцею протягом навчального року за наявності вільних для навчання місць. У цьому разі зарахування до ліцею протягом навчального року здійснюється у виняткових випадках тільки з дозволу директора Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України.

Зарахування учнів загальноосвітніх шкіл до випускного курсу не дозволяється.

 

2.13. Ліцеїсти під час навчання проживають у спеціально обладнаних приміщеннях ліцею та забезпечуються за рахунок держави речовим майном у порядку та за нормами, що передбачені законодавством.

Харчування ліцеїстів здійснюється за нормами, передбаченими законодавством.

 

2.14. На час навчання в ліцеї та з метою забезпечення допрофесійної підготовки, виховання готовності до військової служби і вироблення навичок статутних відносин між ліцеїстами – майбутніми військовослужбовцями, проводять наступні заходи:

особам, які зараховуються на навчання до ліцею, наказом начальника ліцею присвоюється навчальне звання „ліцеїст” і видається посвідчення встановленого зразка, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.03 № 1087;

класи в ліцеї іменуються навчальними взводами, які об’єднуються в навчальні роти і поділяються на навчальні відділення;

найбільш підготовлені і дисципліновані ліцеїсти призначаються на посади командирів навчальних відділень та заступників командирів навчальних взводів. Наказом начальника ліцею цим ліцеїстам присвоюються такі навчальні звання:

командиру навчального відділення – „ віце-старшина 2 статті;

заступнику командира навчального взводу – „віце-старшина 1 статті”.

 

2.15. Структура навчального року та режим роботи встановлюються ліцеєм у межах часу, передбаченого робочим навчальним планом.

Тривалість навчального року обумовлюється виконанням навчальних програм з усіх предметів, але не може бути меншою, ніж 190 робочих днів (без урахування часу, необхідного для складання Державної підсумкової атестації).

Тривалість канікул для ліцеїстів протягом навчального року повинна становити не менш як 30 календарних днів.

 

2.16 Тривалість уроку складає 45 хвилин. Тривалість перерв між уроками – 10 хвилин, а після четвертого уроку – велика перерва тривалістю 30 хвилин (для ліцеїстів – другий сніданок).

 

2.17. Щоденна кількість і послідовність навчальних занять визначається розкладом уроків, який складається відповідно до вимог робочого навчального плану з дотриманням педагогічних та санітарно-гігієнічних вимог і затверджується начальником ліцею.

Час для проведення факультативних та додаткових занять визначається розпорядком дня ліцею.

На виконання завдань на самостійну підготовку відводиться 3 години.

 

2.18. Зміст, обсяг і характер завдань на самостійну підготовку визначаються вчителем відповідно до педагогічних та санітарно-гігієнічних вимог з урахуванням індивідуальних особливостей ліцеїстів.

Виконання завдань на самостійну підготовку здійснюється під керівництвом командира взводу – офіцера-вихователя, офіцера-психолога роти, вихователя-методиста та вихователя.

 

2.19. У ліцеї здійснюється оцінювання навчальних досягнень ліцеїстів.

Оцінювання навчальних досягнень ліцеїстів здійснюється відповідно до критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 05.05.08 № 371.

Основними видами оцінювання навчальних досягнень ліцеїстів є поточне та підсумкове (тематичне, семестрове, річне), державна підсумкова атестація.

Обов’язковому оцінюванню підлягають навчальні досягнення ліцеїстів з предметів інваріантної та варіативної складових навчального плану ВМЛ.

З метою якісного оцінювання навчальних досягнень ліцеїстів та для забезпечення оптимальної організації виконання обов’язкових письмових робіт складається графік проведення окремо на І та ІІ семестри письмових контрольних робіт протягом навчального дня.

Виставлення оцінок визначено наказом Міністерства освіти і науки України від 03.06.08 № 496 „Про затвердження Інструкції з ведення класного журналу учнів 5-11(12)-х класів загальноосвітніх навчальних закладів”.

У документ про освіту (табель навчальних досягнень, свідоцтво, атестат) вносяться оцінки рівня навчальних досягнень відповідно до чинної системи незалежного оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України.

 

2.20. Ліцеїсти, які мають річні та підсумкові оцінки навчальних досягнень середнього, достатнього та високого рівнів, у відповідності до наказу начальника ліцею переводяться до наступного курсу.

 

2.21. Ліцеїсти, (крім дітей-сиріт, дітей, які залишилися без опіки батьків та дітей, батьки яких загинули при виконанні службових обов’язків) які за підсумками навчання в першому семестрі мають три та більше оцінки навчальних досягнень початкового рівня (1, 2, 3 бали), за рішенням педагогічної ради та відповідним наказом начальника ліцею, з ліцею відраховуються, незалежно від того, на якому курсі вони навчалися.

 

2.22. Ліцеїсти, які мають за підсумками річного оцінювання мають початковий рівень навчальних досягнень (1, 2, 3 бали) хоча б з одного предмета, за рішенням педагогічної ради та відповідним наказом начальника ліцею, відраховуються з ліцею і направляються на навчання до загальноосвітніх навчальних закладів за місцем проживання батьків або осіб, які їх заміняють, з повідомленням про це відповідного органу управління освітою відповідно до чинного законодавства.

 

2.23. Питання щодо відрахування ліцеїста за результатами навчання та за порушення Правил внутрішнього розпорядку розглядається педагогічною радою в присутності хоча б одного з його батьків або особи, яка їх замінює.

 

2.24. Поведінка ліцеїстів оцінюється як „зразкова”, „задовільна”, „незадовільна”.

Оцінка „зразкова” виставляється ліцеїстам, які старанно навчаються і беруть активну участь у житті ліцею, виконують вимоги статутів Збройних Сил України та обов’язки ліцеїста, визначені даним Статутом.

Оцінка „задовільно” виставляється ліцеїстам, які виконують вимоги статутів Збройних Сил України, обов’язки ліцеїста, визначені даним Статутом, але допускають окремі порушення дисципліни.

Оцінка „незадовільно” виставляється ліцеїстам, які не виконують своїх обов’язків, визначених даним Статутом, або допускають грубі порушення військової дисципліни в ліцеї.

В окремих випадках оцінка „незадовільно” може бути виставлена за скоєння ліцеїстами поодиноких антигромадських або аморальних вчинків.

 

2.25. Семестрові та річні оцінки поведінки ліцеїстів – „зразкова” та „задовільна” – виставляються після обговорення на педагогічних нарадах рот і затверджуються командирами рот.

Оцінка „незадовільна” виставляється за рішенням педагогічної ради ліцею за поданням педагогічної ради роти. Ліцеїсти, які отримали оцінку „незадовільна”, з ліцею відраховуються.

 

2.26. Ліцеїсти, які систематично або грубо порушували дисципліну (перелік порушень визначається правилами внутрішнього розпорядку ліцею), за рішенням педагогічної ради та відповідним наказом начальника ліцею, відраховуються з ліцею і направляються на навчання до загальноосвітніх навчальних закладів за місцем проживання батьків або осіб, які їх заміняють, з повідомленням про це відповідного органу управління освітою.

Питання щодо відрахування ліцеїста за систематичні або грубі порушення дисципліни розглядається педагогічною радою в присутності хоча б одного з його батьків або особи, яка їх замінює.

 

2.27. Переведення ліцеїстів на їх прохання та за згодою батьків або осіб, що їх заміняють, до іншого військового ліцею або ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою чи навпаки проводиться у виняткових випадках рішенням директора Департаменту військової освіти та науки Міністерства оборони України, як правило, після завершення навчального року.

2.28. Навчання в ліцеї завершується проведенням державної підсумкової атестації ліцеїстів у порядку, що визначається і затверджується Міністерством освіти і науки України для системи загальної середньої освіти.

Державну підсумкову атестацію проводить державна атестаційна комісія в суворій відповідності до нормативно-правових актів Міністерства освіти і науки України. Склад державної атестаційної комісії затверджується начальником ліцею.

 

2.29. Випускникам ліцею, які пройшли державну підсумкову атестацію, згідно з рішенням педагогічної ради ліцею та наказу начальника ліцею видається атестат про повну загальну середню освіту державного зразка, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.11.97 № 1260 „Про документи про освіту та вчені звання”, та нагрудний знак, зразок якого затверджується директором Департаменту військової освіти та науки Міністерства оборони України.

 

2.30. У відповідності до наказу Міністерства освіти і науки України від 17.03.08 № 186 „Про внесення змін до Положення про золоту медаль “За високі досягнення у навчанні” та срібну медаль “За досягнення у навчанні”:

 

випускники ліцею, які за період навчання в 10, 11 (12)-х класах досягли високих успіхів у навчанні та за результатами семестрового, річного оцінювання й державної підсумкової атестації мають досягнення в навчанні (10-12 балів) з предметів навчального плану нагороджуються золотою медаллю “За високі досягнення у навчанні”;

випускники ліцею, які за період навчання в 10, 11 (12)-х класах досягли високих успіхів у навчанні та за результатами семестрового, річного оцінювання й державної підсумкової атестації мають досягнення в навчанні (10- 12 балів) та достатній рівень (не нижче 8 балів) не більше ніж з двох предметів навчального плану нагороджуються срібною медаллю “За досягнення у навчанні”.

 

2.31. Випускникам ліцею, які нагороджені золотою медаллю “За високі досягнення у навчанні” або срібною медаллю “За досягнення у навчанні”, видається атестат про повну загальну середню освіту особливого зразка.

 

2.32. Відповідно до щорічного наказу директора Департаменту військової освіти та науки Міністерства оборони України про розподіл ліцеїстів до вищих військових навчальних закладів та вищих навчальних закладів, що мають військові навчальні підрозділи та заяв ліцеїстів, випускники ліцею направляються до вищих військових навчальних закладів та вищих навчальних закладів, що мають військові навчальні підрозділи, для участі у вступних випробуваннях.

 

2.33. До початку проведення державної підсумкової атестації із загальноосвітніх предметів, ліцеїсти повинні пройти медичний огляд, професійно-психологічний відбір та оцінювання рівня фізичної підготовленості.

Для проведення медичного огляду, професійно-психологічного відбору та оцінювання рівня фізичної підготовленості створюються комісії.

Головою комісії є начальник ліцею. До складу комісії включаються: заступники начальника ліцею, командир роти, яка є випускною, психологи, вчителі окремої дисципліни фізичної підготовки. Для проведення медичного огляду створюється військово-лікарська комісія, до складу якої включаються лікарі Севастопольського військово-морського ордена Червоної Зірки інституту ім. П.С. Нахімова (далі - СВМІ ім. П.С.Нахімова) та Військово-медичного клінічного центру Кримського регіону.

Медичний огляд проводиться у відповідності до Положення про військово–лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України, затвердженим наказом Міністра оборони України від 04.01.94 № 2 і зареєстрованим у Міністерстві юстиції 29.06.94 за № 177/386 та наказом Міністра оборони України від 12.06.99 № 207 зареєстрованим у Міністерстві юстиції 26.07.99 за № 501/3794.

Психологічне обстеження проводиться психологами і психофізіологами ліцею та СВМІ ім. П.С.Нахімова у відповідності до Методичних рекомендацій щодо проведення професійно – психологічного відбору кандидатів до військових ліцеїв та ліцеїв з посиленою військово - фізичною підготовкою, розроблених Українським науково – методичним центром практичної психології і соціальної роботи, затверджених першим заступником начальника Головного управління кадрової політики (з питань військової освіти) Міністерства оборони України 24.01.03.

Оцінювання рівня фізичної підготовленості проводиться вчителями окремої дисципліни фізичної підготовки ліцею, командиром роти за виконання нормативів з підтягування, бігу на 100 метрів та бігу на 1500 метрів.

Оцінка з фізичної підготовки виставляється за виконання всіх встановлених нормативів.

 

ІІІ. Учасники навчально-виховного процесу

 

3.1. Учасниками навчально-виховного процесу в ліцеї є ліцеїсти, педагогічні працівники, офіцерський та виховательський склад, інші працівники ліцею, батьки або особи, які їх замінюють.

Статус учасників навчально-виховного процесу, їхні права та обов’язки визначаються Законом України „Про загальну середню освіту”, нормативно-правовими актами Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони України та даним Статутом.

 

3.2. Права та обов’язки ліцеїстів, педагогічних та інших працівників ліцею визначаються чинним законодавством та цим статутом.

 

3.2. Ліцеїсти мають право на:

доступність та безоплатність повної загальної середньої освіти;

вибір профілю, предметів варіативної частини навчального плану, спеціальних курсів, факультативів, позакласних занять;

переатестацію з навчальних предметів;

користування навчальною, матеріально-технічною, культурно-спортивною, лікувально-оздоровчою базою ліцею;

безпечні і нешкідливі умови навчання, самообслуговування та суспільно корисної праці, до якої вони залучаються;

участь в органах громадського самоврядування ліцею;

вільне висловлювання поглядів, переконань;

участь у різних видах навчальної, науково-практичної діяльності, конференціях, олімпіадах, виставках, конкурсах тощо, які проводяться як у ліцеї, так і за його межами;

участь у добровільних самодіяльних, творчих студіях, клубах, гуртках, групах за інтересами тощо;

захист від будь-яких форм експлуатації, психічного і фізичного насилля, від дій педагогічних працівників, офіцерів та інших працівників, що порушують їх права, принижують честь, гідність;

на пільговий проїзд міським та приміським пасажирським транспортом у порядку, передбаченому законодавством.

Оплата проїзду ліцеїстів здійснюється один раз на рік у межах території України на залізничному транспорті (як правило під час літніх канікул) до місця проживання батьків або осіб, які їх замінюють та назад.

 

3.3. Ліцеїстам з числа дітей-сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування, виплачується грошове забезпечення в розмірі, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.07 № 1294 "Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу".

 

3.4. Ліцеїсти зобов’язані:

систематично і глибоко оволодівати знаннями в обсязі не меншому, ніж це визначено Державним стандартом, бути готовим виконати свій громадянський та військовий обов'язок, сумлінно служити народу України;

вивчати військову справу і готувати себе до військової служби;

активно працювати на заняттях, самостійно виконувати навчальні завдання;

бути дисциплінованими, не допускати негідних вчинків самому та утримувати від них товаришів;

брати посильну участь у різних видах суспільно корисної праці;

бережно ставитися до майна, яким вони користуються;

дотримуватися правових та моральних норм;

дотримуватися вимог статуту ліцею, правил внутрішнього розпорядку ліцею та розпорядку дня;

дотримуватися правил особистої гігієни.

 

3.5. Ліцеїстам забороняється вживати спиртні напої, наркотики, палити, грати в азартні ігри, вживати брутальні вирази.

 

3.6. Учителем ліцею можуть бути особи з високим моральними якостями, які мають відповідну педагогічну освіту.

Вчитель підпорядковується заступнику начальника ліцею з навчальної роботи – начальнику навчальної частини i відповідає за:

якість навчання, виховання i дисципліну на уроці;

своєчасне i високоякісне виконання робочого навчального плану i навчальної програми;

проведення позакласних заходів із свого предмету;

якість i об’єктивність оцінки знань ліцеїстів.

Вчитель проводить навчання у своїх взводах (групах) вiд вступу (набору) ліцеїстів до їх випуску. Навчальне навантаження вчителя складає 18 годин на тиждень.

 

3.7. Вчитель має право на:

захист професійної честі, гідності;

участь в обговоренні та вирішенні питань щодо організації навчально-виховного процесу;

проведення науково-дослідної, експериментальної, пошукової роботи відповідно до чинних нормативних документів;

вільний вибір форм, методів, засобів навчання, виявлення педагогічної ініціативи;

дострокову атестацію на отримання відповідної категорії і педагогічного звання;

користування подовженою оплачуваною відпусткою;

отримання компенсації при втраті роботи у зв'язку із змінами в організації роботи ліцею;

підвищення кваліфікації, перепідготовку, вільний вибір змісту програм, форм навчання, організації та установ, які здійснюють підвищення кваліфікації і перепідготовку;

отримання пенсії, у тому числі і за вислугу років.

Відволікання педагогічних працівників від виконання професійних обов'язків не допускається, за винятком випадків, передбачених законодавством.

 

3.8. Вчитель зобов'язаний:

виконувати вимоги Статуту ліцею, правила і режим внутрішнього трудового розпорядку, умови контракту чи трудового договору;

забезпечувати належний рівень викладання предметів відповідно до навчальних програм та вимог Державного стандарту загальної середньої освіти;

систематично, науково аргументовано і послідовно викладати предмет, давати ліцеїстам глибокі знання та прищеплювати трудові навички, виховувати в них високі моральні якості, всіляко розвивати самостійність та ініціативу;

пояснювати значення предмета, що вивчається, для військової справи і майбутньої професії офіцера, виховувати в ліцеїстів почуття громадянського і військового обов’язку та дисциплінованість;

дотримуватись педагогічної етики, моралі, поважати гідність ліцеїстів;

виховувати повагу до батьків, жінки, культурно-національних, історичних цінностей України, до державного і соціального устрою, до поглядів, що відмінні від власних, виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища;

захищати ліцеїстів від будь-яких форм фізичного або психічного насильства, запобігати вживанню ними алкоголю, наркотиків, іншим шкідливим звичкам;

постійно підвищувати свій професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну і політичну культуру;

виконувати рішення, прийняті педагогічною радою ліцею, накази і розпорядження керівництва ліцею, органів державного управління освітою;

виконувати вимоги посадової інструкції, затвердженої начальником ліцею.

 

3.9. У ліцеї проводиться атестація педагогічних працівників. Порядок проведення атестації здійснюється в порядку, встановленому законодавством.

 

3.10. За успіхи в навчанні (праці) для учасників навчально-виховного процесу встановлюються форми матеріального та морального заохочення, які визначаються в Дисциплінарному статуті Збройних Сил України та ст. 53 Закону України „Про освіту”.

 

3.11. Педагогічні працівники, які не відповідають займаній посаді за результатами атестації або через систематичне порушення Статуту ліцею, Правил внутрішнього розпорядку ліцею, не виконують посадові обов'язки,

умови контракту (договору), звільняються з роботи згідно з чинним законодавством.

 

3.12. Працівники ліцею приймаються на роботу і звільняються начальником ліцею відповідно до чинного законодавства.

Їх права, обов'язки регулюються трудовим законодавством, функціональними обов’язками, цим Статутом та правилами внутрішнього трудового розпорядку ліцею.

 

3.13. Батьки ліцеїстів (особи, які їх заміняють) є учасниками навчально-виховного процесу з моменту зарахування їхніх дітей до ліцею.

 

3.14. Батьки (особи, які їх заміняють) мають право:

звертатися до органів державного управління та керівництва ліцею з питань навчання та виховання дітей;

брати участь заходах, спрямованих на покращення навчально-виховного процесу та удосконалення матеріально-технічної бази ліцею;

захищати в державних, судових органах законні інтереси своїх дітей.

 

3.15. Батьки та особи, які їх замінюють зобов'язані:

дотримуватись Правил внутрішнього розпорядку, встановлених у ліцеї;

поважати гідність дитини, виховувати працелюбність, повагу до національних, історичних цінностей, традицій Збройних Сил України, готовність до виконання завдань, пов'язаних із захистом народу України;

сприяти офіцерському та педагогічному складу ліцею у вихованні та навчанні дітей.

Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за поведінку та здоров'я дітей під час канікулярної відпустки та звільнення до батьків чи осіб, які їх заміняють.

Батьки та особи, які їх замінюють, несуть однакову відповідальність за виховання, навчання та розвиток дітей відповідно до чинного законодавства та даного Статуту.

У разі невиконання батьками та особами, які їх замінюють, своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством України, ліцей може виступити позивачем до суду з питання позбавлення їх батьківських прав.

З метою захисту законних інтересів своїх дітей в органах громадського самоврядування закладу, у відповідних державних органах, а також надання допомоги педагогічному колективу в реалізації завдань загальної середньої освіти в ліцеї створюється Батьківський комітет ліцею, який діє на підставі Положення про батьківський комітет Військово-морського ліцею.

 

ІV. Управління ліцеєм

 

4.1. Безпосереднє керівництво ліцеєм здійснюється начальником ліцею, який крім повноважень з керівництва офіцерським складом та іншими військовослужбовцями ліцею має повноваження і обов’язки, передбачені законодавством для директора загальноосвітнього навчального закладу.

 

4.2. Колегіальним органом управління ліцею є педагогічна рада ліцею, рот – педагогічні ради рот, методичних комісій – засідання методичних комісій.

 

4.3. До складу педагогічної ради ліцею входять: начальник ліцею, його заступники, офіцери навчальної частини та відділення з гуманітарних питань; педагогічні працівники ліцею; командири рот ліцеїстів – старші офіцери-вихователі, командири взводів – офіцери-вихователі; офіцери-психологи рот, представники органів самоврядування ліцею.

Головою педагогічної ради ліцею є начальник ліцею.

Педагогічна рада ліцею скликається її головою, а також членами ради, якщо за це висловилось не менше третини її складу.

Засідання педагогічної ради є правомірним, якщо в ньому бере участь не менше двох третин її членів. Рішення приймаються простою більшістю голосів, оформлюються протоколами і набувають чинності після затвердження їх головою педагогічної ради.

Кількість засідань педагогічної ради визначається їх доцільністю, але не може бути менше чотирьох разів на рік.

 

4.4. Педагогічна рада ліцею розглядає питання:

стану навчально-виховної роботи, військової та трудової дисципліни в ліцеї і заходи щодо покращення навчання та виховання ліцеїстів;

удосконалення і методичного забезпечення навчально-виховного процесу;

 

 

планування та режиму роботи ліцею;

переведення ліцеїстів на наступні курси і їх випуску, видачі документів про відповідний рівень освіти, нагородження за успіхи в навчанні;

розвитку та удосконалення навчально-матеріальної бази ліцею;

підвищення кваліфікації педагогічних працівників, розвитку їхньої творчої ініціативи, впровадження в навчально-виховний процес досягнень науки і передового педагогічного досвіду;

зарахування та відрахування з ліцею.

Робота педагогічної ради планується в довільній формі відповідно до потреб ліцею.

Члени педагогічної ради мають право виносити на її розгляд усі питання, які стосуються навчально-виховного процесу.

У період між засіданнями педагогічної ради діє методична колегія ліцею, яку очолює начальник ліцею. До її складу входять заступники начальника ліцею, офіцери навчальної частини, старші вчителі методичних комісій, командири рот – старші вихователі ліцею, вихователі-методисти.

Методична колегія відповідає за виконання рішень педагогічної ради ліцею, організацію ії удосконалення навчально-виховного процесу, узгоджує діяльність методичних комісій і рот, приймає рішення щодо стану навчально-виховної роботи в ліцеї, готує матеріали до засідань педагогічної ради. Робота методичної колегії планується в довільній формі відповідно до потреб. Кількість засідань визначається їх доцільністю, але не менше одного разу на місяць.

 

4.5. Педагогічна рада роти організується при командирі роти – старшому офіцерові-вихователі.

До її складу входять командири взводів-офіцери-вихователі, вихователі, вихователі-методисти та вчителі, які проводять заняття з ліцеїстами роти.

Завданням педагогічної ради роти є:

підведення підсумків навчання і виховання ліцеїстів;

питання узгодженості в проведенні позакласної роботи командирами взводів – офіцерами-вихователями, вихователями, вихователями-методистами і вчителями роти;

розгляд питань стану навчання та дисципліни окремих ліцеїстів.

Педагогічна рада роти збирається в разі необхідності, але не менше чотирьох разів на рік. Засідання ради роти оформляються протоколами.

 

4.6. До складу методичних комісій входять учителі, які викладають один і той же чи споріднені предмети.

Засідання рад методичних комісій проводяться в разі необхідності, але не менше чотирьох разів на рік.

Завданням методичних комісій є:

питання вивчення, узагальнення та розповсюдження передового досвіду навчально-виховної роботи і підвищення кваліфікації вчителів;

стан методичної роботи, обговорення відкритих уроків та взаємного відвідування уроків і питання удосконалення методів викладання;

обговорення чинних програм та підручників, узгодження тематично-поурочних планів;

обговорення результатів зрізу знань, умінь та навичок ліцеїстів з предмета та знаходження шляхів усунення недоліків;

підготовка та проведення предметних тижнів та олімпіад;

обговорення методичних розробок вчителів;

удосконалення навчально-матеріальної бази з предмета.

 

4.7. Органом громадського самоврядування в ліцеї є загальні збори учасників навчально-виховного процесу, які скликаються не менше одного разу на рік.

Загальні збори заслуховують звіт начальника ліцею про здійснення керівництва ліцеєм, розглядають питання навчально-виховної, методичної, економічної і фінансово-господарчої діяльності ліцею.

 

4.8. У період між загальними зборами діє рада ліцею. До складу ради обираються пропорційно представники від педагогічних працівників, ліцеїстів, батьків, громадськості ліцею. Термін повноважень - 1 рік.

Рада ліцею організовує виконання рішень загальних зборів, надає пропозиції щодо удосконалення системи навчання ліцеїстів, дослідно-експериментальної роботи вчителів, зміцнення матеріально-технічної бази, вносить пропозиції щодо морального і матеріального заохочення учасників навчально-виховного процесу, організує громадський контроль за харчуванням та медичним обслуговуванням.

 

4.9. Колективним органом батьківського самоуправління ліцею є батьківський комітет ліцею, який у своїй діяльності комітети керуються Конституцією України, законами України „Про освіту”, „Про загальну середню освіту”, „Про об’єднання громадян”, Конвенцією ООН “Про права дитини”, Положенням про загальноосвітній навчальний заклад, Положенням про військовий ліцей, Статутом ліцею, Положенням про батьківський комітет ліцею та іншими нормативно-правовими актами в галузі освіти і міжнародного законодавства з прав дитини.

Положення про батьківський комітет ліцею розробляється в ліцеї, погоджується управлінням освіти і науки Севастопольської міської державної адміністрації та затверджується начальником ліцею.

.10. Органами громадського самоврядування ліцеїстів є Рада ліцеїстів ліцею, загальні збори ліцеїстів роти (взводу).

Основною структурною ланкою ліцею є рота - військовий колектив ліцеїстів, що формується з метою виконання завдань навчально-виховного процесу на основі їхніх вікових психофізичних особливостей, рівня розвитку.

 

 

4.11. Загальні збори рот ліцеїстів:

висувають своїх представників до Ради ліцеїстів ліцею;

обирають Раду ліцеїстів роти;

обирають редколегію ротного стінного друкування;

розглядають і обговорюють питання, спрямовані на виховання ліцеїстів у дусі вірності своїй професії - захисника Батьківщини, формування в них високих професійних, ділових і моральних якостей, активності і відповідальності за виконання завдань навчального процесу, службових і громадських обов'язків;

згуртовують колектив ліцеїстів навколо патріотичної ідеї державної незалежності України, підтримують у ньому товариські відносини;

пропагують військово-історичні традиції народу України, свого військового ліцею, забезпечують участь ліцеїстів у військово-патріотичному вихованні учнів молодших класів місцевих загальноосвітніх шкіл, пропаганді серед них офіцерської професії, ратних подвигів народу України, у наданні допомоги молоді в підготовці до вступу до військових ліцеїв;

розглядають всілякі негативні явища в колективі: конфліктні ситуації між ліцеїстами, випадки образи і негативної поведінки, підрив авторитету і гідності, грубості, порушення дисципліни й етики ліцеїста;

спільно з командуванням організовують дозвілля і культурно-освітні заходи для ліцеїстів, спортивно-масову роботу з ними;

відзначають ліцеїстів, які досягли успіхів у спорті, вітають їх зі знаменними подіями в особистому житті;

мобілізують ліцеїстів на зразкове утримання приміщень і території ліцею, виховують у них культуру в організації свого побуту, ведуть боротьбу зі шкідливими звичками.

Обговорення на загальних зборах рот ліцеїстів проводиться за умови гласності, вільної дискусії, товариської критики й самокритики. Кожний ліцеїст має право на виступ.

Всілякі дії, спрямовані на утиск критики, обмеження свободи слова, не допускаються.

Рішення загальних зборів ліцеїстів приймаються відкритим голосуваннями і вважаються прийнятими, якщо за них проголосувало більше половини присутніх на зборах.

Рішення загальних зборів з питань, які належать до компетенції зборів ліцеїстів, є обов’язковими для всіх ліцеїстів і доводяться до всього особового складу роти.

Загальні збори роти проводяться за необхідністю, але не менше двох разів на семестр.

На загальних зборах ліцеїстів обирається відкритим голосуванням Рада зборів ліцеїстів у кількості, яку визначає рішення загальних зборів.

У практичній діяльності Рада зборів ліцеїстів виходить з рішень загальних зборів ліцеїстів, завдань, які стоять перед особовим складом, ініціативних пропозицій ліцеїстів:

готує і розглядає питання, які підлягають обговоренню на загальних зборах ліцеїстів, проводить у життя і здійснює контроль за виконанням прийнятих постанов;

у повсякденному житті проводить індивідуальну роботу з ліцеїстами, запрошує їх на засідання ради, вказує їм на недоліки в навчанні, у службі, осуджує негативні вчинки;

розглядає заяви, пропозиції ліцеїстів, готує рішення щодо їх виконання;

разом з командуванням вивчає моральну атмосферу в роті, намічає й обговорює заходи, пов'язані з її покращенням;

організовує дозвілля, культурно-освітні заходи для ліцеїстів, залучає їх до художньої самодіяльності, занять у клубах за інтересами.

Загальні збори взводів проводяться по мірі необхідності, але не менше 1 разу на місяць.

Командири підрозділів повинні з повагою ставитися до думки загальних зборів ліцеїстів і брати активну участь у реалізації прийнятих рішень.

 

V. Основні обов'язки посадових осіб ліцею

 

5.1. У своїй практичній діяльності командири (начальники) керуються положеннями статей розділу 2 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України „Загальні обов’язки командирів (начальників)” та виконують обов’язки, які визначені в даному Статуті.

 

Начальник ліцею

 

5.2. Начальник ліцею є прямим начальником усього особового складу ліцею. Він безпосередньо керує всією діяльністю ліцею та відповідає за:

реалізацію державної освітньої політики; організацію, зміст і результати навчально-виховного процесу в ліцеї;

розробку документів з переведення на функціонування в умовах особливого періоду;

морально – психологічний стан, військове виховання, дисципліну особового складу;

внутрішній порядок;

за правильний підбір і розстановку офіцерів, учителів, мічманів та їх професійну підготовку;

якість підготовки ліцеїстів-випускників;

стан та удосконалення навчальної матеріально-технічної бази;

фінансово-господарську діяльність ліцею;

всебічне забезпечення ліцею, стан пожежної та екологічної безпеки.

 

5.3. Начальник ліцею зобов’язаний:

здійснювати загальне керівництво всіма напрямками діяльності ліцею у відповідності до Статуту ліцею і законодавства України;

розробляти плани з переведення на функціонування в умовах особливого періоду ліцею і організовувати їх виконання;

спільно з радою ліцею визначати стратегію, мету і завдання розвитку ліцею;

організовувати навчально-виховний процес і керувати ним; постійно знати стан навчання, виховання і дисципліни ліцеїстів у підрозділах та своєчасно вживати заходів щодо їх покращення;

керувати педагогічною радою ліцею, педагогічною та методичною підготовкою і вихованням офіцерів, учителів, особисто проводити заняття командирської підготовки з офіцерами;

перевіряти стан навчально-виховної роботи в ротах, якість та результати навчальної та методичної роботи в окремих дисциплінах;

спрямовувати діяльність ліцеїстів на досягнення глибоких і міцних знань та навичок, високої дисципліни, активну участь у суспільно - корисній праці, брати участь у розвитку їх самостійності та ініціативи;

всебічно вивчати особовий склад ліцею, знати морально-ділові якості кожного офіцера, вчителя і використовувати їх для покращення навчання та виховання ліцеїстів;

знати потреби підлеглих, турбуватися про всебічне забезпечення та збереження здоров¢я усього особового складу ліцею; заслуховувати завідувача поліклініки ліцею про стан здоров¢я і результати поглиблених медичних обстежень ліцеїстів та вживати заходів щодо покращення здоров¢я особового складу;

систематично проводити заняття з командирами рот - старшими вихователями, командирами взводів - офіцерами-вихователями та вчителями з питань теорії та практики навчально-виховної роботи з ліцеїстами, надавати їм конкретну допомогу в організації навчання ліцеїстів, проведенні з ними індивідуальної виховної роботи та визначення їх призначення для подальшого навчання у військово-навчальних закладах Збройних Сил України; організовувати узагальнення і розповсюдження позитивного досвіду навчально-виховної роботи;

заохочувати і стимулювати творчу ініціативу офіцерів, учителів та працівників ліцею, створювати сприятливий морально – психологічний клімат у колективі;

встановлювати і підтримувати твердий статутний порядок у ліцеї та єдність вимог до ліцеїстів;

організовувати та вживати заходів щодо охорони державної таємниці;

проводити конкурсний відбір юнаків для навчання в ліцеї, особисто керувати роботою приймальної комісії;

проводити роботу щодо заміщення вакантних посад офіцерів, мічманів та військовослужбовців контрактної служби;

проводити конкурсний відбір громадян на вакантні посади вчительського складу;

приймати та звільняти у встановленому порядку працівників ліцею, затверджувати Правила внутрішнього трудового розпорядку, посадові обов’язки;

координувати діяльність громадських організацій ліцею;

забезпечувати виконання колективного договору, створювати необхідні умови для нормальної роботи громадського самоврядування, профспілкової організації;

забезпечувати ефективну взаємодію і співпрацю з органами місцевого самоврядування, підприємствами і організаціями, громадськістю, батьками;

представляти ліцей у державних, міських, громадських, інших органах, організаціях, закладах;

підтримувати зв’язок з військово-навчальними закладами, де навчаються випускники ліцею, вивчати стан їх успішності та дисципліни, використовувати дані про випускників у навчально-виховній роботі;

забезпечувати ліцензування освітньої діяльності, державну атестацію ліцею.

Заступник начальника ліцею -

начальник навчальної частини

 

5.4. Заступник начальника ліцею - начальник навчальної частини відповідає за:

планування, організацію та зміст навчально-виховної, методичної роботи в ліцеї і командирської підготовки;

організацію викладання всіх навчальних предметів;

підвищення педагогічної та методичної підготовки офіцерів та вчителів;

своєчасне забезпечення навчальних занять підручниками, навчальним та лабораторним обладнанням, економне використання коштів на навчальні заходи.

Заступник начальника ліцею - начальник навчальної частини підпорядковується начальнику ліцею і є прямим начальником для всього особового складу.

Під час виконання рішень начальника ліцею він має право віддавати накази (розпорядження) підпорядкованим начальнику особам від його імені.

 

5.5. Заступник начальника ліцею - начальник навчальної частини зобов’язаний:

планувати навчально-виховну, методичну роботу та командирську підготовку в ліцеї;

складати розклад навчальних занять, позакласних заходів;

проводити командирські та інструкторсько-методичні заняття з офіцерами, а також заняття з педагогіки та методики навчання та виховання ліцеїстів з офіцерсько-вчительським складом, мічманів та військовослужбовців контрактної служби;

організовувати і контролювати несення внутрішньої служби в ліцеї, інструктувати перед заступанням у наряд чергового ліцею;

контролювати якість уроків, виконання домашніх завдань та перевіряти знання, навички, вміння ліцеїстів з предметів навчального плану;

перевіряти зміст та якість навчально-виховної роботи старших учителів, учителів, командирів рот і офіцерів-вихователів та надавати їм допомогу;

приділяти постійну увагу військово-професійному спрямуванні навчання і виховання ліцеїстів з урахуванням їх психологічних особливостей;

вивчати, узагальнювати та розповсюджувати позитивний досвід навчальної та виховної роботи офіцерів та вчителів;

направляти роботу предметно-методичних об`єднань та педагогічних нарад рот на підвищення якості навчання та виховання ліцеїстів;

організовувати і керувати роботою з військового виховання ліцеїстів, зміцненню зв'язку навчання і виховання з життям та військовою справою;

керувати фізичним вихованням ліцеїстів та спортивно-масовою роботою в ліцеї;

підтримувати зв'язок з місцевими органами освіти, зі школами та іншими навчальними закладами;

планувати та здійснювати облік виконання навчального навантаження вчительським складом;

організовувати облік підручників, навчального та лабораторного обладнання, що поступили в ліцей, контролювати їх наявність та зберігання;

удосконалювати навчальну матеріально-технічну базу з предметів навчання;

спільно із заступником начальника ліцею з виховної роботи вивчати відгуки вищих навчальних закладів про випускників ліцею і розробляти пропозиції для подальшому покращенню навчально-виховної роботи в ліцеї.

 

Заступник начальника ліцею з виховної роботи

 

5.6. Заступник начальника ліцею з виховної роботи підпорядковується начальнику ліцею та є прямим начальником усього особового складу ліцею та відповідає за:

безпосередню організацію і проведення виховної роботи;

військову дисципліну, морально-психологічний стан особового складу;

морально-психологічне забезпечення навчально-виховного процесу, правопорядку, повсякденної діяльності особового складу ліцею;

гуманітарну підготовку та інформаційну роботу, організацію дозвілля ліцеїстів, військовослужбовців та членів їх сімей, працівників ліцею, їх соціальний захист;

наочну агітацію в ліцеї;

організацію роботу кімнати відвідувачів та її утримання.

 

5.7. Заступник начальника ліцею з виховної роботизобов’язаний:

брати участь у розробленні планів навчально-виховної роботи та організувати їх виконання;

планувати і проводити роботу, спрямовану на виховання в особового складу відданості українському народові, формування у військовослужбовців і ліцеїстів високих морально-психологічних якостей, готовності до свідомого виконання положень Конституції України і законів України, Військової присяги, вимог Статутів Збройних Сил України, інших нормативно-правових актів і наказів командирів (начальників);

виховувати особовий склад ліцею в дусі свідомого виконання військового обов’язку, вірності Бойовому Прапору, традиціям дружби і військового товариства, любові до ліцею; організовувати та проводити виховну роботу, спрямовану на якісне виконання навчально-виховних завдань та зміцнення єдиноначальності;

вивчати та аналізувати морально-психологічний стан підрозділів, надавати допомогу командирам, начальникам служб у поліпшенні морально-психологічного клімату в колективах;

брати участь у роботі атестаційної комісії ліцею;

знати ділові якості та морально-психологічний стан офіцерів, прапорщиків, особисто навчати їх практиці виховної роботи з особовим складом, подавати необхідну методичну допомогу;

знати потреби і запити особового складу, вживати заходів щодо вирішення скарг і задоволення заяв, підтримувати зв’язок із сім’ями військовослужбовців та ліцеїстів, піклуватися про їх здоров’я, харчування, поліпшення матеріально-побутового стану особового складу;

проводити роботу щодо роз’яснення законодавства України та брати участь у забезпеченні додержання його вимог ліцеїстами, військовослужбовцями, працівниками ліцею;

забезпечувати проведення конкретних заходів щодо зміцнення військової дисципліни та правопорядку, профілактики правопорушень серед особового складу, згуртування військових колективів;

вивчати соціально-політичну обстановку в районі розташування ліцею, вносити начальникові пропозиції щодо удосконалення виховної роботи з особовим складом;

брати участь у роботі щодо організації занять з військової підготовки, додержання заходів безпеки та охорони довкілля;

організовувати і контролювати гуманітарну підготовку в ліцеї, вносити пропозиції щодо змісту і методики проведення занять; особисто керувати однією з груп гуманітарної підготовки офіцерів;

забезпечувати постійне інформування військовослужбовців та ліцеїстів про суспільно-політичну обстановку в Україні, військову політику держави та завдання Збройних Сил України, стан навчання та військової дисципліни особового складу;

піклуватися про духовний і культурний розвиток ліцеїстів, розробляти плани проведення вихідних, святкових днів, разом з командирами підрозділів організувати і проводити культурно-виховну, духовно-освітню роботу і дозвілля особового складу, членів їх сімей, працівників ліцею;

постійно підтримувати зв’язки з органами місцевого самоврядування, надавати їм допомогу у військово-патріотичному вихованні молоді;

контролювати правильність використання технічних засобів виховної роботи, своєчасність отримання і видачі особовому складові періодичних видань, поштових відправлень;

вивчати і впроваджувати передовий досвід, вносити пропозиції щодо удосконалення форм і методів виховання, гуманітарної підготовки та інформаційної роботи;

вести облік злочинів, правопорушень, подій та грубих порушень військової дисципліни, вчинених особовим складом, проводити соціологічний та соціально-психологічний аналіз їх причин, готувати аналітичні довідки щодо стану військової дисципліни; подавати донесення в порядку підпорядкованості про вчинені військовослужбовцями, ліцеїстами, працівниками ліцею правопорушення;

доповідати начальнику ліцею про стан військової дисципліни та морально-психологічний стан особового складу ліцею.

 

Заступник начальника ліцею з матеріально-технічного забезпечення – начальник відділення матеріально-технічного забезпечення

 

5.8. Заступник начальника ліцею з матеріально-технічного забезпечення - начальник відділення матеріально-технічного забезпечення підпорядковується начальнику ліцею і відповідає за:

забезпечення особового складу всіма видами забезпечення;

правильне використання, збереження, протипожежний захист, експлуатацію, облік та ремонт казарм та іншого житлового фонду;

утримання, експлуатацію та ремонт озброєння та військової техніки;

за бойову підготовку, виховання, військову дисципліну, моральний та психологічний стан особового складу та підлеглих йому підрозділів;

за підтримання належного внутрішнього порядку в ліцеї.

 

5.9. Заступник начальника ліцею з матеріально-технічного забезпечення - начальник відділення матеріально-технічного забезпечення зобов’язаний:

брати участь у розробці плану основних заходів навчально-виховної роботи ліцею на рік;

керувати діяльністю, бойовою підготовкою підпорядкованих підрозділів, служб, відділенням матеріального-технічного забезпечення;

проводити заняття з військовослужбовцями ліцею щодо організації тилового забезпечення, а із старшинами рот - з ведення військового господарства;

створювати належні матеріально-побутові умови особовому складу ліцею;

організовувати своєчасне забезпечення підрозділів ліцею матеріальними засобами, якісне харчування особового складу, контролювати доведення належних норм забезпечення до кожного військовослужбовця та ліцеїста;

організовувати своєчасну видачу обмундирування, його припасування та ремонт;

знати ділові, моральні і психологічні якості військовослужбовців безпосередньо підпорядкованих йому підрозділів;

перевіряти не менше як двічі на рік наявність і стан матеріальних засобів на складах і в підрозділах з оформленням актів перевірки;

планувати роботу автомобільного транспорту згідно із заявками командирів підрозділів та начальників служб, здійснювати контроль за правильністю та ефективністю його використання;

керувати роботами з устаткування та удосконалення навчально-матеріальної бази тилу;

здійснювати контроль за якістю і правильністю застосування, ощадливого витрачання пального і мастильних матеріалів, спеціальних рідин і за виконанням вимог безпеки під час їх використання;

організовувати лазнево-пральне обслуговування підрозділів;

знати наявність і стан техніки в підпорядкованих підрозділах і службах, забезпечувати її правильну експлуатацію, обслуговування, ремонт та евакуацію;

організовувати правильну експлуатацію, своєчасний ремонт та протипожежний захист будівель, водопровідно-каналізаційних мереж і споруд, своєчасну підготовку їх до зими, казармового інвентарю і меблів, утримання в належному стані території, на якій розквартировані підрозділи, під’їзних доріг;

організовувати та контролювати підтримання належного внутрішнього порядку в ліцеї, проведення парко-господарських днів;

розробляти заходи з економічної роботи і організовувати їх проведення;

розробляти і перевіряти виконання заходів з охорони навколишнього середовища;

розробляти та здійснювати заходи щодо дотримання заходів безпеки під час виконання робіт й експлуатації техніки в підпорядкованих службах;

організовувати й контролювати ведення встановленого обліку та звітності.

Командир роти ліцеїстів - старший офіцер вихователь

 

5.10. Командир роти ліцеїстів - старший офіцер вихователь безпосередньо підпорядковується начальнику ліцею i є прямим начальником усього особового складу роти.

Він керує навчально-виховним процесом у роті i відповідає за моральний стан та військову дисципліну особового складу, виховання та навчання ліцеїстів, військову та фізичну підготовку, військово-професійну орієнтацію, збереження життя та здоров'я ліцеїстів, підтримання внутрішнього порядку в роті, точне виконання розпорядку дня, ведення ротного господарства.

 

5.11. Командир роти ліцеїстів - старший офіцер вихователь зобов’язаний:

знати кожного ліцеїста роти: ім’я, прізвище, рік народження, відомості про батьків, його вікові та індивідуальні особливості;

знати ділові та моральні якості підлеглих офіцерів та прапорщиків, вчити їх проведенню роботи з навчання та виховання ліцеїстів;

знати навчальні програми, за якими навчаються ліцеїсти, спрямовувати діяльність колективу ліцеїстів на досягнення глибоких та міцних знань, зміцнення військової дисципліни;

організовувати роботу педагогічної ради роти, особисто відвідувати заняття із загальноосвітніх предметів і контролювати якість проведення занять з військової підготовки підлеглими офіцерами – вихователями;

керувати виховною та позакласною роботою в роті, залучаючи до неї вчителів роти;

особисто проводити виховну роботу з ліцеїстами, звертаючи при цьому особливу увагу на виховання в них високих моральних та військових якостей, дисциплінованості, любові до військової справи та професії офіцера;

систематично знайомити ліцеїстів з рішеннями Уряду, внутрішнім та міжнародним становищем України;

правильно розміщати ліцеїстів, підтримувати в роті статутний порядок







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 358. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия