Студопедия — Первинні фізичні механізми взаємодії рентгенівського випромінювання з речовиною
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Первинні фізичні механізми взаємодії рентгенівського випромінювання з речовиною






Механізм взаємодії з речовиною рентгенівських проме­нів визначається довжиною їх хвилі (частотою). Випромі­нювання з довжиною хвилі Å (1 Å = 10–10 м = 0.1 нм) має більшу енергію і глиб­ше проникає в речовину, його називають жорстким рентге­нівським випромінюванням. Випромінювання з λ; = 10 –100 Å називають граничним, а з
λ >; 100 Å – м’яким, оскільки воно має порівня­но малу проникну здатність.

Потрапляючи в речовину (наприклад, тіло людини), рентгенівське випромі­нювання частково поглинається і розсіюється в речовині, час­тково проходить через речовину. Дію на речовину чи­нить випромінювання, поглинуте і розсіяне в речовині. Фотони рентгенівського випромі­ню­вання взаємо­діють в основному з електронами атомів і молекул речовини. Є три первинні процесі взаємодії рентге­нівського випромі­нювання з речовиною: когерентне розсі­ян­ня, фотоефект, комптон-ефект (некогерентне розсі­ян­­ня).

Когерентне розсіяння спостерігається при взаємодії рентгенівського фотона з електронами внутрішніх, міцно зв’язаних з ядром оболонок. При цьому змінюється тільки напрям первинного фотона, довжина хвилі залишається не­змінною.

На мал. 10.9 схематично зображений процес когерент­ного розсіяння, який відбу­ва­єть­ся за умови, що енергія hn рентгенівського кванта (фо­то­на) менша за енергію, не­обхід­ну для іонізації ато­ма, яка дорівнює роботі Аі по відриву електрона від атома (hn < Aі).

Слід зазначити, що саме механізм когерентного роз­сіян­ня рентгенівських про­ме­нів лежить в основі рент­ге­ноструктурного аналізу. За допомогою рентгено­струк­тур­ного аналізу були вперше визначені, як зазначалося в розді­лі 6, просторова структура білкової молекули гемоглобіну кита та спіральна структура ДНК.

Отримаємо основну формулу Вульфа-Брегга, що вико­ристо­вується в рентгеноструктурному аналізі. Для спро­щення розглянемо кубічну кристалічну решітку з періодом d, який часто є шуканою величиною.

На мал.10.10 зображено розріз кристалічної решітки. Ви­ділимо в кристалі сімейство паралельних атомних пло­щин 1, 2, 3,..., які утворюють з пучком первинних променів з довжиною хвилі λ; кут θ;, і розглянемо інтерференцію відбитих хвиль від окремих площин сі­мейст­ва. Так як рентгенівські промені здатні проникати в глибину кристала, то відбивання променів пройде не тільки від площини 1, але й від площин 2, 3,... Відбиті від різних площин промені будуть інтерферувати між собою і підси­лювати один одного, якщо різниця ходу променів D рівна цілому числу к (k = 1, 2,...) довжин хвиль : . З мал. 10.10 видно, що .

Мал. 10.10. Розріз кристалічної решітки: 1, 2, 3 – атомні площини.

Таким чином, умова інтерференційного максимуму від­битих рентгенівських променів має вигляд

, (10.33)

де d – міжплощинна відстань (період решітки). Кут θ; зви­чай­но називають кутом ковзання, або кутом відбивання. Якщо відомо λ; і θ;, з формули (10.33) легко знайти d. На дифрак­ції рентгенівських променів грунтується рентге­но­структурний аналіз кристалічних решіток твердих розчи­нів, сплавів і чистих речовин, а також інших систем, включаючи біологічні об’єкти.

Формула (10.33) носить назву формула Вульфа-Брегга. Ця формула була отримана в 1913 р. незалежно російським кристалофізиком Ю.В. Вульфом та англійським фізиком
Л. Бреггом. Останній разом із своїм батьком – англійським фізиком Г. Бреггом були нагороджені в 1915 р. Нобе­левсь­кою премією за значний внесок у вивчення внутрішньої структури кристалів за допомогою рентгенівських про­ме­нів.

Фотоефект спостерігається, коли енергії фотона hn виста­чає для виконання роботи виходу Ав електрона. При
hn > Aв фотон поглинається і електрон відривається від атома (мал. 10.11). Енергія такого електрона за формулою Ейнштейнна дорівнює

.

В залежності від енергії квантів, рентгенівські промені можуть викликати фотоефект з різних електронних оболо­нок атомів. Із збільшенням енергії квантів (зменшенням довжини хвилі) коефіцієнт поглинання зменшується. Однак, на деяких частотах поглинання він різко зростає. Це пов’язано з появою додаткового поглинання за рахунок виривання електронів з відповідної внутрішньої оболонки атома. Значення цих частот рентгенівських променів дозво­ляє визначити енергію електронів в станах, що відповідають різним підоболонкам. Результатом фотоефекту є інтенсив­на іонізація атомів і молекул речовини.

Мал. 10.11. Процес фотоефекту. Мал. 10.12.Процес некогерент­но­го розсіяння.

Некогерентне розсіяння, або ефект Комптона, спос­те­рігає­ться при взаємодії фотонів досить великих енергій (hn >> Ai) з зовнішніми елект­ронами, що слабо зв’язані з ядром. При цьому первинний (налітаючий) фотон передає частину своєї енергії електрону. Електрон від­ривається від атома, такі електрони називаються електронами відда­чі, або компто­­нівсь­кими електронами. Разом з електронами віддачі випромінюється ще й фотон з енер­гією меншою, ніж у первинного фотона. Напрям цього фото­на також інший, ніж у первинного (мал. 10.12).

Запишемо закон збереження енергії у випадку ефекта Комптона:

hn = Ai + . (10.34)

Згідно з цим рівнянням, енергія налітаючого рентге­нівсь­кого кванта (фотона) hn витрачається на роботу іонізації Аі для відриву електрона від атома, надання цьому електрону кінетичної енергії , а також на енергію вторинного фотона ,що з’являється внаслідок процеса некогерентного розсіяння. Оскільки енергія вторинного (розсіяного) фотона повинна бути менша за енергію первинного фотона , то з умови випливає, що довжина хвилі розсіяного фотона більша за довжи­ну хвилі первинного фотона . Умова означає, що розсіяний фотон “червоніє”, тобто його довжина хвилі зсувається в бік більших довжин хвилі у порівнянні з довжи­ною хвилі первинного фотона, що налітає на атом.

Якщо енергія фотона недостатня для відриву елект­рона, може відбуватися збудження атома чи молекули. Перехо­дячи із збудженого стану в стабільний, атом (моле­кула) випромі­нює фотон. У деяких речовин це випро­мінювання відбувається в області видимого спектра (рентгено­люмі­ніс­цен­ція). В тка­ни­нах орга­нізму при цьому можливе збіль­шен­ня швидкості перебігу фотохімічних реакцій. Швидкі елект­рони і фотони, що утво­рилися при первинних про­цесах, можуть викликати ряд так званих вторин­них ефектів. Так, електрони, що утвори­лись при фотоефекті і комптон-ефекті, за наявністю достатньої кінетичної енергії можуть іонізувати сусідні атоми шляхом зіткнення. На місце електронів, вибитих при фотоефекті із внутрішніх обо­ло­нок, можуть переходити електрони з більш високих рівнів, що супроводжується вторинним характеристичним випро­мі­­нюванням. Фотони цього випромінювання, а також фото­ни, що утворюються при комптон-ефекті, можуть в свою чергу викликати явища фото­ефекту і комптон-ефекту.

Слід зазначити, що із зростанням енергії рентге­нівського кванта (фотона) зростає роль процесу неко­герентного розсіяння (ефекта Комптона) у порівнянні з процесом фотоефекту. Так, якщо енергія фотона дорівнює
w 1 = 104 eB = 1.6×1015 Дж, то ефект Комптона практично відсутній і має місце лише фотоефект. При зростанні енергії фотона до величини w 2 = 8×104 eB = 12.8×1015 Дж ефект Комптона і фотоефект стають рівноймовірними. Нарешті, коли енергія фотона стає w 3 = 2×105 eB = 3.2×10–14 Дж, то ймовірність ефекта Комптона сягає 99%, тоді як ймовір­ність фотоефекту – лише 1%.

При проходженні рентгенівських променів через речо­вину їх інтенсивність зменшується внаслідок істинного по­глинання і розсіяння. Інтенсивність І парале­льного пучка рентгенівських променів при проходженні ними в речовині відстані d задовольняє закону Бугера (див. розділ 8):

, (10.35)

де Ι;0 – інтенсивність падаючих на речовину променів (при ), а μ; – лінійний коефіцієнт послаблення.

Так як послаблення інтенсивності випромінювання, що проходить, здійснюється за рахунок істинного поглинання (фотоефект і комптон-ефект) та когерентного розсіяння, то μ; рівне сумі лінійних коефіцієнтів істинного поглинання τ; і розсіяння σ;:

. (10.36)

Враховуючи (10.36), формулу (10.35) записують у вигляді:

.

Експериментально встановлена формула залежності ко­ефіцієнта істинного поглинання τ; від атомного номера Z, густини ρ; поглинаючого середовища і довжини хвилі λ; рентге­нівських променів:

, (10.37)

де k – коефіцієнт пропорційності.

Дуже важлива залежність t від Z. Наприклад, при просвічуванні тіла людини коефіцієнт істинного поглинан­ня в кістках, що складаються із фосфорно­кислого кальцію (Z = 20 для кальцію і Ζ; = 15 для фосфору), бу­де приблизно в 150 раз більший, ніж для м’яких тканин, в яких поглинає переважно вода. Тому при фіксації рентгенівського випромінювання буде різко виділятися тінь від кіс­ток. Другий приклад використання залежності коефіцієнта поглинання t від атомного номера Z полягає в тому, що для захисту від рентгенівського випромінювання вико­ристовують матеріал з великим значенням Z (як правило, це свинець).

Залежність (при Ζ; = const) використовується при виборі матеріалу фільтрів, за допомогою яких із даного ви­промінювання виділяються компоненти з потрібною жорст­кі­стю. Фільтр являє собою металеву пластинку із алюмі­нію, міді, інколи свинцю, яка ставиться на шляху променів. М’яке, тобто довгохвильове, рентгенівське випромінювання інтенсивно поглинається шкірою людини, тому потрібно за­хищати від цього випромінювання і пацієнта, і рентгенолога при проведенні рентгенологічних обслідувань. Для захисту рентгенолога використовують свинцеве скло, свинцеві гу­мо­ві фартухи, рукавички, а для захисту пацієнта – фільтри.

Для таких речовин, як повітря, вода, м’які тканини організму, що містять близькі за атомним номером еле­менти, залеж­ність коефіцієнта поглинання τ; від довжини хвилі прак­тично не відрізняється. Це використовується при дозиметрії рентгенівсько­го випромінювання, а саме: вимі­рю­ють експозиційну дозу, тобто енергію випроміню­вання, поглинутого в повітрі, далі помно­жують її на відповід­ний коефіцієнт і визначають за формулою (10.26) поглинуту в тка­нинах організму енергію цього ж випромінювання.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 3468. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия