Студопедия — Рентгенівська томографія
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рентгенівська томографія






Отримання пошарового знімку в методі рентгенівської томографії ґрунтується на перемі­щенні двох із трьох компонентів (рентгенівська трубка, рент­генівська плівка, об’єкт дослідження). Поширення ді­ста­ла ме­тодика, при якій об’єкт нерухомий, а рентгенівська трубка і касета з плівкою узгоджено переміщуються в протилежних напрямках.

В рентгенівських томографах пацієнта “використову­ють” в ролі вісі, навколо якої обертають рентгенівську трубку і високочутливий детектор (приймач) рентгенівсь­кого випро­мінювання. Принцип одержання рентгенограм різних шарів показаний на мал. 10.20.

Мал. 10.20. Принцип рентгенотомографії.

Рентгенівську трубку 1 і плівку (детектор) 3 зміщують в протилежні сторони так, щоб тінь шару, де знаходиться точка А, весь час падала на одне і те ж саме місце плівки. За час, поки трубка пройде відстань а, плівка повинна пройти відстань b. За цієї умови на плівці одержується чітке зображення шару А. Тіні шарів, розміщених вище і нижче шару А, будуть руха­тися швидше або повільніше плівки і тому “змажуться”. Гли­бину х залягання шару А визначають із подібності заштрихо­ваних трикутників , звідки , де F – величина стала. Вимірюючи а і b, знаходимо х. Для отримання рентге­нограми другого шару треба змінити відстань між трубкою, шаром і плівкою.

Якщо розмістити рентгенівську трубку і детектор на протилежних кінцях діаметра “бублика”, а в центрі (на осі “бублика”) розмістити певну частину тіла пацієнта, то при зміщенні “бублика” вздовж тіла можна дістати зображення поперечного перерізу тіла пацієн­та. Використовуючи в ролі детектора рентгенотелебачення, “зрізи” тіла можна бачити на телевізійному екрані. Програ­му­вання роботи томографа за допомогою ЕОМ називають ком­п’ютерною томогра­фією.

Комбінація рухомих рентгенівських тру­бок і детекто­рів-приймачів випромінювання дозволила ре­єст­ру­вати за допомогою запису на магнітну плівку дуже велику інформацію, що характеризує поглинання (інакше кажучи, абсорбцію) рентгенівського випромінювання. Обробка цих результатів на ЕОМ дозволяє виявити таку різницю в густинах досліджуваного об’єкту (організму людини), яка недо­сяж­­на звичайному рентгенівському обстеженню.

Вперше технічну ідею методу комп’ютерної томографії запропонував нейрорентгенолог В. Олендорф (1961 p.). Він дав методику визначення рентгенологічної густини склад­них об’єктів з використанням рухомої рентгенівської труб­ки. Але перші експерименти пройшли без успіху. Честь розробки но­вого методу дослідження належить англійсь­кому інженеру Г. Хаунсфілду, який, очолюючи групу до­слідни­ків, створив в 1968 p. “прототип” комп’ютерного томографа, який одержав назву EМI-сканер. Клінічну апробацію його провів з 1968 p. по 1972 p. Дж. Амброз у шпиталі Аткінсон Морлі (США). Перше офіційне повідом­лен­ня про застосування нового методу рентгенологіч­ного дослідження було зроблено Хаунсфілдом і Амброзом 19 квітня 1972 p. на щорічному конгресі Британського інсти­туту радіології. Вони отримали перше в світі чітке зобра­ження пухлини, схованої глибоко всередині незайманого людського мозку.

Рентгенівський томограф зробив революцію в діагностиці і лікуванні різних захворювань. За допомогою томографії досліджують трахею, бронхи, судини, виявляють запалення в легенях, камені нірок, жовчного міхура, жовчних протоків, пухлини мозку, надниркових залоз і органів сечостатевої системи тощо.

Доза опромінення при рентгенівській комп’ютерній томографії тіла не більша, ніж при звичайному рентгенівсь­кому дослідженні. Одноразове обстеження за допомогою комп’ютерної томографії дає на тіло людини дозу близько 2 рад, тоді як рентгеноскопія шлунку – дає одномоментно
30–40 рад. При цьому у обстежених не відзначалося підвищення частоти ракових захворювань.

У 1978 році Хаунсфілд і Маккормік отримали Нобе­левську премію за впровадження рентгенівського томогра­фа в медицину.

Технічні основи роботи рентгенівського комп’ютер-ного томографа. Суть рентгенівської комп’ютерної томо­гра­фії полягає в такому: на спеціальній круговій рамі закріплені рентгенівсь­ка трубка і два чутливих сцинтиля­ційних детектора з кристалічного натрію, направлені в бік трубки. Поміж трубкою і детек­торами знаходиться об’єкт дослідження. Колімований (тобто паралельний) пучок рентгенівських променів типово перерізом мм проходить через нерухомий об’єкт дослідження. При лінійному переміщенні трубки вздовж скануємої (досліджу­ваної) площини 160 разів прово­дить­ся реєстрація фотонів рент­генівського випроміню­вання, які пройшли через об’єкт. Потім система трубка-детектори повертається на 1° і знову прово­диться сканування і так доти, доки не пройдуть всі 180°. При цьому з кожного детектора реєструється 28800 () показів, які фіксуються або на магнітній стрічці, або на магнітному диску і обробляються комп’ютером. Ши­рина досліджуваного шару в даній системі складає 13 мм.

Реконструкція рентгенологічної картини здійснюється на підставі оцінки інтенсивності рентгенівського випромі­ню­­вання, яке реєструється кожним детектором. А величина реєструємої інтенсивності визначається поглинанням рент­ге­нів­ських променів тими матеріалами, через які вони проходять.

Зображення відображається у формі матриці, що має полів розміром мм. Кожне із 6400 полів харак­те­ри­зує величину випромінювання, поглинутого ділянкою тканини розміром мм (117 мм 3). Назвемо його як елемент тка­нини. Кожний такий елемент має свій номер і свій коефіці­єнт поглинання. Останній обчислюється цифро­вим комп’юте­ром з точністю до 0.5% і відтворюється спе­ціальним друкуючим пристроєм.

Поряд з вивченням коефіцієнта поглинання в чисель­ному вигляді є і інші методи обробки одержаної інформації:

1) одержують безпосереднє зображення об’єкту на екрані електронно-променевої трубки. При цьому анало­говий комп’ютер видає на екран осцилоскопа величину поглинання рентгенівського випромінювання кожною точ­кою досліджу­ваного шару, перетворену у відповідну гра­да­цію яскравості. Найчастіше відтворюються 16–20 гра­дацій сірого зображення об’єкту, яке розрізняє око людини.

2) для фіксації досліджуваної ділянки об’єкту викори­стовується рентгенографія зображення апаратом типу “По­ля­­роїд”.

Комплекс рентгенівського комп’ютерного томографа, що призначений для досліджень як головного мозку, так і інших органів тіла людини, вклю­чає 7 основних блоків:

1 – стіл для хворого, пульт керування і кругова рамка з рентгенівською трубкою і детекторами;

2 – центральний пульт управління;

3 – генератор рентгенівського випромінювання;

4 – пристрій для обробки інформації;

5 – пристрій для відтворення зображення;

6 – система охолодження (кондиціонер);

7 – високовольтний трансформатор.

В апаратах ти­пу Delta для дослідження як черепа, так і інших органів тіла людини, що випускаються з 1975 року у США, використовується інший принцип сканування – пучок променів рентгенівської трубки розділяється коліма­то­ром на кілька пучків, які реєструються більшою кількістю (до 30) детекторів. Зміщення такої системи при кожному скануванні становить 10–18°, що скорочує час дослі­дження до 18 с, і таким чином робить можливою затримку ди­хання лише на даний період. Таке доступне більшості досліджу­ваних хворих. Такі апарати відносяться до другого поко­ління комп’ютерних томографів.

В комп’ютерних томографах третього покоління вико­ристано новий принцип. Широкий пучок рентгенівського ви­промінювання охоплює весь об’єкт і реєструється комп­лекс­­ною системою ксенонових детекторів (до 256) з вико­ристан­­ням лише обертового руху трубки. У деяких випад­ках вико­ристовують принцип паралельного обертання труб­ки і детек­торів, що скорочує час обстеження до 5–6 с (апарати General Electric СТ/Т, СТ/М, Varian).

Оскільки при дослідженні черепа необхідне високе кон­трастне і хороше просторове розділення, то для цього краще використати комп’ютерні томографи перших двох поколінь. При дослідженні всього тіла ще необхідно і малий час проце­дури, тому в такому випадку використо­вують комп’ютерні томографи третього покоління.

Для удосконалення наявних комп’ютерних томографів впроваджують матриці розміром мм, що дозволяє реєструвати дозу опромінення, яка поглинається значно мен­шим об’ємом тканини. Прагнуть одержати кольорове зображення, поліпшити його якість. Збільшують кількість показів, що знімають з детекторів – вона зросла з 28800 на перших моделях до 80000–324000 на сучасних апаратах. Розробляються і впроваджуються прин­ципово нові типи комп’ютерних томографів, зокрема надшвидкі моделі, та моделі, в яких застосовано принцип позитронно-емісійного сканування (див. нижче), а також апарати, де поєднуєть­ся принцип комп’ютерного томографа з вимірю­ванням кон­центрації радіоактивних ізотопів в організмі.

Можливості методу рентгенівської комп’ютерної діагностики. Метод рентгенівської комп’ютерної томогра­фії має високу роздільну здатність для м’яких тканин, що дозволяє виявити патологічні зміни м’яких тканин, які не реєструються іншими ме­тодами рентгенодіагностики.

Рентгенівське зображення при комп’ютерній томографії одержують завдяки тому, що різні тканини тіла людини ма­ють неоднаковий коефіцієнт поглинання рентгенівських про­менів. При дослідженні будь-якого органу або тканини їх пато­логічні зміни можуть проявитися або ділянками з великим коефіцієнтом поглинання (пухлини, кальцінати), або з малим коефіцієнтом поглинання (зони деструк­ції), або чергу­ванням зон більшої і меншої густини. Деякі захворю­вання можуть не супроводжуватись істотними змі­нами густи­ни по­рівняно зі здоровою тканиною, але виявляються шляхом збільшення органу, його деформацією, змі­щен­ням прилеглих структур тощо.

В нормальних умовах коефіцієнт поглинання різних тканин головного мозку коливається в межах до 4%. Оскіль­ки точність вимірювання апаратом становить 0.5%, то в сере­дині зони 4% утворюється 8 рівнів інтенсивності, які харак­теризують варіанти сірого зображення. Досліджен­ня коефіці­єнту поглинання головного мозку показали, що для кори голо­вного мозку він дорівнює 19–20 умовних одиниць, білої речовини – 13–17, церебральноспинальної рідини –
0–7, циркулюючої крові – 13–23, кальцію – 20–200. Завдяки цьо­му на різних рівнях зрізів добре видно різні ділянки головно­го мозку і ліквормістких просторів. Для аналізу цієї картини необхідно добре знати рентгено­ана­то­мію головно­го мозку.

Для збільшення контрастності – “підсилення” зо­бра­жен­ня при комп’ютерній томографії у вену вводять 20–40 мл sodium iothalamate і повторно сканують через 5, 10, 15, 20 хвилин. При цьому спостерігається значне збільшен­ня густи­ни багатьох патологічних утворень і, як наслідок, збільшення роздільних можливостей методу. Методику “підсилення” в даний час використовують більш ніж у 60% хворих. Кількість інших типів контрастної речовини, яку вводять людям при обстеженні, змінюється від 50–100 мл 60%-го реногра­фіну до 300–600 мл метилглюкатіну або гіпаку.

Чому поява в організмі контрастної речовини “підси­лює” зображення? Методами радіоізотопного дослі­дження було показано, що контрастна речовина зосереджується в зонах пошкоджень. Контраст­на речовина утворює із про­теїна­ми плазми великі комплекс­ні молекули. Теоретично можли­ві кілька механізмів вход­жен­ня їх у тканину мозку: пасивна дифузія, активний транспорт та інші.

Щодо променевих навантажень хворих при рентгенівсь­кій комп’ютерній томографії, то слід зазначити таке. Уже в 1973 p. рентгенівська комп’ютерна томографія проводилась при режимі рентгенівської трубки: Uа = 120–140 кB,
Ia = 28–33 мА. Поглинута доза при обстеженні головного мозку коли­ва­лася в межах 1–2.5 рад, тобто менша, ніж при звичай­ному знімку черепа. Так, Коллард показав, що ін­тегральна доза для двох комп’ютерних томо­грам у три рази менша, ніж для звичайної рентге­нограми черепа. При комп’ютерній томограмі всього тіла Сагел із спів­робіт­никами показали, що поверхнева поглинута доза була 3 рад, а глибока 1–3 рад. Маршалл із співробітни­ка­ми вияви­ли, що поверхнева доза на шкірі не перевищувала 3–8 рад.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 656. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия