Студопедия — ТЕМА 9. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРИВАТИЗАЦІЇ ТА ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ ІЗ ДЕРЖАВНИМ (КОМУНАЛЬНИМ) МАЙНОМ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕМА 9. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРИВАТИЗАЦІЇ ТА ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ ІЗ ДЕРЖАВНИМ (КОМУНАЛЬНИМ) МАЙНОМ






Поняття і роль приватизації, державна програма приватизації. Поняття і роль приватизації необхідно визначати, користуючись загальними економічними розробками, а також Законом "Про приватизацію державного майна", "Про приватизацію державного житлового фонду", іншими законодавчими актами про окремі сфери приватизації, а також Державною програмою приватизації, що визначається Верховною Радою. Поняття приватизації має широкий та вузький аспекти. Широкий аспект включає, крім власно поняття приватизації, також категорії роздержавлення, корпоратизації, комерціалізацію, побудови змішаної економіки тощо. Важливо визначити цілі та принципи приватизації, показати поєднання публічно-правових та приватно-правових елементів, розкрити систему законодавства про приватизацію, зокрема, особливість регулювання приватизації в агропромисловому комплексі та комунального майна.

Об’єкти та суб’єкти приватизації. На підставі Закону "Про приватизацію державного майна", Державної програми приватизації, а також Закону "Про перелік об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації" необхідно визначити склад об'єктів приватизації, обґрунтувати значення поділу об'єктів приватизації на групи та види, пояснити зміст поняття "об'єкти загальнодержавного значення" в сфері приватизації, класифікувати категорії державних підприємств, що приватизуються шляхом акціонування із залишенням у державній власності контрольного або блокуючого пакета акцій. Суб'єкти приватизації мають бути поділені на державні органи приватизації, покупців (їх представників) та посередників. Доречно вивчити не тільки склад цих суб'єктів, але й повноваження кожного в приватизаційному процесі. Важливо позначити на правовому статусі фондової біржі згідно Закону "Про цінні папери та фондовий ринок", довірчих товариств згідно Декрету КМУ «Про довірчі товариства», корпоративних та пайових інвестиційних фондів згідно Закону «Про інститути спільного інвестування», порівняти останніх з повноваженнями інвестиційних фондів та компаній, утворених відповідно до Указу Президента "Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії".

Правові способи приватизації. Способи приватизації мають бути визначені на підставі аналізу законодавчих актів про приватизацію. Ці способи варто поділяти на конкурентні та неконкурентні. До неконкурентних слід відносити викуп майна у будь-яких формах, до конкурентних – продаж об’єктів приватизації на аукціоні (у тому числі за методом зниження ціни, без оголошення ціни); продаж за конкурсом з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону; продаж акцій (часток, паїв), що належать державі у господарських товариствах, на аукціоні, за конкурсом, на фондових біржах та іншими способами, що передбачають загальнодоступність та конкуренцію покупців; продаж на конкурсній основі єдиного майнового комплексу державного підприємства, що приватизується, або контрольного пакета акцій акціонерного товариства; продаж акцій на міжнародних фондових ринках, у тому числі у вигляді депозитарних розписок; інші способи, які встановлюються спеціальними законами, що регулюють особливості приватизації об’єктів окремих галузей.

В залежності від складу майна, завдань приватизації в середині кожного способу приватизації можна виділити окремі види способів. Наприклад, акції в статутному капіталіі акціонерних товариств, що належать державі, можуть бути продані як на біржі, так і на аукціоні та за конкурсом. Студент має визначити відмінні характеристики конкурсу та аукціону, пояснити, яки можуть бути умови проведення конкурсів з продажу державного майна. Доречно визначати противоправні способи приватизації та методи їх попередження задля формування цілісної уяви про механізм інституту приватизації.

Стадії приватизаційного процесу. Приватизаційний процес має бути поділений на кілька складових: попередній етап, етап оформлення приватизації, етап виконання умов приватизаційних угод. Зокрема, до першого етапу слід відносити формування плану приватизації, корпоратизація та комерціалізація підприємств, опублікування списку об'єктів приватизації, прийняття рішення про приватизацію, створення комісії з приватизації, проведення аудиторської перевірки фінансового стану підприємства, розроблення плану приватизації, в тому числі визначення способу приватизації, затвердження його у встановленому порядку. Другий етап характеризується сукупністю дій суб'єктів приватизаційного процесу з виконання плану приватизації. Останній етап визначається специфікою виконання зобов'язань, що приймає на себе покупець державного майна.

Фінансові та договірні відносини приватизації. Фінансові та договірні відносини приватизації утворюють центральну ланку другого та третього етапу приватизаційного процесу. Мають бути охарактеризовані поняття, природа, види, зміст, форма, порядок укладання та виконання, відповідальність за порушення угод приватизації. Фінансовий бік відповідних відносин включає порядок розрахунків за придбанні об'єкти. Порушення договірних зобов'язань приватизації мають бути поділені на майнові та немайнові. До останніх, зокрема слід відносити збереження профілю діяльності підприємства, збереження робочих місць тощо. Необхідно позначити на можливість визнання відповідної угоди недійсної у разі невиконання умов по оплаті об'єкта приватизації.

1. Про приватизацію державного майна: Закон України від 04.03.1992 р. //Відомості Верховної Ради України 1992. - N24.

2. Про оренду державного та комунального майна: Закон України від 10.04.1992 р. //Відомості Верховної Ради України 1992. - N30.

3. Про введення мораторію на примусову реалізацію майна: Закон України від 29.11.2001 р. //Відомості Верховної Ради України. - 2002 р. - N 10. - ст.77.

4. Про розмір неустойки за повну або часткову несплату покупцями коштів за об'єкти приватизації: Постанова Кабінету Міністрів України вiд 17.09.2008 № 846//Урядовий кур'єр вiд 26.09.2008 - № 179.

5. Про затвердження Порядку погодження з Кабінетом Міністрів України приватизації об'єктів державної власності: Постанова Кабінету Міністрів України вiд 18.09.1997 № 1035 (редакції 18.09.2008 р.)//Офіційний вісник України вiд 11.10.1997 - 1997 р., № 39, стор. 3.

6. Про забезпечення національних інтересів і національної безпеки у сфері приватизації та концептуальні засади їх реалізації: Рішення РНБО вiд 15.02.2008 р. // httр: // www.rada.gov.ua.

7. Щодо приватизації державного майна: Постанова Верховного Суду вiд 15.01.2008 № 2-13/12828.1-2006//Бізнес:законодавство та практика - 2008 р., № 6.

8. Про визнання недійсними договору купівлі-продажу та договору дарування, повернення об'єкта приватизації в комунальну власність: Постанова Вищого господарського суду вiд 09.08.2007 № 2-441/07(2-4426/2006)// http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/v4426600-07

9. Про затвердження Порядку визначення розміру частки, що належить державі у статутному капіталі господарських організацій, заснованих за участю держави на базі об’єднання майна різних форм власності: Постанова Кабінету Міністрів України від 25.07.2012 № 686 // http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/686-2012-п/paran8#n8

10. Про затвердження Положення про порядок подання пропозицій щодо внесення змін до Переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації: Наказ Мінекономіки), Фонду державного майна, Держкомстату України вiд 26.06.2007 № 287-р// Офіційний вісник України вiд 03.08.2007 - 2007 р., № 54, стор. 227.

11. Про затвердження переліку галузей або сфер діяльності, в яких не допускається утворення державних холдингових компаній у процесі корпоратизації та приватизації: Постанова Кабінету Міністрів України вiд 12.05.2007 № 709// Офіційний вісник України вiд 01.06.2007 - 2007 р., № 37, стор. 87.

12. Щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів: Лист Верховного Суду вiд 06.02.2007 № 1-5/218// httр: // www.rada.gov.ua

13. Щодо збереження профілю об'єкта при приватизації: Ухвала Верховного Суду вiд 13.07.2006// httр: // www.rada.gov.ua.

14. Про деякі питання практики застосування у вирішенні спорів законодавства про приватизацію державного майна: Лист Вищого господарського суду України від 25.04.2001//Вісник господарського судочинства 2001. - №3.

15. Н.Демченко. Проблеми договірних відносин у процесі приватизації державного майна//Вісник господарського судочинства. – 1997. - №3-4. – С. 329.

16. Щербина В.С. Методологічні аспекти формування приватизаційного законодавства в Україні//Вісник господарського судочинства. - 1999. - №3. – С.170.

17. П. Заруба. Правове регулювання приватизаційних процесів: зарубіжний досвід та українські реалії.// Підприємництво, господарство і право. – 2005. - № 6 – С 89.

18. Л.Музика. Приватизація комунального майна: проблеми законодавства, теорії та практики.// Право України – 2004.- № 5 – С 55







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1392. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия