Студопедия — Процес виховання — система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Процес виховання — система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості.






Дидактика современной школы. — К., 1987.

Цетлин В. С. Неуспеваемость школьников и ее предупреждение. — М., 1977.

Чудновский В. Э., Юркевич В. С. Одаренность: дар или испытание? — М., 1990.

1 Див.: Дидактика современной школы / Под ред. В.А. Они-щука. — К., 1987. — С. 109—110.

Процес виховання, його специфіка, компоненти І рушійні сили

Завдання виховання в школі реалізують у процесі нав­чання і в спеціальній виховній роботі з учнями в позаурочний час у школі та за її межами.

Процес виховання — система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості.

Він має свою специфіку, передусім цілеспрямований характер. Наявність конкретної цілі робить його система­тичним і послідовним, не допускає випадковості, епізо­дичності та хаотичності у проведенні виховних заходів. Особлива роль у формуванні людської особистості нале­жить шкільному вихованню, оскільки цілеспрямований виховний вплив на неї передбачає не лише виховання по­зитивних якостей, а й подолання наслідків впливу нега­тивних об'єктивних чинників.

Процес виховання залежить від об'єктивних і суб'єк­тивних чинників.

Об'єктивними чинниками є: особливості розбудови Ук­
раїни взагалі та системи закладів освіти зокрема; перебу­
дова економіки на ринкових засадах; особливості розвит­
ку соціальної сфери; відродження національних традицій,
звичаїв, обрядів, народної педагогіки; розширення сфери
спілкування з іноземними громадянами; вплив природно­
го середовища.


Суть процесу виховання

До суб'єктивних чинників відносять: соціальне-педаго­гічну діяльність сім'ї та громадських організацій; навчаль­но-виховну діяльність закладів освіти в особі їх працівни­ків; цілеспрямовану діяльність засобів масової інформантів діяльність закладів культури, виховну діяльність поза­шкільних установ та діяльність церкви.

«Виховує, — писав А. Макаренко, — все: люди, речі, явища, але насамперед і найбільше — люди. З них на пер­шому місці — батьки і педагоги. З усім складним світом навколишньої дійсності дитина входить у незліченні сто­сунки, кожен з яких неминуче розвивається, переплітаєть­ся з іншими стосунками, ускладнюється фізичним і мо­ральним зростанням самої дитини.

Увесь цей «хаос» не піддається начебто жодному облі­кові, проте він створює в кожен даний момент зміни в осо­бистості дитини. Спрямувати цей розвиток і керувати ним — завдання вихователя»1.

Ефективність процесу виховання значною мірою зале­жить від того, наскільки збігаються впливи організованої ви­ховної діяльності та об'єктивних умов. Результати цього про­цесу не настають одразу після застосування виховного впли-ву, вони дещо віддалені в часі. Виховний процес е двосторон-нім, тобто у ньому обов'язкова участь і взаємодія учителя-вихователя та вихованця.

Перебудова навчально-виховного процесу на демокра­тичних засадах передбачає створення умов для співпраці педагогів і учнів, за яких останні діяли б як суб'єкти влас­ного виховання.

У процесі виховання формується внутрішній світ дитини, проникнути в який дуже важко. Потрібні методики, які да­вали б змогу виявляти погляди, переконання і почуття кож­ного вихованця, щоб збагачувати внутрішній світ кожної осо­бистості й вносити в нього певні корективи.

Процес виховання характеризується розмаїттям завдань і напрямів, систематично поповнюється новими, що випливають з динаміки суспільно-економічного життя. Його ефективність значною мірою залежить від того, наскільки виховання здатне передбачити необхідність розв'язання конкретних виховних завдань. Цей процес є неперервним, у ньому канікул бути не може. Вільний від навчання час має бути заповнений корисними справами, які сприяють формуванню позитивних рис особистості. Це

1 Макаренко А.С. Мої педагогічні погляди. Твори: У 7-мит.-Т. 4. -С. 20.


 



Теорія


Суть процесу виховання



 


особливо стосується виховної роботи з педагогічне занедба­ними учнями, неповнолітніми правопорушниками. Вихо­вання — тривалий процес. Людина виховується з дитин­ства до зрілості. «Я продовжую ще вчитися, — писав К.-А. Гельвецій, — моє виховання ще не завершене. Коли ж воно закінчиться? Коли я не буду більше здатним до ньо­го: після моєї смерті. Все моє життя і є, власне, тривалим вихованням»1.

Процес виховання складається з мети і завдання, змісту й методики організації виховного впливу, а також його ре­зультату та корекції. Щодо формування особистості струк­тура процесу виховання має такі компоненти: свідомість осо­бистості, емоційно-почуттєва сфера, навички та звички по­ведінки. Провідну роль відіграє розвиток її свідомості.

Свідомість — властива людині функція головного моз­ку, яка полягає у відображенні об'єктивних властивостей предметів і явищ навколишнього світу, процесів, що відбуваються в ньому, своїх дій, у попередньому мисленному накресленні їх і передбаченні наслідків, у регулюванні від­носин людини з людиною І соціальною дійсністю.

Структурними елементами свідомості е відчуття, мис­лення, емоції, воля, самосвідомість. Свідомість відіграє про­відну роль у діяльності й поведінці людини. Через свідо­мість учні в процесі нявчання І виховання набувають знань, умінь та павичок, засвоюють досвід поведінки, їх свідомість виявляється у ставленні до навчання та Інших видів діяль­ності, до людей і суспільства загалом, до самих себе, нав­чальних та інших обов'язків.,

Не менш важливі у формуванні особистості й почуття, в яких виявляється ставлення людини до навколишньої дійсності й до самої себе.

Почуття — психічні стани і процеси, в яких відобра­жено емоційний бік духовного світу людини, її суб'єктив­не переживання подій та емоційне ставлення до навко­лишнього світу.

Виховання свідомості та емоційно-почуттєвої сфери має поєднуватися з формуванням навичок І звичок пове­дінки.

Навичка — психічне новоутворення, завдяки якому ін­дивід спроможний виконувати певну дію, раціонально, з належною точністю і швидкістю, без зайвих затрат фізич­ної та нервово-психічної енергії.

1 Гельвеций К.-Л. О человеке, его умственных способностях I и его воспитании. — М., 1936. — С. 10.


Звичка — схильність людини до відносно усталених способів дій.

«Гарна звичка — це моральний капітал, — писав К. Ушинський. — Капітал звички від уживання зростає і дає людині можливість, як капітал матеріальний в еконо­мічному світі, дедалі плідніше використовувати свою най-дорогоціннішу силу — силу свідомої волі і зводити мо­ральну будову свого життя дедалі вище, не починаючи що­разу своєї будівлі з фундаменту І не витрачаючи своєї сві­домості і своєї волі на боротьбу з труднощами, які були вже раз переможені»1.

Навички 1 звички поведінки формуються у процесі ці­леспрямованої, систематичної діяльності учнів, у якій во­ни набувають необхідного досвіду поведінки. Тому важли­во враховувати наявний у школярів досвід попередньої по­ведінки, збагачуючи позитивне надбання й долаючи нега­тивні звички. Формування навичок і звичок поведінки потребує поступовості Й систематичності вправляння, по-сильності та доцільності поставлених вимог, відповідності їх рівневі розвитку учнів і є успішним лише за дотриман­ня педагогами і батьками єдиних вимог до учнів.

У процесі виховання можуть формуватися й негатив­ні звички через засвоєння дитиною хибного досвіду пове­дінки в ненормальному середовищі, в якому вона в силу життєвих умов перебувала чи перебуває. Подолання таких звичок потребує спеціальної виховної роботи, а їх викорі­нення передусім пов'язане із з'ясуванням причин появи, їх усуненням.

Процес виховання — динамічний, неперервний, безупинний. Його рушійними силами є сукупність суперечно­стей, вирішення яких сприяє просуванню до нових цілей. Розрізняють внутрішні й зовнішні суперечності.

Внутрішні суперечності:

а) суперечність між зростаючими соціальне значущи­ми завданнями, які потрібні розв'язати вихованцю, і можливостями, що обмежують його вчинки та дії, спря­мовані на їх розв'язання. Ця суперечність супроводжує виховання особистості, тому її розвиток може призупи­нитися, якщо не ставити перед нею нових ускладнених завдань;

б) суперечність між зовнішніми впливами і внутрішні­ми прагненнями вихованця. Виховний процес повинен бу-

1 Ушииськнй К.Д. Людина як предмет виховання. Внбр. пед. твори: У 2-х т. — Т. 1. — С. 330.


 



Теорія виховання


Суть процесу виховання



 


лупатися таким чином, щоб його зміст або форми реалі­зації цього змісту не викликали супротив вихованця. Зовнішні суперечності:

а) невідповідність між виховними впливами школи і
сім'ї. Нерідко батьки не дотримуються вимог, які висуває
до їх дітей школа, внаслідок чого порушується єдність вимог, що негативно позначається на вихованні школярів;

б) Зіткнення організованого виховного впливу школи
зі стихійним впливом на школярів навколишнього світу.
Серед таких негативних чинників, — вуличні підліткові
групи, зарубіжні телефільми-бойовики та ін. Вирішення
цієї суперечності можливе лише за умови формування у
школярів внутрішньої стійкості й уміння протистояти не­гативним явищам;

в) неоднакове ставлення до учнів учителів, які не зав­
жди дотримуються принципу єдності вимог, внаслідок чо­го в учнів формується ситуативна поведінка, пристосов­ництво, безпринципність, що негативно позначаються на
виховному процесі взагалі;

г) суперечність, породжена тим, що окремі учні, які
мають досвід негативної поведінки, постійно конфлікту­ють з педагогами, однокласниками, батьками. Йдеться про
сформований динамічний стереотип, який характеризуєть­ся наявністю постійних, стабільних, стійких негативних
нервових зв'язків, що створює особливі труднощі у пере­
вихованні. Ця категорія школярів потребує спеціальної
виховної роботи.

Хоча зовнішні суперечності є тимчасовими, вони мо­жуть знижувати ефективність виховного процесу. Тому ви­явлення їх і усунення повинні перебувати завжди в центрі уваги педагогів. Але найважливіший чинник — профілак­тична робота щодо запобігання таким суперечностям.

 

Етапи процесу виховання. Управління процесом виховання

Педагог має уявити процес виховання як послідовність етапів, знання яких допоможе йому спланувати виховну роботу, передбачивши її зміст і методику проведення на кожному етапі.

Організація процесу виховання особистості учня або колективу класу здійснюється в певний послідовності.

Перший етап. Визначають сукупність рис і властивостей особистості, які слід сформувати у вихованця, тобто форму-


ють ідеал. Коли йдеться про виховання класу, то мають на увазі формування такого колективу, який би за своїми яко­стями відповідав еталону, виробленому на основі мети ви­ховання, поставленої суспільством перед школою.

Другий етап. Вивчають індивідуальні особливості вихованця (або колективу), його позитивні риси, недоліки в характері й поведінці, визначають, які риси не сформова­но, а які перебувають у стадії зародження. Знання особи­стості вихованця (колективу), порівняння її з наміченим ідеалом дає змогу спрогнозувати її розвиток. Виходячи з цих даних, можна планувати виховну роботу з вихованцем (колективом). Тому важливо, щоб учень (колектив) знав, що пропонує йому вихователь, приймав цей взірець для наслідування і докладав зусиль для досягнення постав­леної мети.

Третій етап. Реалізовується програма виховання, тобто заплановані виховні заходи, що передбачає залучення ви­хованців до різних видів діяльності, участь в яких сприяє формуванню в них досвіду поведінки відповідно до ідеалу.

Четвертий етап. Спонукання учнів до самостійної ро­боти з розвитку особистості. Коли учень починає займати­ся самоосвітою і самовихованням, можна вважати, що у вихованні досягнуто четвертого етапу.

На всіх етапах процесу виховання здійснюють педаго­гічне керівництво, управління цим процесом.

Управління процесом виховання — діяльність педагогів, що за­безпечує планомірний і цілеспрямований виховний вплив не вихованців.

Воно передбачає передусім підбір змісту виховної ро­боти з урахуванням вимог суспільства до рівня виховано­сті учнівського колективу взагалі й кожного його члена зокрема. Для реалізації вмісту виховання потрібні форми, методи і прийоми виховної роботи, які б імпонували шко­лярам. Усе це допоможе зробити виховний процес ціле­спрямованим і систематичним. Суть управління виховним процесом — виявлення виховних можливостей сім'ї, гро­мадських організацій, культурно-освітніх установ, засобів масової інформації для-ефективнішого використання їх впливу на школярів. У процесі управління вихованням важливо організовувати4! спрямовувати колективне та ін­дивідуальне життя й діяльність учнів, створювати умови для збагачення їх власного досвіду. Тому першорядне зна­чення має встановлення гармонійних стосунків між вихо­ванцями і вихователями на демократичних І гуманістич­них засадах. Авторитарний стиль педагогів призводить до



Теорія виховання


Суть процесу виковаиия


 



 


формування безініціативного виконавця чужої волі, невпевненої у власних силах людини. Інша крайність — відсутність вимогливості та контролю за поведінкою дітей, що сприяє формуванню безвідповідальності, недисциплі­нованості та інших негативних рис у вихованців.

Важливим в управлінні процесом виховання є формуван­ня гуманних взаємин між учнями. Треба не лише навчити дітей бути доброзичливими й гуманними до однокласників, а й формувати організаторські навички, виховувати вимог­ливість до товаришів, непримиренність до порушень дисци­пліни і порядку в школі та за її межами.

Управління виховним процесом слід спрямовувати на розвиток самостійності, ініціативності школярів. Це мож­ливо за умови, що педагоги націлюють учнів на самостій­ний пошук цікавих видів діяльності, самостійне забезпе­чення необхідних для їх здійснення умов. Тому завдання педагогічного колективу — допомогти школярам самостій­но організувати діяльність у школі та за її межами. Вихо­вання самостійності, ініціативності школярів не повинно применшувати керівної ролі педагога. Він має залишатися мудрим старшим другом і наставником дітей, але на умо­вах співпраці з ними.

Управління процесом виховання потребує постійного вивчення результатів виховної роботи, рівня вихованості учнів і колективу, виховних можливостей педагогічного колективу та батьківської громадськості й коригування змісту і методики виховного процесу з метою їх удоскона­лення.

За концепцією національного виховання психолого-педагогічний аспект готовності педагога до виховної діяль­ності поєднує в собі:

— високий рівень національної самосвідомості, знан­ня національної психології та характеру народу, його
культурно-історичних традицій, морально-етичної спад­щини, історії та сучасного буття;

— втілення типових якостей рідного народу, його ду­ховного, культурного і морального багатства; бездоганне
володіння українською мовою;

— високий рівень професійної підготовки, широкий
світогляд і наукову ерудицію, духовне багатство та емоцій­
ну культуру вчителя, прагнення до постійного самовдоско­налення;

— любов до дітей і високу педагогічну культуру в тіс­ному поєднанні з наполегливістю, витримкою, педагогіч­ним тактом;


 

— досконале володіння дидактичними, організаторськими, комунікативними, перцептивными, сугестивними, науково-пізнавальними здібностями;

— розвиток власної спостережливості, педагогічної уяви, оптимізму, здатність відчувати та позитивно впливати на емоційний стан учнів;

— мистецьке володіння словом, уміння чітко й точно формулювати, дохідливо, образно, емоційно передавати власні думки.

Ведучи мову про вимоги до сучасного вчителя, варто навести актуальні й нині думки О. Довженка з його «Що­денника» від 28 червня 1942 року:

«Треба категорично перебудувати становище і роль учи­теля у суспільстві і в школі (...). Прибитий, неінтелігент­ний учитель — це величезне зло нашого народу. Безправ­ний, нешанований, брудний, малоосвічений учитель і та­кий же малорозумний Наркомос з усім його авгієвим апа­ратом не може забезпечити державі гарну молодь (...)• Народний учитель, учитесь народу — серце і сумління се­ла, зразок і предмет наслідування (для) дитини, достойний, чистий, авторитетний, ушанований батьками, — нема, нема у нас народного учителя.. Ми зробили з нього безправного попихача будь-якого голови колгоспу, будь-якого дядька, і потонула молодь у неуцтві, у безхарактерності, слабкоду­хості, безвідповідальності і нехлюйстві»1.

 

Самовиховання: суть, умови, етапи, прийоми

Виховання і самовиховання — дві сторони процесу формування особистості;

Самовиховання — свідоме діяльність людини, спрямоване на ви­роблення у себе позитивних рис І подолання негативних.

Самовиховання успішно здійснюється за певних умов. Передусім воно потребує від людини знання самої себе, вміння оцінювати власні позитивні й негативні риси. Щоб збагатити учнів відповідними знаннями і вміннями, прово­дять цикл бесід про психічну діяльність людини, свідо­мість, волю, почуття, характер, мотиви поведінки, інтере­си, здібності, потреби, темперамент, а також розкривають сутність самовиховання, методи І прийоми роботи вад со-

1 Довженко О. Україна в огні. Кіноповість. Щоденник. — К„ 1990. — С. 192.



Теорія


Суть процесу



 


бою. Матеріал для таких бесід можна знайти в книгах «Зани­мательная психология» К. Платонова, «Загадки человече­ского «я» Ф. Михайлова, «В мире мысли и чувства» Ф. Гонсъ бол і на.

Важливий аспект самовиховання — логічне мислення, вміння проаналізувати кожен свій вчинок, що сприяє ви­робленню вимогливості до себе як постійної риси характе­ру, без якої неможливо досягти успіху в цій справі. Тому пе­дагоги в індивідуальних бесідах і на зборах детально аналі­зують порушення правил поведінки, їх причини, привчають учнів до самоаналізу.

Самовиховання потребує тривалих вольових зусиль, уміння керувати собою, досягати поставленої мети, не за­непадати духом від невдач. Тому слід залучати школярів до видів діяльності, які передбачають зібраність, органі­зованість, відповідальність. Долаючи труднощі, вони за­гартовують волю, доводять розпочату справу до кінця і та­ким чином переконуються, що навіть невеликі успіхи роб­лять їх сильнішими.

І Підвищує ефективність процесу самовиховання ідеал, до якого прагне учень. Спостереження переконують, що до самовиховання байдужі переважно ті, хто не має життє­вої мсти, ідеалу. Тому важливо знати ідеали учнів, допо­могти сформувати ідеали тим, хто їх не має.

Успішність процесу самовиховання значною мірою за­лежить від рівня розвитку колективу взагалі. У згуртова­ному колективі, де панує здорова громадська думка, атмо­сфера доброзичливості, розвинута взаємовимогливість, са­мовиховання відбувається, як правило, успішно.*

Процес самовиховання тривалий і охоплює кілька етапів.

Перший етап. Педагоги передусім виявляють ставлення учнів до* процесу самовиховання, проводячи анкетування за такими запитаннями: Чи займаєшся самовихованням? Що спонукає тебе працювати над собою? Яких головних цілей ти прагнеш досягти самовихованням? Які прийоми викори­стовуєш у роботі над собою? У чому відчуваєш труднощі в цій роботі і як їх долаєш? Якої допомоги потребуєш від дорослих у процесі самовиховання?

На цьому етапі в учнів формують спонукальні мотиви, свідоме ставлення до самовиховання. Насамперед домага­ються, щоб вихованець усвідомив, що його доля залежить не лише від виховної роботи школи, а й від самостійної роботи над собою. Він також повинен збагнути, що само­виховання — і його особиста справа, і справа суспільства.


Другий етап починається з появою в учня бажання са­мовдосконалення. Педагог на цьому етапі повинен допо­могти сформувати ідеал, до якого слід прагнути, вироби­ти в учня стійке бажання наслідувати його. З'ясувавши відмінність між собою і своїм ідеалом, вихованець бачить, які риси він має виробити для його досягнення, яких не­доліків слід позбутися. У процесі самовиховання учень по­рівнює себе з ідеалом. Оскільки він сам постійно змінюєть­ся на краще, ідеал також потребує вдосконалення, збага­чення. Ідеал допомагає йому скласти програму самовихо­вання. На цьому етапі варто обговорити з учнями окремі фрагменти індивідуальних програм самоосвіти та самови­ховання видатних осіб.

Третій етап. Учень починає систематично працювати над собою, реалізовуючи програму самовиховання. Цей процес здійснюється в різноманітних видах діяльності: навчанні, праці, самообслуговуванні, виконанні громадсь­ких доручень, участі в роботі гуртків тощо. Педагог допомагає учневі контролювати результати втілених рішень. Згодом зовнішній контроль педагога чи колективу послаб­люється, зростають самостійність та ініціатива самого ви­хованця.

Для здійснення виховної роботи відповідно до розгля­нутих етапів самовиховання класний керівник повинен чітко її планувати.

У процесі організації самовиховання учнів навчають спеціальним прийомам роботи над собою.

Прийом самопереконання. Його суть полягає в тому, що учневі пропонують у певній конкретній ситуації знай­ти аргументи і за їх допомогою переконати себе в тому, правильно чи неправильно він вчинив, або в конфліктній ситуації переключити думки на інші теми і справи, які б відвернули його від конфлікту, заспокоїли.

Прийом самонавіювання. Його пропонують використо­вувати у випадках, коли необхідно подолати в собі страх пе­ред труднощами, невпевненість у власних силах, нерішу­чість. Самонавіювання передбачає повторення учнем подум­ай або вголос певних суджень. Наприклад, щоб подолати запальність, можна запропонувати таке судження: «Нена­виджу в собі запальність. Я повинен і можу її позбутися».

Прийом самопідбадьорювання. Він ефективний, коли учень губиться в складних ситуаціях, зневірюється у влас­них силах та можливостях.

Прийом самозаохочення, Застосовують у випадках, ко­ли учень, долаючи певні труднощі, виконав складне зав-


 

Теорія виховання

дання. До них вдаються, коли необхідно подолати негатив­ні риси особистості.

Прийом самопримусу. Допомагає у боротьбі з внутріш­ньою неорганізованістю, небажанням вчитися чи працю­вати, з лінощами.

Прийом самоаналізу. Йому належить вирішальна роль у самовихованні. Він передбачає уміння аналізувати свої вчинки, давати їм певну оцінку.

Практичні прийоми. До них, зокрема, належить прийом 4крок уперед» — щоденне планування діяльності на на­ступний день. Доповнює його прийом «оцінювання прожи­того дня» — аналіз учнем своїх дій, вчинків та недоліків.

Прийом «правила моєї поведінки». Полягає у дотри­манні складених для учня правил поведінки. Привчає до виконання своїх обов'язків.

Прийом самозобов'язання. Передбачає планування уч­нем роботи над собою на місяць, семестр або рік, залеж­но від того, Які риси особистості він прагне сформувати чи подолати і в який термін.

Прийом «упізнай себе». Має характер гри: учитель дає
неповну характеристику учневі, не називаючи його пріз­вища, той впізнає себе, а товариші доповнюють цю харак­теристику.

Прийоми «самохарактеристики» та «взаємохарактери-стики». Полягають у тому, що підготовлені таким чином характеристики обговорюються в колективі, це привчає учнів до самоаналізу і дає педагогові багатий матеріал для роботи з ними.

"Самовиховання потребує, — писав В.Сухомлинсь-кий, — дуже важливого, могутнього стимулу — почуття власної гідності, поваги до самого себе, бажання стати сьо­годні кращим, ніж був учора. Самовиховання можливе тільки за умови, коли душа людини дуже чутлива до найтонших, суто людських засобів впливу — доброго слова, по­ради, ласкавого чи докірливого погляду. Не може бути й мови про самовиховання, якщо людина звикла до грубості й реагує тільки на «сильне» слово, окрик, примус. За самою суттю своєю самовиховання передбачає віру людини в людину, звертання до честі й гідності людини. Педагогічне ке­рівництво самовихованням — це насамперед відносини між педагогом і вихованцем, пройняті глибокою взаємною ві­рою в добрі наміри»1.

 

' Сухомлннський В.О. Сто порад учителю. Вибр. твори: У 5-ти т. — Т. 2. — С. 602.


Суть процесу виховання 225

Перевиховання: суть, функції, етапи, принципи

 

Процес виховання передбачає і подолання негативних рис, тобто перевиховання і виправлення.

Перевиховання — виховний процес, спрямований на подолання негативних рис особистості, що сформувалися під впливом не­сприятливих умов виховання.

Виправлення — складний психічний процес перебудови особисто­сті, що відбувається під варивом перевиховання / самостійно/ ро­боти особистості над усуненням відхилень у своїй свідомості та пов едінці.

Ці процеси можуть збігатися або не збігатися в часі. Пе­ревиховання учня починають із часу реалізації програми пе­ревиховання. Водночас може початися і процес виправлен­ня. Якщо ж вихованець протидіє процесу перевиховання, не піддається виховному впливу, не змінюється на краще, то не відбувається і процес виправлення.

Деформування особистості складається з таких етапів: виникнення прогалин і спотворень у її морально-вольовій сфері, перетворення їх на відносно стійкі погляди та звич­ки; формування мотивації поведінки; правопорушення, систематичне правопорушення, злочин.

Процес перевиховання спрямований на подолання нега­тивних рис особистості і на виправлення таких категорій неповнолітніх: важковиховуваних, педагогічне занедбаних, неповнолітніх правопорушників і злочинців.

Важковиховувані діти байдуже ставляться до навчання, періодично порушують правила поведінки, дисципліну, їм притаманні грубість, нечесність. Педагогічне занедбані під­літки негативно ставляться до навчання й суспільно корисної діяльності. Вони систематично порушують дисци­пліну й норми моралі. Підлітки-правопорушники перебува­ють на обліку в Службі у справах неповнолітніх або направ­ляються до спеціальних навчальних закладів для їх виправ­лення у спеціальних умовах. Неповнолітні злочинці — педа­гогічне занедбані підлітки та юнаки, які скоїли кримінальні злочини, порушили правові норми й за рішенням суду на­правлені до виховно-трудових колоній на виправлення.

Індивідуальні особливості важковиховуваного або педагогічно занедбаного учня виявляються у специфіці спря­мованості його потреб, Інтересів, ідеалів, світогляду та ін­ших якостей. Від того, наскільки точно виявлено цю спря­мованість, залежать зміст і методика виховного впливу та наслідки перевиховання, Виправити людину — означає

 


 

Теорія виховання

|

сформувати в неї установку на виправлення і суспільно корисні мотиви поведінки, виробити життєву перспективу, розвинути позитивні інтереси, виховати здорові потреби.

Причини появи таких категорій неповнолітніх пов’язані і недоліками та помилками сімейного, шкільного ви­ховання, аморальними явищами середовища, згубним впливом низькопробної кінопродукції, літератури, порно­графії тощо1.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 785. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия