Студопедия — Другої половини XVII — кінця XVIII ст.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Другої половини XVII — кінця XVIII ст.






Після російсько-польської війни 1654—1667 pp. під владою Польщі залишилися західноукраїнські землі (Схід­на Галичина, Волинь та Правобережжя). За Росією закрі­плювалися Лівобережжя з Києвом, території Запорозької Січі, Слобідська Україна. Закарпаття залишилося під ма­дярами, а Північна Буковина — під турками. Майже впро­довж 300 років Україна була розіп'ята між цими держа­вами, що не могло не позначитися й на розвиткові освіти.

Освіта Правобережжя розвивалася тими самими шля­хами, що й у Польщі, й була представлена різними нав­чальними закладами — здебільшого католицькими,часто єзуїтськими школами. У них навчалися діти польської та української шляхти, а також заможних селян. Задля бла­гополуччя українська шляхта нерідко приймала католиць­ке віросповідання. Окатоличенню частини населення спри­яли латинські школи, в яких молоді українські шляхти­чі прилучалися до польської культури. Відповідну роль у здійсненні колоніальної політики Польщі відіграли като­лицькі колегіуми, василіанські школи. Дітей української знаті виховували тут у дусі неприйняття мови та звичаїв свого народу, його культури.

Збереженню українських традицій певною мірою спри­яли уніатські школи,які почали діяти після Брестської унії 1596 р. Якщо спочатку вони давали непогані знання, то згодом, у XVIII ст., за панування Польщі рівень осві-



З історії педагогіки


Історія української школи і педагогіки



 


ти в них знизився. В таких школах здебільшого навчали лише читати і писати польською мовою, зрідка — лічби та початків латині. Організованого народного шкільництва не було. Місцями працювали школи мандрівних дяків,у яких вивчали церковну грамоту. Вчителями у них були учні братських шкіл Києво-Могилянської академії, які з різних причин не могли продовжувати навчання, або пред­ставники дрібної української шляхти, ремісники, купці та інші, що наймалися вчителями по селах задля заробітку. В народі таких учителів називали дяками.

З прилученням Галичини до Австрії (1772 р.) рівень ос­вітньої справи дещо поліпшився: велося шкільне будів­ництво, вдосконалювалися методи навчання, але виника­ли проблеми боротьби з германізацією та ще більше — з полонізацією української школи, а в Карпатській Украї­ні — з мадяризацією.

У Західній Україні було здійснено кілька шкільних ре­форм: 1777 р. — за наказом Марії Терези, 1781 р. — Ио­сифа II, але наприкінці XVIII — на початку XIX ст. під тиском впливових польських кіл українське шкільництво скорочується. У 1789 р. Едукаційна комісія видала розпо­рядження про закриття «руських» церковних шкіл та про вилучення з усіх шкіл «руської мови». Українці позбав­лялися можливості навчати дітей рідною мовою. Учням-українцям забороняли святкувати релігійні свята за гри­горіанським календарем, учнів православної віри змушу­вали ходити до костелів.

Не сприяла поліпшенню народної освіти реформа 1777 p., згідно з якою передбачалося відкриття в селах однокласних церковно-парафіяльних, у невеликих містах — тривіальних, а у великих — нормальних шкіл. Для її реалізації бракувало і вчителів, і підручників, і коштів. Лише з 1781 р. у містах і містечках Галичини почали створювати головні та триві­альні школи німецького типу, а по селах — парафіяльні школи. Як середні школи відкривали гімназії,влаштовані на німецький лад. Такі гімназії працювали в Стрию, Бере­жанах, Бучачі, Дрогобичі, Львові, Станіславі, Збаражі та ін­ших містах і були доступні лише заможним громадянам.

У 1785 р. в усіх закладах запроваджено німецьку мо­ву навчання. Українська мова залишилась лише в церков­но-парафіяльних школах.

На Буковині, яка тривалий час перебувала під владою Туреччини, тільки після її звільнення в 1774 р. Австрією було відкрито кілька шкіл з румунською і німецькою мо­вами навчання.


Єдиний на той час вищий навчальний заклад на за­хідноукраїнських землях — Львівський університет (1661), будучи недоступним для простих людей, недостатньо спри­яв освіті українців.

У Лівобережній Україні, яка відійшла до Росії, шкіль­на справа розвивалась як одна із складових загально­державної освітньої системи.

Початкові школи були однією з найпоширеніших форм навчання дітей. Діяли і цифірні школи, в яких діти різ­них станів здобували елементарні знання. Це були школи з математичним ухилом. Вони проіснували до середини XVIII ст., відтак поступово об'єдналися з полковими і гар­нізонними,що призначалися для солдатських дітей. Пол­кові школи утримувалися на кошти батьків. В них навча­ли читати, писати і рахувати. У другій половині XVIII ст. на школи України поширюється русифікаторська політи­ка царського уряду.

З середини XVIII ст. розвивається початкова освіта в Запорозькій Січі. Окрім загальноосвітніх шкіл, тут існу­вали спеціальні школи (школа підготовки полкових стар­шин, військових канцеляристів та ін.), а також Головна Січова школа,в якій вивчали піїтику, риторику, матема­тику, географію, астрономію, військову справу. За харак­тером навчання вона прирівнювалася до братських шкіл. Набули поширення і народні школи грамоти (школи мандрівних дяків), що існували при православних церквах і призначалися для дітей селян. Дітей навчали рідною мо­вою лічби, письма і читання, паралельно читали церков­нослов'янські тексти, їм також прищеплювали любов до рідної землі, народну мораль тощо.

Із посиленням закріпачення селян і козаків, втратою Україною автономії та зруйнуванням Запорозької Січі у другій половині XVIII ст. школи грамоти, полкові й запо­розькі школи перестали існувати.

Однією з форм початкової освіти в Лівобережній Ук­раїні було домашнє навчання і виховання дітей панівної верхівки, яке здійснювали запрошені вихованці Києво-Могилянської академії або вчителі-іноземці. Наприкінці XVIII ст. на розвитку освіти позначилася шкільна рефор­ма уряду Катерини II. У 1786 р. було запроваджено «Ста­тут народних училищ у Російській імперії», згідно з яким у губернських містах було відкрито головні народні учи­лища (чотирикласні з 5-річним курсом навчання), а в по­вітових — малі народні училища (двокласні з 2-річним курсом навчання). Навчальна програма малих училищ від-



З історії педагогіки


Історія української школи і педагогіки



 


повідала першим двом класам головних училищ. Зміст навчання мав загальноосвітній і реальний характер. Нав­чання проголошувалося безстановим і безплатним.

Прогресивну роль у розвитку освіти в Україні, у під­готовці педагогічних кадрів відігравали колегії — нові навчальні заклади середнього типу, що виникли на почат­ку XVIII ст. Навчальні програми колегій передбачали під­готовку державних службовців, учителів початкових шкіл, музикантів. Із відкриттям в Україні університетів та середніх спеціальних закладів колегії втрачають своє загальноосвітнє значення і перетворюються на духовні семінарії.

У Лівобережжі єдиним вищим навчальним закладом у цей період була Києво-Могилянська академія, роль якої як культурного і освітнього центру зростала. Хоча україн­ське дворянство, козацька старшина й порушували клопо­тання про відкриття в Україні університетів, жоден з іс­нуючих проектів не було реалізовано. Загалом українське шкільництво на Лівобережжі у XVIII ст. занепадає, чого й прагнув царський уряд.

Педагогічна думка кінця XVII — XVIII ст. представле­на творами С. Яворського, Ф. Прокоповича, Г. Сковороди та ін.

Стефан Яворський (1658—1722) — письменник, філо­соф, освітній і церковний діяч. Закінчив Києво-братську колегію і після навчання за кордоном у Любліні та Позна­ні став її професором. Викладав риторику, поетику, філо­софію і богослов'я. Блискуче володів латинською, польсь­кою, російською мовами, якими писав вірші, за що був нагороджений «лавровим вінком». У 1700 р. за наказом Петра І його було викликано до Москви й висвячено на митрополита. Прагнув реорганізувати Московську Сло-в'яно-греко-латинську академію за зразком Києво-Моги-лянської академії. У Москві написав низку підручників, словників («Лексикон триязычный»), публіцистичних тво­рів, курс психології «Психологія, або трактат про душу». Відомий його полемічний твір проти лютеранства «Камінь віри».

Феофан Прокопович (1681—1736) — український цер­ковний, громадський і державний діяч, письменник, пе­дагог, викладач, ректор Києво-Могилянської академії. На вимогу Петра І виїхав до Петербурга, де став радником з питань освіти, науки та культури і главою Російської православної церкви.

У «Духовному регламенті» пропонував відкривати цер-


ковні школи трьох типів: архієрейські (елементарні), се-мінаріуми та академію, визначив зміст їх роботи, висло­вив передові погляди на методику навчання й виховання, на режим роботи. Велику увагу приділяв вивченню грама­тики, історії, географії, арифметики, геометрії, логіки, ри­торики. У творі «Первое учение отроков» висловив низку цінних психолого-педагогічних думок. Ще будучи профе­сором і ректором Києво-Могилянської академії, написав твори «Поетика» та «Риторика», які помітно вплинули на розвиток змісту й методики навчання в академії. Великого значення надавав практичним заняттям студентів. Цінни­ми є також роздуми Ф. Прокоповича про ораторський хист вчителя, висловлені в книзі «О риторическом искус­стве». Вважав, що, розповідаючи про будь-який предмет, учитель передусім має впливати на почуття своїх слухачів.

Ф. Прокопович був прихильником прогресивних мето­дів навчання, запровадив новий науково-історичний метод викладання богословської науки — вивчення історії ре­лігії. Він вимагав свідомого, наочного, доступного, систе­матичного вивчення матеріалу. Вважав, що підручники для широкого загалу мають бути написані простою, дос­тупною мовою.

Григорій Савич Сковорода (1722—1794) — видатний український педагог, поет, мандрівний філософ, представ­ник етико-гуманістичного напряму вітчизняного просвіт­ництва. Навчався в Києво-Могилянській академії, поглиб­лював знання за кордоном. Повернувшись на батьківщи­ну, викладав піїтику в Переяславській семінарії, згодом — у Харківській колегії. Після звільнення з колегії Г. Ско­ворода до кінця життя залишався мандрівним філософом і вчителем.

Свої педагогічні погляди він виклав у діалогах, вір­шах, байках, притчах, листах. Проблемам виховання при­свячено його притчі «Благодарний Еродій», «Убогий Жай­воронок», «Байки Харківські». Вихідними і визначальни­ми в системі педагогічних поглядів Сковороди є ідеї демо­кратизму, гуманізму, народності та патріотизму. Ідеал людяності — мета всього його життя, а також і мета ви­ховання. Г. Сковорода вважав, що у вихованні треба зва­жати не на соціальне становище дітей, а на їхню приро­ду, нахили, інтереси, обдаровання. Будучи прихильником принципу народності у вихованні, він обстоював думку, що воно має відповідати інтересам народу, живитися з на­родних джерел і зберігатися в житті кожного народу, вис­міював дворянсько-аристократичне виховання, плазування



З історії педагогіки


Історія української школи і педагогіки



 


перед усім іноземним. На його думку, мета виховання — підготовка вільної людини, гармонійно розвиненої, ща­сливої, корисної для суспільства, людини, здатної жити і боротися. Провідне місце у всебічному розвитку відводив розумовій освіті, яка допомагає людині пізнати себе, нав­колишній світ, суть щастя. Він обстоював рідну мову в школах, радив вивчати граматику, літературу, математи­ку, фізику, механіку, музику, філософію, медицину та ін­ші науки. Особливу роль у всебічному розвиткові особисто­сті Сковорода відводив формуванню її моральних якостей, зокрема таких, як любов до вітчизни і праці, людяність, дружба, правдивість, чесність, скромність, сила волі, по­чуття людської гідності.

Значної уваги Г. Сковорода надавав фізичному вихо­ванню людей, вважав, що вони мають бути «тілесно здо­рові». Фізичне виховання, згідно з ним, повинно почина­тися ще до народження дитини і полягати в здоровому способі життя батьків, у турботі про матір у період вагіт­ності й вигодовування дитини. Фізичному вихованню ді­тей сприяють праця, вправи, режим і відпочинок, розва­ги, загартування організму. Він також дбав про естетич­не виховання, яке має облагороджувати людей, допомага­ти їм у житті та праці. Засобами естетичного виховання повинні бути поезія, музика, народні пісні, краса приро­ди, образотворче мистецтво.

Першими вихователями дитини Сковорода називав батьків. Зневажливо ставився до тих «напівбатьків» і «на-півматерів», які передоручають виховання своїх дітей ін­шим, порівнював їх із зозулями, що підкидають яйця в чужі гнізда. Вирішальну роль у вихованні він відводив школі, вчителям. Обстоював думку, що школа має бути доступною для всіх, з безплатним навчанням, розробив низку дидактичних і методичних положень. Стверджував, що усвідомлювати істину найкраще самостійно, через власну активність. У процесі навчання треба враховувати нахили і здібності дітей, їх вікові та індивідуальні особли­вості. Він радив правильно дозувати навчальний матеріал, викладати його доступно, ясно, точно, використовувати наочність, пов'язувати теорію з практикою, навчання з життям. Високо цінував такі методи навчання, як лекція, розповідь, розмова і бесіда. Цікавими є його думки про чи­тання книжок і виписки з них.

У вихованні Г. Сковорода пропонував такі методи, як бесіда, роз'яснення, поради, приклади, радив виховувати не тільки словом, а й ділом, переконанням, привчати ді-


тей критично аналізувати свої вчинки, дотримуватися су­ворого режиму, уникати надмірностей. Він належно оці­нив працю вчителя, висував до нього високі вимоги, зок­рема до його знань, благородства, любові до дітей, до своєї справи. Вчитель повинен бути прикладом для інших в усьому, вміти володіти голосом, викладати «прилично, ти­хо й без крику».

Освіта і педагогічна думка в Україні першої половини XIX ст.

У межах українських губерній, які входили до Хар­ківського учбового округу, діяла система шкіл за статутом 1804 р. («Статут університетів» і «Статут навчальних за­кладів, підпорядкованих університетам»), що регламенту­вали структуру і принципи побудови народної освіти в країні та безпосередньо позначалися на українському шкільництві. Реформа передбачала такі типи навчальних закладів у кожному навчальному окрузі: парафіяльні учи­лища (однорічні), повітові училища (дворічні), гімназії (чотирирічні) і університет. Кожний округ очолював опі­кун, а всі навчальні заклади в окрузі підпорядковувались університету. Статути проголошували безстановість і на­ступність усіх типів навчальних закладів, безплатність ос­віти на всіх її ступенях. Згодом у додаткових документах тлумачилося, що доступ до університетів та гімназій кріпакам та вихідцям з нижчих станів закрито. Не було вирішено й питання про право на вищу освіту жінок.

Перші гімназії в Україні з'явилися в Харкові, Черні­гові, Катеринославі, Новгороді-Сіверському, Полтаві, Херсоні. У Харкові, Полтаві та Одесі було засновано інсти­тути шляхетних дівчат. У 1805 р. у Харкові відкрився перший в Україні університет, який відіграв значну роль у розвитку культури, науки, освіти і школи. Він здійсню­вав керівництво навчальними закладами Харківського уч­бового округу. У 1885 р. у віданні цього університету бу­ло 136 парафіяльних училищ, 116 повітових училищ і 13 гімназій. У 1817 р. в Одесі було засновано Рішельєвський ліцей, а в 1820 р. — гімназію вищих наук у Ніжині.

У Правобережній Україні школи працювали за окре­мим статутом: парафіяльні училища були у віданні като­лицького духівництва і чернечих орденів; існували примі­тивні сільські школи, де учнів навчали дяки (в одній із них навчався Тарас Шевченко). Повітові училища були у



З історії педагогіки


Історія української школи і педагогіки



 


Києві, Вінниці, Житомирі, Умані, Кам'янці-Подільсько-му, Каневі, Білій Церкві та в інших містах. Гімназії пра­цювали в Києві та Вінниці. У 1805 р. було засновано ви­щу гімназію у Кременці, яку в 1819 р. реорганізовано в лі­цей. Навчання тут велося польською мовою, російська мо­ва вивчалась як дисципліна. Після придушення польського повстання 1830—1831 pp. на Волині, Поділлі й Київщині закрили 245 початкових і середніх шкіл, серед них і Кре­менецький ліцей.

У 1834 р. було відкрито Київський університет, який став науково-навчальним і культурним центром України. У 30—40-ві роки в Україні, крім шкіл Міністерства осві­ти, діяли школи й училища інших відомств, зокрема шко­ла торгового мореплавства у Херсоні, школа виноградар­ства в Криму, школи садівництва в Полтаві, Катериносла­ві та інших містах.

На землях Східної Галичини і Буковини школи було полонізовано і онімечено. В 1805 р. «руські» школи пере­дані латинській консисторії, а вже з 1817 р. навчання в них дозволялося тільки польською мовою. Українською мовою можна було навчати тільки в приватних школах. У 1848 р. під впливом буржуазно-демократичної революції австрійський уряд дозволив навчання в школах укра­їнською мовою, проте польське панство цілком проігнору­вало це право.

На Закарпатті в поодиноких народних школах, що іс­нували для українців, учнів навчали мадярською мовою за підручниками з латинським шрифтом. Наприкінці 40-х років XIX ст. у деяких селах почали працювати школи, в яких дяки навчали учнів грамоти за букварем, Часословом і Псалтирем. У 1837 р. у Мукачевому було відкрито при­ватну гімназію.

У першій половині XIX ст. в Україні демократизм, глибоку гуманність, народність попередніх поколінь педа­гогів розвивали українські письменники Іван Котляревсь­кий, Тарас Шевченко, Пантелеймон Куліш, Олександр Духнович та інші.

Іван Петрович Котляревський (1769—1838) — пись­менник, педагог, громадський діяч. Мету виховання вба­чав у підготовці корисних батьківщині та народові грома­дян, високоосвічених патріотів. Будучи попечителем Будинку для виховання дітей бідних дворян у Полтаві, виявив себе як гуманіст і демократ. Прихильник гармоній­ного і всебічного виховання підростаючого покоління, він пропагував гуманні його методи, надаючи перевагу розпо-


віді, бесіді, роз'ясненню, особистому прикладу та автори­тетові педагогів. Особливу увагу звертав на роль батьків у вихованні дітей, відповідальність за їх майбутнє. В «Енеї-ді» різко засудив батьків, які недбало виконують свої ро­динні обов'язки.

Тарас Григорович Шевченко (1814—1861) — геніаль­ний український поет, художник, громадський діяч. Йо­го педагогічні погляди виражені у віршах, публіцистич­них і художніх творах. З творів Т. Шевченка постає виховний ідеал — людина з багатогранними знаннями і високими моральними якостями, здатна застосовувати знання в житті, яка любить працю, вміє цінувати мистец­тво. Він вважав, що такого ідеалу можна досягти належ­ним вихованням. Заперечував вирішальну роль спадково­сті у вихованні дітей.

В основі освітньо-виховного ідеалу Шевченка — пра­цьовитість. У повісті «Близнецы» йдеться про сім'ю Со­кир, в якій прищеплювали любов до праці підкинутим їм дітям, а в повісті «Наймичка» з особливою теплотою змальовано наймичку Лукію, яка виховала справжнім, чесним трудівником свого сина. На думку Шевченка, лю­дина повинна мати добре розвинені естетичні смаки, бути обізнаною з високохудожніми літературними творами, добре орієнтуватися в образотворчому мистецтві. Не зай­вим є вміння малювати, гарно співати, грати на музичних інструментах. Вихована людина — високоморальна люди­на, яка палко любить батьківщину, добре усвідомлює обов'язки перед суспільством, ненавидить брехню, лице­мірство й підлабузництво.

Освіта, за Шевченком, повинна збагачувати, а не обкра­дати серце людини. Він прагнув до того, щоб навчально-ви­ховний процес у школі будувався на нових засадах, щоб розширювався зміст загальної освіти. Т. Шевченко (лист до М. К. Чалого) не обмежував початкове навчання тільки на­вичками читання, письма та лічби, а включав у зміст початкової освіти відомості з історії, географії, етнографії.

Великого значення надавав він сімейному вихованню дітей. Важливою умовою успішного сімейного виховання вважав теплі, сердечні стосунки між батьками. Особлива роль у вихованні належить матері, яка правильно розуміє свої благородні материнські обов'язки. На думку поета, сі­мейне виховання слід доповнювати суспільним, яке допо­магає дітям знайомитися з навколишнім середовищем, спілкуватися з дорослими. Суспільне виховання поклика­не давати світська загальноосвітня школа.



З історії педагогіки


Історія української школи і педагогіки



 


Цінним доробком Т. Шевченка у розвиток педагогічної думки є створення ним передового на той час підручника для недільних шкіл — «Букварь Южнорусский», виданого накладом десять тисяч примірників, недорого. Невеликий за обсягом (24 стор.), він містив великі та малі літери ал­фавіту і цифри. Учні спершу вивчали звуки і літери в ал­фавітному порядку, згодом переходили до читання цілих слів. Для полегшення процесу опанування грамоти слова спочатку поділялися на склади, а відтак наводився текст без такого поділу. І хоча реакційний уряд не допустив «Букварь» Шевченка у школи, його передові педагогічні ідеї, висловлені у «Букварі» та інших творах, увійшли до золотого фонду прогресивної української педагогіки.

Пантелеймон Олександрович Куліш (1819—1897) — відомий український письменник, історик, фольклорист, педагог і громадський діяч. Великою його заслугою є ви­роблення українського правопису, відомого як «кулішів­ка». Для забезпечення унормованої єдності він запропону­вав спрощений правопис української мови, пристосований до найлегшої вимови слів (полтавсько-чигиринський діа­лект). П. Куліш також порушив питання про необхідність українського підручника для вивчення «першої науки письменства». Написав українську «Граматику», поклика­ну виховувати в дітей любов до рідного краю, до свого на­роду, його історії та культури. Він підібрав змістовні ди­дактичні тексти, що мали розвивати високі патріотичні почуття: оповідання про славне минуле українського на­роду, відомості про видатних історичних осіб, уривки з пам'яток культури і фольклору. У численних працях П. Куліша чимало сильних національних експресій, убо­лівань за минулим, нападок на яничарство та духовне ви­родження. Однак, засуджуючи безбатченків, він ніколи не цурався дружби з іншими народами.

Значну частину свого життя П. Куліш присвятив пе­рекладам українською мовою творів Гомера, Данте Алі-г'єрі, В. Гете, Г. Гейне, В. Шекспіра та інших видатних митців минулого, переклав Біблію.

Микола Олександрович Корф (1834—1883) — відомий педагог, методист, організатор народної освіти, основопо­ложник земських шкіл в Україні.

М. Корф створив початкову школу нового типу — зем­ську трирічну школу, в якій один учитель водночас про­водив заняття з трьома класами. Пропагуючи ідею за­гальної обов'язкової початкової освіти, відкрив понад 100 таких шкіл в Олександрівському та Бердянському повітах.


За цим зразком створювалися сільські школи по всій Росії. У таких школах навчалися за підручниками К. Ушинського. Написав підручник-читанку «Наш друг», яка доповнювала «Рідне слово» К. Ушинського, а зго­дом — методичні рекомендації для вчителів. Пропагував аналітико-синтетичний метод вивчення грамоти. Для оз­найомлення вчителів з цією методикою написав посібник «Руководство по обучению грамоте по звуковому способу».

До важливих умов здійснення загального навчання Корф відносив: близькість школи до місця проживання учнів, спільне навчання хлопчиків і дівчаток, організацію навчання, яка гарантує здобуття дітьми корисних і міцних знань, умінь і навичок. Мета загальноосвітньої школи — підготовка розумово і духовно розвиненої особистості, здатної до самоосвіти, якій притаманні патріотизм, чес­ність, справедливість, любов до праці, дисциплінованість тощо. На його думку, моральне виховання має здійснюва­тися на всіх уроках.

До змісту початкового навчання передусім мають вхо­дити рідна мова, арифметика, Закон Божий, по можливо­сті — уроки малювання і співів. Вважав, що на уроках рідної мови і читання вчитель повинен повідомляти учням у певному обсязі дані з природознавства, географії, історії та літератури. М. Корф висував високі вимоги до вчителя і постійно дбав про забезпечення школи добре підготовле­ними вчителями. Особлива роль і відповідальність, на його думку, покладені на вчителя початкових класів, бо саме в цьому віці закладається фундамент особистості, від яко­го залежить доля людини.

Заслуга М. Корфа також у тому, що він створив першу в Росії книгу із школознавства «Русская начальная шко­ла», яка являла собою енциклопедію початкової освіти. Доповненням до неї став написаний ним пізніше збірник «Наше школьное дело».

Олександр Васильович Духнович (1803—1865) — най­визначніший представник культурно-освітнього руху на Закарпатті, письменник, один із перших професійних уче-них-педагогів у Західній Україні. Автор перших на Закар-патті народного букваря «Книжица читальная для начи­нающих», підручників з географії та історії «Краткий землепис для молодых русинов», з російської мови «Со­кращенная грамматика письменного русского языка». На­писав також перший у Західній Україні підручник з пе­дагогіки «Народная педагогия в пользу училищ и учите­лей сельских».



З історії педагогіки


Історія української школи і педагогіки



 


Обстоював ідею народності виховання. Важливою озна­кою народності вважав мову, виступав за те, щоб у шко­лах Закарпаття викладання велося рідною мовою, щоб там було створено систему виховання відповідно до історичних і національних традицій народу. Особливим засобом тако­го виховання має бути народна пісня, що пробуджує і роз­виває любов до рідного краю. Мета виховання, на його думку, — формування громадянина і патріота. Для цього слід розвивати задатки, закладені в людині природою, і відповідно до них розвивати її розумово, морально й фі­зично. О. Духнович наголошує на вихованні молодого по­коління в дусі працьовитості, бо людина, вихована поза працею, є тягарем для суспільства.

Він обґрунтував важливі дидактичні вимоги: велико­го значення надавав наочності, використанню різних на­туральних речей, малюнків, карт тощо; у процесі навчан­ня радив порівнювати предмети, вказуючи на їх спільні та відмінні ознаки, аналізувати наведені приклади; виступав проти заучування незрозумілого матеріалу; наголошував на доступності знань для учнів, урахуванню їх вікових та індивідуальних особливостей, застосуванню для міцності знань різних видів повторення. Цінними є його поради і щодо організації процесу навчання: практикування на уро­ці групової роботи учнів, умовно поділених на три групи залежно від рівня розвитку здібностей.

О. Духнович був переконаний, що успіх навчальної ді­яльності значною мірою залежить від учителя, тому вису­вав до нього такі вимоги: учитель повинен мати справж­нє покликання до педагогічної діяльності, добре знати предмет, який викладає, бути високоморальною людиною, володіти ефективною методикою викладання, вміти під­тримувати дисципліну. Вважав, що педагог не повинен об­межуватися навчальною діяльністю в школі, а має бути активним поширювачем знань серед мас.

Великого значення надавав вихованню дітей в сім'ї, наголошуючи, що батьки є першими вихователями своїх дітей, вони повинні підготувати їх до майбутньої трудової та громадської діяльності. Батьки в усьому мають давати своїм дітям добрий особистий приклад, готувати їх до нав­чання в школі й цікавитись їх навчальною діяльністю.

Важливе місце серед українських культурно-освітніх діячів 30—40-х років XIX ст. посідають члени гуртка передової західноукраїнської молоді «Руська трійця» — Маркіяя Семенович Шашкевич (1811—1843), Іван Мико­лайович Вагилевич (1811—1866) та Яків Федорович Голо-


вацький (1814—1888) — творці відомої «Русалки Дніс­трової», яка започаткувала нову народну літературу на західноукраїнських землях, новий напрям у розвитку народної освіти, шкільництва і педагогічної думки. Ідея єдності українських земель пронизувала всі наукові, літе­ратурні й публіцистичні праці діячів «Руської трійці». Ос­новою всієї їхньої творчості була глибока народність, гу­манізм, патріотизм.

М. Шашкевич, І. Вагилевич і Я. Головацький вважали народну освіту «найпершою потребою всього народу». Про це йшлося в брошурі М. Шашкевича «Азбука і abecadto». Він виступив за використання в літературі українського алфавіту на відміну від вживаної тоді польської чи ла­тинської транскрипції. Підготував першу в Україні «Чи­танку для малих дітей», що побачила світ вже після йо­го смерті, але залишила помітний слід в історії вітчиз­няної педагогіки.

Юрій Адальбертович Федькович (1834—1888) — ук­раїнський письменник і педагогічний діяч. Працював шкільним інспектором Вижницького повіту, домашнім учителем, написав підручники для початкової школи, нау­ково-популярні книги для народу. Він розробив план реорганізації системи освіти на Буковині, обстоював рів­ні права на освіту для чоловіків і жінок. Працюючи ін­спектором, намагався перекласти всі шкільні підручники з «церковного язичія» на народну мову.

У творчій спадщині Ю. Федьковича важливою є ідея народності. У статті «Про школу і шкільні підручники» він зазначав, що головний критерій народності — народ­на мова, народні звичаї, народна поезія. Цікаві його дум­ки стосовно дидактичних проблем. Був переконаний, що в навчанні слід використовувати методи, які розвивають і збагачують дітей. На його думку, методи навчання мають забезпечити самостійність «бачити, думати, говорити». Виходячи з цього, у своєму «Букварі для селянських ді­тей на Буковині» він умістив тексти, які сприяли пробуд­женню в них допитливості та формуванню високих мо­ральних якостей.

Ю. Федькович вважав, що вчитель повинен постійно вдосконалювати свою педагогічну майстерність.



З історії педагогіки


Історія української школи і педагогіки



 








Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 475. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия