Студопедия — Лабораторна робота № 8
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота № 8






Тема: Adobe Photoshop. Принципи корекції та ретушування зображень.

Мета: навчитися обробляти фотографію

Завдання: Відновити пошкоджену та неякісну фотографію

Хід роботи

1. Відкрити пошкоджену фотографію.

2. Оцінити з допомогою гістограми тонові недоліки.

3. Покращити тон з допомогою різних фотографій.

4. Покращити колірний баланс з допомогою різних інструментів.

5. Попрацювати з інструментом штамп

6. Відновити пошкоджену та неякісну фотографію (індивідуально для кожного).

7. Оформити звіт до роботи.

Теоретичні відомості

Комп'ютерному художникові доводиться мати справу із зображеннями, отриманими з різних джерел. Це колекції на компакт-дисках, зображення із старих друкарських видань, фотоматеріали років, що давно пішли, а також любительські і відскановані фотографії. Старі фотографії з часом вицвітають. Поява брудненького серпанку на любительських фотографіях часто пов'язана з непрофесійною зйомкою. Відскановані фотографії на екрані нерідко виглядають тьмяно в порівнянні з оригіналом. У всіх цих випадках недостатньо яскраве зображення можна поліпшити засобами Photoshop.

Хоча результат корекції деяких фотографій і малюнків може виявитися прекрасним, проте чудес не буває. Не варто чекати великих результатів, якщо початкове зображення має дуже низька якість.

Тонова корекція

Значення яркостей пікселів в Photoshop змінюються від 0 до 255.

Діапазон (межі зміни) яркостей пікселів зображення називається тоновим діапазоном зображення. Під тонами тут подразумеваются яскравості пікселів. Наприклад, якщо тоновий діапазон фотографії лежить в межах від 100 до 255, то така фотографія виглядає дуже світлою, оскільки в ній відсутні темні відтінки. При тоновому діапазоні від 0 до 70 зображення, навпаки, буде дуже темним через відсутність світлих тонів.

Для кожного зображення Photoshop будує гістограму - графік розподілу яркостей пікселів

По горизонтальній осі розташовуються значення яскравості: від 0 до 255, а по вертикальній - кількість пікселів кожного рівня яскравості. Тіні - найтемніша частина зображення з малим значенням яскравості. Світлі тони (світла) - найсвітліша частина з великим значення яскравості. Між тінями і світлими тонами знаходяться середні тони.

Розглянемо різні зображення з погляду яскравості - темне, світле, тьмяне і нормальне. Гістограма дає можливість проаналізувати тоновий діапазон кожного з них.

Гістограма темної фотографії показує, що велика частина пікселів має мале значення яскравості.

На гістограмі світлого зображення видно переважання пікселів з великим значенням яскравості.

Тьмяна фотографія має явне переважання середніх тонів і майже повну відсутність світел і тіней.

Основне завдання тонової корекції - забезпечити правильний розподіл яскравості пікселів в зображенні. Зазвичай для корекції тону використовуються команди:

Brightness/Contrast (Яскравість/Контраст);

Levels (Рівні);

Auto Levels (Автоматична тонова корекція);

Curves (Криві).

Команда Brightness/Contrast (Яскравість/Контраст) - найпростіший, але і найбільш грубіший засіб. Команда Levels (Рівні) ефективніша, проте якнайкращі результати забезпечує команда Curves (Криві). Нерідко використовують команду Auto Levels (Автоматична тонова корекція), регулюючу тоновий діапазон зображення автоматично.

Команда Brightness/Contrast (Яскравість/Контраст)

Для зміни яскравості використовується верхній регулятор. Переміщення його вправо освітлює зображення, а вліво - затемняє. Нижня шкала управляє контрастністю (чіткістю). Щоб поліпшити чіткість зображення, потрібно перемістити нижній регулятор вправо, переміщення ж вліво зменшить рівень контрастності.

Команда Brightness/Contrast (Яскравість/Контраст) регулює відразу весь тоновий діапазон (тіні, світла і середні тони) зображення або виділеного фрагмента і тому володіє найменшою гнучкістю. Так, якщо підвищити рівень яскравості на 10 одиниць, то значення яскравості всіх пікселів зображення зростуть на 10. В цьому випадку відсутня можливість робити вплив окремо на тіні, світла і середні тони. Нескладні проблеми тонової корекції легко вирішуються за допомогою цієї команди, наприклад коли потрібно небагато освітлити зображення.

Команда Levels (Рівні)

Діалогове вікно команди Levels (Рівні) містить гістограму активного зображення і ряд інструментів для настройки його тонового діапазону.

Зверніть увагу на те, що між чорним трикутником в лівому кінці гістограми і найтемнішими пікселями зображення знаходиться порожній простір. У правому кінці гістограми між найсвітлішими пікселями і білим трикутником також залишається порожній простір. Тоновий діапазон цього зображення розташований приблизно в межах від 30 до 220. Це означає, що пікселі з яскравістю від 0 до 30 і від 220 до 255 відсутні або їх дуже мало. тобто фрагментів зображень з такими рівнями яскравості немає.

Таким чином, гістограма показує переважання середніх тонів і відсутність темних і світлих. Саме тому зображення виглядає тьмяним. Така ситуація має місце для більшості зображень, що отримуються в результаті сканування.

Тонова корекція тьмяного зображення полягає в наступному;

найтемніший піксель зображення визначити як чорну точку.

найсвітліший піксель зображення визначити як білу точку.

розтягнути тоновий діапазон між чорною і білою точками на повний діапазон яскравості (від 0 до 255). Цю операцію називають розширенням тонового діапазону.

Чорну і білу точки можна визначити за допомогою трикутних регуляторів, розташованих під гістограмою, або інструментами Set Black Point (Чорна точка) і Set White Point (Біла точка).

Спочатку скористаємося трикутними регуляторами. Чорний і білий трикутники використовуються для позначення чорної і білої точок. За допомогою середнього трикутника проводиться підбір яскравості для середніх тонів.

Таким чином, команда Levels (Рівні) дає можливість окремо впливати на світла, тіні і середні тони. Команда ж Brightnes/Contrast (Яскравість/Контраст) змінює відразу весь тоновий діапазон.

Команда Auto Levels (Автоматична тонова корекція)

Команда Auto Levels (Автоматична тонова корекція) виконує настройку яскравості автоматично. Аналізуючи зображення, Photoshop знаходить найсвітліший і найтемніший пікселі і визначає їх як біла і чорна точки, а решту всіх тонів розподіляє між ними. Результат виходить швидко, але зображення або поліпшується, або залишається недостатньо яскравим. Все залежить від характеру початкової фотографії або малюнка.

Команда Curves (Криві)

Команда Curves (Криві) - найбільш довершений засіб регулювання тонового діапазону. Настройка яскравості пікселів в діалоговому вікні команди Curves (Криві) виконується за допомогою графіка.

На графіці уздовж горизонтальної осі розташовані початкові значення яскравості пікселів, а по вертикальній осі - нові відкоректовані значення. Поки не внесено ніяких змін, початкові значення яскравості пікселів (вхідні) і нові (вихідні) однакові, тому крива є прямою лінією, розташованою під кутом 45°. Ця лінія означає відсутність корекції. Нижня частина прямої - тіні, центральна частина - середні тони, а верхня - світло. Півтонова шкала під квадратним полем містить значення яскравості пікселів від чорного (0) до білого (255). Кількість вузлів сітки можна змінювати.

Команда Curves (Криві) дозволяє робити тоншу настройку різних рівнів яскравості в порівнянні з командою Levels (Рівні).

Колірна корекція

Якщо виникає бажання зробити так, щоб кольори на зображенні виглядали реальнішими і привабливішими, необхідно виконати колірну корекцію.

Колірна корекція - зміна колірних відтінків і насиченості пікселів.

Насиченість характеризує чистоту кольору: зменшуючи насиченість, ми «розбавляємо» його сірим кольором.

Розглянемо спочатку взаємозв'язок кольорові в зображенні. Існує колірний круг, на якому показані базові кольори моделей RGB і CMY.

Особливості цих моделей полягають в наступному:

Кольори, що лежать на колірному крузі один навпроти одного (лінія, що сполучає їх, проходить через центр круга) взаємно зв'язані: зменшення змісту одного кольору робить збільшення вмісту іншого кольору і навпаки. Такі кольори називаються додатковими. На колірному крузі розташовано три пари додаткових кольлрів:

· зелений (Green) і пурпурний (Magenta);

· блакитний (Cyan) і червоний (Red);

· синій (Blue) і жовтий (Yellow).

Збільшення змісту зеленого кольору в зображенні приводить до зменшення пурпурного кольору і навпаки. І так далі.

Кожен колір на колірному крузі визначається як сума суміжних до нього кольорів:

зелений (Green) = блакитний (Cyan) + жовтий (Yellow); блакитний (Cyan) = зелений (Green) + синій (Blue); синій (Blue) - блакитний (Cyan) + пурпурний (Magenta); пурпурний (Magenta) = синій (Blue) + червоний (Red); червоний (Red) = пурпурний (Magenta) + жовтий (Yellow); жовтий (Yellow) = червоний (Red) + зелений (Green).

Вміст будь-якого кольору можна змінити, впливаючи на сусідні з ним кольори. Наприклад, для посилення синього кольору потрібно додати блакитного і пурпурного. Крім того, щоб збільшити вміст деякого кольору, потрібно зменшити вміст кольорів, сусідніх з протилежним, і навпаки.

Таким чином, зміна одного кольору спричиняє за собою зміну інших кольорів зображення. Регулювання співвідношення квітів в зображенні (колірного балансу) дозволяє підсилити або ослабити один колір за рахунок інших кольорів. Тому головним принципом колірної корекції є настройка балансу кольорів.

Photoshop містить декілька команд, що дозволяють впливати на складний колірний баланс зображень. Розглянемо деякі з них:

· Color Balance (Колірний баланс);

· Hue/Saturation (Колірний відтінок/Насиченість);

· Variations (Варіанти).

Команда Color Balance (Колірний баланс)

Для зміни вмісту різних кольорів в зображенні використовуються три повзунки. Відрізки, по яких переміщаються повзунки, відповідають лініям, що сполучають базові кольори на колірному крузі.

Щоб зменшити блакитний колір (Cyan), слід перемістити верхній повзунок вправо, підсиливши червоний колір (Red). Для збільшення вмісту Жовтого кольору (Yellow) нижній повзунок потрібно зрушити вліво. Зменшення зеленого кольору (Green) може бути досягнуте переміщенням середнього повзунка вліво, що приведе до збільшення змісту пурпурного кольору (Magenta).

Якщо збільшити зміст якого-небудь кольору, наприклад червоного, змінюється і його яскравість. Прапорець Preserve Luminosity (Зберегти яскравість тонів) в Color Balance (Колірний баланс) примушує Photoshop зберігати результатні яскравості при регулюванні колірного балансу. Зазвичай цей прапорець залишають включеним.

Якщо редагується все зображення, а не виділений фрагмент, то слід починати колірну корекцію з області середніх тонів, оскільки на них доводиться велика частина зображення. Тональний інтервал для регулювання колірного балансу встановлюється за допомогою перемикача, розташованого безпосередньо під повзунками. Цей перемикач має три фіксовані положення: Shadows (Тіні), Midtones (Середні тони), Highlights (Світла).

Команда Color Balance (Колірний баланс) часто використовується для зменшення надмірного колірного відтінку. Це особливо ефективно при редагуванні зображень, що містять небажаний колірний фон. Наприклад, використовуючи цю команду, легко видалити надмірний жовтий колір на старій фотографії, що пожовтіла.

Команда Hue/Saturation (Колірний відтінок/Насиченість)

Команда Hue/Saturation (Колірний відтінок/Насиченість) надає прекрасні можливості для зміни колірних відтінків зображення. У цій команді використовується колірна модель HSB. Управління кольором виконується через настройку компонент цієї моделі - колірного відтінку, насиченості і яскравості.

Повзунок Hue (Колірний відтінок) дозволяє одночасно перемістити всі колірні відтінки зображення по колірному кругу. Переміщення цього повзунка здійснюється в діапазоні від 180°до -180°. Позитивне значення кута приводить до повороту проти годинникової стрілки, а негативне - за годинниковою стрілкою. Для того, щоб успішно орієнтуватися в зміні квітів, бажано мати колірний круг перед очима. Наприклад, при повороті на 60° проти годинникової стрілки червоний колір заміниться на жовтий, жовтий - на зелений, зелений - на блакитній і т.д. Кут повороту по колірному кругу указується в полі введення поряд з повзунком.

У нижній частині вікна знаходяться дві веселкові смуги, на яких кольори розташовуються в тому порядку, в якому вони слідують на колірному крузі. На верхній полісі представлені кольори зображення до корекції, а на нижній - після корекції. Одночасно з переміщенням регулятора Hue (Колірний відтінок) відбувається зрушення нижньої смуги. Порівняння двох смуг дозволяє з'ясувати, як змінився кожен колір.

Повзунок Saturation (Насиченість) змінює насиченість фарб від дуже яскравих (у крайньому правому положенні) до невиразно сірих (у крайньому лівому солодженні).

Окрім зміни колірних відтінків насиченості команда Hue/Saturation (Колірний відтінок/Насиченість) дозволяє виконувати тонову корекцію повзунок Lightness (Яскравість) впливає на яскравість всіх пікселів зображення. При цьому немає можливості окремо змінювати яскравість в області тіней, світел і середніх тонів.

Команда Variations (Варіанти)

Однією з найпростіших команд колірної корекції є Variations (Варіанти). Ця Команда дає можливість легко змінювати колірні відтінки і освітленість різних тонових діапазонів зображення (тіней, світел і середніх тонів). Діалогове вікно Variations (Варіанти) надає зручні засоби для колірної корекції по методу послідовних наближень.

Розглянемо мініатюри. розташовані в лівому нижньому кутку діалогового вікна. Центральна мініатюра Current Pick (Поточний стан) демонструє поточний стан фотографії, а решта показує, як вона виглядатиме після збільшення змісту відповідно зеленого, жовтого, блакитного, червоного синього і пурпурного кольору. Наприклад, якщо клацнути на мініатюрі More Red (Більше червоного), у зображення додасться червоний відтінок. Щоб зменшити який-небудь колір, потрібно підсилити його додатковий колір (за правилами колірного круга). Тому для зменшення пурпурного кольору слід клацнути на мініатюрі More Green (Більше зеленого). При цьому величина змін визначається положенням регулятора Fine-Coarse (Точно-грубо). Якщо регулятор розташований поряд з позицією Coarse (Грубо), то збільшення змісту червоного кольору виявиться сильно. І навпаки, якщо регулятор знаходиться біля позиції Fine (Точно), то зміна колірних відтінків зображення буде мала помітно.

У правому верхньому кутку вікна знаходяться перемикачі Shadows (Тіні), Midtones (Середні тони), Highlights (Світла), що вказують, в якому тоновому інтервалі проводитиметься корекція. Якщо встановлений прапорець Show Clipping (Кольори зовні CMYK), Photoshop висвічує яскравим неоновим кольором ті фрагменти зображення, які виходять за межі колірного діапазону CMYK (колірні відтінки не будуть точно відтворені при друці).

У правому нижньому кутку розташовано три мініатюри, які відповідають за яскравість. Вони показують, як виглядає поточне зображення (середня мініатюра) і як воно зміниться при зменшенні і при збільшенні яскравості (нижня і верхня мініатюри відповідно). Таким чином, ця частина діалогового вікна Variations (Варіанти) відповідає за тонову корекцію.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1744. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия