Студопедия — Лабораторна робота № 7. Тема: Adobe Photoshop. Основи роботи з редактором
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота № 7. Тема: Adobe Photoshop. Основи роботи з редактором






Тема: Adobe Photoshop. Основи роботи з редактором. Кісточка та її властивості.

Мета: Навчитися працювати з растровою графікою

Завдання: Створити картину на вільну тему

Хід роботи

1. Створити новий документ з відповідними розмірами і роздільною здатністю.

2. Кісточкою намалювати об‘єкт.

3. Відредагувати параметри кісточки і знову спробувати малювати нею.

4. Намалювати картину на вільну тему.

5. Оформити звіт до роботи.

Теоретичні відомості

В даний час Adobe Photoshop є однією з найпопулярніших в світі програм редагування зображень. Вона широко використовується як любителями, так і професіоналами.

Користувачі Photoshop - фотографи, ретушери, художники по рекламі, ілюстратори, дизайнери. Зазвичай вони працюють з такими зображеннями, як фотографії, книжкові і журнальні ілюстрації, а також ескізи чорно-білих малюнків.

Для оволодіння всіма можливостями програми необхідні значні зусилля. Більшість користувачів застосовують лише обмежений набір прийомів, які досить для вирішення власних завдань.

Інструменти малювання в Photoshop - «кисті» різного виду, «олівець», «гумка», заливки. Хоча програма підтримує можливість створення ілюстрацій, все-таки комп'ютерні художника вважають за краще використовувати спеціалізовані програми малювання. Пояснюється це тим, що Photoshop має порівняно обмежений набір засобів для створення малюнків. З іншого боку, програма володіє прекрасними можливостями корекції зображень, оскільки вона створювалася саме для цих цілей.

За допомогою Photoshop можна поліпшити чіткість фотографій, щоб вони не виглядали розмитими і неконтрастними. Засоби ретушування дозволяють прибрати із зображень подряпини забруднення і пошкодження.

Колірна корекція забезпечує зміну колірних відтінків фотографій.

Крім того, Photoshop часто використовується для створення колажів, в яких фрагменти різних зображень зливаються разом для отримання цікавих і незвичайних ефектів.

Робоче вікно програми Adobe Photoshop

Photoshop має стандартний віконний інтерфейс.

У рядку заголовка указується значок і назва програми.

Під рядком заголовка розташовується рядок меню. У Photoshop всі команди для створення і редагування зображень об'єднані в декілька груп за принципом близькості функцій. Кожне меню містить команди окремої групи. Наприклад, меню File (Файл) об'єднує команди вводу/виводу, а меню Filter (Фільтри) - команди, що реалізовують спеціальні графічні ефекти.

У центрі робочого вікна знаходиться робоче поле, на якому створюються і редагуються зображення.

У лівій частині вікна розташовується панель інструментів Toolbox (Інструменти). З їх допомогою можна малювати різні лінії і фігури, зафарбовувати фрагменти малюнка в потрібний колір, стирати зайві деталі і т.д. Від того, наскільки добре комп'ютерний художник знає можливості інструментів, залежить швидкість і якість його роботи.

У кожного інструменту є свої параметри. Вони відображаються на панелі властивостей Options (Параметри), яка як правило, знаходиться під рядком меню. Панель властивостей присутня в багатьох сучасних застосуваннях, зокрема у продуктів компаній Microsoft і Corel. Склад цієї панелі залежить від вибраного інструменту. Наприклад, якщо скористатися інструментом Brush (Кисть). для малювання ліній довільної форми, то на панелі властивостей відобразяться розмір і форма кінчика, рівень непрозорості штриха і інші параметри.

У нижньому правому кутку піктограм деяких інструментів знаходиться маленький трикутник. Це означає, що за цим інструментом «заховані» інші, додаткові інструменти. Річ у тому, що функціонально схожі інструменти об'єднані в групи. На панелі видний лише один з інструментів групи, а інші приховані. Якщо встановити курсор миші на піктограму, де є такий трикутник і клацнути, то з'являться додаткові інструменти.

Така організація дозволяє зменшити площу, займану панеллю інструментів. З іншого боку, об'єднання інструментів в групи полегшує їх пошук.

У робочому вікні Photoshop можуть знаходитися панелі-допоміжні вікна, призначені для виконання різних операцій над зображеннями. По замовчанням ці панелі розташовуються вертикально уздовж правого краю вікна. Кожна панель використовується для виконання певного виду робіт - вибору кольору, зміни масштабу демонстрації зображення і т.д.

Панелі об'єднуються в групи, щоб вони займали менше місця на екрані. У кожній групі видна тільки одна з панелей.

Панелі можна розмістити в будь-якому місці екрану. Одночасне відображення на екрані відразу всіх панелей захаращує робочий простір. Важливо, щоб на екран були виведені тільки ті з них, які необхідні в даний момент. Тому невживані для поточної роботи панелі завжди можна заховати, а потім, при необхідності, знову вивести на екран.

У Photoshop зображення можна переглядати в різному масштабі. Важливо пам'ятати, що при використанні інструментів і команд перегляду, а також панелі Navigator (Навігатор) змінюється не фактичний розмір зображення, а тільки його екранне представлення, В рядку заголовка вікна документа виводиться масштаб зображення у відсотках. Збільшення масштабу перегляду часто необхідне при редагуванні дрібних деталей, а подальше зменшення - для того, щоб оцінити зображення в цілому.

Уздовж нижньої межі вікна програми зазвичай знаходиться рядок стану (Status Ваг). Він містить інформацію про поточний документ - об'єм займаної пам'яті, масштаб перегляду і ін.

Вибір основного і фонового кольорів

Малюючи фарбами, художник має справу з двома кольорами - кольором фарби і кольором полотна. Аналогічно комп'ютерний художник використовує основний і фоновий кольори.

Основний колір (колір переднього плану) застосовується для малювання, а також для зафарбовування (заливки) виділених областей.

Фоновий колір (колір заднього плану) можна порівняти з кольором полотна, на яке наноситься фарба. Саме цей колір з'являється при видаленні пікселів зображення (після видалення фарби видно полотно).

По замовчуванні основний колір - чорний, а фоновий - білий. Кольори переднього і заднього планів указуються в колірних полях на панелі інструментів. Використовуючи Перемикач кольорів, основний і фоновий кольори можна міняти місцями. Клацання на піктограмі Основний і фоновий кольори по замовчуванню відновлює чорний колір як основний, а білий - як фоновий.

Основний і фоновий кольори можна вибрати різними способами. По-перше, за допомогою панелі Swatches (Каталог), яка містить зразки квітів із стандартної палітри Photoshop.

По-друге, з використанням панелі Color (Мікшер), яка дає можливість формувати свій власний колір з червоної (Red), зеленої (Green) і синій (Blue) складових. Кольорова смуга в нижній частині цієї панелі грає ту ж роль, що і палітра художника. Клацнувши на ній мишею, можна вибрати колір.

І, нарешті, діалогове вікно Color Picker (Вибір кольору) дозволяє сформувати свій власний відтінок в різних колірних моделях або підібрати колір, використовуючи колірне поле.

Особливості інструментів малювання

У Photoshop до інструментів малювання відносяться Pencil (Олівець), Brush (Кисть) і Eraser (Гумка). У ряді випадків вважають, що інструменти Paint Bucket (Заливка), Gradient (Градієнт) і Smudge (Палець) також є інструментами малювання.

Інструмент Pencil (Олівець) -, дозволяє створювати лінії з жорсткими межами.

Інструмент Brush (Кисть) використовується для малювання ліній з плавним розпливчатим контуром.

Інструмент Eraser (Гумка) стирає зайві і невдалі фрагменти малюнка, закрашувавши їх кольором фону. Цей інструмент схожий на звичайну креслярську гумку.

Принцип дії Олівця. Кисті і Гумки нагадує малювання на папері. При роботі з цими інструментами потрібно просто переміщати курсор миші по екрану.

Для створення малюнка важливе значення має правильний вибір параметрів інструменту. Ці параметри відображаються на панелі властивостей. У кисті і олівця панель властивостей відрізняється лише незначними деталями. Головну роль в ній грає список Brush (Форма кисті), що розкривається, який дозволяє встановлювати розмір і форму кінчика інструменту. Надалі користуватимемося термінами «розмір кисті» і «форма кисті».

Прозорість штриха задається в полі Opacity (Непрозорість). Чим менше задане значення, тим прозоріше створювана лінія.

Малювання в Photoshop «від руки» за допомогою миші - заняття непросте. Хоча растрова програма добре підходить для новачків, професійні малюнки краще створювати в спеціальних програмах малювання. Зазвичай в растрових програмах мишею малюють достатньо прості зображення.

Разом з тим існує величезна кількість засобів корекції зображень в Photoshop, оскільки програма спочатку створювалася для обробки фотографій.

Після того, як створений ескіз малюнка, його можна закрасити інструментами Paint Bucket (Заливка), Gradient (Градієнт) і Smudge (Палець).

Інструмент Paint Bucket (Заливка) виконує зафарбовування однорідним кольором або узором.

Інструмент Gradient (Градієнт) призначений для створення заливки з плавними переходами між різними квітами.

Інструмент Smudge (Палець) використовується для зсуву і змішування кольорів сусідніх пікселів.

Контрольні запитання

1. По якому принципу об‘єднуються в групи команди обробки зображень?

2. Яке призначення панелі інструментів?

3. Яке призначення панелі властивостей?

4. Для чого інструменти об‘єднуються в групи?

5. Як визначити, чи має інструмент інші, додаткові інструменти?

6. Для якої мети використовується палітра кольорів?

7. Яка інформація міститься в рядку стану?








Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 862. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия