Студопедия — СОГЛАСОВАНО УТВЕРЖДАЮ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СОГЛАСОВАНО УТВЕРЖДАЮ






(для студентів 4 курсу кваліфікаційного рівня «бакалавр»)

 

 

Підготував:

Ст. викл. В. А. Погребняк

Полтава 2011-2012


СТРУКТУРА РОБОЧОЇ ПРОГРАМИ
ВИРОБНИЧОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ СТУДЕНТІВ 4 КУРСУ

 

1. Мета виробничої педагогічної практики.

 

2. Основні завдання практики.

 

3. Організація виробничої педагогічної практики.

 

4. Зміст педагогічної практики.

 

5. Індивідуальні завдання виробничої педагогічної практики.

 

6. Вимоги до звітної документації.

 

7. Критерії оцінювання.

 

8. Додатки.

 


1. Мета виробничої педагогічної практики — підготовка студентів до професійної педагогічної діяльності, поглиблення знань, розвиток і вдосконалення комплексних професійно-педагогічних умінь і навичок.

2. Основні завдання практики:

— актуалізація опорних знань студентів із психолого-педагогічних дисциплін, їх узагальнення та систематизація;

— усвідомлення виняткового значення виховної роботи у здійсненні професійної діяльності сучасного педагога;

— системне застосування (закріплення, поглиблення, впровадження) знань, умінь та навичок, одержаних у процесі вивчення психолого-педагогічних дисциплін; формування цілісного комплексу професійно значимих умінь педагога-вихователя;

— підготовка майбутніх педагогів до самостійного, творчого і дійового розв'язання практичних питань виховання;

— формування творчого та відповідального ставлення студентів-практикантів до роботи з підростаючим поколінням;

— забезпечення єдності навчального, практичного і наукового компонентів у підготовці майбутніх педагогів;

— формування адекватної самооцінки професійних досягнень студентів;

— розвиток у майбутніх педагогів прагнення до самовдосконалення і професійного самотворення, побудова перспектив професійного самозростання тощо.

3. Організація педагогічної практики

Виробнича педагогічна практика студентів 4 курсу проводиться на базі загальноосвітніх і професійних навчальних закладів різних типів у залежності від напряму підготовки (загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів, гімназії, ліцеї, професійно-технічні училища, навчально-виховні комплекси).

Розподіл за навчальними закладами здійснюється керівниками практики на факультетах із урахуванням побажань студентів, у тому числі щодо проходження практики за місцем проживання за наявності необхідних клопотань навчальних установ регіону.

Студент-практикант залучається до реального навчально-виховного процесу сучасного освітнього закладу, виконує одночасно функції вчителя (викладача, майстра виробничого навчання) за фахом і класного керівника (вихователя). При цьому він надає необхідну допомогу в організації навчально-виховного процесу, вивчає інноваційні технології навчання і виховання, специфіку методичної і виховної роботи закладу, проводить навчально-виховну роботу з класом (академічною групою), за якими закріплений.

Тривалість робочого дня студента впродовж педагогічної практики — повний навчальний день класу чи академічної групи, за якими він закріплений, уключаючи участь у позакласних або позашкільних формах навчально-виховної роботи, однак не менше шести годин щодня.


4. Зміст педагогічної практики

Педагогічну практику студентів 4 курсу структуровано за такими змістовими модулями:

Модуль 1. Планування навчально-виховної діяльності педагога у різних типах сучасних загальноосвітніх і професійно-технічних закладів.

Модуль 2. Здійснення особистісно орієнтованого виховання засобами навчального предмета й у позаурочній виховній роботі.

Модуль 3. Реалізація системи виховних завдань із актуальних напрямів діяльності сучасного загальноосвітнього та професійно-технічного навчального закладу.

Модуль 1 «Планування навчально-виховної діяльності педагога у різних типах сучасних загальноосвітніх і професійно-технічних закладів» передбачає вивчення нормативної документації, якою регламентується навчально-виховний процес загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів, з’ясування особливостей методичної і виховної систем навчального закладу й класу чи групи та, на цій основі, узгоджене цілісне планування власної навчально-виховної діяльності як учителя (викладача) за фахом і класного керівника (вихователя, майстра виробничого навчання) на період практики. За результатами проведеної роботи студент складає індивідуальний комплексний план навчально-виховної і методичної роботи[1].

Модуль 2 «Здійснення особистісно орієнтованого виховання засобами навчального предмета й у позаурочній виховній роботі» присвячено реалізації виховних цілей сучасного закладу освіти у двох видах діяльності педагога: (1) при досягненні виховної мети уроку (заняття) в структурі навчальної роботи, (2) безпосередньо в процесі виховання. Звітною документацією з цього змістового модуля є конспекти уроків (занять) за фахом (два-три) і сценарії виховних заходів (три) та їх самоаналіз щодо досягнення виховних завдань[2].

Додатково, студенти, які проходять педагогічну практику за індивідуальним графіком або місцем проживання, подають щоденник психолого-педагогічних спостережень (у вільній формі), в якому аналізують наявні впродовж практики педагогічні ситуації, їх виховне значення та шляхи розв’язання.

Модуль 3 «Реалізація системи виховних завдань із актуальних напрямів діяльності сучасного загальноосвітнього та професійно-технічного навчального закладу» спрямовано на поєднання індивідуальних творчих можливостей і інтересів студентів і втілення актуальних напрямів виховної діяльності сучасного закладу освіти (морально-духовне, громадянське, екологічне, естетичне, полікультурне, трудове й економічне виховання тощо). Підсумком роботи є звіт про виконання диференційованих творчих виховних завдань (у вільній формі за встановленими критеріями: методика діагностування рівня вихованості, обробка результатів, обґрунтування засобів реалізації, сплановані, розроблені й проведені виховні заходи, їх самоаналіз, окреслення перспектив розвитку й виховання в обраному напрямі для даного класу чи навчальної групи).


5. Індивідуальні завдання педагогічної практики[3]

1. На основі власних спостережень та результатів бесіди із класним керівником (вихователем, майстром виробничого навчання) визначити рівень вихованості учнів класу чи групи (особистісний і колективний) за обраним напрямом виховання (узгоджується з керівником).Звітом про виконання завдання є опис методики визначення рівня вихованості та аналіз результатів.

2. Визначити причини наявного рівня вихованості учнів за обраним напрямом виховання та перспективи його підвищення. Запропонуйте декілька шляхів оптимізації виховання учнів даного класу чи групи.Звітом про виконаннязавдання є науково-теоретичне обґрунтування результатів дослідження.

3. Продумати й розробити один із виховних заходів, присвячений обраному напряму виховання. Організувати колективну підготовку до проведення заходу. Провести виховний захід. Організувати колективний аналіз проведеного виховного заходу.Звітом про виконання завдання є матеріали з підготовки виховного заходу, сценарій виховного заходу, оформлений згідно вимог, письмовий самоаналіз виконаної роботи, рецензія класного керівника (вихователя, майстра виробничого навчання).

4. Визначити конкретні завдання з обраного напряму виховання для даного класу (групи). Виявити і обґрунтувати джерела, методи, прийоми, форми й засоби виховання на уроках (заняттях) за спеціальністю та в позаурочній виховній діяльності: створення сприятливих умов, залучення вчителів, викладачів і батьків, громади; використання масових та індивідуальних форм і методів роботи тощо.

5. Скласти й обґрунтувати план виховання учнів за обраним напрямом. Спільно з учнями розробити тематику виховних заходів. Підготувати та провести виховний захід із методичним обґрунтуванням його доцільності. Організувати спільно з активом класу (групи) одну колективну творчу справу за визначеним напрямом виховання. Реалізувати свій план і зробити висновок про особливості організації творчої діяльності учнів даного колективу.

6. Проаналізувати пріоритетну мету виховання, поставлену у даному класі чи групі. Визначити оптимальні шляхи її досягнення. Окреслити функціональні аспекти навчальної діяльності, позакласної роботи, суспільно корисної та виробничої праці, взаємодії сучасного закладу освіти з іншими виховними установами. Проаналізувати план виховної роботи. Скласти перспективний план виховання за обраним напрямом.

7. Організувати цілеспрямовану діяльність із реалізації накресленого плану. При цьому спілкування і праця повинні стати дієвими засобами виховання за обраним напрямом. Довести, що запланована і виконана робота сприяла покращенню вихованості.Звітом про виконання завдання є самоаналіз виконаної роботи та психолого-педагогічні рекомендації щодо подальшого розвитку одного з учнів для батьків, педагогів і самого вихованця.


6. Вимоги до звітної документації

1. Індивідуальний комплексний план роботи студента на період педагогічної практики:

Відповідає поданій структурі (Додаток 1), узгоджується з учителями (викладачами) за фахом і класним керівником (вихователем, майстром виробничого навчання) класу чи групи, за якими закріплений студент. Планування охоплює всі робочі дні студента під час практики за вказаними напрямами. Подається керівникові впродовж першого тижня педагогічної практики, в подальшому доповнюється відмітками про виконання запланованого.

2. Конспекти уроків (занять) і сценарії виховних заходів:

Конспекти уроків (занять) подаються на вимогу керівника педагогічної практики за потреби.

Сценарії естетично оформлені, обсяг відповідає змісту заходу (≈ 10 друкованих сторінок формату А 4). Містять титульну сторінку, зазначено форму проведення заходу, його тему, мету й завдання, вказано необхідне обладнання й матеріали, які є в наявності (роздавальний матеріал, наочність, фонограми й ін.), складено структурний план та список використаних джерел у відповідності до вимог. Сценарії доповнюються короткою рецензією зі зазначенням оцінки класного керівника (вихователя, майстра виробничого навчання) та самоаналізом проведеного заходу (1 друкована сторінка, Додаток 2).

3. Щоденник психолого-педагогічних спостережень за період практики (для студентів, які працюють за індивідуальним графіком або проходять практику за місцем проживання):

Естетичний зовнішній вигляд, обсяг записів становить не менше двох сторінок щодня. Структурно щоденник складається із загальної характеристики класного колективу (навчальної групи) й опису педагогічних ситуацій, які виникали в ході навчально-виховного процесу; зміст записів повинен розкривати сутність проблеми, містити її педагогічний аналіз і обраний спосіб вирішення, висновки. Обов’язковим є використання психолого-педагогічної термінології (методи, прийоми, форми, засоби, рівень взаємодії, способи й види діяльності тощо), доцільність уживання якої мусить засвідчити рівень засвоєння студентом теоретичних засад педагогічної науки.

4. Звіт про виконання диференційованих творчих виховних завдань укладають у вільній формі за встановленими критеріями:

Розкрито методику діагностування рівня вихованості за обраним напрямом, способи обробки результатів, наведено обґрунтування засобів виховання, здійснено самоаналіз проведених виховних заходів, окреслено перспективи розвитку й виховання класного колективу чи навчальної групи в даному напрямі. Обсяг звіту — 1 друкована сторінка. Інші матеріали дослідження подаються, за необхідності, на вимогу керівника педагогічної практики.


7. Критерії оцінювання

№ з. п. Складові оцінювання Розподіл балів Зміст оцінювання
1. Рівень теоретичної готовності до виконання завдань практики   А — 100-91 В — 90-82 С — 81-75 D — 74-60   30-26 25-19 18-11 10-1   Визначення рівня теоретичної готовності до виконання завдань практики (за 30-бальною шкалою) здійснюється за згодою студента в одній із форм: (1) урахування підсумкової оцінки з курсу теорії та історії педагогіки; (2) співбесіда з теоретичних питань у межах вивчених педагогічних курсів; (3) тестування.
максимум 30 балів
2. Якість виконання практичних завдань за програмою практики (40 балів)   Модуль 1. Уміння планувати власну та аналізувати педагогічну діяльність (13 балів) 13-10 Особистісно-орієнтовану роботу студента сплановано за трьома розділами (виховна, навчальна, методична), які включають індивідуальні, групові та фронтальні форми і види діяльності. План має відповідну форму: дата, вид діяльності, відмітки про виконання. Сплановано роботу на кожен день.  
9-7 Роботу сплановано за трьома розділами (виховна, навчальна, методична), які включають індивідуальні, групові, фронтальні форми та види діяльності. План має відповідну форму. Методичну роботу сплановано не повністю.  
6-4 Роботу сплановано за трьома розділами. План має відповідну форму. Навчальну, виховну, методичну роботу сплановано не повністю.  
3-1 Роботу сплановано фрагментарно.    
Модуль 2. Проведення виховного заходу і реалізація виховного потенціалу уроку чи заняття (13 балів) 13-10 Приміщення підготовлене, дидактичні засоби використано. Підбір методів виховання педагогічно доцільний. Форма проведення відповідає меті, змісту, структурі заходу (уроку) та віку учнів. Реалізовано виховну мету. Рівень активності учнів високий. Зроблено підсумок, ґрунтовні висновки та самоаналіз проведеного заходу.  
9-7 Приміщення підготовлене. Дидактичні засоби використано не повністю. Підбір методів виховання педагогічно доцільний. Форма проведення відповідає меті, змісту, структурі заходу (уроку) та віку учнів. Зміст не завжди новий. Реалізовано виховну мету. Рівень активності учнів високий. Зроблено підсумок, ґрунтовні висновки, самоаналіз скорочений.  
6-4 Приміщення підготовлене. Дидактичні засоби використано не повністю. Підбір методів виховання педагогічно доцільний. Форма проведення не завжди відповідає меті, змісту, структурі заходу (уроку, заняття) та віку учнів. Зміст не завжди новий. Реалізовано виховну мету. Рівень активності учнів задовільний. Зроблено підсумок, немає ґрунтовних висновків. Самоаналіз скорочений.  
3-1 Захід проведено із помилками методичного характеру: не реалізовано мету виховання, не використано методи активізації та дисциплінування учнів, триєдина мета не досягнута. Самоаналіз заходу відсутній.  
Модуль 3. Уміння реалізації системи виховних завдань (диференційовані виховні завдання: громадянське, естетичне, економічне, духовно-моральне (на вибір)) (14 балів) 14-11 Підібрано і використано методики діагностування рівня вихованості учнів за обраним напрямом виховання, визначено засоби його здійснення (не менше 5-и). Проведено виховний захід із даного напряму виховання (крім залікових).
10-7 Підібрано і використано емпіричні методи дослідження, визначено засоби здійснення обраного напряму виховання, є помилки в обґрунтуванні засобів здійснення виховного впливу.  
6-4 Застосовано емпіричні методи дослідження, визначено не більше 2-х засобів здійснення обраного напряму виховання.  
3-1 Анкетування чи інші методи дослідження використано, але результати опрацьовано формально.  
максимум 40 балів
3. Рівень відповідності звітної документації вимогам програми (30 балів)   1) Індивідуальний план роботи студента (10 (7)[4] балів)[5] 10-8 (7-6) План має відповідні розділи (навчальна, виховна, методична) і форму (дата, вид діяльності, відмітки про виконання). Включає сплановану індивідуальну роботу. Кожного дня є відмітки про виконання.  
7-5 (5-4) План має відповідні розділи і форму. Є відмітки про виконання. Не повно сплановано методичну роботу.  
4-3 (3-2) План має відповідні розділи і форму. Наявні помилки у формулюванні видів діяльності. Не повно сплановано виховну, навчальну, методичну роботу.  
2-1 (1) План має відповідні розділи і форму. Роботу сплановано фрагментарно.  
2) Щоденник психолого-педагогічних спостережень[6] (8 балів) (8-7) Щоденник має естетичний вигляд, записи вміщують аналіз уроків, заходів, психолого-педагогічні спостереження за учнями. Систематичний самоаналіз діяльності. Зміст записів включає оцінку педагогічних явищ, аналіз причин позитивних та негативних фактів, аргументовані висновки.  
(6-5) Щоденник має естетичний вигляд, але записи не завжди розбірливі. Записи зроблено у скороченому вигляді. Зміст записів не повністю розкриває причини позитивних та негативних фактів.  
(4-3) Щоденник не має належного вигляду. Записи короткі, несуттєві, відсутній самоаналіз діяльності, висновки не аргументовані і не обґрунтовані. Обсяг щоденника обмежений.  
(2-1) Психолого-педагогічні спостереження велися несистематично й поверхово, щоденник підготовлено формально, його обсяг недостатній.  
3) Сценарій залікового виховного заходу (три сценарії) (10 (8) балів) 10-8 (8-7) Рукопис уміщує: тему, триєдину мету, вид діяльності, форму проведення, вік учнів (клас, рік навчання), місце проведення, дидактичні засоби, особливості підготовки, структурний розгорнутий план, хід проведення, список літературних джерел (не менше 5-и), оцінку класного керівника (вихователя, майстра виробничого навчання) та глибокий самоаналіз заходу.  
7-5 (6-5) Разом із рукописами сценаріїв виховних заходів представлено рукописи сценаріїв позакласних заходів із предмета за фахом студента. Невдало сформульовано мету, наявні помилки у плані заходу. Скорочений самоаналіз заходу.  
4-3 (4-3) Разом із рукописами сценаріїв виховних заходів представлено рукописи сценаріїв позакласних заходів із предметів за фахом студента. Невдало сформульовано мету, наявні помилки у плані заходу. Скорочений самоаналіз заходу. Не вказано форму проведення заходу, замість структурного плану — тематичний. Відсутні підсумки заходу.  
2-1 (2-1) Рукопис не містить форми, плану заходу, підсумків. Відсутній самоаналіз заходу.  
4) Звіт про виконання диференційованих виховних завдань: духовно-моральне, громадянське, естетичне, економічне, виховання (на вибір студента) (10 (7) балів) 10-8 (7-6) Звіт (1 стор. Формату А 4) вміщує обґрунтовані результати дослідження, рівень вихованості учнів та засоби здійснення виховної діяльності (не менше 5-и). Проведено виховний захід із даного напряму виховання (крім залікових). Наявний глибокий самоаналіз заходу.  
7-5 (5-4) Звіт (1 стор. Формату А 4) вміщує обґрунтовані висновки дослідження та засоби здійснення виховної діяльності із помилками у обґрунтуванні. Виховний захід (крім залікових) проведено, але його самоаналіз неглибокий.  
4-3 (3-2) Звіт (1 стор. Формату А 4) вміщує необґрунтовані висновки за результатами анкетування та засоби здійснення виховної роботи, але не більше 2-х.  
2-1 (1) Звіт (1 стор. Формату А 4) вміщує необґрунтовані висновки щодо анкетування та засоби здійснення виховної роботи (не більше 1-го). Виховний захід не проведено.
максимум 30 балів
4. Рівень професійної сформованості студента – 5 Невчасне подання індивідуального плану роботи чи звітної документації в цілому, порушення трудової дисципліни, неналежний зовнішній вигляд, недотримання норм професійної педагогічної етики.
Разом 100 балів

8. Додатки

Додаток 1


ОРІЄНТОВНА СХЕМА ІНДИВІДУАЛЬНОГО КОМПЛЕКСНОГО ПЛАНУ РОБОТИ СТУДЕНТА 4 КУРСУ
НА ПЕРІОД ВИРОБНИЧОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

№ з. п. Дата Напрями педагогічної діяльності впродовж практики
Навчальна робота Виховна робота Методична робота
Уроки Виховні заходи Індивідуальні творчі диференційовані завдання (за власним вибором) Інші види виховної діяльності (за власною ініціативою) Вивчення системи методичної роботи закладу Інші види методичної роботи
з предмета за планом класного керівника (вихователя) за власною ініціативою
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
                   

Додаток 2

ОРІЄНТОВНА СХЕМА АНАЛІЗУ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

Аналіз проведеного виховного заходу має велике значення для доцільної організації виховної діяльності в сучасному навчально-виховному закладі, адже дозволяє виокремлювати позитивні й негативні моменти у проведеній педагогічній роботі, оптимально налагоджувати систему перспективних ліній, усебічно і гармонійно розвивати колектив та особистість кожного вихованця.

АЛГОРИТМ АНАЛІЗУ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

Ступінь підготовленості заходу:

Забезпечення усвідомлення учнями необхідності та значущості даного виховного заходу.

Організація участі учнів у підготовці заходу.

Згуртованість і дисциплінованість у ході підготовки заходу. Вияв активності, самостійності, ініціативності учнів при підготовці до проведення заходу. Врахування індивідуальних особливостей та особистісних інтересів учнів.

Якість проведення заходу:

Відповідність змісту заходу поставленим виховним завданням, рівню розвитку даного колективу, віковим та індивідуальним особливостям учнів.

Доступність представленого матеріалу для вихованців.

Логічна побудова і структурування заходу.

Утілення принципу поєднання інтересу, гри та романтики під час проведення заходу.

Використання атрибутів народної символіки, обрядів, звичаїв, технічних засобів, естетичне оформлення та наочність, ефективність їх застосування.

Аналіз уважності, активності, зацікавленості, дисциплінованості учнів під час проведення заходу.

Згуртованість колективу учнів під час проведення заходу.

Відстрочені результати проведення заходу: нові знання, способи діяльності, вчинки, ідеї, погляди та переконання учнів.

 


[1] Структуру індивідуального комплексного плану навчально-виховної і методичної роботи студента на період практики подано в Додатку 1.

[2] Алгоритм проведення самоаналізу виховного заходу наведено в Додатку 2.

[3] Подано орієнтовні творчі індивідуальні завдання, їх конкретизація здійснюється з урахуванням педагогічних інтересів студентів і узгоджується з керівником практики.

[4] Тут і далі в дужках указано кількість балів для студентів, які проходять практику за місцем проживання чи навчаються за індивідуальним графіком.

[5] Копія індивідуального комплексного плану роботи на період педагогічної практики подається керівникові впродовж її першого тижня. Про будь-які подальші зміни в організації або графікові роботи практикант зобов’язаний терміново повідомити керівника особисто доступним способом.

[6] Цей вид діяльності й підготовку звіту у формі щоденника здійснюють студенти, які проходять практику за місцем проживання чи навчаються за індивідуальним графіком.

СОГЛАСОВАНО УТВЕРЖДАЮ

Председатель Комитета Генеральный директор

по делам молодежи, МУ РЦСП

физической культуре, «Спорт-Максимум»

спорту и туризму

_______________ И.В. Артамонов ___________М.А. Попова

«_____»_____________2015г. «_____»__________2015 г.

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 689. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия