Студопедия — Обслуговування бурякомийок
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Обслуговування бурякомийок






Обслуговування бурякомийок полягає в регулюванні кількості буряків, які поступають, і води; систематичної очистки піско– і каменевловлювачів, водозливного жолоба, грабельного конвеєра і решіток. Для миття буряків повинна використовуватися чиста холодна вода. Повторне використання води допускається тільки в особливих випадках.

Перевантаження бурякомийки буряками для запобігання поломок вала і привода не допускається. При наявності буряків в мийній частині її кулачковий вал зупиняти не можна. Перед пуском або зупинкою валів, а також очищенням вловлювачів необхідно дати попереджувальний сигнал. Під час очистки під бурякомийкою не повинні знаходитися люди.

При роботі бурякомийок можуть спостерігатися такі відхилення від нормального режиму:

– погане відмивання буряків, що свідчить про недостатнє поступання свіжої води. Необхідно відрегулювати подачу води;

– попадання в помиті буряки важких домішок, що може бути наслідком поганої роботи піско – і каменевловлювачів. Недолік усувають при ремонті і налагоджуванні, крім того, в цих випадках перевіряють роботу відповідних пристроїв на гідротранспортері;

– попадання в миті буряки легких домішок, що може виникати через погану роботу соломовловлювачів. Потрібно наладити роботу соломовловлювачів, перевірити рівень зливу в місці скидання соломи, і якщо необхідно, знизити його; встановити нормальне поступання води на бризкалки-соломозбирачі і при неспокійному дзеркалі води збільшити її рівень в бурякомийці;

–перегрівання електродвигунів миючої частини, що може бути викликане підвищеними витратами енергії у зв’язку з перевантаженням бурякомийки буряками або несправним станом електродвигуна. Необхідно перевірити і відрегулювати.

 

4. Огляд технічного стану бурякомийки та його ремонт

У бурякомийці зношуються корпус, ґратчасте дно, підшипники, шейки валів, сальники, шестірні, шибери, клапани, вентилі, упорні кільця, секторні затвори, гідроциліндри, редуктори. Досить часто спостерігається зношування передньої шийки вала бурякомийки, що приводить до осідання вала в підшипнику й защемленню зубів шестірень. У місцях з'єднань нижнього вала можлива поломка нижнього вала або зріз шпонки в маточині муфти.

Ремонт бурякомийки складається з очищення, розбирання, підйому кулачного вала, шліфування його шийок, заміни при необхідності кулаків, вирівнювання лафетів викидуваачів, заслінок, ґрат, перепакування сальників, спускних клапанів вловлювачів піску і каменевловлювачів, секторних затворів та ін.

Зношування корпуса й решіток відбувається в результаті стираючої дії піску, бруду, дрібних каменів, влучення лядок і дощок у мийку. Товщина стінок корпуса повинна бути 7-8 мм, а ґрати - не менш 5 -б мм. Перебір буряка приведе до прогину й розриву зварених швів ґрати, поломці кулаків. Вигнуті ґрати вирівнюють, розірвані шви заварюють. Зношені ґрати заміняють новими. Після очищення корпусу від забруднення та ржи і вимиванні простору під решітками ретельно перевіряють стан корпусу і решітки. Всі вм’ятини повинні бути виправлені. Ділянки корпусу з товщиною метала менше 4 мм потрібно замінити, порушені електрозварювальні шви проварити.

Витки шнеку оглядають, виправляють вигнуті ділянки, і якщо відстань до ситу перевищує 20 мм, наплавляють кромки, які потім опилюють. Оглядають і перевіряють обстукуванням кріплення валу миючої частини. Послаблення посадки або кріплення вимагає зміни кулака. Металічні кулаки ретельно перевіряють на відсутність тріщин, поломок та інших дефектів. При збиранні кулаків на валу їх ставлять через 350 – 400 мм і слідкують за тим, щоб вони утворювали гвинтову лінію за напрямком до викидуючої частини мийки. Башмаки кулаків обпиловкою підгоняють до валу і попарно між собою так, щоб зазор між валом і башмаком був не більше 1,5 мм. Потрібно слідкувати, щоб потік буряку, який надходить на мийку, не падав безпосередньо на кулаки.

Перевірити необхідність ремонту сітчастого днище миючої частини. Сито служить без ремонту біля 5000 годин, тому по закінченню терміну необхідно ретельно перевіряти товщину сита в нижній частині. Гайки і контргайки, кріплячи башмаки кулаків на валу, повинні бути гарно затягнути і мати стандартні розміри «під ключ».

Щоб уникнути поломки зубів при різкому пуску бурякомийка повинна приводитися в рух тільки від електродвигуна з фазовим ротором. Заміна вала мийки при зношуванні шийок велика й трудомістка робота. Наплавлення вала, як показав досвід багатьох заводів, не завжди дає гарні результати (були випадки поломки в місцях наплавлення), тому що при цьому виникають місцеві напруження, що сприяють скручуванню вала. Для запобігання шийок вала від передчасного зношування доцільно на шийку надягати шубку-втулку й міняти неї в міру зношування. Товщина шубки, що надягається на шийку вала-втулки
5-6 мм. Виточують її з товстостінних сталевих труб. Зовнішній діаметр шубки-втулки дорівнює діаметру вала мийки. Перед установкою шубки-втулки вал проточують до потрібного діаметра. Надягають шубку-втулку на вал у нагрітому стані й кріплять до вала гвинтами з потайною головкою. У випадку поломки нижнього вала або зрізу шпонки в маточині муфти встановлюють аварійну дискову муфту.

При прийманні мийки з ремонту особливу увагу обертають на наявність пирскавки для змивання соломи до водозливу, наявність підведення в камнеловушки води під тиском 0,15— 0,20 МПа (1,5—2,0 кгс/см2), водяного барботера під ситом мийки для видалення бруду (діаметр труби барботера повинен бути не менш 50 мм, тиск води не менш 0,15 МПа— 1,5 кгс/см2, на зосередження керування всіма пусковими механізмами, вентилями, комунікаціями, пристосуваннями для чищення бурякомийки на площадці бурякомийки; наявність підведення чистої холодної води в напрямку, протилежному руху буряка; наявність підведення барометричної води в зимовий період; на стан фундаменту й відсутність у ньому тріщин.

 

5. Правила техніки безпеки та виробничій санітарії

 

1. Миючі машини повинні мати зливні труби з внутрішнім діаметром, яка виключає можливість переливання води або розчину через край ванни.

2. Лопаті машин для мийки сировини повинні бути закриті кожухами, які виключають можливість доторкання обслуговуючого персоналу до деталей що обертаються.

3. Завантаження і розвантаження машини повинно бути механізовано.

4. На робочому місці повинно бути передбачено інвентар для збирання бруду з машин (вили, дерев’яна лопата і т. ін..), урна для бруду.

 

6. Технологічний розрахунок бурякомийки

1. Продуктивність бурякомийки (кг/с) визначається за формулою:

 

кг/сек,

 

де V – повна місткість миючої частини бурякомийки, м3;

φ;– коефіцієнт заповнення миючої частини буряками;

ρ;–масова концентрація буряків в мийці, кг/м3;

ε;– коефіцієнт використання бурякомийки;

τ;– тривалість перебування буряків в машині, с.

 

Тривалість перебування буряку в бурякомийці залежить від довжини гідравлічного транспортеру, по якому переміщується буряк. Чим довше гідравлічний транспортер, тим менше необхідно часу для миття буряку.

Таблиця 1. Залежність тривалості миття буряків від довжини гідравлічного транспортера

 

Довжина транспортера, м Тривалість миття, хв. (сек)
До 50 6 (360)
50 – 200 5 (300)
Більше 200 4,5 (270)

 

2. Продуктивність викидаючих і перекидаючих ковшів буряків (т/добу):

 

кг/сек,

 

де m – кількість ковшів, шт;

Vk – повна місткість ковша, м3;

φ; – коефіцієнт заповнення ковша;

n – частота обертання вала ковшів, об/хв;

– експлуатаційний коефіцієнт.

 

3. Кількість буряків в ковшах на 1 м кола, який описується центром тяжіння ковшів:

 

кг/м,

 

де m – кількість ковшів;

Vk об’єм ковша, м3;

D –діаметр кола, яке описує центр тяжіння ковшів, м.

 

4. Колова швидкість центру тяжіння ковшів:

 

м/сек,

 

де n – число обертів вала ковшів в хвилину.

 

5. Кількість води в бурякомийки, в % до маси буряку:

 

%,

 

6. Кількість свіжої води, яка надходить в бурякомийку, в % до маси буряку:

 

%,

 

де та - час перебування буряку і води в мийці в хвилинах.

Час перебування води в мийці залежить від забрудненості буряку, який надходить в мийку і складає 10 – 20 хв. Для більш забрудненого буряку повинно бути менше.

 

Завдання для розрахунку бурякомийки

Розрахувати продуктивність бурякомийки (т/добу), продуктивність викидуючих ковшів (т/добу) та кількість води та надходження свіжої води в бурякомийку при наступних даних складених за варіантом:

 

V,м3 φ ρ, кг/м3 ε Lтр, м m Vk3 D, м n τ1
    0,8         0,043 3,0 4,6  
  10,9 -//-   -//-   -//- -//- 3,05 5,0 19,5
  10,8 -//-   -//-   -//- 0,045 3,1 5,4  
  10,7 0,78   -//-   -//- -//- 3,15 5,8 18,5
  10,6 -//-   -//-   -//- 0,047 3,2 6,2  
  10,5 -//-   0,99   -//- -//- 3,25 6,6 17,5
  10,4 0,76   -//-     0,049 3,3 7,0  
  10,3 -//-   -//-   -//- -//- 3,35 7,4 16,5
  10,2 -//-   -//-   -//- 0,051 3,4 7.8  
  10,1 0,74   -//-   -//- -//- 3,45 8.2 15,5
    -//-   0,98   -//- 0,053 3,5 8,6  
  11,1 -//-   -//-   -//- -//- 3,55 9,0 14,5
  11,2 0,82   -//-   -//- 0,055 3,6 9,4 14,0
  11,3 -//-   -//-     -//- 3,65 9,8 13,5
  11,4 -//-   -//-   -//- 0,057 3,7 10,2  
  11,5 0,84   0,97   -//- -//- 3,75 10,6 12,5
  11,6 -//-   -//-   -//- 0,059 3,8 11,2  
  11,7 -//-   -//-   -//- -//- 3,85 11,6 11,5
  11,8 0,85   -//-   -//- 0,061 3,9 12,0  
  11,9 -//-   -//-   -//- -//- 3,95 12,4 10,5

 

Завдання для звіту

1.Провести опис технологічної схеми подачі та очищення буряку.

2.Описати роботу бурякомийки СМК – 3М.

3.Замалювати схему бурякомийки СМК – 3М.

4.Описати обслуговування бурякомийок.

5.Провести технологічний розрахунок бурякомийки.

 

Контрольні запитання

1.Яка необхідність миття буряків?

2.Як працює бурякомийка СМК –3М?

3.Як обслуговувати бурякомийки?

 

Список рекомендованої літератури

1. Курсовое и дипломное проектирование по курсу «Эксплуатация оборудования предприятий пищевой промышленности» / В.К. Мороз. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984.

2. Машины и аппараты пищевых производств. В 2 кн. Кн 1:Учебн. для вузов / С.Т. Антипов и др.; под ред. акад. РАСХН В.А. Панфилова. – М.: Высшая школа, 2001.

3. Устройство и эксплуатация оборудования предприятий пищевой промышленности / Под ред. А.Н. Драгилева. – М.: Агропромиздат, 1988.

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 430. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия