Студопедия — БІЛЕТ № 12
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

БІЛЕТ № 12






№1

JK - триггер не имеет состояния неопределенности или запрещенной комбинации входных сигналов.

Характеризуется следующей таблицей истинности:

J K Qn+1
    Qn
     
     
    -Q-n

-Q-n - меняет состояние выхода на противоположное.

Также как RS - триггер, JK - тригер может быть как асинхронным, так и синхронизируемым уровнем или фронтом, однако на практике используют синхронизируемые фронтом.

Согласно таблице состояний синхронный JK- тригер может выполнять функции D - триггера, если исключить комбинации переменных при которых J=K. Это достигается соединением входов J и K через инвертор:

№2

Двійко́ во-десятко́ вий код (ДДК, англ. BCD, binary-coded decimal) —- спосіб представлення десяткового числа, у якому кожній цифрі відповідає певна послідовність двійкових розрядів. Цей код (а точніше, його різновид 8421-ДДК) спрощує ввід/вивід числа у десятковому вигляді, використовується у калькуляторах та при роботі над числами з фіксованою крапкою (наприклад, з грішми) для забезпечення належної точності підрахунків. Реалізація BCD-арифметики досить проста, тому вона присутня у наборах інструкцій майже всіх мікропроцесорів та мікроконтролерів.

 

Найпростішим варіантом є 8421-ДДК, який означає, що кожна цифра десяткового числа записується своїм двійковим представленням з доповненням нулями до 4 розрядів (тетрада). Наприклад, число 309110, при кодуванні у 8421-ДДК буде виглядати як 0011 0000 1001 0001 2

2 АРИФМЕТИЧНІ ОПЕРАЦІЇ З ДВІЙКОВИМИ ЧИСЛАМИ

2.1 Виконання операції додавання (віднімання) в двійковій системі

Подібно до того як із десятковими, так і з двійковими числами можна виконувати всі арифметичні дії. В принципі комп& rsquo; ютер уміє тільки додавати. Всі інші арифметичні дії зводяться до арифметичної операції додавання, логічних операцій зсуву при множенні і діленні. Віднімання заміняється додаванням в додатковому чи зворотньому коді.

З метою спрощення виконання арифметичних операцій використовують спеціальні коди для представлення чисел в комп& rsquo; ютері. Саме використання кодів дозволяє звести операцію віднімання чисел до арифметичного додавання кодів цих чисел. Використовуються прямий, зворотній і додатковий коди чисел. Прямий код використовується для представлення додатніх і від& rsquo; мних чисел в запам& rsquo; ятовуючому пристрої комп& rsquo; ютера. Зворотній і додатковий коди використовуються для заміни операції віднімання операцією додавання, що спрощує структуру арифметичного блоку ЕОМ.

Додавання в будь-якій р-ковій системі числення виконується порозрядно аналогічно додаванню десяткових чисел на основі таблиці додавання 2.1. Якщо результат додавання двох цифр в даному розряді р-ковій системі числення більше, ніж р-1, то відбувається перенос одиниці в старший розряд.

Таблиця 2.1 & ndash; Правила додавання в двійковій системі числення

Двійкове додавання

0+0=1

1+0=1

0+1=1

1+1=10

Віднімання в р-ковій системі числення також виконується попрозрядно стовбчиком по аналогії з десятковою системою числення за допомогою таблиці& nbsp;.2. Якщо в даному розряді зменшуване число менше від& rsquo; ємника, то позичається одиниця зі старшого розряду. В двійковій системі числення позичина одиниця зі старшого розряду дорівнює двом одиницям даного розряду.

Таблиця 2.2 & ndash; Правила віднімання в двійковій системі числення

Двійкове віднімання

0 & ndash; 0=0

1 & ndash; 0=1

1 & ndash; 1=0

10 & ndash; 1=1

Множення двох багатозначних чисел в р-ковій системі числення також виконується за тими ж правилами, що і в десятковій системі з послідовним множенням цифр першого множника на другий множник з допомогою таблиці& nbsp;.3.

Таблиця 2.3 & ndash; Правила множення в двійковій системі числення

Двійкове множення

0 0=0

1 0=0

0 1=0

1 1=1

При діленні стовбчиком в р-ковій системі числення виконуються дії множення і віднімання. Ділення двійкових чисел зводиться до порівняння цих чисел між собою і віднімання з більшого числа меншого. Якщо результата ділення не є кінцевим р-ковим дробом, то необхідно виділити неперіодичну частину дробу і її період.

Залежно від способу обробки бітів, розміщених у розрядній сітці, розрізняють два види кодів: паралельний, коли в кожний момент часу всі розряди сітки доступні для обробки, і послідовний, коли в кожний момент часу доступний один розряд сітки. Числа, подані паралельним кодом, доступні за один такт, а числа, подані послідовним кодом, - за n тактів, де n - розрядність сітки. Якщо розрядність числа перевищує довжину сітки, то його обробка ведеться частинами.

Натуральним кодом називають подання числа як цілого беззнакового у двійковій системі числення. Діапазон подання чисел у натуральному коді для n- розрядної сітки становить від 0 до 2n-1, тобто для 8-розрядної сітки - від 0 до 255.

Для подання цілих знакових чисел використовують прямий, обернений і додатковий коди. Старший розряд сітки є знаковим. Значення цього розряду дорівнює 0 для додатних чисел і 1 - для від'ємних. В інших розрядах розміщується модуль числа.

Якщо до натурального коду цілого числа додати знаковий розряд, одержуємо запис числа у прямому коді. Домовимося знаковий розряд розташовувати зліва і відокремлювати від розрядів модуля числа крапкою. Використання ПК забезпечує виконання операції додавання двох додатніх чисел звичайним способом без будь-яких складностей - не варто лише робити перенос одиниці старшого розряду модуля суми у знаковий розряд. Тобто при виконанні арифметичних операцій над прямим кодом двійкових чисел знаковий розряд і розряди модуля не можна розглядати як єдине ціле.

Іншою формою запису двійкових чисел є обернений код.

Обернений код двійкового від'ємного числа утворюється з прямим кодом рівного йому за модулем додатнього числа шляхом інвертування значень усіх його розрядів. Або: обернений код від'ємного числа утворюється шляхом інверсії всіх розрядів модуля цього числа, записаного у прямому коді. Знаковий розряд при цьому зберігає значення 1. При виконанні арифметичних операцій над двійковими числами, поданими в обернений код, знаковий розряд і розряд модуля числа можна розглядати як єдине ціле (перенос одиниці зі старшого розряду модуля суми в знаковий розряд не приводить до помилкового результату), але нуль як і раніше має два зображення - «додатнє» і «від'ємне». Слід зазначити, що отриманий при додаванні від'ємний результат також утворюється в обернений код. У цьому випадку число може бути перетворене у прямому коді інверсією всіх значущих розрядів (розрядів модуля).

Найбільше поширення в обчислювальних пристроях одержало подання від'ємних двійкових чисел за допомогою додаткового коду.

ДК від'ємного числа утворюється з його прямого коду за правилом:

- у знаковому розряді залишається одиниця;

- розряди модуля числа інвертуються;

- до молодшого розряду додається одиниця.

Очевидно, що додатковий код від'ємного числа утворюється з його оберненого коду додаванням одиниці до молодшого розряду.

Операція одержання додаткового коду від'ємного числа з прямого коду рівного йому за модулем додатнього числа називається операцією доповнення. Ця операція полягає в інвертуванні всіх розрядів вихідного коду (включаючи знаковий) і додавання до молодшого розряду одиниці.

Таким чином, сформулюємо наступне правило: у системі двійкових чисел із знаком заміна додатнього числа на рівне йому за модулем від'ємне і навпаки, від'ємного на додатнє, здійснюється шляхом застосуванням до коду даного числа операції доповнення.

Ця властивість подання від'ємних чисел у двійковому коді дозволяє при виконанні арифметичних операцій взагалі відмовитися від операції віднімання, замінивши її операцією додавання з числом, що має знак, протилежний знаку числа, яке віднімається.

2.2 Десяткові числа в упакованому і неупакованому форматах

Сьогодні найбільш поширеними є два формати представлення десяткових чисел в мікропроцесорах & ndash; упакований двійково-десятковий код (BCD-Binary-Coded Decimal) і неупакований десятковий код.

Упакований BCD-код & ndash; це таке представлення десяткового числа, при якому кожна десяткова цифра представляється 4-х бітним двійковим позиційним кодом 8-4-2-1. При цьому байт складається з двох десяткових цифр. Молодша десяткова цифра займає праву тетраду (біти 3: 0), старша & ndash; ліву тетраду (біти 7: 4). Багаторозрядні BCD-числа займають декілька суміжних байт. Якщо число є знаковим, то для представлення знака в BCD-форматі відводиться старша тетрада старшого байта. Для кодування знака можна використовувати 6 двійкових кодових комбінацій, котрі не використовуються для представлення десяткових цифр. Це коди 1010-1111 (A-F в шістнадцятковому представлені). Зазвичай для кодування знака “плюс” використовують код 1100 (C), а для знака “мінус” & ndash; 1101 (D).

Неупакований десятковий код є підмножиною міжнародної таблиці кодування символів ASCII (таблиця 1.1). Очевидно, для зберігання неупакованих десяткових чисел необхідно вдвічі більше пам& rsquo; яті, оскільки кожна цифра представляється 8-бітовим кодом.

№3

Текст програми на мові асемблера записується в один або кілька файлів, імена файлів і їх розширення можуть бути будь-які, прийнято для файлів які містять програми мовою асемблера прийнято використовувати розширення *.asm. Для файлів визначених констант і повних типів розширення *.inc. Ці файли є текстовими їх можна набрати в будь-якому текстовому редакторі. Можна також використати інтегровані середовища для розробки програм, при програмуванні зручно виділяти один каталог для збереження всіх файлів програми і звідти запускати всі необхідні програми для підготовки, асемблювання та компонування програми. При використанні стандартних редакторів тексту, редаговані тексти треба зберігати у вигляді звичайних файлів у форматі ASCII, це означає, що ці файли треба зберігати без додаткових символів, ці символи часто вставляють в текст різні спеціалізовані редактори, наприклад WORD.

Асемблювання програми.

Підготовлений текст мови асемблер є початковим для спеціальних програм, які називаються асемблерами, далі програма асемблера. Задача програми асемблера перетворити текст програми у форму двійкових команд, останні можуть вже бути виконанні мікропроцесором. Після асемблювання дістають так звані файли об'єктних модулів, які мають відповідні розширення *.obj. Для отримання об'єктних файлів необхідного виконати відповідну програму асемблера masm фірми Microsoft, або tasm фірми Borland. В обох випадках після команди вказується ім'я файлу: masm prog1.asm, tasm prog1.asm.

Така форма команди є мінімальною, крім цієї форми можна використовувати іншу форму задаючи перед іменем файлу опції або ключі. Якщо програма складається з декількох файлів, то їх асемблювання проводиться незалежно один від одного, хоча отримані об'єктні файли представлені вже в двійковій формі запускати їх на виконання не можливо.

Компоновка програми.

Текст програми може знаходитись в декількох файлах, змінні які описані в цих файлах можуть використовуватися спільно, якщо такі файли асемблюються окремо, то не можливо дістати повну інформацію, для того, щоб генерувати виконавчий код. Тому процес підготовки програми обов'язково включає в себе етап компоновки. На цьому етапі визначають всі невідомі, при окремому асемблювані, адреси всіх змінних або функцій, які використовуються спільно. Процес об'єднання об'єктних модулів в один файл виконується спец. програмою, яка називається компоновщиком. Це може бути програма link фірми Microsoft, або tlink фірми Borland, отримуваний виконуваний файл має розширення *.exe, або *.com. Компановщику треба передати імена відповідних об'єктних файлів.

Link prog1.obj prog2.obj

Tlink prog1.obj prog2.obj

Після компонування отримується виконуваний файл, він отримує ім'я файла, який стоїть перший у відповідній команді.Відладка програми.

За винятком початкових простих програм практично всі програми на мові асемблера мають потребу в відладці. Для відладки можна використовувати різні відладчики, наприклад tg386-Turbo Debuger фірми Borland. Сучасні відладчики дозволяють в процесі відладки контролювати значення регістрів загального призначення, а також значення змінних і змінювати їх в процесі відладки, можна переглядати зміст різних ділянок пам'яті, можна контролювати виконання покроково, або розставляти точки зупинки.Використання інтегрованих середовищ (ІС).

 

 


 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1553. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия