Студопедия — Австралійський союз
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Австралійський союз






Австралійський Союз охоплює весь материк Австралія, о. Тасманію і дрібні острови у Тихому та Індійському океанах навколо материка: Кінг, Кенгуру, Фліндерс, Барроу, Грут-Айленд. Під управлінням Австралії перебувають і так звані «зовнішні території»: острови та острівні групи в Тихому океані (Норфолк, Маккуорі) та в Індійському океані - острів Різдва (Крістмас), Кокосові Острови (Кілінг), острови Херд та Макдональд.

За площею (7, 7 млн. км2) Австралія посідає 6-те місце у світі, за кількістю жителів (18, 7 млн. осіб) - у п'ятому десятку країн світу. Австралія є однією з високорозвинутих країн, утримує стабільні позиції на світовому ринку. Постійно зростає рівень життя населення. Головні особливості розвитку країни виявляються у порівняно незначній кількості населення, величезній території, багатющих сировинних ресурсах, значна кількість яких експортується, активності іноземних інвестицій. Усе це є підставою віднести її до групи країн «переселенського капіталізму». Водночас в австралійському суспільстві непоодинокими залишаються расові проблеми.

Австралійський Союз - федеративна держава, що складається з 6 штатів: Вікторія, Тасманія, Новий Південний Уельс, Квінсленд, Південна Австралія, Західна Австралія та 2 федеральні території - Північна територія і Федеральна столиця. За формою правління Австралія - держава у складі Співдружності, в якій формально главою держави є Британська королева, представлена генерал-губернатором.

Суттєвою особливістю економіко-географічного положення Австралії є ізольованість від інших материків, від яких її відокремлюють великі простори Тихого та Індійського океанів. Моря, що омивають материк, здебільшого мілководні, а береги слабко порізані, на північному сході, доступ до них ускладнює Великий Бар'єрний риф. Основні судноплавні шляхи знаходяться у південно-східній частині країни, де моря глибокі, є зручні затоки і бухти. Тут розташовані найбільші порти.

Австралія є членом ООН, ОЕСР, АНЗЮК, АНЗЮС та однією із засновниць АТЕС.

Природні умови. Австралія - величезна країна-материк, яка простягається із заходу на схід на 3983 км, а з півночі на південь - на 3128 км. Вздовж північно-східного узбережжя материка на 2, 3 тис. км тягнеться ланцюг коралових рифів та островів, названий Великим Бар'єрним рифом. Частина його знаходиться під водою. Береги розчленовані слабко, довжина берегової смуги - 27, 9 тис. км.

Австралія є найбільш рівниннимконтинентом, в основі якого залягає стара Австралійська платформа. Східну частину материка займає Великий Вододільний хребет, який складається з ізольованих плоскошпилястих гірських хребтів. Найвища точка г. Косцюшко (2228 м) знаходиться в Австралійських Альпах. У середній частині материка розташована низовина із западиною, зайнятою озером Ейр, у західній частині - плоскогір'я (400-500 м) з окремими хребтами і численними столовими горами.

Австралія - найспекотливіша частина суші Південної півкулі, на 2/3 території якої пустельний і напівпустельний клімат. На півночі він субекваторіальний мусонний, жаркий, літньовологий, у центральній частині - тропічний пустельний, на південному заході - субтропічний із переважанням зимових опадів. На більшій частині східного узбережжя клімат тропічний морський, жаркий, із літнім максимумом опадів. У південній частині о. Тасманія помірний морський тип клімату. Середні температури січня - від +20 до +30° С і більше, липня - від +12 до +20° С. Кількість опадів зменшується зі сходу на захід, від 1500 мм до 250- 300 мм на рік.

Це - найпосушливіший континент Землі, де багато пустель(Сімпсона, Гібсона, Велика Піщана, Велика пустеля Вікторія), які займають значні простори, простягаючись майже на 2, 5 тис. км від берегів Індійського океану до передгір'їв Великого Вододільного хребта.

Річкова системаневелика. Найповноводніша ріка - Муррей (Маррі), найдовша - Дарлінг (2450 км). 60 % території належить до безстічних областей. Більшість рік наповнюються водою періодично і багато з них позбавлені не тільки постійного стоку, а й постійного, чітко вираженого річища. В Австралії такі тимчасові річки називають криками. Вони наповнюються водою тільки під час короткочасних злив. Невдовзі після дощу річище ріки знову перетворюється на суху піщану долину, яка найчастіше не має навіть певних обрисів.

Більшість озер, як і ріки, живляться дощовими водами. Вони не мають ні постійного рівня, ні стоку, влітку пересихають, стаючи неглибокими солончаковими западинами. Шар солі на дні іноді досягає 1, 5 м.

Природні ресурси. Основне природне багатство країни - мінеральні ресурси. Австралія посідає 1-ше місце у світі за запасами бокситів (1/3 світових запасів і 40 % видобутку), рутилу, цирконію, 2-ге місце (після Канади) за запасами урану (1/3 світових). Також має значні поклади вугілля (6-те місце у світі), заліза, марганцю, нікелю, золота, алмазів.

У надрах Австралійського континенту і на шельфі біля його південно-східних і північно-західних берегів розташовані великі родовища нафти (250-540 млн. т) й природного газу (570-2680 млрд. м3). З неметалевих корисних копалин є різноманітні за якістю і промисловим використанням глини, піски, вапняки, азбест, слюда.

Водні ресурсиконтиненту невеликі, найрозвинутіша річкова мережа - на о. Тасманія, на який припадає 1/2 гідроресурсів країни. Ріки, що стікають зі східних схилів Великого Вододільного хребта, - короткі, у верхів'ях затиснуті вузькими ущелинами. Тут вони можуть бути використані, а почасти вже використовуються для виробництва електроенергії.

Майже на всіх ріках системи Муррею побудовано греблі і загати, біля яких створено водоймища, куди збирають паводкові води, що використовуються для зрошення полів, садів і пасовищ.

Оскільки Австралія тривалий час перебувала в умовах ізоляції від інших частин земної кулі, її рослинний світдуже своєрідний. 3 12 тис. видів вищих рослин понад 9 тис. - ендеміки, тобто ростуть тільки на Австралійському континенті. Серед них різноманітні види евкаліптів та акацій - найтиповіших для Австралії сімейств рослин. Тваринний світтакож утворюють численні ендемічні роди і сімейства. Винятково багато сумчастих (кенгуру, коала, кріт). Тільки в Австралії є ссавці, які відкладають яйця (качкодзьоб, єхидна), тут водяться страуси Ему, дика собака Дінго, папуги какаду та ін.

Лісові ресурсиАвстралії невеликі. Загальна площа лісів, у тому числі спеціальних насаджень, що складаються переважно з видів, які мають м'яку деревину (здебільшого сосни променистої), наприкінці 90-х років XX ст. становила всього 19 % території країни. Флора й фауна охороняються у 75 національних парках і заповідниках, серед яких найвідоміші - Маунт-Баффало, Маунт-Косцюшко, Саут-Уест, Уілсонс-Промонторі, Еунгелла тощо.

Багаті природні умови і ресурси позитивно вплинули на розвиток господарства країни. Різноманітні за видами й багаті за запасами мінеральні ресурси сприяють інтенсивному розвитку гірничодобувної промисловості. Ізольованість материка зумовила розвиток повітряного та морського транспорту, ендемічний рослинний і тваринний світ - становлення туристсько-рекреаційної сфери тощо.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 621. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия