Студопедия — Природно-ресурсний потенціал України
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Природно-ресурсний потенціал України






За сучасних умов розвиток народного господарства України залежить від розміщення природних ресурсів, а ефективність його окремих галузей — від територіального поєднання природних ресур­сів. Під територіальним поєднанням природних ресурсів вважають джерела ресурсів різноманітних видів, що роз­ташовані на певній цілісній території й об'єднані фактичним або перспективним спільним використанням у межах єдиного вироб­ничо-територіального комплексу. Поєднання природних ресурсів є специфічним для будь-якої території. До природного комплексу території належать земля, вода, ліс, мінерально-сировинні ресурси, а також природні умови (клімат, рельєф тощо).

Земельні ресурси. Забезпеченість України сільськогосподарськи­ми угіддями дуже висока і становить 0, 8 га на одного жителя. Рівень сільськогосподарського освоєння території країни сягає 70 %, але досить диференційний у розрізі областей.

У структурі ґрунтового покриву України домінують різновиди чорноземів, поширені майже на 55 % площ орних земель. Останніми роками порушується баланс гумусу, особли­во в чорноземах. У зв'язку з цим погіршується родючість ґрунтів. Отже, подальший розвиток землеробства має передбачати і заходи щодо відновлення родючості ґрунтів, рекультивації земель, вилуче­них із сільськогосподарського обороту.

Для України характерний високий рівень освоєння території. Найвищий рівень мають західні і центральні області, Донбас і При­дніпров'я. В Степовій і Лісостеповій зонах рівень розораності перевищує 70 %. Одним з наслідків цього є зростання ерозійних процесів, частка яких перевищує третину загальної площі ріллі.

В Україні є значні територіальні відмінності в землезабезпеченні населення. Так, у Закарпатській області забезпечення ріллею становить 0, 15 га на одного жителя, в південних областях — до 1, 5 га, тоді як у середньому в Україні — 0, 65 га. За рівнем забезпе­чення ріллею Україна займає одне з перших місць в Європі.

У найближчій перспективі значно зміниться структура землеко­ристування. Найважливішим у цих змінах є зростання чисельності фермерських землеволодінь і подальша приватизація землі, що має підтверджуватися відповідним законодавством.

Для ефективного використання орних земель велике значення мають кліматичні ресурси території. Так, тривалість неморозного періоду, сума активних температур, кількість опадів і запаси воло­ги в ґрунтах в сукупності є агрокліматичними ресурсами. Кількісні параметри агрокліматичних ресурсів у межах України територіально диференційовані. Так, агрокліматичні ресурси півдня Криму да­ють змогу вирощувати субтропічні культури, а в цілому територія України придатна для вирощування всіх культур помірного поясу. Проте для одержання гарантованих урожаїв на півдні України не­обхідно застосовувати штучне зрошування, оскільки тут випадає мінімум опадів влітку, а також можливі засухи.

Мінерально-сировинні ресурси належать до невідновлюваних, оскільки процес їх природного відновлення дуже тривалий — десятки і сотні мільйонів років. За характером використання міне­ральні ресурси поділяють на три групи: паливно-енергетичні, рудні й нерудні. Основною особливістю розміщення мінеральних ресур­сів є їх нерівномірне поширення в надрах землі. Встановлено, що основними районами нагромадження паливних, хімічних, будівель­них та інших видів копалин є платформи з товщами осадових порід, а місцями утворен­ня більшості скидів рудних копалин — рухомі щити. Райони земної поверхні, в надрах яких стикувалися геологічні струк­тури, мають назву геохімічних вузлів, які характеризуються поєд­нанням різноманітних за походженням видів ресурсів.

Паливні ресурси України представлені в основному кам'яним й бурим вугіллям. Основні запаси кам'яного вугілля зосереджені в Донецькому (98 %) і Львівсько-Волинському (2 %) басейнах. По­над третина запасів цих басейнів — коксівне вугілля.

Умови залягання вугілля в Донбасі складні: глибина — 1200 м, товщина пластів — 0, 5—2, 0 м, висока крутизна падіння пластів. Це надзвичайно ускладнює видобуток вугілля і зумовлює його високу собівартість. Видобуток вугілля у Львівсько-Волинському басейні менш складний.

Запаси бурого вугілля в основному зосереджені в Придніпровському басейні. Найбільшими родовищами є Коростишівське (Жи­томирська обл.), Звенигородське (Черкаська обл.) та Олександрій­ське (Кіровоградська обл.).

Родовища нафти і газу зосереджені в трьох регіонах: Придні­провському, Прикарпатському і Причорноморському. Основні за­паси містяться на північному сході України. В Україні налічується 214 нафтових і газових родовищ. Найбільшими нафтовими родови­щами є Прилуцьке і Леляківське (Чернігівська обл.), Рибальське і Качанівське (Сумська обл.), Зачепилівське, Радченківське і Сагайдацьке (Полтавська обл.), а також Бориславське, Битківське, Долинське (у Прикарпатті) та ін.

Найбільшими родовищами природного газу є Шебелинське, Єфремівське і Кегичівське (Харківська обл.), Перещепицське (Дні­пропетровська обл.), Малишівське і Диканське (Полтавська обл.), Качанівське (Сумська обл.), а також у Прикарпатті — Дашавське, Калуське, Вільче-Волицьке, Угерське, Опарське. Родовища нафти і газу в Прикарпатті внаслідок їх тривалої та інтенсивної експлуа­тації знаходяться на грані вичерпання.

На межі Кіровоградської і Черкаської областей відкриті запаси горючих сланців (3, 7 млрд т). Менілітові сланці у великій кількості залягають у Карпатах.

В Україні є понад 2500 родовищ торфу. Поклади торфу розміщені в основному у Волинській, Рівненській, Київській, Чернігівській і Львівській областях.

Є в Україні і родовища уранової руди, які розміщені в Кірово­градській області та в Карпатах.

Рудні ресурси. Загальні запаси залізних руд в Україні - 88 родовищ і з них 60 розта­шовані в Криворізькому басейні.

Запаси залізної руди в Кременчуцькому басейні, в Білозерському залізорудному районі (Запорізька обл.) та у Керченському родовищі. Прогнозовані запаси залізних руд в Україні оцінюються в 20 млрд т. Значна їх кількість залягає близько до поверхні і видобу­ток ведеться відкритим способом.

Україна займає одне з перших місць у світі за запасами марганцю. Найбільшими родовищами є Великотокмацьке (Запорізька обл.) і Ні­копольське (.Дніпропетровська обл.).

Запаси нікелю невеликої потужності зосереджені у Побузькому родовищі (Вінницька обл.), Кіровоградській і Дніпропетровській областях.

Україна має певні запаси руд кольорових металів. До найваж­ливіших родовищ належать поклади титану, основні запаси якого містяться в Іршанському родовищі на Поліссі, Самотканському (Дні­пропетровська обл.), на узбережжі Чорного та Азовського морів. Україна багата на алюмінієву сировину. Так, запаси бокситів є у Високопільському родовищі (Дніпропетровська обл.), алунітів — у Закарпатті, а нефелінів — у Приазов'ї.

У Закарпатті відкрито родовище ільменітів, ртуті. Ртутні руди залягають у Донбасі (Микитівка).

Знайдено в Україні і золото. Основні його запаси зосереджені у Дніпропетровській, Житомирській, Черкаській, Луганській, Донецькій областях та в Мужіївському (Закарпатська обл.) родовищі. Останні­ми роками значні запаси золота відкрито в Одеській області.

Нерудні ресурси. Україна багата на гірничохімічну сировину. Великі запаси калійних солей зосереджені в Івано-Франківській області (Калуське, Тростянецьке, Туро-Волинське родовища) і в Львівській області (Стебниківське, Бориславське родовища). Калу­ське, Стебниківське і Сиваські родовища багаті на магнієві солі.

У Львівській області на Роздольському та Яворівському родови­щах є великі запаси самородної сірки. Надзвичайно багато в Укра­їні кухонної солі. Здавна відомі поклади кухонної солі в Слов'янську, Артемівську, Солотвино, Дро­гобичі, Калуші, Долині.

Розвиток чорної металургії в країні потребує різноманітних не­рудних матеріалів — флюсових, вогнетривких і формувальних глин. Великі з апаси флюсових вапняків розміщені в Донецькій області та Автономній Республіці Крим, а доломітів — у Донецькій, Дні­пропетровській і Закарпатській областях. Основні запаси вогнетривких глин у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій і Чер­каській областях, кварцитів — у Житомирській — (Овруцьке), Кіровоградській (Малоскелеватське), Сумській (Банницьке) та До­нецькій (Красногорівське) областях. Найбільші родовища форму­вальних матеріалів є в Донецькій, Дніпропетровській, Харківській і Запорізькій областях.

Особливо багато в Україні високоякісного каоліну, запаси яко­го зосереджені в Житомирській, Хмельницькій, Черкаській, Дні­пропетровській і Запорізькій областях. На бентонітові глини багаті Черкаська і Закарпатська області. Каолін використовують в основ­ному для виробництва вогнетривких виробів, у фарфоро-фаянсовій, паперовій і гумовій промисловості.

В Україні є запаси фосфоритів, що залягають у Придніпров'ї (Незвиське), Сумській (Кролевецьке) і Харківській (Ізюмське) областях. Нещодавно відкрито Покрово-Керченське родовище апатитів.

Значні запаси граніту зосереджені в Кіровоградській, Запорізь­кій, Дніпропетровській і Донецькій областях.

У Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській і Львівській областях розміщені основні родовища вапняків.

В Україні є багато родовищ різноманітної сировини для вироб­ництва будівельних матеріалів (наприклад, 36 родовищ цементної сировини, 61 — крейди). Україна багата на родовища облицюваль­ного каменю (гранітів, мармуру). Поклади облицювального каменю є в більшості областей, але найцінніші види його залягають у Поліських областях — Рівненській, Житомирській, а також Запорізькій, Закарпатській і Хмельницькій областях.

У Волинській і Рівненській областях, Приазов'ї і Кривому Розі є запаси кольорового каміння (топаз, аметист, агат, гірський кришталь та ін.).

Слід зазначити, що Україна має великі можливості для експор­ту залізної руди, марганцю, титану, сірки, калійних солей та іншої сировини.

Водні ресурси України складаються з місцевого стоку і транзи­ту. В середньому водозабезпечення одного жителя країни водою місцевого стоку становить 1000 м3. Найвище водозабезпечення жителів у західних і північних областях.

Основна маса річкового стоку припадає на Дніпро, Дністер, Сіверський Донець, Південний Буг. Усього на території України понад 73 тис. річок. Найбільш багатоводним є Дунай, який вздовж 174 км плине територією краї­ни.

Найбільші озера і лимани розміщені на Поліссі, в басейні Дунаю, на узбережжі Чорного та Азовського морів, у Криму.

Штучні водойми створено на Дніпрі, Південному Бузі, Сіверському Дінці.

Запаси підземних вод в Україні зосе­реджені в основному на півночі і заході. Глибина залягання їх ко­ливається від 100 м на півночі до 600 м на півдні країни. Серед підземних вод особливо важливу роль відіграють мінерал ьні. У Карпатах, Закарпатській області і на півострові Крим, у Кримських горах на глибині понад 500 м є термальні води, які ще недостатньо вивчені.

Споживання води в Україні щороку зростає. Найбільшим споживачем води є промисловість, на другому місці — сільське господарство, на третьому — комунальне.

Чорне море (майже 420 тис. км2) має велике господарське значення. Тут во­диться 180 видів риб, більшість яких промисловик цінні водорості. Крім транспортного море має ще й велике значення як зона відпо­чинку і лікування людей. Азовське море (майже 40 тис. км2) характеризується багатим видовим складом живих організмів (350 видів риб). Його мілководність, що зумовлює добре прогрівання води, сприяє широкому ви­користанню узбережжя для відпочинку й лікування людей.

Лісові ресурси. Площа лісів України становить 8, 6 млн га, з них 6, 9 млн га займають ліси державного фонду. Лісопокрита площа в се­редньому становить 14 %, у тому числі західна й північна части­ни — 30—40 %, Карпати — понад 40, Полісся — 25, 7, Крим — 10, Степ — 4 %; 75% лісових площ мають високопродуктивний деревостан. На хвойні ліси припадає 54 % запасів деревини (в основному на Поліссі). Майже 40 % запасів деревини — твердолистяні породи: дуб, бук, граб. Серед листя­них порід переважають береза, осика, вільха, липа, тополь. Неабияка роль лісу в заготівлі ягід, грибів, плодів, лікарських трав.

Рекреаційні ресурси. Майже в усіх областях України є рекреа­ційні ресурси, серед яких домінують санаторно-курортні. Всесвітньовідомий своїми санаторно-курортними умовами Південь України (Одеська, Херсонська, Миколаївська, Донецька області і Автоном­на Республіка Крим). Унікальний за своїми можливостями Півден­ний берег Криму. Крім кліматичних ресурсів район багатий на ре­сурси грязей для організації лікувальних закладів.

Ще одним за важливістю рекреаційних ресурсів є район Кар­пат, який вирізняється добрими умовами для організації як літньо­го, так і зимового відпочинку. В Сваляві, Синяві та Усть-Чорній є мінеральні води. Особливо багата на мінеральні води Львівська об­ласть (Трускавець, Моршин, Східниця, Великий Любень, Немирів), лікувальні грязі є в с. Чорне Івано-Франківської області і с. Конопківці Тернопільської області. На межі Тернопільської та Хмельниць­кої областей відкрито потужні запаси мінеральних вод (Сатанів, Гусятин).

У рекреаційних цілях використовується місцевість Західного Полісся, особливо Щацькі озера. У Хмельницькій, Вінницькій, Київській, Черкаській, Кірово­градській областях є запаси радонових вод, а в Полтавській (Мир­город) — хлоридно-натрієві води. Відомий своїми лікувальними мож­ливостями Слов'яногорськ (Донецька обл.).







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 865. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия