Студопедия — Економічний механізм природокористування та охорони навколишнього середовища
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Економічний механізм природокористування та охорони навколишнього середовища






Економічний механізм природокористування і охорони на­вколишнього середовища — це система організаційних заходів спрямованих на раціональне використання, відтворення і охоро­ну природних ресурсів.

Метою економічного механізму є узгодження економічних і екологічних інтересів суспільного виробництва як загальнодер­жавних, регіональних так і відомчих.

Об'єктами управління є всі юридичні та фізичні особи незалеж­но від виду їх діяльності, які користуються об'єктами природи. Основними принципами економічного механізму є:

- платність, тобто ресурси в процесі виробництва використо­вуються тільки за плату, згідно нормативів прийнятих міс­цевим органами влади;

- економічна відповідальність, яка ґрунтується на тому, що природо-користувачі повинні сплатити збитки, в результа­ті здійснення екологічних правопорушень навколишньому середовищу, здоров'ю людей їх майну, засобам та предме­там праці підприємств і організацій;

- господарський розрахунок, що вимагає узгодженості екологізації виробництва на кожному підприємстві з його еко­номічною ефективністю. Тобто витрати на екологію пови­нні бути в межах розумного, щоб не допустити надто висо­ких податків на екологію і не викликати банкрутства під­приємств.

Елементами економічного механізму є:

- облік природних ресурсів і контроль за раціональністю їх використання;

- планування обсягів природовикористання;

- економічне стимулювання з використання фінансових ва­желів, пільгового оподаткування та кредитування, встанов­лення заохочувальних цін і надбавок за екологічно чисту продукцію;

- економічна відповідальність за недотримання стандартів природокористування.

Перехід до різноманітних форм власності, в тому числі і на природні ресурси, набуває розвитку ринкового регулювання при­родокористування. Поки-що у нашій країні ці питання починають лише застосовуватись, в той час як у країнах з розвинутими ринко­вим економікам ринкові методи розв'язання екологічних проблем поєднуються з державним регулюванням економіки. В нашій кра­їні, в умовах загострення екологічної кризи, структурна перебудо­ва економіки повинна проводитись у напрямі її екологізації.

5. Світовий досвід і міжнародне співробітництво у сфері охорони навколишнього природного середовища. Природа весь час була і залишається основною умовою існу­вання людства, джерелом одержання матеріальних благ. До певного часу природа протидіяла діяльності людини і самовідтворювалась.

Але в результаті бурхливого розвитку промислового і сільськогосподарського виробництва, будівництва і транспорту, сфе­ри послуг, гонитви за прибутками, відбулося накопичення в біо­сфері значної частини елементів, певна доля яких не включаєть­ся у природний кругообіг, що приводить до деградації природно­го середовища.

Безсистемне і безконтрольне використання природних ре­сурсів привело до зменшення в атмосфері кисню, зрідження озо­нового прошарку, значних негативних змін у Світовому океані, помітного зменшення запасів прісної води, збіднення земельних ресурсів, знищення багатьох видів тваринного і рослинного світу, погіршення здоров'я людей.

Все це спонукало людство до створення спеціальних міжна­родних організацій, які б протидіяли подальшому погіршенню довкілля.

Важливе значення в міжнародному співробітництві в галузі охорони навколишнього природного середовища мають спеціалі­зовані автономні установи Організації Об'єднаних Націй (ООН), їх характерною особливістю є універсальність, тобто участь у них більшості країн світу, які мають різні економічні і соціально-політичні системи.

Так, Статутом Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) визначено завдання охорони здоров'я народів світу, що передбачає заходи щодо оздоровлення і підтримання належної якості оточуючого людину середовища та надання медичної до­помоги населенню у місцях виникнення осередків захворювання.

В рамках ЮНЕСКО успішно здійснюється ряд важливих природоохоронних програм: " Людина і біосфера", " Міжнародна гідрологічна програма ", " Програма вивчення Світового океану".

У структуру органів Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) входять групи експертів з питань кліматичних змін та з питань зміни погоди. Є спеціальний підрозділ, який займається питаннями забруднення атмосфери хімією. Особливе значення цей підрозділ уділяє моніторингу повітряного басейну великих міст і промислових центрів та розміщенню хімічних підприємств.

Міжнародна морська консультативна організація (ІМКО) сприяє міжрядовому співробітництву в усіх технічних питаннях, пов'язаних з міжнародним торгівельним судноплавством, з його еко­логічної безпеки, з забрудненням Світового океану нафтопродукта­ми і хімікатами. З цією метою створений Комітет безпеки на морі.

Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) в своїй ді­яльності багато уваги приділяє впливу цивільної авіації на навко­лишнє середовище.

Статутом продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО) передбачено добиватись покращення харчування і під­няття життєвого рівня народів засобами підвищення продуктив­ності сільського господарства. ФАО активно сприяє міжнарод­ним і національним заходам в області збереження природних ре­сурсів. Вони стосуються охорони і раціонального використання ґрунтів, лісів, водойм, тварин. При ФАО створений комітет з ри­бальства в Центрально-Східній Атлантиці, комісія з рибальства в Центрально-Західній Атлантиці, постійна комісія по викорис­танню і охороні морських ресурсів південної частини Тихого оке­ану. Діє відділ рибних ресурсів і охорони навколишнього середо­вища та Служба з відтворення рибних ресурсів і охорони навко­лишнього середовища.

Признання України, як держави що проводила значну робо­ту в справі охорони навколишнього середовища стала п'ята Всеєвропейська конференція міністрів охорони навколишнього середовища " Довкілля для Європи", що відбулася в травні 2003 року в Києві, на якій були міністри 57 країн Європи.

На конференції давалась оцінка розвитку екологічних проце­сів на основі координації зусиль всіх країн — учасниць у вирішен­ні проблем довкілля.

Ця конференція стала формою активної участі нашої країни у виробленні транснаціональної природоохоронної діяльності. Схвалена Кабінетом Міністрів України постанова " Про затвер­дження Комплексної програми реалізації на національному рів­ні, прийнятих на Всесвітньому семінарі зі сталого розвитку на 2003-2015 роки" стала програмою дій по зміні ситуації на краще в справі охорони навколишнього природного середовища.

Рекомендована література: [2] с. 59-63; [3] с. 105-131, 198-200, 965-968; [5] с. 60-118; [7] с. 347-361.

 

Лекція 12: „Регіоналістика та рекреація: сутність, структура, особливості формування на Україні. ”

1. Економічне районування України і просторова організація.

2. Соціально-економічні передумови розвитку рекреаційної індустрії України та основні екологічні проблеми регіонів.

3. Рекреаційні ресурси України. Напрямки розвитку рекреації.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 645. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия