Студопедия — Наукові засади раціонального природокористування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Наукові засади раціонального природокористування






Наслідком створення величезної штучної індустріальної ци­вілізації стало те, що під загрозою опинилися системи, які під­тримують життя людини. Тому сучасний світ став надзвичайно складним, а людство постало перед проблемою виживання.

Звичайно, в країні проводиться значна робота по введенню в дію окремих потужностей природоохоронної діяльності, але є поки-що дуже багато невирішених проблем особливо у великих містах. Однією із самих великих проблем є утилізація сміття міст та зменшення викидів у повітря, відхідних газів стаціонарними дже­релами забруднення та охорона водних ресурсів. Вирішити ці про­блеми можна при збільшенні фінансування на ці заходи та бажан­ні керівництв різних рівнів управління у вирішенні цих проблем.

Бажання в найкращі терміни вирішити економічні питання та забезпечити народне господарство і населення енергетичними і сировинними ресурсами сприяло тому, що викликало високе природовикористування і погіршення природного середовища. Україна через високий рівень концентрації промислового вироб­ництва, особливо видобувної промисловості і чорної металургії перетворилася в одну із найнебезпечніших в екологічному відно­шенні країн.

В останні роки Україні притаманні такі екологічні проблеми,
як кислотні дощі, потепління клімату, накопичення відходів.
Негативний вплив на екологічну ситуацію оказує і руйнування
озонового шару та зміна клімату.

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції 1986 року, з її величезними медико-біологічними наслідками спричинила ситуацію, що потребує значних витрат і часу для відновлення довкілля.

У зв'язку з погіршенням екологічної ситуації у здоров'ї на­селення намітився ряд негативних тенденцій. З 1991 року відсут­ній природний приріст населення, зростає рівень захворюваності, а тривалість життя людей на 7-10 років нижча, ніж у розвину­тих країнах. Ліквідація цих негативних явищ потребує не лише прийняття заходів по поліпшенню екологічної ситуації в нашій країні, а і міжнародної співпраці в галузі екології, адже не існує екологічних кордонів і екологічні негаразди в одній країні відбиваються на стані природного середовища в сусідніх країнах. В цих умовах в усіх країнах світу ставиться питання про раціональ­не природокористування.

Природокористування — це сукупність усіх впливів людства на природу, до яких належать заходи щодо освоєння, перетворення і охорони природи.

Розрізняють природокористування раціональне і нераціо­нальне.

Раціональне природокористування спрямоване на забезпе­чення умов існування людства і отримання матеріальних благ, запобігання можливих шкідливих наслідків людської діяльності, на підтримання високої продуктивності природи та охорону і економне використання її ресурсів.

Нераціональне є таке природокористування, коли вплив люди­ни на природу призводить до знесилення її відновлювальних влас­тивостей, зниження якостей і вичерпання природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища. Воно може виникнути внаслідок різних негативних впливів на природу.

Попередження і подолання результатів нераціонального природокористування складає завдання охорони природи, яке охоплює заходи з підтримання вже існуючої продуктивності природи.

Значна роль у вирішенні цих питань відводиться науці про охорону природи екології, яка вивчає закономірності динаміки природних ресурсів, обґрунтовує раціональне використання природних багатств, розробляє способи їх збереження і віднов­лення.

Наукові дослідження про природокористування спрямову­ються на розробку загальних принципів практичної діяльності, пов'язаної із впливом на навколишнє середовище.

Мета природокористування полягає в забезпеченні єдиного підходу до природи як загальної основи життєдіяльності люд­ства.

Враховуючи те, що типи природних ресурсів діляться на дві групи: вичерпні і невичерпні то і підходи до їх використання пови­нні бути різні.

При використанні практично невичерпних ресурсів (енергії ві­тру, сонця, підземного тепла, припливів і відпливів) нераціональ­ність їх вимірюється перш за все найменшими експлуатаційними витратами і найбільшим коефіцієнтом корисної дії. Поки-що в нашій країні ці ресурси використовуються досить слабо. Роблять­ся лише перші спроби використання сили вітру для виробництва електроенергії, тоді як ми маємо унікальні можливості різного збільшення виробництва цього виду ресурсів за рахунок будів­ництва вітроелектростанції у горах Криму та Карпат. Поки-що не знайшли широкого використання і наукові розробки по викорис­танні сили Сонця. Лише раціонально і уміло використовуючи ці два види невичерпних ресурсів можна в значній мірі відмовитись від використання великої кількості органічних видів палива.

Для ресурсів вичерпних і при цьому невідновних (вугілля, нафта, газ, мінерали) важливим є комплексність і економічність їх добування і скорочення витрат.

Таким чином охорона природних ресурсів означає підтри­мання їх якостей, сприятливих для господарства, відпочинку і здоров'я, а також недопущення невиправдовуваних перетворень (наприклад, вторинного засолення ґрунтів, виникнення непро­дуктивного мілководдя).

Раціональне освоєння ресурсів середовища полягає в най­більш повному і вигідному пристосуванні до них господарської діяльності людини.

Можна виділити два етапи розробки і реалізації проблеми ресурсозбереження.

Перший — програма першочергових заходів, другий — довго­строкова програма переходу до системи раціонального природо­користування.

Першочергові заходи: створення системи контролю за якістю середовища, урахування заходів з охорони природи при розробці народногосподарських планів, заходів з урахування екологічної культури населення та використання невичерпних видів енергії.

Довгострокова програма — це програма переходу виробни­цтва до більш високого ступеня розвитку. Сюди належать питан­ня економічної оцінки природних ресурсів, створення системи управління ними, виявлення напрямів і темпів природного і ан­тропогенного розвитку природи в найближчому майбутньому і в перспективний період.

Науковими закладами Національної академії наук України проводяться значні розробки, спрямовані на ефективне викорис­тання всіх видів ресурсів, але для їхнього впровадження у виробництво потрібна політична воля керівництва держави.

Вся система природокористування основується на таких ос­новних принципах:

а) межа перетворення природних систем — у процесі експлуа­тації природних систем не можна переходити деякі межі, які до­зволяють цим системам зберігати властивість самопідтримання (самоорганізації саморегуляції);

б) " м'якого" управління природою — " м'яке" управління при­родними процесами, як правило, здатне викликати бажані при­родні ланцюгові реакції і тому з соціально — економічного погля­ду не викликає техногенних наслідків;

В процесі господарської діяльності слід керуватись такими законами природокористування.

Закон обмеженості природних ресурсів усі вичерпні природні ресурси Землі є скінченими.

Закон падіння природно-ресурсного потенціалу — одного типу технологій природні ресурси стають все менш доступними і потребують збільшення витрат праці й енергії на їх добування та транспортування.

Закон зниження енергетичної ефективності природоко­ристування — з плином часу при отриманні з природних систем корисної продукції на її одиницю в середньому витрачається все більше енергії.

Закон убиваючої родючості — унаслідок постійного вилу­чення врожаю і порушення природних процесів ґрунтоутворен­ня, а також за тривалої монокультури, що виділяються рослина­ми, на культивованих землях відбувається зниження природної родючості ґрунтів.

Ефективна охорона довкілля потребує дотримання тих стан­дартів, які діють в країні. Стандарти якості навколишнього серед­овища складаються на основі сучасного стану технологій і представляють собою узгодження екологічних і економічних інтересів суспіль­ства.

Існують стандарти міжнародні, державні, відомчі і стандарти підприємств. В них регламентуються: гранично допустимі і тим­часово узгоджені викиди забруднюючих речовин у навколишнє середовище; гранично допустимі концентрації шкідливих речо­вин у воді, повітрі, ґрунті, рослинних і тваринних організмах; орі­єнтовно небезпечні рівні впливів техногенних забруднювачів на природне середовище та організацію природоохоронної служби.

Екологічні стандарти юридично закріплюються в спеціаль­них нормативно-технічних документах, затверджуються держав­ними органами і являються обов'язковими до виконання.

Вся сфера екологічного нормування і стандартизації вико­ристовує встановлені гранично допустимі концентрації або гра­нично допустимі дози шкідливих агентів.

Гранично допустимі концентрації — це найбільша концен­трація речовини в середовищі і джерелах біологічного споживан­ня (повітрі, воді, ґрунті, продуктах харчування), яка при більш чи менш тривалому впливі на організм не шкодять здоров'ю.

При вмісті в середовищі кількох токсичних агентів урахову­ють їх спільну дію, так званий ефект підсумовування негативного впливу. Встановлюють також гранично допустимі рівні шумово­го та електромагнітного забруднення.

Найбільш вагомим із розроблених стандартів є екологічний паспорт промислового підприємства.

Екологічний паспорт — це нормативно-технічний документ, який містить дані про використання підприємством ресурсів і ви­значення впливу його виробництва на навколишнє середовище.

В екологічному паспорті міститься така інформація про:

- підприємство і його розміщення;

- технології, що використовуються на підприємстві;

- кількісні та якісні характеристики використовуваних ре­сурсів (сировини, палива, енергії);

- кількісні характеристики продукції, що випускаються;

- кількісні і якісні характеристики викидів забруднюючих речовин у навколишнє середовище, а також відходів ви­робництва.

На основі інформації, що міститься в екологічному паспорті, вирішуються такі екологічні завдання:

- оцінюється вплив викидів забруднюючих речовин і відходів на природне середовище та здоров'я населення;

- встановлюються нормативи викидів забруднюючих речо­вин і складування відходів;

- плануються і оцінюються природоохоронні заходи на під­приємстві;

- аналізується дотримання підприємством законодавства, стандартів і нормативно-технічної документації з охорони навколишнього середовища;

- здійснюється експертиза проектів реконструкції підприєм­ства;

- розробляються заходи з підвищення ефективності вико­ристання природних і мінеральних ресурсів, енергії і вто­ринної сировини.

Основними джерелами інформації для складання екологіч­ного паспорта є дані державної статистичної звітності і фактичні викиди, показники виробництва, дозволи на природокористуван­ня, паспорти газо- і водоочисного обладнання і споруд та устано­вок з утилізації і використання відходів, інвентаризація джерел забруднення, дані про діяльність підприємства і фонові показни­ки стану природного середовища в регіоні. Щорічно паспорт ко­ригується і уточнюється в бік поліпшення екологічної ситуації.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1306. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия