Студопедия — Узагальнена типова схема ХТП
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Узагальнена типова схема ХТП






У переважній більшості хімічних виробництв можна виділити 4 етапи ХТП: 1) контроль якості і кількості сировинних і допоміжних компонентів;

2) підготовка всіх реагентів до взаємодії та їх дозування перед подачею в реактор;

3) хімічні перетворення в реакторі вхідних речовин на цільові та побічні продукти;

4) фінішна обробка продуктів реакції, їх розділення і очищення.

 

 

Основними параметрами, що впливають на хімічні перетворення в реакторі, є: температура, тиск, концентрація реагуючих компонентів, наявність каталізатора і його активність, величина водневого показника рН, тривалість взаємодії. Температура, впливаючи на в’язкість середовища, дифузійний процес компонентів та хімічні процеси взаємодії, належить до найсильніших та найуніверсальніших параметрів, що впливають на ХТП.

Неповнота зв’язування вхідних реагентів вимагає після відділення від цільових продуктів їх повторного повернення на вхід реактора.

Метою фінішної обробки продуктів взаємодії є їх розділення та очищення від домішок.

 

Лекція 9. Технологія виробництва мінеральних добрив

 

1. Значення мінеральних добрив для народного господарства.

2. Класифікація мінеральних добрив.

3. Виробництво азотних та калійних добрив.

4. Технологічні схеми виробництва фосфорних, калійних, азотних добрив.

5. Транспортування та зберігання мінеральних добрив.

Література 4, 5, 6

 

1. Значення мінеральних добрив для народного господарства.

Мінеральними добривами називаються речовини (солі), що містять елементи, які необхідні для харчування рослин і вносяться в грунт з метою одержання високих врожаїв та запобігання його виснаження.

Для нормального росту рослинам необхідні азот, фосфор, калій, магній, залізо, сірка у великих кількостях (макроелементи), а також бор, йод, цинк, молібден, марганець, кобальт та інші в мікродозах (мікроелементи).

Макро- і мікроелементи прискорюють біохімічні процеси формування і росту рослин. Азот, фосфор, сірка беруть участь у синтезі білку, кальцій утримується в рослинних тканинах і використовується живими організмами, магній входить в сполуку хлорофіла, а залізо бере участь у його утворенні, калій стимулює обмін речовин у рослині.

Зменшення вмісту поживних речовин у грунті необхідно постійно компенсувати внесенням органічних та мінеральних добрив.

Через надзвичайно великі масштаби споживання в сільському господарстві мінеральні добрива являються одним із найбільших видів хімічної промисловості. Річне виробництво мінеральних добрив складає десятки мільйонів тонн.

2. Класифікація мінеральних добрив.

Класифікація мінеральних добрив здійснюється за складом, агрономічним значенням, фізико-хімічними властивостями (наприклад, за розчинністю у воді), дією на грунт, способами отримання та ін.

За природою основного компонента мінеральні добрива поділяють на азотні, фосфорні і калійні.

За агрономічним значенням мінеральні добрива поділяють на прямі і непрямі. Прямими називаються добрива, які містять поживні елементи у вигляді сполук, що безпосередньо завоюються рослинами. Непрямі добрива застосовують для мобілізації поживних речовин, які є в грунті.

За числом живильних елементів добрива поділяють на прості, що містять один елемент (наприклад, рідкий аміак, хлористий калій, карбамін тощо), і комплексні, що містять кілька живильних елементів (наприклад, нітрофос, що містить нітроген, фосфор, калій).

За концентрацією – на:

- концентровані (вміст більше 37, 5 %). В карбаміді, наприклад, міститься 45 – 46 % азоту, у подвійному суперфосфаті 44 – 52 % Р2 О5;

- неконцентровані (вміст менше 37, 5 %). Наприклад, вміст азоту в аміачній воді складає 20 – 21%, у фосфоритному борошні 18 – 26 % Р2 О5.

За фізіологічним впливом на грунт поділяють на кислі, лужні і нейтральні добрива.

Кислі добрива після засвоєння рослиною живильних елементів замислюють грунт невикористаними залишковими іонами. До кислих добрив відноситься, наприклад, сульфат амонію.

Лужні добрива залужнюють грунт. До лужних добрив відноситься нітрат натрію.

Нейтральні добрива шкідливого баласту в грунті не залишають. До нейтральних добрив відноситься калійна селітра.

За агрегатним станом добрива можуть бути рідкими і твердими (гранульованими та порошкоподібними).

В особливу групу виділяють мікродобрива, які містять елементи марганець, мідь, цинк, бор та ін. Ці добрива вносять в грунт в кількості до 1-го кг на гектар.

3. Виробництво азотних та калійних добрив.

Азотні добрива – це речовини, що містять азот: аміачна селітра NH4 NO3, сульфат амонію (MH4)2 SO4, карбамід (сечовина) СО(NH2)2 , безводний аміак.

Азотні добрива виробляють синтетичним шляхом, де вихідним матеріалом являються аміак і азотна кислота.

Технологічний процес виробництва аміачної селітри включає такі операції:

- нейтралізація азотної кислоти аміаком;

- концентрування розчину нітрату амонію до 98 – 99 %;

- гранулювання.

 

 

Лекція 10. Технологія чоpної металургії та переробка її промислових відходів

 

1.Техніко-економічні показники сировинної бази чорної металургії.

2. Збагачення залізних руд.

3. Виплавка чавуну.

4. Виплавка сталі в конверторах.

5. Переробка промислових відходів

Література 4, 5, 6

 

1. Техніко-економічні показники сировинної бази чорної металургії.

На сучасному етапі розвитку цивілізації сплави заліза є основним матеріалом для багатьох галузей економіки: машинобудування, будівництва, транспорту, виробництва товарів побутового призначення і т. д. Постачальником цих сплавів є чорна металургія. Основними залізовуглецевими сплавами є чавуни і сталі.

В легкій, харчовій, побутовій галузях використовуються:

- чавун (лиття) - до 6, 3 %;

- прокат чорних металів - до 4, 1 %;

- метизи – до 3, 5 %.

Залізо належить до найпоширеніших елементів.

Залізні метеорити містять до 90% заліза; 0, 5 % кобальта, 8, 5 % нікеля.

Головним мінералом (суміш окислених хімічних елементів) заліза є його кисневі сполуки (оксиди), зосереджені у верхніх шарах Землі:

- магнетит (магнітний залізняк) – Fe 3O4;

- червоний залізняк, гематит Fe2 O3;

- бурий залізняк - Fe2 O n H 2O;

- залізний колчедан, пірит Fe S2.

Родовища залізних руд в Україні зосереджені в Кривому Розі та на Керченському півострові. За запасами заліза посідає одне з перших місць у світі.

Вартість видобутку 1т залізної руди, що містить біля 68% заліза, близько 14 доларів США (дані 90-х років).

2. Збагачення залізних руд.

Рудами називають гірські породи, які технологічно можливо і економічно доцільно переробляти для вилучення із них металів.

Руди, які містять 50 % і більше якого-небудь металу і які можуть використовуватись для прямої плавки на метал зустрічаються рідко. Бідні руди містять пусту породу – такі мінерали, які не вносять серйозних ускладнень в металургійну переробку і легко відділяються від рудних мінералів або переходять в шлаки. Пряма плавка таких руд є надзвичайно дорогою, а інколи є неможливою. Тому в технології виробництва металів здійснюється їх збагачення.

Збагаченням називається обробка руди, яка не змінює хімічного складу основних мінералів і їх агрегатного стану. Збагаченням відділяють частину пустої породи, в результаті чого отримують концентрат. Концентрат – це збагачена руда. Відділену від руди пусту породу називають хвостами.

В технології в залежності від характеру рудних мінералів застосовують різні способи збагачення.:

- рудорозбірка;

- магнітне збагачення;

- гравітаційне збагачення;

- флотаційне збагачення.

При розборці на конвеєрі відбирають крупні куски богатої руди, або пусту породу. Інколи таку розбору здійснюють при спеціальному освітленні.

Магнітне збагачення.

Магнітне збагачення застосовують до матеріалів, які мають високі магнітні властивості (здатні до намагнічення).

По ступеню притягуваності до магніту розрізняють:

- мінерали сильно магнітні;

- середньо магнітні;

- слабомагнітні;

- немагнітні.

Для збагачення залізних руд застосовують магнітні сепаратори. Магнітний сепаратор – апарат, який застосовують для магнітного збагачення. Застосовується сухе і мокре магнітне збагачення (сипарація).

 

 

Рис.1 Магнітний сепаратор

 

Для крупних кусків (120-150 мм) – сухе збагачення. Для дрібних кусків (< 100 мм) – мокре збагачення. Більш ефективна – мокре збагачення.

Гравітаційне збагачення основано на різниці в густині і швидкості падіння зерен мінералів в рідинах і на повітрі. Застосовується проста промивка водою руди для відділення від пустої породи. Висока ефективність досягається в результаті застосування спеціальних машин і концентраційних столів.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 805. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия