Студопедия — Медицина
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Медицина






У медицині біотехнологічні прийоми і методи відіграють голо­вну роль при створенні нових біологічно активних речовин і лі­карських препаратів, призначених для ранньої діагностики і ліку­вання різноманітних захворювань. Антибіотики - найбільший клас фармацевтичних сполук, одержання яких здійснюється за допомогою мікробіологічного синтезу. Створено генно-інженерні штами кишкової палички, дріжджів, що використовуються для одержання ростового гормону, інсуліну й інтерферону людини, рі­зноманітних ферментів і противірусних вакцин. Змінюючи нук-леотидну послідовність у генах, що кодують відповідні білки, оптимізують структуру ферментів, гормонів І антигенів (так звана білкова інженерія). Найважливішим відкриттям стала розроблена в 1975 р. Келером і С. Мільштейном техніка використання гібри­дів для одержання моноклональних антитіл бажаної специфічнос­ті. Моноклональні антитіла використовують як унікальні регенти для діагностики і лікування різноманатних захворювань. Саме біо­технологія дала нам методи лікування кардіологічних хвороб, склерозу, гемофілії, гепатиту та СНІДу.

4.3. Сільське господарство

Внесок біотехнології в сільськогосподарське виробництво полягає в полегшенні традиційних методів селекції рослин і тварин та розро­бці нових технологій, що дають можливість підвищити ефектив­ність сільського господарства. У багатьох країнах методами генети­чної і клітинної інженерії створені високопродуктивні І стійкі до шкідників, хвороб, гербіцидів сорти сільськогосподарських рослин. Розроблена техніка оздоровлення рослин від накопичених інфек­цій, що особливо важливо для культур, що розмножуються вегета­тивне (картопля й ін.). Як одна з найважливіших проблем біотехно­логії в усьому світі широко досліджується можливість керування процесом азотофіксашї, в тому числі можливість введення генів азотофіксації в геном корисних рослин, а також процесом фотоси­нтезу. Ведуться дослідження з поліпшення амінокислотного складу рослинних білків. Розробляються нові регулятори росту рослин, мі­кробіологічні засоби захисту рослин від хвороб і шкідників, бакте­ріальні добрива. Генно-інженерні вакцини, сироватки, моноклональні антитіла використовують для профілактики, діагностики і терапії основних хвороб сільське господарських тварин. У створенні більш ефективних технологій племінної справи застосовують ген­но-інженерний гормон росту, а також техніку трансплантації і мікроманіпуляцій на ембріонах домашніх тварин. Для підвищення продуктивності тварин використовують кормовий білок, отрима­ний мікробіологічним синтезом.

4.4. Охорона навколишньогосередовища, енергетика.

Біотехнологічні методи застосовуються для переробки сільсько­господарських, промислових і побутових відходів, очищення і вико­ристання стічних вод, для одержання біогазу. У ряді країн за допо­могою мікроорганізмів одержують етиловий спирт, що широко використовують як пальне для автомобілів (у Бразилії, де паливний спирт широко застосовується, його одержують із цукрового очерету й інших рослин). На спроможності різноманітних бактерій перетво­рювати метали в розчинні сполуки або накопичувати їх у собі, за­сновано виділення багатьох металів з бідних руд або стічних вод. Біотехнологія допомагає довкіллю. Використання генетичне моди­фікованих рослин дозволяє фермерам зменшити кількість пести­цидів та гербіцидів, що значно зменшує ризик токсичного забруд­нення ґрунтів та ґрунтових вод. Культури, виведені методами біоінженерії, дозволяють ширше застосовувати безвідвальну оброб­ку ґрунту, що приводить до зменшення втрат родючості ґрунту.

Таким чином, подальший прогрес людства багато в чому пов'я­заний саме із розвитком біотехнології.

5. Біотехнологія і майбутнє

Перспективи біотехнології не можна окреслити яки­мись певними межами — навіть фахівці не можуть сьогодні з упев­неністю прогнозувати темпи її розвитку, вплив на економічні і со­ціальні зміни в суспільстві у віддаленому майбутньому.

Наприклад, застосування гормону росту в їжі сільськогосподар­ських тварин, з одного боку, різко підвищує продуктивність тва­ринництва, але одночасно має більш віддалені ускладнення еко­номічного і соціального плану, тому що надлишок продукції тваринництва може привести до збідніння частини фермерів. Ще приклад: широке впровадження біотехнології ізомеризації глюкози для одержання глюкозо-фруктозних сиропів реально загрожує ви­робництву не тільки цукру, а і цукрового буряку, тобто може при­звести до скорочення посівних площ, до збідніння фермерів і до руйнування всієї сформованої інфраструктури виробництва цукру. Таким чином, застосування тільки одного препарату, чи то глюкоізомерази, чи гормону росту тварин, визначать ланцюг подій, соці­альне значення яких таке велике, що за своїм впливом на продуктив­ні сили не мало аналогів у період, що передував біотехнологічній революції. Першими жертвами біотехнології можуть стати країни, що розвиваються, тому потрясіння можуть очікувати і без того не­досконалу систему економічних відносин розвинутих країн і країн, що розвиваються.

Результати опитування в США свідчать про те, що більше поло­вини американців вважають продукти біотехнології на сучасному етапі її розвитку небезпечними для людей і природи. Застосування рекомбінатних мікроорганізмів зустрічають ще більш численну опо­зицію. Супротивники цього занепокоєні можливістю виходу мікро­організмів за межі лабораторій, що може сприяти мутагенезу, ано­малії якого можуть призвести до розвитку патологічних станів у людини.

Важко сказати, чим можуть закінчитися спроби впливу на гене­тичний код людини. Добре, якщо такі дослідження будуть спрямо­вані на підвищення опору організму до захворювань. Але можливо й інше— спроби створити нові раси людей з відмінними ознаками чи перевагами або недоліками у фізіологічному сенсі.

Генна інженерія і маштабування біотехнологій створюють базу для виробництва патогенних вірусів з раніше не відомими власти­востями у великих кількостях. При їхньому попаданні в організм імунна система людини може зіткнутися з труднощами навіть більш серйозними, ніж відомі сьогодні на прикладі СНІДу.

Сумніви з приводу біотехнологічних процесів цілком обґрунто­вані, але вони не повинні стати гальмом прогресу. Переваги біотех­нології незаперечні, тому біотехнологія дедалі міцніше утверджу­ється в нашому житті, доводячи справами свою необхідність і важливість.

 

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ.

 

 

3. Гусев А. И. Наноматеріалы, наноструктуры, нанотехнологии.- М.: Фізмат

Лит, 2005. – 416 с.

4,.Дудко П.Д. Системи технологій. – Харків, 2003. – 336 с.

5. Желібо Є.П., Анопко Д.В., Буслик В.М. та ін. Основи технологій

виробництва в галузях народного господарства: Навч. Посібник. – К.:

Кондор, 2005. – 716 с.

6. Збожна О.М. Основи технології. Тернопіль – 2002.Видавництво " Карт-

Бланш".

8. Остапчук М. В., Рибак А. І. Системи технологій (за видами діяльності):

Посібник.- К.: 2003.-888 с.

9. Полянський С. К. Еексплуатаційні матеріали: Підручник. – К.: Либідь,

2003. – 704 с.

10.Шепеляв А. Ф. Технология производства непродовольственных

товаров: учебное пособие / А.Ф. Шепеляв, А.С. Туров, Ю.Д. Елизаров.- Ростов н/Д: Фенікс, 2002. – 288 с.

11. Хільчевський В.В., Кондратюк Є.Є., Степаненко В.О., Лопатьмо К.Г.

Матеріалознавство і технологія конструкційних матеріалів: Навч.

Посібник. – К.: Лебідь, 2002. – 328 с.

 

Додаткові джерела

1. Аверчинко П.А. Технология конструкционных материалов. – К.: Высш. шк. Головн.изд-во, 1984. – 312 с,

2. Зіміна Н.К., Савчук Н.В., Андрієнко В.М. Матеріалознавство та технологія виробництва непродовольчих товарів. – К.: КДТЕУ, 1998. – 315 с.

3. Основы химической технологии /Под. Ред. И. П. Мухленова. – М.: Высшая школа, 1991.

4. Полянський С.К. Експлуатаційні матеріали: Підручник. – К.: Либідь, 2003. – 704 с.

5. Раулов А.Н. и др. Технология получения химических волокон. – М.: Химия; 1980.

6. Лапко О.О. Економіка інновацій: Навч. посіб. – Івано-Франківськ, ІФДТУНГ, 1999. – 320 с

/Режим доступу http/www.vtei.com.ua/.

13. Луцяк В.Г. Матеріалознавство та технологія виробництва товарів.

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів

з використанням ПЕОМ

освітньо-кваліфікаційний рівень - бакалавр

напрям підготовки - 6.030510 «Товарознавство та комерційна

діяльність». /[Електронний ресурс] /Режим доступу

http/www.vtei.com.ua/.

14. Луцяк В. Г. «Матеріалознавство та технологія виробництва товарів».

Тести. /[Електронний ресурс] /Режим доступу http/www.vtei.com.ua/.

16. Мокеев И.П. Полупроводниковые приборы и микросхемы. – М.:

Высшая школа, 1987. – 410 с

17. Рунова Р.Ф., Шейнін Л.О., Гелевера О.Г. Основи виробництва стінових

та оздоблювальних матеріалів: Підручник. – К.: КНУБА. 2001. – 354 с.

18. Кузьмін Б.А. і ін. Металургія, металловедение и конструкционные

материалы. 1977 г.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 544. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия