Студопедия — Етапи виконання роботи. Задание 1) Найти сумму элементов матрицы А, сумму элементов матрицы В, сумму соответствующих элементов матриц А и В
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Етапи виконання роботи. Задание 1) Найти сумму элементов матрицы А, сумму элементов матрицы В, сумму соответствующих элементов матриц А и В






1. Відповідно до особистого порядкового номеру у журналі студентам присвоюються варіанти виконання лабораторної роботи і видається індивідуальне завдання – перелік виробничо-фінансових показників АТ «Автонавантажувач» (табл.1.1), що має бути сформований відповідно до варіанту.

2. На базі поданого масиву даних студенти обчислюють ряд постатейних витрат за рік у такій послідовності:

- прямі витрати на матеріали;

- основна заробітна плата основних робітників;

- додаткова заробітна плата основних робітників;

- єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок на ЗДСС) (згідно Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на ЗДСС» №2464-V від 08.07.2010 р. зі змінами та доповненнями);

- витрати на утримання та експлуатацію обладнання;

- загальновиробничі витрати;

- адміністративні витрати;

- витрати на збут продукції.

3. Одержані обсяги витрат студенти групують у вигляді матриці витрат (табл. 1.2) та обчислюють виробничу та повну собівартості продукції АТ «Автонавантажувач» у річному еквіваленті.

4. З урахуванням результатів розрахунків, отриманих у пункті 2, студенти визначають процентні показники розподілу витрат для складання калькуляції. При цьому, застосовується метод розподілу витрат пропорційно основній заробітній платі основних робітників.

5. На засадах визначених процентних показників відбувається розрахунок основних видів собівартості на одиницю виготовленої продукції, відпускної ціни та заповнення калькуляційної форми встановленого зразка (табл. 1.3).

6. З метою визначення вартості продукції АТ «Автонавантажувач» за умов її експортних поставок в Росію, студенти розраховують фактурну вартість автонавантажувача, а також мито та митні платежі, що супроводжують оформлення товару на митному кордоні України.

1.4. Форми для відображення результатів лабораторної роботи

Таблиця 1.2.

Матриця витрат АТ «Автонавантажувач» у 20__ р.

  ВИТРАТИ Економічні елементи
Матеріальні витрати Витрати на заробітну плату Єдиний внесок на ЗДСС Амортизація Інші витрати Всього
Калькуляційні статті Витрати на основні матеріали            
Паливо та енергія на технологічні цілі            
Основна заробітна плата основних робітників            
Додаткова заробітна плата основних робітників            
Єдиний внесок на ЗДСС            
Витрати на утримання та експлуатацію обладнання            
Загальновиробничі витрати            
Адміністративні витрати            
Витрати на збут продукції            
ВСЬОГО            
Таблиця 1.3

КАЛЬКУЛЯЦІЯ №__________ “______”__________р.

Підстава__________________________________________________________

Заявка №____________ від „_____”________________ р.

Вид продукції_____________________________________________________

Кількість__________________________________________________________

 

Витрати на основні матеріали Паливо та енергія на технологічні цілі Основна заробітна плата основних робітників Додаткова з/п основних робітників Єдиний внесок на ЗДСС основних робітників Витрати на утримання та експлуатацію обладнання Загальновиробничі витрати ВИРОБНИЧА СОБІВАРТІСТЬ Адміністративні витрати Витрати на збут ПОВНА СОБІВАРТІСТЬ
                     
* * * % від 3 * % від 3 % від 3 ∑ 1-7 % від 8 % від 8 8+9+10
                     
                     
 

Нагромадження

Відпускна ціна

Калькулював___________________________________________________

Головний економіст____________________________________________

Контрольні запитання

1) Дайте визначення плануванню зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) та назвіть основні його види.

2) Розкрийте особливості планування собівартості експортної продукції підприємства.

3) Наведіть класифікацію собівартості експортної продукції.

4) Методи калькулювання собівартості експортної продукції.

5) Вкажіть основі групи витрат за економічними елементами та за калькуляційними статтями, обґрунтуйте доцільність такого розподілу в рамках здійснення експортної діяльності.

6) Охарактеризуйте структуру цехової собівартості.

7) Охарактеризуйте структуру загальнозаводської собівартості.

8) Охарактеризуйте структуру повної собівартості.

9) Планування стратегії ціноутворення на зовнішніх ринках.

10) Назвіть основні види цін, що формуються в умовах здійснення зовнішньоекономічної діяльності, та розкрийте особливості їх розрахунку та застосування.

 

Рекомендована література

1. Бойчик І.М. Економіка підприємства: [навчальний посібник] / Бойчик І.М. – Вид. 2-е, доповн. і переробл. – К.: Атіка, 2007. – 528 с.

2. Витрати в експортній діяльності підприємств: мо­нографія / [Кузьмін О.Є., Чернобай Л.І., Мельник О.Г., Вацик Н.О.]. – Львів: Растр-7, 2012. – 278 с.

3. Зовнішньоекономічний словник-довідник / За ред. А.С. Філіпенка. – К.: ВЦ «Академія», 2009. – 248 с. (Серія «Nota bene»).

4. Іванілов О.С. Економіка підприємства: підручник [для студ. вищ. навч. закл.] / Іванілов О.С. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 728 с.

5. Кузьмін О.Є. Бюджетування зовнішньоекономічної діяльності організацій: навч. посібник / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, О.В. Мукан. – Львів: Видавництво «Растр-7», 2011. – 338 с.

6. Плоха О.Б. Управління витратами / Плоха О.Б. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2009. – 152 с.

7. Трусов О. Довідник ЗЕДівця / О. Трусов, Ю. Рудяк, В. Голубенко. – 2-ге вид., переробл. і допов. – X.: Фактор, 2008. – 656 с.

8. Управління витратами: навч. посіб. / Грещак М.Г., Гордієнко В.М., Коцюба О.С. [та ін.]; за заг. ред. М.Г. Грещака. – К.: КНЕУ, 2008. – 264 с.

Лабораторна робота №2

«УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ НА ЗАСАДАХ

РОЗРОБЛЕННЯ БЮДЖЕТУ РУХУ ГРОШОВИХ КОШТІВ В УМОВАХ ЗДІЙСНЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

Мета роботи: отримання необхідних вмінь та навичок щодо реалізації конкретної функції менеджменту – управління грошовими потоками шляхом застосування загальних функцій менеджменту (планування, організування, мотивування, контролювання та регулювання) з метою підтримання необхідного рівня платоспроможності, запобігання касових розривів, розроблення та реалізації заходів щодо залучення зовнішніх джерел фінансування чи зміни політики співпраці із зовнішніми контрагентами.

Технічні засоби: програмне забезпечення MS Word та MS Excel, форми для заповнення, калькулятор.

Ключові терміни

Грошовий потік - це сукупність роз приділених у часі надходжень (вхідний грошовий потік) та видатків (вихідний грошовий потік) грошових коштів, що формуються в процесі здійснення господарської діяльності підприємства.

Управління грошовими потоками – це послідовний процес постановки завдань та їх виконання, котрий включає реалізацію таких етапів: планування та прогнозування грошових потоків і складання відповідних внутрішніх фінансових документів (бюджет руху грошових коштів, платіжний календар та ін.); складання бюджету руху грошових коштів, що є невід’ємною складовою системи бюджетів на підприємстві та його дотримання при здійсненні операційної, фінансової та інвестиційної діяльності; контроль за виконанням бюджету руху грошових коштів; корегування планових величин відповідно до зміни зовнішніх і внутрішніх умов реалізації бюджету руху грошових коштів.

Бюджет – це розпис потреб та ресурсів у кількісній формі (доходів та витрат, надходжень та видатків, активів та пасивів), що формується на засадах багатоваріантного аналізу для обраного об’єкта з метою пошуку оптимального шляху досягнення встановлених цілей організації.

Бюджетування ЗЕД доцільно здійснювати за умов: підприємство є експортноорієнтованим і характеризується переважаючим виробництвом експортної продукції; підприємство виготовляє продукцію із імпортних матеріалів, комплектування, сировини, запасних частин; підрозділи підприємства розташовані у різних країнах світу та формують єдиний технологічний цикл виготовлення продукції; підприємство працює у сфері, яка супроводжується значними іноземними інвестиціями (будівництво, інноваційна, науково-дослідна діяльність) тощо.

Бюджет руху грошових коштів – це плановий документ, що демонструє очікувані надходження коштів та платежі підприємства за бюджетний період. Формується на базі інформації з планів-графіків платежів за відповідними кошторисами, допоміжними та спеціальними бюджетами. Даний вид бюджету відображає рух грошей на розрахунковому рахунку і готівки в касі підприємства, що відбувається в процесі здійснення виробничо-господарської діяльності.

Касовий приріст – це компонента бюджету руху грошових коштів, що показує різницю між надходженнями грошових коштів та їх виплатами за певний бюджетний період.

Сальдо на кінець періоду – це сума сальдо (залишку) грошових коштів на початок періоду та касового приросту.

Касовий розрив – формується внаслідок розбіжності у строках генерування вихідних грошових потоків (насамперед, виручка від реалізації товарів, виконання робіт та надання послуг) і перебуває у безпосередній залежності від фінансового та операційного циклів підприємства.

 

2.1. Зміст роботи

1) Ознайомлення студентів із плановою виробничо-господарською діяльністю підприємства.

2) Планування руху грошових потоків на підприємстві шляхом:

2.1) Розрахунку у кількісній формі обсягів надходжень грошових засобів на підприємство протягом планового бюджетного періоду – 6 місяців у помісячній деталізації.

2.2) Розрахунку у кількісній формі обсягів використання грошових засобів підприємства щодо сплати зобов’язань, оплати заробітної плати тощо протягом планового бюджетного періоду у помісячній деталізації;

2.3) Визначення щомісячного кінцевого сальдо грошових засобів підприємства, формування висновків щодо платоспроможності підприємства протягом наступного бюджетного періоду, планування заходів для запобігання касовим розривам на засадах залучення зовнішніх джерел фінансування, перегляду політики підприємства щодо умов співпраці з постачальниками та споживачами, політики оплати праці тощо.


Таблиця 2.1

2.2. Вхідні дані для виконання роботи

Номери варіантів
                                                             
V                                                            
A                                                            
B                                                            
C                                                            
D                                                            
E                                                            
F                                                            
P                                                            
G                                                            
R                                                            
N                                                            
L                                                            
W                                                            
S                                                            
T                                                            
Y                                                            
U                                                            
I                                                            
X                                                            
Z                                                            
Q                                                            







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 795. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия