Студопедия — Етапи виконання роботи. 1. Студенти ознайомлюються із особливостями діяльності ТзОВ «Мелодія» та формують вихідні дані відповідності із особистим варіантом
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Етапи виконання роботи. 1. Студенти ознайомлюються із особливостями діяльності ТзОВ «Мелодія» та формують вихідні дані відповідності із особистим варіантом






1. Студенти ознайомлюються із особливостями діяльності ТзОВ «Мелодія» та формують вихідні дані відповідності із особистим варіантом.

2. Розраховуються величини економії витрат на матеріалах, комплектуючих та електроенергії внаслідок впровадження системи бюджетування на підприємстві.

3. На основі шкали преміальних виплат (табл. 8.1) нараховуються премії виробничим працівникам за досягнення бюджетних параметрів.

4. Із урахуванням інформації про чисельність виробничого персоналу ТзОВ «Мелодія» та обсяг фонду основної заробітної плати, призначеного для виплати робітникам, розраховуються загальні витрати на оплату праці робітників ТзОВ «Мелодія» у 1-шому кварталі 20__ року та формулюються висновки.

 

Контрольні запитання

1) Сутність бюджетного мотивування ЗЕД на підприємстві.

2) Охарактеризуйте особливості та роль матеріального бюджетного стимулювання за виконання бюджетних показників.

3) Доведіть доцільність впровадження морального бюджетного мотивування ЗЕД.

 

Рекомендована література

1. Кузьмін О.Є. Бюджетування зовнішньоекономічної діяльності підприємства: навч. посібник / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, Л.С. Ноджак. - Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2006. – 352 с.

2. Кузьмін О.Є. Бюджетування зовнішньоекономічної діяльності організацій: навч. посібник / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, О.В. Мукан. – Львів: Видавництво «Растр-7», 2011. – 338 с.

3. Ноджак Л.С. Бюджетне мотивування в системі менеджменту підприємства / Л.С. Ноджак, О.Г. Мельник, О.В. Мукан // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: «Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку». – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. – № 691. – С. 77-81.

 

 

Лабораторна робота №9

«ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ

ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОЕКТНОГО ЗАХОДУ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЗЕД»

 

Мета роботи: засвоєння студентами техніки економічного оцінювання проектів на підприємствах з метою виявлення оптимальних шляхів розвитку та можливостей розширення у міжнародному масштабі.

Технічні засоби: програмне забезпечення MS Word та MS Excel, форми для заповнення, калькулятор.

Ключові терміни

Умовно-постійні витрати - група економічно однорідних витрат чи їх окремих складових, зміна абсолютної величини яких не знаходиться в пропорційній залежності від зміни обсягів виробництва основної продукції.

Балансовий прибуток - це сума фінансових результатів від усіх видів діяльності підприємства за звітний період, що складається з фінансового результату від реалізації продукції (робіт, послуг), включаючи продукцію підсобних, допоміжних та обслуговуючих виробництв і господарств, основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, валютних цінностей, інших видів фінансових ресурсів та матеріальних цінностей, а також прибуток від орендних (лізингових) операцій, роялті та інших позареалізаційних операцій.

Власний капітал - становить основу фінансового потенціалу будь-якого підприємства. Його основними складовими є: статутний капітал, резервний капітал, додатковий капітал, спеціальні (цільові) фінансові фонди, нерозподілений прибуток (непокриті збитки).

Рентабельність власного капіталу – це показник прибутковості, який в загальному вигляді визначається як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості власного капіталу і характеризує ефективність вкладання коштів у підприємство.

Коефіцієнт рентабельності активів - розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості активів і характеризує ефективність використання активів підприємства.

Рентабельність виготовленої продукції - це співвідношення чистого прибутку та середньорічного обсягу собівартості реалізованої продукції підприємства.

Капіталовіддача реалізованої продукції – це показник, що розраховується як відношення чистого доходу від реалізації продукції до середньорічної вартості активів.

9.1. Зміст роботи

1) Ознайомлення із інформацією про досліджуване підприємство та проектний захід, який планується реалізувати в рамках цього підприємства.

2) Розрахунок зміни основних статей витрат досліджуваного підприємства в результаті реалізації заходу та отриманих економій (додаткових витрат).

3) Розрахунок величини економії на умовно-постійних витратах.

4) Встановлення величини зміни повної собівартості продукції підприємства та основних абсолютних та відносних показників його діяльності в результаті реалізації заходу.

5) Розрахунок основних показників ефективності ЗЕД підприємства.

6) Формування висновків щодо економічної доцільності запропонованого заходу в сучасних умовах функціонування підприємства – об’єкта дослідження.

9.2. Вхідні дані для виконання роботи

Підприємство планує оновити технологічну лінію. При цьому очікується, що внаслідок реалізації даного заходу обсяг виробництва, а відповідно і збуту зросте на 20+N/2 %. Старе обладнання за залишковою вартістю буде виведене у кінці поточного року, при цьому залишкова вартість становить 175-N/2 тис. грн.. Вартість нового більш високоефективного обладнання становитиме 1 590, 65 + 2, 2*N тис.грн., при цьому витрати на встановлення і підготовку до експлуатації – 7+0, 11*N% від вартості обладнання. Ліцензія на використання обладнання сплачуватиметься лише рік і становитиме 10 + 0, 16*N % від вартості, при цьому сплата відбуватиметься поквартально. Варто зауважити, що вводитись обладнання буде у останньому кварталі поточного року. Продуктивність нового обладнання у порівнянні зі старим суттєво більша: виробнича потужність на 20 + 0, 05*N % вища, що дозволятиме виготовляти не 1000 одиниць продукції, а більше. Економія на ресурсах також помітна, адже на одиницю продукції використовуватиметься на 17 – 0, 2*N % менше витрат на сировину і основні матеріали із розрахунку за попередніх умов 3 тис. грн./од. Логічно, що при використанні нового обладнання зменшаться витрати на запасні частини у розмірі 15+0, 5*N тис. грн.

Фінансування купівлі обладнання використовуватиметься змішане: 55% - власні кошти, 45% - короткотерміновий (річний) кредит банку (відсотки за кредит 20 + 0, 1*N % річних, комісія банку – 8 – 0, 07*N %). При цьому відбудеться скорочення 8 основних робітників, у яких середньомісячна зарплата становила 1500 +5*N грн. Клас ризику підприємства – N.

На підприємство візьмуть висококваліфікованого технолога із середньомісячною зарплатою 2500 + 10*N грн.

Підприємство планує розгорнути рекламну кампанію та наголосити на підвищенні якості продукції та її новій сертифікації стандартам відповідності. При цьому витрати на візуальну рекламу у ЗМІ становитимуть 25 + 0, 3*N тис. грн. Сертифікація становитиме 11- 0, 1*N тис.грн. Також очікується збільшити витрати на упакування на 300 грн./од.

Підприємство продовжує активно займатись експортно-імпортною діяльністю, при цьому протягом поточного року воно реалізувало продукцію за кордон на суму 150 +2*N тис. грн. (продукція не підлягає обкладанню митом та акцизом), отримавши при цьому заплановану норму нагромадження 6 – 0, 02*N %. Доцільно зазначити, що на внутрішньому ринку очікувана норма нагромадження склала би 5 – 0, 03*N %. Крім того, підприємство імпортує з метою подальшого перепродажу продукцію на суму 100 + 2*N тис. грн. (продукція також не підлягає обкладанню митом та акцизом), закупівля такого ж обсягу аналогічної продукції на внутрішньому ринку вартувала би на 1, 2 + 0, 04*N % дорожче.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 2212. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия