Студопедия — Модуль II
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Модуль II






 

 

  1. Фотин В.С. и др. Поршневые компрессоры. – Л.”Машиностроение”. 1987
  2. Невейкин В.Ф. Монтаж, эксплуатация и ремонт холодильних установок. –М. ВО Агропромиздат, 1989.
  3. Михайлов А. К., Ворошилов П. В. Компрессорные машины, - М. Энергоатомиздат, 1989, 288 с.
  4. Гидон Л. М. Монтаж поршневих компрессоров. М., “Машиностроение”, 1974, 232 с.
  5. Васильєв В. Д. И др..Монтаж компрессоров, насосов, вентиляторов.-М., Высшая школа, 1979., 211с.
  6. Зеликовский И.Х., Каплан Л. Г. Малые холодильные машины и установки.-М. Агропромиздат, 1989., -672 с.

 

 

Кафедра менеджменту

МЕНЕДЖМЕНТ

Методичні вказівки

для самостійної роботи студентів усіх форм навчання

(з елементами кредитно-модульної системи)

Напрям 0306 – менеджмент

Біла Церква

УДК 65.012.32

Розглянуто та затверджено методичною

комісією університету,

протокол № 7 від 11 липня 2011 р.

 

 

Укладачі: Вихор М.В., канд. екон. наук; Шемігон О.І., кандидат с.-г. наук; Хахула Л.П., канд. пед. наук; Сокольська Т.В., канд. екон. наук; Коваль Н.В., канд. екон. наук; Кулинич В.М. асистент, Шпак М.М., асистент.

 

 

Менеджмент: Методичні вказівки для самостійної роботи студентів усіх форм навчання (з елементами кредитно-модульної системи). / М.В. Вихор, Шемігон О.І., Хахула Л.П. та ін., – Біла Церква, 2011 – с.

 

Методичні вказівки призначені для підвищення рівня теоретико-методичного забезпечення навчання студентів з курсу менеджмент із проекцією на майбутню професію, що сприятимуть розвитку умінь та навичок самостійної роботи студентів. Метоювивчення дисципліни є формування у майбутніх менеджерів сучасного управлінського мислення та системи спеціальних знань у галузі менеджменту, формування розуміння концептуальних основ системного управління організаціями; набуття умінь аналізу внутрішнього та зовнішнього середовища, прийняття адекватних управлінських рішень.

 

 

Рецензент: Губенко В.І., д-р екон. наук, професор

 

© БНАУ, 2011

ВСТУП

 

Ще донедавна поняття «менеджмент» було новим і незрозумілим для багатьох в нашій країні. Але з розвитком ринкових відносин, процес в приватизації державної власності, розширенням діяльності комерційних підприємств зарубіжний досвід управління у сфері ринкової економіки став досить актуальним. Нова наука «Менеджмент» (яка спочатку сприймалась як метод управління) набула значного поширення як така, що всебічно вивчає феномен управління, його методи і принципи.

У зарубіжних країнах накопичений значний досвід управління у галузі промисловості, торгівлі, кооперації, сільського господарства і т.п. внаслідок безпосередньої участі людей в управлінській діяльності. Він збагачується за рахунок знань основ науки управління, світових досягнень в практичній організації економічних і соціальних процесів. Цей досвід може бути ефективно використаний в умовах України. Однак механічне перенесення концепції управління з одного соцiокультурного середовища в інше, сліпе копіювання зарубіжного досвіду практично неможливе і може призвести до важких економічних і соціальних наслідків. Менеджмент обумовлений такими базисними чинниками, як тип власності, форма державного устрою, міра розвитку ринкових відносин, тому розвиток теорії і практики сучасного менеджменту в Україні значною мірою залежить від цих чинників.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

- сутність основних понять і категорій менеджменту та управління;

- принципи та функції менеджменту;

- системи методів управління;

- зміст процесу та технології управління;

- основи планування, мотивування та контролювання;

- методи організації взаємодії повноважень, відповідальності;

- основні підходи та методи прийняття рішень у менеджменті;

- інформаційне забезпечення процесу управління;

- основні стилі керівництва та лідерства;

- особливості формування організаційної культури та етики менеджменту.

Після вивчення дисципліни студенти повинні вміти і з’ясовувати причинно-наслідкові зв'язки в організаціях, аналізувати й узагальнювати матеріал у певній системі, порівнювати факти на основі здобутих з різних джерел знань; робити посильний внесок в гармонізацію людських відносин; налагоджувати ефективні комунікації у процесі управління; розробляти технології із прийняття та реалізації управлінських рішень; структурувати завдання відповідно до чисельності та кваліфікації виконавців, визначати черговість робіт, розраховувати термін їх виконання; з урахуванням ділових та особистісних рис добирати виконавців, розподіляти завдання; здійснювати делегування; визначати та оцінювати ефективність менеджменту.

 

І Програма курсу, плани семінарських та практичних занять

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

курсу “Менеджмент”

 

Загальна кількість годин – 108.

Лекцій: 32 год

Практичних занять –16 год

Семінарські заняття--16 год

Самостійна робота студентів – 44 год

№ п/п Назва теми Лекції, год Семі-нарські заняття, год Прак- тичні заняття, год Самостій- на робота, год Всього, год
Модуль I
  Суть, зміст і значення менеджменту в суспільному виробництві        
  Структура, принципи і функції менеджменту        
  Основні школи і течії класичного наукового менеджменту        
  Сучасні школи і течії в західному науковому менеджменті        
  Розвиток вітчизняної управлінської думки        
  Організація та її середовище        
  Рольові функції та місце менеджерів в організаціях        
Модуль II
  Взаємодія і повноваження в організаціях        
  Побудова організації та основні типи організаційних структур        
  Комунікаційні процеси в менеджменті        
  Мотиваційна діяльність в системі менеджменту організації        
  Контроль в системі менеджменту організації        
  Управлінські рішення та методи їх прийняття        
  Керівництво і влада в системі менеджменту організацій        
  Лідерство в системі менеджменту організацій        
  Організаційна культура та етика менеджменту        
  Всього          

 

ПРОГРАМА курсу “менеджмент”

 

Модуль І

Тема 1. Суть, зміст і значення менеджменту в суспільному виробництві

Діяльність людини. Види діяльності. Управління як специфічний вид діяльності. Управління і менеджмент. Менеджмент як діяльність, наука і професія. Типи управління. Ієрархічний тип управління. Тип управління по культурі. Менеджмент як ринковий тип управління. Місце менеджменту у суспільному виробництві. Зростання ролі і значення менеджменту в бізнесі. Значення менеджменту для здійснення соціально-економічних реформ в Україні.

 

Тема 2. Структура, принципи і функції менеджменту

 

Структуризація менеджменту. Класифікаційні ознаки менеджменту. Види менеджменту. Поняття і класифікація принципів менеджменту. Дванадцять принципів продуктивності Г. Емерсона. Принципи управління А. Файоля. Загальні принципи сучасного менеджменту Т. Пітерсона і Р. Уотермена. Нові принципи менеджменту. Еволюція принципів менеджменту. Поняття про функції менеджменту. Загальні функції менеджменту. Конкретні функції менеджменту. Взаємозв'язок загальних і конкретних функцій менеджменту.

 

 

Тема 3. Основні школи і течії класичного наукового менеджменту

Формування наукових шкіл менеджменту. Основні ідеї школи наукового управління. Ідеї школи наукової організації праці Ф. Тейлора і Ф. Джільберта. Роботи Ф. Тейлора " Наукова організація праці", Ф. Джільберта “Вивчення рухів”. Адміністративна школа управління А. Файоля. Робота А. Файоля “Вчення про управління”. Організаційно-технічна концепція Г. Форда. Ідеї Е. Мейо та школи людських відносин. Хоторнські експерименти та їх основні висновки. Робота Е. Мейо “Людські проблеми індустріальної цивілізації”. Поведінська школа управління. Ідеї А. Маслоу, Д. Мак-Грегора, В. Врума. Спільні риси і відмінності класичних шкіл менеджменту.

Тема 4. Сучасні школи і течії в західному науковому менеджменті

Системний підхід в менеджменті. Основні положення теорії систем. Організації як відкриті системи. Система менеджменту. Управляюча і та, якою управляють підсистеми. Ситуаційний підхід в менеджменті. Емпірична школа управління П. Друкера. Кількісний підхід в менеджменті. Концепція “7 С” консультивної групи Мак Кінзі. Концепція стратегічного управління. Імпауермент як новітня течія сучасного менеджменту.

 

Тема 5. Розвиток вітчизняної управлінської думки

Зародження управлінської думки в Україні. Управлінські ідеї П. Тугана-Барановського. Розвиток управлінської думки періоду НЕПУ. Ідеї О. Гастьєва та його робота “Як треба працювати”. Управлінські погляди П. Керженцева та його робота “Принципи організації”. Ідеї М. Вітке, О. Богданова, О. Розмирович. Особливості розвитку управлінської думки України в радянські часи. Формування сучасних ідей менеджменту в Україні.

 

 

Тема 6. Організація та її середовище

Поняття про організації та їх класифікацію. Формальні та неформальні організації. Прості і складні організації. Організаційно-правові форми організацій. Властивості організацій. Необхідність управління організаціями.

Середовище організацій. Внутрішнє середовище організацій. Внутрішні фактори організації, їх склад, структура, взаємозв’язок. Зовнішнє середовище організацій прямої дії, його характеристика і елементи. Зовнішнє середовище організацій непрямої дії. Міжнародне середовище діяльності організацій.

Тема 7. Рольові функції та місце менеджерів в організаціях

Менеджери в організаціях. Рольові функції менеджерів. Міжособові ролі менеджерів. Інформаційні ролі менеджерів. Ролі, пов’язані із прийняттям рішень.

Класичні вимоги до менеджерів за А. Файолем. Головні якості менеджерів за Г. Мінцбергом. Суб'єктивні обмеження ефективного керівництва. Методи нейтралізації обмежень менеджерів. Кваліфікаційні вимоги до менеджерів у різних управлінських культурах.

Модуль II

Тема 8. Взаємодія і повноваження в організаціях

Суть та необхідність взаємодії в організаціях. Делегування. Повноваження. Відповідальність. Їх суть та взаємозв'язок. Усне і письмове делегування. Лінійні повноваження. Штабні повноваження. Типізація працівників штабного апарату. Рекомендаційні повноваження штабу. Повноваження обов'язкового погодження.

Паралельні повноваження. Функціональні повноваження. Принципи ефективного делегування повноважень.

 

Тема 9. Побудова організацій та основні типи організаційних структур

Суть побудови організації. Етапи побудови організації. Організаційна

структура, ланки та рівні менеджменту. Основні підходи до структуризації організацій. Кількісний, часовий.функціональний, продуктивний, регіональний підходи до побудови організації.

Типи організаційних структур. Бюрократичні (механістичні) організаційні структури. Лінійні, функціональні, лінійно-функціональні структури. Дивізійні структури. Адаптивні (органічні). Структури комісійні, проектні, матричні структури. Конгломерати.

Тема 10. Комунікаційні процеси у менеджменті

Суть комунікацій в менеджменті. Значення комунікацій. Класифікація комунікацій. Зовнішні і внутрішні комунікації. Міжрівневі (вертикальні) і однорівневі (горизонтальні) комунікації. Формальні і неформальні комунікації. Міжособові і організаційні комунікації. Комунікаційний процес. Елементи і етапи комунікаційного процесу. Проблеми міжособових і організаційних комунікацій.

 

Тема 11. Мотиваційна діяльність у системі менеджменту організації

Суть та еволюція категорії “мотивація”. Елементи мотиваційного процесу. Етапи мотиваційного процесу. Сучасні мотиваційні теорії. Змістовні теорії мотивації. Теорії потреб А. Маслоу, К. Альдерфера, Ф. Герцберга, Д. Мак Келанда. Процесуальні теорії мотивації. Теорія очікувань. Теорія справедливості. Комплексна теорія Л. Портера і Е. Лоуера.

 

Тема 12. Контроль у системі менеджменту організації

 

Суть та необхідність контролю. Контроль як специфічна функція менеджменту. Види контролю за напрямом впливу, часом здійснення, соціально-економічним змістом, сферами діяльності. Процес та етапи контролю. Встановлення стандартів. Вимірювання результатів. Управлінські дії. Соціально-психологічні аспекти контролю. Принципи ефективного контролю.

Тема 13. Управлінські рішення та методи їх прийняття

Суть управлінського рішення. Класифікація управлінських рішень. Процес та етапи прийняття рішень. Інтуїтивний підхід до процесу прийняття управлінських рішень. Підхід на основі суджень. Раціональний підхід. Застосування моделей у прийнятті рішень. Кількісні методи прийняття рішень на основі економіко-математичних моделей, теорій ігор, черг. Якісні (експертні) методи прийняття рішень. Думка журі. Метод Дельфи. Метод мозкового штурму. Сукупна думка дилерів. Вимоги до складу та підбору експертів.

Тема 14. Керівництво і влада у системі менеджменту організацій

Суть категорій «керівництво», «влада», «лідерство». Їх місце в системі управління. Влада як головна категорія в системі впливу на працівників. Влада керівника. Влада підлеглого. Баланс влади. Форми влади і впливу. Влада страху і примушування. Влада винагороди і позитивного підкріплення. Законна (традиційна) форма влади. Харизматична (еталонна) форма влади. Експертна влада (влада розумної віри). Влада переконування і участі.

 

 

Тема 15. Лідерство в системі менеджменту організацій

Суть та значення лідерства в системі управління. Спільні риси та відмінності між менеджером і лідером. Особистісні теорії лідерства. Поведінські теорії лідерства. Теорія «Х» і «У» Д. Мак-Грегора. Теорія лідерства Блейка-Мутона. Теорія стилів управління Реддіна. Ситуаційні теорії лідерства. Ситуаційна модель Фідлера. Ситуаційна модель Херсі і Бланшара.

Тема 16. Організаційна культура та етика менеджменту

Сутність та основні елементи організаційної культури. Основні характеристики організаційної культури. Формування організаційної культури. Підтримка організаційної культури. Зміни організаційної культури. Сутність та елементи культури менеджменту. Взаємозв’язок організаційної культури і культури менеджменту.

ІІ. МЕНЕДЖМЕНТ

(Конспект лекцій)

 

Тема 1. Суть, зміст і значення менеджменту в суспільному виробництві

 

План

1. Суть і зміст менеджменту. Взаємозв’язок категорій «менеджмент» і «управління».

2. Типи управління, вироблені людством, і менеджмент.

3. Значення менеджменту в суспільному виробництві.

 

1. Суть і зміст менеджменту. Взаємозв’язок категорій «менеджмент» і «управління»

 

Визначення 1

Управління – це процес впливу суб’єкта управління на об’єкт управління з метою виявлення змін у властивості і характеристики останнього.

Примітка:

а) суб’єкт управління – особа чи група осіб, які своїми усвідомленими діями чи поведінкою впливають на об’єкт управління;

б) об’єкт управління – елемент, група елементів, система, на які здійснює свій вплив суб’єкт управління.

Сфери управлінського впливу:

1. Управління у неживій природі (фізико-технічними системами);

2. Управління у живій природі (біологічними системами);

3. Управління у суспільстві (соціально-економічними системами).

Визначення 2

Менеджмент (у пер. з англ. – управління, адміністрування, керування) розглядається як вплив суб’єкта управління на соціально-економічну систему або її частину з метою переведення її з одного стану до іншого.

Висновок: «менеджмент» є категорією вужчою, ніж категорія «управління», оскільки стосується лише соціально-економічних систем.

 

Менеджмент як соціально-економічну категорію розглядають по трьох основних аспектах:

1. Аспект діяльності. Менеджмент – це специфічний вид людської діяльності, який виник і розвинувся у процесі поділу і спеціалізації людської праці, і основним завданням якого є формування і підтримка системи раціонального поєднання і ефективного використання ресурсів організацій для досягнення поставлених перед ними цілей.

2. Науковий аспект. Менеджмент – це наука про закономірності, принципи і особливості людської діяльності, спрямованої на досягнення поставлених перед організаціями цілей методом раціонального поєднання і ефективного використання їх ресурсів.

3. Професійний аспект. Менеджмент – це професія певної категорії людей (менеджерів), які пройшли спеціальну підготовку в сфері менеджменту і спрямовують свою діяльність на досягнення поставлених цілей методом раціонального поєднання і ефективного використання їх ресурсів.

Основні підходи до визначення суті менеджменту відображені на рисунку 1.

 

Рис. 1. Основні підходи до визначення суті менеджменту

 

Інші визначення менеджменту:

· Менеджмент – це процес планування, організації, координації, мотивації, контролю (М. Мескон, М. Альберт, Ф. Хедоурі).

· Менеджмент – це специфічний вид людської діяльності, який перетворює неорганізований натовп людей у цілеспрямовану, ефективну і продуктивну групу (П. Друкер).

 

2. Типи управління, вироблені людством, і менеджмент

 

Із погляду механізму впливу на людей фахівці виділяють три типи управління, які виробило людство у своїй практичній діяльності.

1. Ієрархічний тип управління ( від грецького – ієрархос, тобто священна влада). Суть його полягає у побудові механізму впливу на людей на основі влади – підлеглості, влади вищих в ієрархії людей, підлеглості – нижчих. Основними рисами цього типу є наступні:

1) високий рівень централізації влади і безумовне право вищих рівнів приймати рішення;

2) наявність на кожному рівні управління вищого ієрарха, носія повної влади;

3) наявність єдиного плану і політики дій, що задаються єдиним центром;

4) чіткий поділ функцій, повноважень, відповідальності, високий рівень погодженості дій;

5) сувора виконавська дисципліна і безумовна відповідальність нижчих перед вищими;

6) високий рівень формального контролю, наявність розвинутого контролюючого і примушуючого апарату;

7) низький рівень гнучкості і адаптивності, сповільненість у прийнятті рішень;

8) обмеженість або відсутність у виконавців можливості до самостій- них дій.

Крім того, для ієрархії характерними є висока ймовірність корупції, специфічний підбір кадрів, який ґрунтується на особистій відданості чи корисливих міркуваннях.

2. Тип управління по культурі. Суть його полягає у побудові механізму впливу на людей на основі формування і підтримки системи культурних цінностей: ідеологія, релігія, суспільна етика, мораль, звички, традиції. Основні риси цього типу наступні:

1) прийняття рішень виконавцями, переважно самостійно, на основі вимог культурних цінностей;

2) високий рівень свідомості і відчуття внутрішньої переконаності у пра-вильності своїх дій;

3) швидкість і оперативність у прийнятті рішень;

4) відсутність розвинутого формального контролю, опора на самоконт-роль і неформальний контроль з боку оточуючих;

5) високий рівень внутрішньої вмотивованості виконавців, наявність у них почуття внутрішньої свободи;

6) низький рівень узгодженості і координації дій виконавців;

7) ймовірність суб’єктивності і не одноплановості дій виконавців залежно від трактування ними вимог культурних цінностей.

Для цього типу управління характерною є тенденція до догматизму, що може стати суттєвим гальмом в розвитку організацій і суспільства.

3. Ринковий тип управління. Суть його полягає у побудові механізму впливу на людей на основі вимог об’єктивних економічних законів (законів ринку) та конкретної ринкової ситуації, що склалась у певний момент часу.

Основними рисами цього типу управління є:

1) орієнтація на об’єктивну дійсність і прийняття рішень у відповід-ності до її вимог;

2) гнучкість і адаптивність;

3) постійна націленість на розвиток, прогрес;

4) орієнтація на максимізацію економічного ефекту від використання задіяних ресурсів;

5) орієнтація на максимальну реалізацію професійного, творчого, інтелектуального потенціалу працівників;

6) високий рівень особистої свободи виконавців;

7) тісний матеріальний та моральний зв’язок виконавців з результатом їх діяльності.

Очевидно, що цей тип управління є найбільш досконалим із перерахованих, оскільки здатен ефективно використовувати позитивні риси попередніх типів. І саме ринковий тип управління, у вузькому розумінні, називають менеджментом.

3. Значення менеджменту у суспільному виробництві

 

Значення менеджменту у суспільному виробництві визначається дією наступних факторів:

1) об’єктивна дія закону поділу і спеціалізації людської праці, що призводить до кількісного зростання і якісного ускладнення зв’язків у бізнесі;

2) постійний процес ускладнення суспільного виробництва, викликаний дією науково-технічного прогресу;

3) особливий динамізм сучасного бізнесу, що вимагає швидких і компетентних рішень;

4) інтелектуалізація та інформатизація сучасного бізнесу, за яких менеджмент перетворюється у ключовий фактор успіху;

5) стрімкий розвиток міжнародного ринку, глобалізація світової економіки, що призводить до якісного ускладнення конкурентного середовища.

Для України, крім зазначених факторів, значення менеджменту посилюється дією наступних специфічних обставин:

1) низький рівень практики і культури менеджменту;

2) недостатність фундаментальних і прикладних наукових розробок у сфері менеджменту;

3) необхідність швидкої інтеграції в систему міжнародного ринку, що неможливо без сучасної наукової і практичної бази менеджменту;

4) необхідність успішного здійснення ринкових реформ, що вимагає знань сучасних управлінських підходів.

 

Рекомендована література: 3, 9, 14, 15, 16, 20, 31, 39, 41.

 

 

Питання для контролю

1. Суть менеджменту як види діяльності, науки, професії.

2. Ієрархічний тип управління та його характеристики.

3. Тип управління за культурою та його характеристика.

4. Ринковий тип управління і менеджмент.

5. Фактори, які визначають значення менеджменту в суспільному виробництві.

Тестові завдання до теми 1

 

1. Управління і менеджмент – це:

а) тотожні категорії, які передбачають цілеспрямований вплив на соціально-економічні системи;

б) управління – це категорія ширша, оскільки передбачає цілеспрямований вплив на соціально-економічні, фізико-технічні, біологічні системи;

в) управління – це вужча категорія, оскільки передбачає вплив лише на соціальні системи.

 

2. Менеджмент як діяльність і наука:

а) виникли одночасно;

б) менеджмент як діяльність виник пізніше, ніж наука менеджменту;

в) менеджмент як діяльність виник раніше, ніж наука менеджменту.

 

3. Менеджмент як діяльність виник у процесі:

а) концентрації виробництва і управління, широкого розвитку ринкових відносин;

б) дії об’єктивного закону поділу і спеціалізації людської праці;

в) зростання продуктивності суспільної праці, кооперації і спеціалізації виробництва.

 

4. Менеджмент як наука вивчає:

а) закономірності, принципи та особливості взаємодії людей та їх груп;

б) закономірності, принципи та особливості управління виробництвом;

в) закономірності, принципи та особливості людської діяльності, спрямованої на досягнення поставлених цілей методом раціонального поєднання та ефективного використання ресурсів.

 

5. Ієрархічний тип управління передбачає побудову системи впливу на людей:

 

а) на основі формування і підтримки відповідних культурних цінностей;

б) на основі використання об’єктивних соціально-економічних законів;

в) на основі влади – підлеглості.

 

6. Ринковий тип управління передбачає побудову системи впливу на людей:

а) на основі формування і підтримки відповідних культурних цінностей;

б) на основі використання об’єктивних соціально-економічних законів;

в) на основі влади-підлеглості.

 

7. Тип управління по культурі передбачає побудову системи впливу на людей:

 

а) на основі формування і підтримки відповідних культурних цінностей;

б) на основі використання об’єктивних соціально-економічних законів;

в) на основі влади-підлеглості.

 

8. До основних рис ієрархічного типу управління належить:

а) орієнтація на максимізацію економічного ефекту від задіяних ресурсів;

б) наявність єдиного плану і політики дій, що задаються єдиним центром;

в) відсутність розвинутого формального контролю.

 

9. До основних рис типу управління по культурі належить:

 

а) орієнтація на максимізацію економічного ефекту від задіяних ресурсів;

б) наявність єдиного плану і політики дій, що задаються єдиним центром;

в) відсутність розвинутого формального контролю.

 

10. До основних рис ринкового типу управління належить:

а) орієнтація на максимізацію економічного ефекту від задіяних ресурсів;

б) наявність єдиного плану і політики дій, що задаються єдиним центром;

в) відсутність розвинутого формального контролю.

 

11. До основних факторів, які визначають значення менеджменту в суспільному виробництві належить:

 

а) дія закону поділу і спеціалізації людської праці, динамізм сучасного бізнесу;

б) концентрація виробництва, збільшення кількості робочих міст, зростання рівня освіченості населення;

в) удосконалення суспільного виробництва, необхідність випуску високоякісної продукції, залучення інвестиційних ресурсів.

Тема 2. Структура, принципи і функції менеджменту

 

План

1. Структура менеджменту та взаємозв’язок окремих його частин.

2. Принципи менеджменту.

3. Функції менеджменту.

 

 

1. Структура менеджменту та взаємозв’язок окремих його частин

 

Визначення

Структура менеджменту – це органічне поєднання окремих його частин, які мають відносно автономне значення, але об’єднані теоретичною і методологічною спільністю.

Класифікаційні ознаки та види менеджменту:

1. По рівнях управління

- вищий (інституційний) рівень менеджменту, на якому розглядаються і приймаються глобальні стратегічні рішення. Це рівень першого керівника фірми та його безпосередніх заступників;

- середній (управлінський) рівень менеджменту, на якому розглядаються тактичні управлінські рішення. Це рівень керівників (управляючих) підприємств, що входять до складу фірм, та прирівнюваних до них підрозділів;

- низовий (первинний) рівень менеджменту, на якому приймаються оперативно-технічні управлінські рішення. Це рівень керівників первинних виробничих та прирівнюваних до них підрозділів.

2. По галузях діяльності:

- промисловий;

- транспортний;

- аграрний;

- банківський;

- страховий;

- туристичний;

- шоу-бізнесу та ін.

3. По об’єктах управління:

- адміністративний;

- виробничий;

- фінансовий;

- кадровий;

- маркетинговий;

- рекламний та ін.

4. По стадіях управління:

- стратегічний менеджмент, передбачає розробку і прийняття глобальних стратегічних рішень, що мають віддалені наслідки для організації;

- оперативний менеджмент, передбачає реалізацію стратегічних планів методом розробки та впровадження в дію системи тактичних і оперативних планів та програм;

- менеджмент контролю, передбачає постійне спостереження за ходом реалізації стратегічних і тактичних планів з метою внесення необхідних коректив.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 877. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия