Студопедия — Керування відображенням креслення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Керування відображенням креслення






При роботі з кресленням постійно доводиться змінювати вікно перегляду, для того, щоб розглянути необхідні елементи. Для цього служать вертикальна і горизонтальна лінійки прокрутки графічного екрану, а також розташовані в панелі інструментів Standard (Стандартная) кнопка Pan Realtime (Панорамирование в реальном времени) (рис. 1.16) і правіше за неї – кнопка Zoom Realtime (Зумирование в реальном времени) (рис. 1.17).

Рис. 1.16. Кнопка Pan Realtime (Панорамирование в реальном времени)

Кнопка панорамування викликає команду PAN (Пан), яка працює таким чином, що після того, як ви натиснули на кнопку і відпустили її, а потім перемістили покажчик миші в зону графічного екрану, форма покажчика змінюється на значок панорамування у вигляді долоні. Тепер потрібно натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи, переміщати покажчик на нове місце. Разом з покажчиком рухатиметься ваше креслення. Відбуксирувавши зображення на нове місце, можна відпустити ліву кнопку миші. Масштаб зображення в новому вікні зберігається, а зона, що відображається, зміщується (при цьому щось може стати невидимим, а щось з'явиться). Потім, при необхідності, можна перенести покажчик миші до нового місця початку операції панорамування і виконати операцію буксирування ще раз. Коли панорамування закінчене, слід скористатися підказкою, видаваною системою AUTOCAD:

Press ESC or ENTER to exit,

or right-click to display shortcut menu.

 

Нажмите ESC или ENTER для выхода,

или правую кнопку мыши для вывода контекстного меню.

Клавіші < Esc> і < Enter> дозволяють завершити команду панорамування. Якщо натиснути праву кнопку миші, то з'явиться контекстне меню з наступними пунктами: Exit (Выход), Pan (Панорамирование), Zoom (Зумирование), 3D Orbit (ЗМ орбита), Zoom Window (Покажи Рамка), Zoom Original (Покажи Предыдущий), Zoom Extents (Покажи границы), причому рядок Pan (Панорамирование) відмічений галочкою. Використовуючи відповідні пункти цього меню, ви можете або закінчити дію команди, або залишитися в команді PAN (Пан), або перейти до команд зумування, що дозволяє змінювати розмір і масштаб області, що відображається на екрані. При виконанні панорамування одночасно переміщаються і кнопки лінійок прокрутки.

Кнопка зумування – Zoom Realtime (Зумирование в реальном времени) (рис. 1.17) в реальному часі дозволяє змінювати масштаб відображення креслення, із збереженням центру зображення. Після того, як ви натиснули на кнопку (на ній зображена лупа із знаком " ±") і відпустили ліву кнопку миші, ви переміщаєте покажчик миші в зону графічного екрану. Покажчик приймає форму лупи з плюсом і мінусом. Вам необхідно натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи, буксирувати вгору або вниз. Якщо ви буксируєте вгору, то зображення на екрані збільшується, якщо вниз – зменшується.

Рис. 1.17. Кнопка Zoom Realtime (Зумирование в реальном времени)

Закінчення команди зумування таке ж як і у команди панорамування, тобто натиснення на клавішу < Esc>, < Enter> або на праву кнопку миші.

При виконанні зумування, також як і у попередньому випадку, перемішаються і кнопки лінійок прокрутки.

Правіше за кнопку Zoom Realtime (Зумирование в реальном времени)в реальному часі знаходиться групова кнопка (тобто з трикутником в правому нижньому кутку) (рис. 1.18) з варіантами команди ZOOM (Покажи).

  Zoom Window (Покажи Рамку) Zoom Dynamic (Покажи Динамику) Zoom Scale (Покажи Масштаб) Zoom Center (Покажи Центр) Zoom In (Увеличить) Zoom Out (Уменьшить) Zoom All (Покажи Все) Zoom Extents (Покажи границы)

Рис. 1.18. Групова кнопка команди ZOOM (Покажи)

Кнопки Zoom In (Увеличить) і Zoom Out (Уменьшить) виконують аналогічні дії, як і відповідні ним команди: Показати з опціями Zoom, Scale, 2X (Масштаб і 2Х) а також Показати з опціями Zoom, Scale, 0.5X (Масштаб і 0.5Х), тобто збільшують або зменшують зображення в два рази щодо поточного.

Команду ZOOM (Покажи) можна викликати також з падаючого меню View (Вид). Ми її розглянемо в найзагальнішому варіанті, коли вона вводиться з клавіатури. Після введення команди AUTOCAD видає запит:

Specify comer of window, enter а scale factor (пХ or nXP), or

[All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] < real time >:

Укажите угол рамки, введите масштаб (пХ или пХЛ), или

[Все/Центр/Динамика/Границы/Предыдущий/Масштаб/Рамка]

< реальное время >:

У відповідь на цей запит користувач може вибрати один з варіантів:

· ввести букву А (В), відповідну опції All (Все);

· ввести букву С (Ц), відповідну опції Center (Центр);

· ввести букву D (Д), відповідну опції Dynamic (Динамика);

· ввести букву Г (Е), відповідну опції Extents (Границы);

· ввести букву Р (П), відповідну опції Previous (Предыдущий);

· ввести букву S (М), відповідну опції Scale (Масштаб);

· ввести позитивне число масштабу, без закінчення або із закінченням Х або ХР (Х або ХЛ) (майте на увазі, що буква Х латинська (!), наприклад: 2.5Х, 1.67XР);

· ввести букву W (Р), відповідну опції Windows (Рамка);

· вказати мишкою точку (перший кут майбутньої рамки);

· натиснути < Enter>, переходячи в режим зумування в реальному часі;

· натиснути праву кнопку миші (якщо пристрій вказівки знаходиться в графічному екрані) і вибрати необхідну опцію з контекстного меню.

При виборі опції Windows (Рамка) AUTOCAD запрошує два кути (дві кутові точки) для завдання прямокутної зони у видимій частині креслення, яка буде збільшена до розмірів всього графічного екрану. Спочатку видається запит:

Specify first corner:

Первый угол:

Потім запрошується другий кут (рис. 1.19):

Specify opposite comer

Противоположный угол:

Після цього в новому вікні відмічена на попередньому кроці зона креслення займе ваш графічний екран, як це показано на рис. 1.20

Рис. 1.19. Вибір рамки в команді ZOOM (Покажи)

Рис. 1.20. Виконання команди ZOOM (Покажи) з опцією Windows (Рамка)

(по краях відмічена зона може бути розширена до пропорцій графічного екрану).

Вказівка точки мишею (замість вибору опцій) розглядається командою ZOOM (Покажи) як вибір опції Windows (Рамка), а введена точка стає першим кутом рамки. Тому після цього AUTOCAD запрошує відразу протилежний кут рамки.

Опція Extents (Границы) дозволяє вибрати саме менше прямокутне вікно, в якому показано (знаходяться) всі раніше побудовані об'єкти креслення (зверніт ь увагу на цю опцію (!)).

Опція All (Все) аналогічна опції Extents (Границы), але при цьому мінімальне вікно вибирається так, щоб в нього цілком увійшла ще і зона лімітів.

Це може привести до такої ситуації, коли зона лімітів заповнена мало і нове вікно виходить напівпорожнім.

У опції Center (Центр) AUTOCAD запрошує спочатку точку центру майбутнього вікна, а потім його вертикальний розмір.

Опція Dynamic (Динамика) дає можливість вибрати нове вікно в динамічному режимі. При цьому спочатку система виконує опцію ZOOM All (Покажи все), демонструючи границі попереднього вікна (на екрані зелений прямокутник) і границі зони лімітів (на екрані синій прямокутник), і переходить в режим панорамування (рис. 1.21). Можна переміщенням покажчика і клацанням лівої кнопки миші вибрати ліву межу майбутнього вікна. Потім, переміщаючи покажчик вправо або вліво (рис. 1.22), можна встановити розмір вікна по горизонталі і натиснути клавішу < Enter> (або праву кнопку миші).

Опція Previous (Предыдущий) повертає до попереднього вікна, якщо воно було в даному сеансі роботи AUTOCAD. Повернення до попереднього вікна може бути виконане не більше десяти разів, оскільки попередня інформація втрачається.

Рис. 1.21. Вибір лівої границі динамічного вікна

Рис. 1.22. Вибір розміру динамічного вікна

Опція Scale (Масштаб) запрошує введення масштабу у вигляді числа з можливим закінченням ХР (Х або ХЛ). Опція аналогічна опції Center (Центр), але розмір нового вікна вибирається виходячи з множника (масштабу), введеного користувачем. Масштаб більше одиниці збільшує відображення об'єктів (наближає об'єкти), менше одиниці – зменшує (віддаляє об'єкти). Якщо масштаб вводиться без закінчення ХР (X, ХЛ), то розміри нового вікна обчислюються відносно розмірів лімітів, якщо з латинським закінченням Х – обчислюються відносно попереднього виду. Якщо після закінчення Х слідує символ Р (Л), то масштаб задається відносно простору листа. Якщо замість вибору опції команди ZOOM (Покажи) відразу ввести число (із закінченнями ХР (X, ХЛ) або без них), то AUTOCAD розглядає його як число опції Scale (Масштаб).

Опція Previous (Предыдущий) винесена на наступну (праву) кнопку панелі Standard (Стандартна) (рис. 1.23).

Рис. 1.23. Кнопка ZOOM Previous (Предыдущий)







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1000. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия