Студопедия — Прогноз видимості під низькими шаруватими хмарами, в серпанку і туманах
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Прогноз видимості під низькими шаруватими хмарами, в серпанку і туманах






 

Прогноз видимості тісно пов'язаний з прогнозом синоптичного положення. До зміни видимості приводять різні метеорологічні явища. Помутніння атмосфери, а отже, погіршення видимості може бути викликано, так званими, вологими або сухими процесами. Вологі процеси супроводжуються підвищенням відносної вологості повітря в приземному шарі при стійкій стратифікації атмосфери; чим вище відносна вологість і більш стійка стратифікація атмосфери, тим менше видимість. Встановлено, що при додатній температурі повітря і відносній вологості 70% середнє значення видимості дорівнює 7000 м, при відносній вологості 80% - близько 3000 м, а при вологості 90% - біля 2000 м.

Таким чином, розробивши прогноз температури повітря і точки роси (відносної вологості), можна орієнтовно судити про видимість в цей же період. При цьому слід мати на увазі, що у випадку від’ємної температури повітря вказаним значенням відносної вологості звичайно відповідають менші значення видимості; цей зв'язок чітко простежується в районі населених пунктів.

Видимість в приземному шарі за наявності низьких хмар залежить також від швидкості вітру, вологості повітря і розподілу температури повітря в підхмарному шарі (табл. 7.1).

 

Таблиця 7.1 – Середня видимість (км) в залежності від швидкості і вертикального градієнта температури γ в шарі 0…200 м

 

Швидкість вітру, м∙ с-1 Вертикальний градієнт температури, γ °С/100 м
< -3 -3…-1 -1…-0 0…1 > 1
0…3 1, 3 1, 8 2, 4 3, 6 7, 0
4…7 1, 7 2, 6 3, 2 6, 7 9, 5
> 7 - 4, 1 5, 7 7, 2 9, 6

 

За даними спостережень на Україні при слабкому вітрі середня видимість мала і лише з ростом γ збільшується. Видимість залежить від висоти хмар: звичайно при висоті хмар близько 100 м видимість біля землі у світлий час доби у 80% випадків не перевищує 4000 м. Погіршена видимість до 2 км і менше під низькими шаруватими хмарами спостерігається переважно на рівнинній місцевості при швидкості вітру не більше 5 м∙ с-1; на навітряних схилах височин вона відмічається при значних швидкостях, іноді до 10…12 м∙ с-1 і навіть більше. На рівнинній місцевості погіршена видимість може спостерігатися при великих швидкостях вітру (до 10…12 м∙ с-1) за умови, що посилення вітру супроводжується адвекцією повітря з малими значеннями дефіциту точки роси (Т - Тd) при відносно великих значеннях точки роси (відносна вологість не менше 90%, (Т - Тd) ≤ 1 °С). При відсутності помітного збільшення Тd турбулентний перенос вверх водяної пари і продуктів конденсації, що посилюється, обумовлює поліпшення видимості біля поверхні землі. Видимість біля землі і на висотах залежить від характеру повітряної маси: у нестійких повітряних масах відмічається добра видимість біля землі і погана на висотах; у стійких, коли турбулентний обмін розвинутий слабко, видимість біля землі гірша, ніж на висотах.

Враховуючи дані табл. 7.1 і механізм переносу вологи, слід відмітити, що погіршена видимість найбільш часто спостерігається за умов слабкого вітру і слабкої турбулентності, при градієнтах температури у підхмарному шарі менше вологоадіабатичних і при наявності над хмарним шаром інверсії (ізотермії) з ростом масової частки водяної пари.

Отже, перш ніж прогнозувати видимість необхідно дати прогноз того явища погоди, яке буде обумовлювати погіршення видимості.

Видимість в серпанках і туманах змінюється в значних межах і залежить від кількості і розмірів зважених часток, які знаходяться в одиниці об’єму, тобто від водності. Якщо припустити, що туман складається із крапель одного розміру радіусом r (cм), то видимість в тумані можна визначити за формулою:

 

Sм = 2, 3∙ 104 r/q, (7.1)

 

де q – водність туману, г·м-3.

За однакової водності видимість буде менше при наявності крапель меншого розміру (рис. 7.1).

 

 

Рис. 7.1 – Залежність видимості в тумані від його водності для центральних районів Східної Європи і України.

 

Якщо в (7.1) підставити середнє значення радіусу крапель в тумані, що дорівнює 5·10-4 см, то цей вираз прийме більш простий вигляд:

 

Sм = 11, 5/q. (7.2)

 

Чим вище початкове значення точки роси ввечері і більше її зниження вночі при охолодженні приземного шару повітря, тим менша видимість в тумані за інших рівних умов. Цим виводом можна керуватись при прогнозі видимості в туманах охолодження, особливо в радіаційних і адвективно-радіаційних.

Для прогнозу видимості в тумані можна скористатися ще однією напівемпіричною формулою:

 

Sм = 60q-0, 5, (7.3)

 

де q можна визначити із виразу:

 

q = 3·10-4т)2 + 1, 2·10-2т) + 0, 14.

 

Отже, визначивши температуру туманоутворення (Тт), можна знайти видимість в тумані.

Для прогнозу видимості в радіаційному тумані може бути використана інша прогностична величина – нічне зниження температури повітря, тобто мінімальна температура Тмін. По значенню точки роси Тd за 18…19 год і прогностичній Тмін визначається величина Δ Тd = Td - Тмін, а потім за номограмою (рис. 7.2) розраховується видимість в тумані.

 

 

Рис. 7.2 – Номограма для визначення мінімальної метеорологічної видимості (Sм) в тумані по значенню Тd та її зниженню на протязі ночі Δ Тd (похилі лінії).

 

Після сходу Сонця видимість в радіаційному тумані починає покращуватись, але не завжди плавно. По мірі прогрівання і посилення вітру біля поверхні землі туман втрачає стійкість, перед розсіюванням він стає клаптеподібним і рухомим (повзучим). Для визначення можливих коливань видимості в нестійких туманах можна використовувати графік (рис. 7.3).

Наприклад, якщо в будь-який вихідний строк спостережень видимість складає 600 м, то з імовірністю 80% можна стверджувати, що через 12 хв значення її буде знаходитись в межах 420…760 м, а через 20 хв – в межах 340…800 м.

Рис. 7.3 – Графік для визначення можливих меж коливань видимості на протязі інтервалів від 4 до 20 хв із забезпеченістю 80%.

В основу методики прогнозу видимості в адвективному тумані покладено припущення про досягнення насичення і перенасичення більш теплого і вологого повітря, що переміщується в пункт прогнозу. Прогноз видимості здійснюється за комплексним графіком (рис. 7.4), в якому верхня частина використовується для прогнозу шаруватих хмар і туману, а нижня – видимості в тумані. На графіку по осі абсцис відкладений горизонтальний градієнт точки роси Δ Тd/Δ S, а по осі ординат – дефіцит точки роси в початковому пункті траєкторії (вверху) і швидкість вітру V в пункті прогнозу (внизу).

Для прогнозу видимості в адвективному тумані можна також користуватися номограмою (рис. 7.5) і додатковим графіком (рис.7.6).

Всередині зони, обмеженої кривою 0, 5, імовірність туману з видимістю < 500 м складає 68%; крива 1 окреслює зону, де імовірність туману з видимістю < 1000 м дорівнює 52%; за межами зони, окресленої кривою 2, імовірність відсутності туману (Sм < 1000 м) практично дорівнює 100%, а на полі між кривими 1 і 2 переважають низькі хмари. З метою отримання більш конкретних даних про видимість внизу (рис. 7.5) побудовано графік, на горизонтальній осі якого відкладена швидкість вітру, а на осі ординат – видимість в тумані.

(Т-Тd)п, °C
       
V, м·с-1
DТd/DS, °C/100 км
Видимість> 500 м
Б
А
Область туману
Видимість 300-500 м
Видимість 100-300 м
Область St

 

Рис. 7.4 – Комплексний графік для прогнозу адвективного туману та видимості в ньому.

 

Для врахування залежності туману і видимості в ньому від стратифікації в граничному шарі атмосфери і швидкості вітру використовується додатковий графік (рис. 7.6), на осі ординат якого відкладено відношення швидкості вітру на рівні флюгера Vф до швидкості градієнтного вітру Vgr, а на осі абсцис - Vф. Відношення Vф/Vgr характеризує стратифікацію граничного шару атмосфери: при стійкій стратифікації Vф/Vgr незначне (менше 0, 3…0, 4), а при γ ≈ 1 °С/100 м - Vф/Vgr = 0, 7…0, 8.

 

       
 
Рис. 7.5 – Номограма для прогнозу туману і низьких хмар (І.В. Кошеленко).  
   
Рис. 7.6 – Допоміжний графік для прогнозу видимості в тумані (І.В. Кошеленко).  
 



 

 


Для прогнозу туману і видимості в ньому багато методів, наприклад Б.В.Кирюхіна для радіаційного і Л.А.Ключникової – адвективного туману, використовують суміщені графіки.

В реальних умовах видимість в тумані може значно відрізнятися від тієї величини, яку отримуємо із конкретного методу прогнозу. Ці відмінності обумовлені, з однієї сторони, неточністю вимірювання і прогнозу температури повітря і точки роси, а з іншої – незадовільним врахуванням місцевих особливостей і процесів, що реально відбуваються.

Представляє практичний інтерес зміна видимості в тумані з висотою і зв'язок між метеорологічною (Sм) і вертикальною (Sв) видимістю (рис. 7.7).

 

 

Рис. 7.7 - Графік залежності метеорологічної (Sм) і вертикальної
видимості (Sв) при тумані (серпанку).

 

В адвективних і фронтальних туманах, як і в шаруватій хмарності, водність з висотою збільшується і досягає максимальних значень поблизу верхньої межі. В радіаційному тумані найгірша видимість спостерігається в нижньому шарі повітря. В туманах охолодження мінімальна видимість повинна відмічатись (теоретично) в момент сходу Сонця (при мінімальній температурі повітря). Однак, мінімум температури по відношенню до моменту сходу Сонця «запізнюється» на 1-2 год, тому і мінімум видимості співпадає з цим часом (±2…3 год від моменту сходу Сонця). Після сходу Сонця по мірі прогрівання повітря і посилення вітру біля поверхні землі, радіаційний туман втрачає стійкість, що тягне за собою коливання видимості з тенденцією до її покращення.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 784. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия