Студопедия — Сучасне уявлення про лікарсько-технічну сировину та особливості її будови
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сучасне уявлення про лікарсько-технічну сировину та особливості її будови






 

Природно-кліматичні умови та зручне географічне розташування України сприяють формуванню на її території різноманітної рослинності. Ліси в Україні займають 8, 2 млн.га площі; луки – 6, 8 млн. га. Ці площі є основною базою заготівлі лікарсько-технічної сировини.

Найбагатшими за видовим складом і запасами лікарської рослинної сировини є лісова і лісостепова зони, а найбіднішою – степова зона України.

Основна кількість лікарських рослин зосереджена на визначених природних зонах і окремих регіонах України, а деякі з них поширені на всій території. Таке розповсюдження дикорослих рослин дозволяє організувати заготівлю лікарсько-технічної сировини практично у всіх областях України.

Дикоросла флора України налічує близько 4000 рослин. Кількість лікарських рослин становить понад 800 назв. Високий вміст біологічно-активних речовин, харчові якості, лікувально-профілактична цінність, біологічна спрямованість зумовлюють широке застосування лікарських рослин у різних галузях економіки. Понад 200 рослин є сировиною для фармацевтичної, харчової, парфумерно-косметичної, лако-фарбової, текстильної, поліграфічної, металургійної промисловості тощо. Їх застосовують у науковій і практичній медицині, ветеринарії, кулінарії, лікеро-горілчаному виробництві, сільському господарстві.

Завдяки наявності фосфатидних сполук, органічних кислот, ефірних олій, фітонцидів, інших біологічно активних речовин більшість видів лікарсько-технічної сировини сприяє подовженню термінів зберігання продовольчих товарів. Багато рослин у своєму складі містить натуральні барвники, які використовують для фарбування пряжі різних тканин, а також для виробництва продуктів харчування.

Лікарсько-технічна сировина є потенційним джерелом і резервом збільшення обсягів і розширення асортименту товарів, з підвищеною біологічною цінністю та високими фізіологічними властивостями.

Рослинна лікарсько-технічна сировина здебільшого складається з кореня, стебла, лис­тя, квітів і плодів.

Корінь - вегетативний орган вищих рослин, що виконує функції прикріплення рослин до субстрату й поглинання з нього води і поживних речовин, синтезу органічних сполук і перемі­щення їх до інших органів, виділення деяких продуктів обміну, зв'язку рослини з організмами, що населяють грунт, нагромадження запасних пожив­них тощо (зокрема, лікарських) ре­човин, вегетативного розмноження. У деяких рослинах у бічних і при­даткових коренях внаслідок відкладання поживних речовин розвиваються кореневі бульби (бульбокорені).

Су­купність усіх коренів однієї рослини називають кореневою системою. Роз­різняють кореневу систему стрижневу (добре розвинений головний корінь, від якого відходять менші бічні) і мичкувату (головний корінь відмирає або росте нарівні з іншими) (рис.5.1).

Рис. 5.1. Різновиди кореневої системи

Кореневище - це підземний багаторіч­ний пагін у кущів, напівкущів і багато­річних трав'янистих рослин, що виконує функції відкладання запасних поживних речовин, вегетативного від­новлення і розмноження. Від кореня кореневище відрізняється анатомічною будовою, відсутністю кореневого чох­лика, наявністю лускоподібних листків, бруньок і додаткових коренів (рис.5.2).

Рис.5.2. Різновиди кореневищ осоки й купини

 

Потовщений головний корінь, в якому відкладаються пожив­ні речовини рослини називається коренеплодом. В утворенні коренеплоде беруть участь коренева шийка й стебло (рис.5.3).

Рис.5.3. Анатомічна будова коренеплоду

У коренеплоду розрізняють 3 основи частини: власне корінь, шийку і голов­ку (стеблова частина, що міститься над поверхнею землі й несе на собі розет ку листків). Назва «коренеплід» не наукова, оскільки нічого спільного з плодомкоренеплід не має.

Стебло – це вегетативний орган, який з'єднює між собою корінь і листя, містить бруньки, листя, спороносні органи, квіти, забезпе­чує переміщення мінеральних і органічних речовин. У більшості одно­річних рослин лікарсько-технічної сировини стебло зелене і соковите, у багаторічних - дерев'янисте. Стебла бувають різними залежно від форми характеру росту та положення в просторі. За типами стебла поділяються на прямостоячі, висхідні, виткі, чіпляючі, стелені, повзучі. За формою розрізняють стеблаокруглі, кулеподібні, сплюснуті, тригранні, чотиригранні, багатогранні, заокругленоромбічні, крилаті, ребристі, борозенчасті, соломкові. Крім надземних стебел, деякі рослини мають видозмінені підземні стебла. До них належать кореневища, цибулини та бульби.

Стебло- осьова частина пагона, що складається з вузлів і міжвузлів- Несе на собі листки, брунькиі органи спороношення, у покритонасінних - квітки. Виконує опорну (механічну) і провід­ну функції, забезпечуючи сприятливе для фотосинтезу розміщення листків і двобічний рух речовин: органічних - від листків до коренів, мінеральних, розчинених у воді, від коренів до інших органів. Стебло може служити для прикріплення до опори (за допомогою вусиків), видозмінюватися у вигляді кореневища, бульби, цибулини, кладодію. Воновиконує функцію нагромадження запасних поживних ре­човин, вегетативного розмноження, захисту (колючки).

Рис. 5.4. Типи стебла лікарсько-технічної рослинної сировини

Примітки: 1 - прямостояче; 2 - чіпке; 3 - витке; 4 - повзуче.

Рис.5.5. Форма стебла рослини в поперечному розрізі

Примітки: 1 - сплюснуте; 2 - тригранне; 3 - чо­тиригранне; 4 - багатогранне; 5 - ре­бристе; 6 - борозенчасте; 7 - крилате.

 

У деяких вищих рослинах стебла видозмінюються у формі кладодію, колючки, цибулини тощо. Кладодій — це видозмінене стеблорослин, що має плескату листкоподібну форму й виконує фун­кції листка. Справжні листки на кладодії здебільшого редуковані або видо­змінені в колючки, лусочки чи волос­ки. На кладодії перетворюється частина гілок, лише в деяких рослин (наприк­лад, у кактуса опунції) — усе стебло. Кладодії властиві рослинам посушли­вих районів і є одним з їхніх присто­сувань до зменшення транспірації (холодок лікарський).

Листок - важливий вегетативний орган рослини, за яким можна встановити її клас і назву. Листок складається з листкової плас­тинки, черешка і прилистків.

Листок- один з головних вегетатив­них органів вищих рослин. Типовий листок складається з листко­вої пластинки, черешка і прилистків (рис.5.6.). Розрізняють листки черешкові (мають черешок) і сидячі (без черешка).

Рис.5.6. Будова листка лікарсько-технічної сировини

За положенням на пагоні та за функціями розрізняють листки низинні, серединні й верхові. Низинні листки - це лусковидні утвори бруньок, цибулин, кореневищ, а також перші листки паго­на, що відіграють захисну роль; серединні - типові листки рослини, що виконують функції фотосинтезу, га­зообміну, транспірації тощо; верхівкові листки - приквітки й покривні листочки суцвіть (обгортка), вони вико­нують функцію захисту квіток або суцвіть. Листки бувають різної форми (рис.5.7).

Рис.5.7. Різна форма листків рослини

Примітки: 1 - ланцетний; 2 - довгастий; 3 - еліптичний; 4 - овальний; 5 - серце­видний; 6 - нирковидний; 7 - стріло-видний; 8 - перистолопатевий; 9 - пальчастолопатевий; 10 - пальчасто-розсічений; 11 - трійчастоскладний; 12 - пальчастоскладний; 13 - парноперистоскладний; 14 - непарноперистоскладний.

 

Листкова пластинка - основна частина листкабільшості вищих рос­лин. Вона являє собою переважно плоский, рідше - трубчастий (цибуля) або голчастий (сосна) утвір, що прикріплю­ється до стеблаосновою або за допомогою черешків. Листкові пластинки різняться загальними обрисами, формою краю, жилкуванням і по членованістю (рис.5.8).

Листкові пластинки відрізняються за:

1. загальною формою (округла, овальна, довгаста, яйцеподібна, широкояйцеподібна, ланцетна, лінійна, мечоподібна тощо);

2. формою верхівки (гостра, загострена, гострокінцева, тупа, виїмчаста);

3. формою основи (округла, серцеподібна, клиноподібна, стріло­подібна, списоподібна, ниркоподібна);

4. формою країв основи листкових пластинок (цілокраї, голчасті, звивисті, зубчасті, виїмчасті, пил­часті, двозубчасті);

5. за типом жилкування листків (паралельне, дугове, пилчасте тощо).

За розчленуваиням листкової пластинки листя бувають: пальчасторозсічене, пальчастороздільне, пальчастолопатеве.

За способом листорозміщення - чергове, супротивне, кільчасте, розетка. Важливою ознакою для ідентифікації рослин лікарсько-технічної сировини є розміщення листків на стеб­лі.

За формою листкових пластинок називають і листки (округлі, ланцетні, серцевидні тощо).

Рис.5.8. Форма верхівки листкової пластинки рослини

Примітки: 1 - тупа; 2 - гостра; 3 - загострена; 4 - гострокінцева; 5 - виїмчаста.

Рис.5.9. Форма основи листкової пластинки рослини

Примітки: 1 - округла; 2 - клиновидна; 3 - сер­цевидна; 4 - нирковидна;
5 - стріловидна; 6 - списовидна
.

Рис.5.10. Форми листка лікарсько-технічної сировини

Примітки: 1 — округлий; 2 — овальний; 3 — довга­стий; 4 -— широкояйцевидний; 5 — яйце­видний; 6 — ланцетний; 7 — оберненоширокояйцевидний; 8 — оберненояйцевидний; 9 — оберненоланцетний; 10 — лінійний.

Рис.5.11. Форма краю листка рослини

Примітки: 1 - цільнокраїй; 2 - зубчастий; 3 - виїмчастий;
4 - пилчастий; 5 - город­частий; б - звивистий; 7 - двозубчастий; 8 - двопилчастий
.

 

Рис.5.12. Розчленування листкової пластинки

Примітки: 1 - перисторозсічений; 2 - перистороздільний; 3 - перистолопатевий; 4 - пальчасторозсічений; 5 - пальчастороздільний; 6 - пальчастолопатевий

Рис.5.13. Жилкування листків рослини

Примітки: 1 - паралельне; 2 - дугове; 3 - перисте, 4 - пилчасте; 5 - дихотомічне.

Листкорозміщення - розміщення листків на стеблах. У товарознавстві розрізняють 4 типи листкорозміщення в рослинній сировині (рис.5.14.):

1) спіральне або чергове листкорозміщення - від стеб­лового вузла відходить один листок (у більшості рослин);

2) супротивне листкорозміщення — кожний вузол має два листки, які сидять один проти одно­го, при цьому листки двох сусідніх вузлів розміщуються взаємно перпен­дикулярно (у губоцвітих, бузку);

3) кільчасте листкорозміщення — від стеблового вузла відходять три і більше листків (наприклад, у воронячого ока, елодеї, підмаренника);

4) листкорозміщення типу розетки - від одного стеблового вузла відходять вісім і більше листків (для багатьох рослин).

Рис.5.14. Листорозміщення в лікарсько-технічній рослинній сировині

Примітки: 1 - чергове; 2 - супротивне; 3 - кіль­часте; 4 - розетка.

Пелюстки - видозмінені верхівкові листки, що утворюють віночокквіт­ки. Бувають вільними або зросли­ми між собою чи з чашечкою, часто яскраво забарвлені. Роль пелю­сток, як і всього віночка, - захист внут­рішніх основних частин квітки.

Чашечка - це зовнішнє коло зелених або яскраво забарвлених листочків (чашолистків) подвійної оцвітини квітки. Основна функція чашечки - захист інших частин квітки. Чашолистки - зовнішні зелені ли­сточки подвійної оцвітини, що скла­дають чашечку.

 

Рис.5.15. Структура верхівкових листків

 

Квітка - це видозмінений вкорочений нерозгалужений пагін, присто-сований для статевого розмноження з наступним утворенням насіння і пло­ду. Вона складається з квітконіжки, квітколожа, суцвіття, тичинок і ма­точки. Форма віночка квітки може бути: кулястою, воронкоподібною, дзво-ноподібною, трубчастою, язичковою, бочкоподібною тощо. Квітки можуть бути одиничними або зібраними у суцвіття.

Квітки поділяються на двостатеві (мають тичинки і одну, декілька чи багато маточок) і одностатеві - чоловічі (мають тільки тичинки) і жіночі (мають тільки маточку). Квітки можуть бути верхівковими (розміщені на верхівці стебла або пагонів) й пазушним (розвива­ються в пазухах квітки). Будова квітки лікарсько-технічної сировини представлена на рис.5.16.

 

маточка
квітколоже
чашолисток чашечки
пелюстка віночка
тичинка


Рис.5.16. Будова квітки рослини

 

Квітки бувають правильними (актиноморфними) і неправильними (зигоморфними). Правильна (актиноморфна) квітка – це квітка, через центр якої можна провести не менше як дві площини симетрії, наприклад, квітки рослин родини хрестоцвітих, розових, первоцвітих, гвоздикових тощо.

Рис.5.17. Приклад актиноморфної квітки

 

Неправильна (зигоморфна) квітка це неправильна квітка, через яку можна умовнопровести лише одну площину симетрії. Здебільшого площина симет­рії проходить через зигоморфну квітку вертикально (рис.5.18.).

Рис.5.18. Приклад зигоморфної квітки

 

Квітколоже абовісь квітки – це розширена верхня частина квітконіжки. Являє собою вкорочену вісь, до якої прикріплюються всі частини квітки. Буває плоске (півонія, клен гостролистий), опукле (жовтець, малина), витягнуте (гравілат) та угнуте (слива, черемха) (рис.).

Для деяких рослин квітколоже бере участь в утворенні плоду(яблуня) або стає соковитим та утворює несправжній плід (суниці).

Рис.5.19. Різновиди квітколоже квітки

 

Квітконіжка - це частина квітки, якою вона прикріплюється до стебла. Деякі рослини мають квітки без розвинених квітконіжок, їх називають сидячими. Квітконіжка - стеблового походження, іноді вона є продовженням стебла.

Віночок квітки - це внутрішнє коло листочків (пелюсток)подвійної оцвітиниквітки. Віночки квіток різняться забарвленням, кількістю і формою пелюсток, будовою і розмірами. За будовою є віночки вільнопелюсткові (пелюстки не зростаються) і зрослопелюсткові (пелюстки зростаються); за формою - правильні, або актиноморфні (через віночок можна провести кілька площин си­метрії) та неправильні, зигоморфні (можна провести одну площину симетрії) і асиметричні (не можна провести жодної площини симетрії). Основні функції віночків - захист внутрішньої частини квітки від приваблювання комах.

Рис.5.20. Різновиди віночків квіток лікарсько-технічної сировини

Основними частинами квітів лікарсько-технічної сировини є маточка, тичинки, оцвітина, пиляк, зав'язь тощо. Маточка - це частина квітки покрито­насінних рослин, які містяться в центрі квітки. Складається з одного або кіль­кох зрослих між собою плодолистиків. У більшості маточок розрізняють зав'язь, у якій міститься від одного до багатьох насінних зачатків, тонкий стовпчик та приймочку, якою закінчується стовпчик; у разі його редук­ції приймочка прилягає до зав'язі (на­зивається сидячою). Маточка - це орган, у якому відбувається запліднен­ня й який бере участь у формуванні плода.

Рис.5.21. Будова маточки рослини

Тичинка - одна з головних частин квітки. Здебільшого в тичинці розрізня­ють тичинкову нитку та прикріпле­ний до неї пиляк, у якому розвива­ються пилкові зерна. Кількість тичи­нок у квітках різних рослин різна - від однієї (у канни) до кількох десятків і навіть сотень (у півонії).

Рис.5.22. Вид тичинки у різних рослин

 

Оцвітина - це сукупність ви­дозмінених листочків, що оточують тичинкиі маточки в квітках. Буває проста (віночковидна або чашовидна) і подвійна (складається з чашеч­ки квітки і віночка квітки).

Пилок - сукупність пилкових (чоловічих гаметофітів) насінних рослин. Пилок містить понад 50 біологічно активних речовин і має важливе лікувально-профілактичне значення. Верхня частина тичинки, в якій утворюється пилок називається пиляк. Він складаєтьсяз поздовжніх симетричних половинок, у кожній з яких є по одному або двоє пилкових гнізд. При достиганні пиляк розкривається щілиною. В пилкових гніздах утворюються мікроспори, з яких формуються пилкові зерна.

тичинкова нитка
пиляк

Рис.5.23. Будова пилка насінних рослин

 

Нижня потовщена порож­ниста частина маточки покритонасін­них рослин складається з одного або кількох зрослих плодолистиків, які називаються зав'язю (рис.5.24.).

Рис.5.24. Верхня, середня і нижня зав’язь рослин

У порожнині зав’язі містяться насінні зачатки (від одного до кількох). Після запліднення знасіннихзачатків утворюється насіння, а зав'язь перетворюється на плід.

Квітки лікарсько-технічної рослинної сировини можуть утворювати прості суцвіття (китиці) або складні (волоть). Китиця - просте суцвіття, у якого на видовженій головній осі сидять окремі квітки на квітконіжкахприблизно однакової довжини. Китиця характерна для черемхи, суріпки, люпину тощо. У деяких рослин квітки розмі­щені з одного боку осі, тобто утворюється одна китиця (конвалія звичайна). Звислі китиці називаються сережками (дуб, береза).

Волоть - це складне суцвіття. У волоті головна вісь тривалий час росте в дов­жину, утворює на різній висоті бічні гілки, що в свою чергу розгалужу­ються і несуть квіткиабо невеликі прості суцвіття — колоски, кошики тощо.Волоть з гілками, які прилягають до головно; осі, називають стиснутою (у тимофіївки, лисохвосту), відлеглими гілками - розлогою (у вівса, бузку). Стиснуту волоть, що має короткі гіл­ки подібна на складний колос злаків, називають султаном.

Зонтик – це суцвіттярослий, у якому квітконіжкивсіх квітокприблизно однакової довжини й виходять ніби з верхівки вкороченої головної осі. Таку будову мають прості зонтики (вишні, цибулі, первоцвіту).

Рис.5.25. Форма простого і складного зонтика в суцвітті рослин

Найчастіше бувають складні зонтики, в яких на довгих осях, що виходять із верхівки головної осі, розташовуються не квітки, а прості зонтички.

Сережка - це суцвіття в рослин, здебільшого поникле, що складається з дрібних, переважно одностатевих, квіток. Вони, як правило, опадають після цвітіння (чоловічі сережки) або достигання плодів (жіночі сережки). Роз­різняють просту й складну сережку. У простої квітки здебільшого одиноч­ні, сидячі або на коротких квітконіж­ках, у пазухах лусковидних покривних листків. У складної сережки замість одиночних квіток розвиваються неве­ликі суцвіття, а також квітки проти­лежної статі або двостатеві. Типові сережки мають тополя, осика, бере­за, ліщина, дуб, каштан, волоський горіх.

Кошик - це суцвіттяз розширеним спільним квітколожем, на якому розмі­щені численні сидячі квітки, які бувають чотирьох типів — язичкові, не­справжні язичкові, лійковидні, трубчасті, По краю квітколожа є обгортка з покривних листків зовнішніх квіток або, крім того, і з верхівкових видо­змінених листків, що надає кошику виду великої квітки.

 

Колос — це тип суцвіття, при чому розрізняють простий колос, у якого на головній осі розміщені сидячі квітки (наприклад, у подорожника, вербени), і складний колос, у якого на головній осі — прос­ті колоски (суцвіття пшениці, жита, ячменю).

Рис.5.26. Форма простого й складного колоса в суцвітті рослин

Плід – це видозмінена після запліднення зав'язь квітки. За консистенцією плоди бувають сухі і соковиті.

Плід - це орган покритонасінних рослин, який утворюється, як правило, після запліднення з маточки або інших частин квітів (квітколожа, оцвітинитощо) внаслідок їхнього розростання і видозміненні служить для захисту і поширення насіння. Складається із зовнішньої частини - оплодняі насінини, що розвиваються всередині плода.

Плоди лікарсько-технічної сировини бувають різних типів – коробочки, бобу, сім'янки, листянки, кістянки, зернівки тощо. Коробочка - це тип плоду, що складається з кількох зрослих між собою плодолистків. Здебільшого коробочка - сухий одно - або багатогніздий плід. При достиганні розкривається різними спо­собами: спадає кришечка (у блекоти, подорожника), відвертаються зубчики на верхівці (у рясту), утворюються поздовжні щілини (в дурману) чи дірочки (в маку).

Рис.5.27. Будова плоду рослини типу коробочки

Біб це сухий одногніздий плід рослин, утворений одним плодолистиком. Він розкривається від верхівки до основи по черевному і спинному швах. У деяких видів лікарсько-технічної сировини (в’язіль, люцерна) розпадається на однонасінні частини.

Насінин у бобі може бути одна, кілька або багато. Вони всі прикріплені вздовж черевного шва до стулок плода. Часто біб неправильно називають стручком.

Сім'янка - це сухий нерозкривний однонасінний плід лікарсько-технічної сировини, шкірястий оплодень якого не зростається з насіниною (рис.5.32).У багатьох рослин сім'янки мають спеціальні пристосування (вирости, гачечки, чубки), що сприяють їхньому поширенню.

Рис.5.28 Спеціальні пристосування сім'янки рослини

Листянка - це сухий одногніздий утво­рений одним плодолисткомбагатонасінний пліду рослині. Розкривається по черевному шву, до якого прикріп­лені насінини (рис.5.29). Властива багатьом рос­линам родини жовтецевих і розових (наприклад, сокиркам, таволзі тощо).

Рис.5.29. Форма листянки плодів рослин чемерник і сокирки

Кістянка - один з типів плодів рослини. Вона складається з твердого дерев'я­нистого середоплодня (кісточка), соко­витого (слива, вишня) або більш-менш сухого (мигдаль) чи волокнистого (ко­косова пальма) міжоплодня і дуже тон­кої шкірки - позаоплодня. Переважа­ють однонасінні кістянки, рідше - трап­ляються кістянки з двома і більшою кількістю насінин. У побуті невеликі кістянки називають ягодами.

Рис.5.30. Будова плоду рослини типу кістянки

Зернівка – це нерозкривний однонасінний плідрослин. У зернівці насінина щільно зростається з тонким шкірястим оплоднем. Розвиваєтьсяз верхньої зав'язі, утворена одним плодолистком. Зернівки бувають голими (пшениця, жито) і плівчастими - зрослими з квітковими лусками (овес, просо), рис.5.31.

Рис.5.31. Різновиди зернівки рослини

 

Бульба – це потовщена м’ясиста частина пагона чи кореня, в якій відкладаються запасні поживні речовини (крохмаль, інші вуглеводи, олія).

картопля
цикламен

Рис.5.32. Рослини з двома різновидами бульб

 

Розрізняють рослини з двома різновидами бульб:

- надземні бульби – це місцеві потовщення головного стебла (кольрабі) або бічних пагонів (деякі тропічні орхідеї),

- підземні бульби – це потовщення підсім`ядольного коліна (редька), підземних пагонів (картопля) або бічних чи додаткових коренів (жоржина, батат, чуфа).

Бульбоцибулина це видозмінений підземний пагін, за зовнішнім виглядом подібний до цибулини, а за будовою – до бульби.

У бульбоцибулини листкові луски сухі, а запасні поживні речовини відкладаються в неї у м’ясистій стебловій частині – денці. Бульбоцибулина властива шафранові, косарикам, ііншій рослинній сировині.

Рис.5.33. Бульбоцибулина

Пагін - це один з основних органів ви­щих рослин, що складається з осьо­вої стеблової частини, листків і бруньок.

Рис.5.34. Будова пагона вищих рослин лікарсько-технічної сировини

Пагони рослин включає вузли (ділянка стебла, що несе листки) і меживузля. У багатьох рослин утворюються над­земні і підземні видозміни пагона (колючки, вусики, кладодії, бульби, цибулини, кореневища).

Брунька – це зачаток пагона, що перебуває в стані відносного спокою. Вона складається з зачаткового стебельця, що закінчується точкою росту, й зачаткових листків, зачаткових квіток чи суцвіть, або тих й інших (рис.5.35).

листки


точка росту
пазушні бруньки

Рис.5.35. Будова бруньки лікарсько-технічної рослинної сировини

Бруньки поділяються на:

- верхівкові - розміщені на верхівці стебла або його гілок,

- пазушні або бічні - сидять у пазухах листків, якщо їх декілька, то розміщуються в пазухах листків над пазушною брунькою або збоку від неї,

- додаткові – виникають на будь-якій частині рослини.

Колючки у рослин — це тверді, загостре­ні на кінцях утвори, які є наслідком перетворення окремих органів або їх­ніх частин. На колючки можуть перетворюватись пагони(у дикої груші, крушини, гледичії), цілі листки (у барбариса), прилистки (у робінії звичай­ної), середні жилки листків (у карагани) та інші частини рослин.

Цибулина рослини - це видозмінений підземний (рідше надземний) пагін, що має дуже вкорочене стебло (денце) з м'я­систими, лускоподібними, щільно роз­міщеними листками. Служить для ве­гетативного відновлення і розмноження.

Кора рослин - це зовнішня частина стеб­ла і кореня рослин, відділена від цент­ральної частини твірною тканиною (камбієм). По корі від листків до коре­нів і плодів пересуваються пластич­ні речовини. Кора захищає рослину від шкідливих впливів зовнішнього се­редовища, в ній відкладаються різні по­живні речовини. Кору багатьох рослин використовують як лікарську сировину.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1804. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия