Студопедия — Види Збройних Сил України
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Види Збройних Сил України






Основним завданням Збройних Сил є захист незалежності, територіальної цілісності, недоторканності України. Їх розбудова здійснюється згідно з національним законодавством і ратифікованими Україною міжнародними договорами та угодами з військових питань.

Основними принципами будівництва Збройних Сил є:

1) проведення оперативно-тактичної, мобілізаційної, бойової та морально-психо­логічної підготовки особового складу з урахуванням законів збройної боротьби та принципів воєнного мистецтва;

2) комплектування їх на основі загального військового обов'язку і за контрактом з поступовим переходом до професійної армії;

3) військово-патріотичне виховання допризовної та призовної молоді, особового складу на національно-історичних традиціях;

4) вирішення комплексу питань, пов'язаних з соціальним захистом військово­службовців;

5) повна департизація (заборона військовослужбовцям брати участь у діяльності політичних партій і рухів).

Збройні Сили України мають у своєму складі види і роди військ та інші військові формування і об'єкти, необхідні для забезпечення обороноздатності держави та передбачені чинним законодавством.

Якісними ознаками будівництва Збройних Сил України є: бойова здатність, бойова ефективність, бойова стійкість, мобільність, інформованість, керованість, живучість, готовність до відмобілізування і виконання бойового завдання. У Воєнній доктрині підкреслено, що бойова готовність, дислокація Збройних Сил на території України визначаються необхідністю організації ефективної оборони сухопутних та морських кордонів на всіх напрямках і забезпечення повітряно-космічної оборони важливих адміністративних центрів, промислових і потенційно небезпечних об'єктів.

У збалансованому будівництві видів Збройних Сил, родів військ та спеціальних військ пріоритет у розвитку віддається високоточній зброї підвищеної потужності, видам і засобам розвідки, повітряно-космічної оборони, радіоелектронної боротьби, ракетним військам, авіації та аеромобільним частинам, перспективним типам надводних кораблів і підводних човнів.

Збройні Сили України оснащуються єдиними системами автоматизованого управління, зв'язку, електронно-вогневої дії та метрологічного забезпечення. В інтересах усіх видів Збройних Сил і родів військ на території України створюється єдиний інформаційний простір. Збройні Сили України у процесі оперативно-тактичної, мобілізаційної та бойової підготовки оволодівають оборонними, контр наступальними та наступальними видами дій. При цьому вони готуються до вибору ефективних форм і способів воєнних дій, які відповідають обстановці, що склалася, забезпечують перехоплення ініціативи у противника та її утримання. Система навчання і виховання кадрів у Збройних Силах України є складовою частиною загальнодержавної системи освіти і забезпечує підготовку військових фахівців у мирний і воєнний час.

Організаційно Збройні Сили України складаються із трьох видів:

- Сухопутні війська;

- Військово Повітряні Сили;

- Військово-Морські Сили.

До складу Збройних Сил України входять також Озброєння та Тил Збройних Сил України і спеціальні війська.

Сухопутні війська (СВ) як найбільш чисельніший вид Збройних Сил (за кількістю як особового складу, так і озброєння та військовой техніки), складають основу Збройних Сил. Вони є головним носієм їхньої бойової могутності, за своїм призначенням і обсягом покладених завдвнь будуть відігравати вирішальну роль у виконанні завдань Збройних Сил України.

Вони призначенні для розгрому угрупувань військ противника на континентальних театрах воєних дій, можуть брати участь у фронтових, армійських, аєромобільних, морських, десантних і протидесантних операціях на континентальних і морських театрах воєних дій.

Організаційно СВ складаються з механізованих корпусів, дивізій (бригад), полків та окремих батальйонів.

До складу сухопутних військ входять

1. РОДИ ВІЙСЬК

- механізовані, танкові, аєромобільні, ракетні війська та артилерія, війська віїськової протиповітряної оборони, армійська авіація.

2. ЗЄДНАННЯ І ЧАСТИНИ спеціальних військ

- розвідки, інженерні, хімічні, зв¢ язку, радіо-електронної боротьби, ракетно-технічні, топогеодезичні, метеорологічні

3. ЧАСТИНИ І УСТАНОВИ ТИЛУ

Механізовані й танкові війська становлять основу сухопутних військ. Вони призначені: в наступі — для прориву оборони противника, знищення його угрупування. захоплення важливих районів, рубежів і об'єктів, форсування водних перешкод, переслідування противника, що відступає, веденні зустрічних битв, боїв і дій у складі морських та повітряних десантів; в обороні для утримання районів, рубежів і позицій, які займають війська, відбивання ударів противника і завдавання поразки його наступаючим військам.

Механізовані війська є найчисельнішим родом військ Збройних Сил України. Вони, маючи високу бойову самостійність і універсальність, здатні виконувати завдання на різній місцевості й в будь-яку погоду, на головних або другорядних напрямках, в першому чи другому ешелоні бойових порядків (оперативного шикування).

Основу механізованих військ становлять з'єднання і частини, які оснащені танками та бойовими машинами піхоти, бронетранспортерами, сучасною артилерією та протитанковими керованими ракетами, засобами ППО та всебічного забезпечення. Високоточна зброя надає з'єднанням більшу вогневу міць, ударну силу і маневреність, забезпечує ведення бойових дій у високих темпах і на велику глибину.

Танкові війська — основна ударна сила сухопутних військ. Маючи потужний вогонь, високу рухливість і маневреність, їх використовують переважно на головних напрямках: у наступі — в складі ударних угрупувань першому чи другому ешелоні, а в обороні — в складі других ешелонів і резервів для нанесення контрударів (контратак) і завершення розгромлення противника, що вклинився в оборону.

Сухопутні війська озброєні танками Т-64, Т-72, Т-80. Танки, як засіб боротьби, призначені для виконання широкого діапазону завдань у сучасному загальновійськовому бою. Сучасні танки створюють з урахуванням останніх досягнень науки і техніки, на основі сучасних технологій. Вони вдосконалюються шляхом підвищення вогневої потужності, рухливості, покра­щання експлуатаційних властивостей. Підвищення вогневої потужності танків досягають: встановленням гармат великих калібрів, які забезпечують великі початкові швидкості снарядів; створенням боєприпасів із великими можливими якостями щодо ураження цілей; оснащенням приладами і механізмами, які підвищують імовірність влучення в ціль, швидкострільність і маневреність вогню, скорочують час на підготовку вихідних даних для стрільби та виконання пострілу; покращенням умов перебування в танку екіпажу.

Аеромобільні війська — високо мобільний рід сухопутних військ, призначений для охоплення противника з повітря і виконання завдань у нього в тилу, знешкодження засобів ядерного і хімічного нападу, пунктів управління, захоплення та утримання важливих районів, рубежів, об’єктів в оперативній і тактичній глибіні противника.

Війська протиповітряної оборони сухопутних військ організаційно входять до складу загальновійськових з'єднань, частин і підрозділів. Вони є одним із найважливіших засобів боротьби з повітряним противником. Ці війська складаються із зенітно-ракетних, зенітних ракетно-артилерійських, зенітно-артилерійських, радіотехнічних частин і підрозділів. Війська ППОСВ призначені для: знешкодження повітряного противника на всіх можливих висотах його дій у будь-яку погоду, як вдень, так і вночі, в умовах активної радіопротидії недопущення ведення противником повітряної розвідки; боротьби з аеромобільними військами і повітряними десантами на маршрутах їхнього польоту і під час висадки; знешкодження вертольотів вогневої підтримки, які діють із засідок; своєчасного сповіщення військ про дії повітряного противника; прикриття угрупувань військ, пунктів управління, аеродромів, тилових та інших об'єктів від ударів противника з повітря, а також при перегрупуваннях (переміщеннях, пересуваннях) військ і розміщенні їх на місці.

Вони озброєні рухомими зенітно-ракетними та артилерійськими комплексами, радіолокаційною технікою для виявлення цілей і автоматизованими системами керування вогнем.

Зенітно-ракетні комплекси (системи) та зенітна артилерія військ ППОСВ мають високу ефективність вогню і маневреність. Вони здатні знищувати повітряного противника в усьому діапазоні висот його можливих дій.

Залежно від організаційної належності з'єднання, частини і підрозділи можуть бути дивізійного, бригадного або полкового підпорядкування.

Кількість частин і підрозділів військ ППОСВ у тій чи іншій ланці, їх організація та типи зразків військової техніки повинні відповідати способам дій військ, що прикриваються, типам засобів повітряного нападу та способам їх дій в угрупуваннях військ і об'єктах тилу.

Так, у механізованих і танкових частинах є зенітні дивізіони, озброєні самохідними зенітно-ракетними, зенітними гарматно-ракетними, зенітно-артилерійськими, радіолокацій­ними і переносними зенітними комплексами, які здатні діяти в бойових порядках підрозділів і вести розвідку та вогонь у русі по літаках і вертольотах тактичної, палубної та армійської авіації, яка діє переважно на граничне малих і на малих висотах, І забезпечувати безпосереднє прикриття цих підрозділів на полі бою.

Радіотехнічні частини й підрозділи призначені для ведення розвідки повітряного противника, забезпечення командних пунктів (пунктів управління) ППО і командних пунктів частин даними про повітряну обстановку, сповіщення військ і контролю за польотами своєї авіації.


Засоби ППОСВ застосовують у тісній взаємодії з винищувальною авіацією. Це дозволяє успішно вести боротьбу з літаками, вертольотами, безпілотними літальними апаратами (БПЛА) противника в будь-якій обстановці.

Армійська авіація загальновійськових об'єднань і з'єднань є засобом командирів корпусів та дивізій. Вона призначена для авіаційної підтримки військ шляхом знищення наземних об'єктів противника на передньому краї та призначена для охоплення противника з повітря і виконання завдань у його тилу, знешкодження засобів ядерного нападу, пунктів управління, захоплення та утримання важливих районів, рубежів, об'єктів в оперативній і тактичній глибині противника. Армійська авіація оснащена бойовими, транспортно-бойовими та десантними вертольотами, різноманітними літаками та спеціальною авіацією.

Ракетні військай артилерія є основними вогневими засобами сухопутних військ. Ракетні війська уражають засоби ядерного і хімічного нападу, основні угрупування, військ авіації на аеродромах, засоби протиповітряної оборони, пункти управління, тилові та інші важливі об'єкти противника в усій глибині його оперативного шикування, а на приморських напрямках вони руйнують пункти базування Військово-морських сил противника та знищують його бойові кораблі й судна. Ракетні війська складаються із: з'єднань і частин оперативно-тактичних ракет, тактичних ракет і ракетно-технічних частин та підрозділів, які входять до складу загальновійськових об'єднань.

Артилерія призначена для знищення та придушення засобів ядерного і хімічного нападу, артилерії, танків, бойових машин піхоти, вертольотів на майданчиках, протитанкових та інших вогневих засобів, живої сили, пунктів управління, засобів протиповітряної оборони, радіоелектронних засобів, руйнування фортифікаційних споруд противника, дистанційного мінування місцевості та виконання завдань світлового забезпечення.

Маючи велику потужність і влучність вогню, здатність швидко готуватися до виконання завдання, здійснювати маневр і швидко зосереджувати вогонь на найважливіших об'єктах, артилерія залишається основним засобом вогневого ураження противника. Свої завдання в загальновійськовому бою вона виконує у взаємодії з авіацією, ракетними частинами та бойовими засобами інших родів військ.

Останнім часом відбулися якісні зміни: в артилерії збільшилась дальність стрільби і потужність вогню; широке застосування знайшла самохідна артилерія; з'явилися боєприпаси підвищеної потужності та з готовими стрілоподібними і бойовими елементами, а також із системами самонаведення на ціль. Удосконалюються системи керування вогнем.

Суттєві зміни відбулися в протитанкових засобах. Впровадження у війська протитанкових керованих ракет з автоматичною та напівавтоматичною системами керування, збільшення кількості протитанкових засобів безпосередньо в підрозділах значно підвищують їхню можливість щодо ураження броньованих об'єктів противника.

Артилерія складається із з'єднань, частин і підрозділів гаубичної, гарматної, реактивної, протитанкової артилерії, мінометів, протитанкових керованих ракет, а також частин і підрозділів артилерійської розвідки.

Артилерія, яка входить організаційно до складу загальновійськових об'єднань, з'єднань, частин і підрозділів, є військовою і поділяється на армійську, корпусну, дивізійну, бригадну, полкову та батальйонну.

Для вогневого ураження противника артилерія застосовує такі види вогню: вогонь по окремій цілі, зосереджений вогонь, масований вогонь, нерухомий і рухомий заго­роджувальний вогонь, послідовне зосередження вогню, вогневий вал і рухому вогневу зону в глибині оборони, знищення повітряних десантів, дистанційного мінування місцевості і виконання завдань всебічного забезпечення бою.


Спеціальні війська призначені для виконання завдань щодо забезпечення бойових дій військ. Вони є в кожному виді Збройних сил. До них належать: розвідувальні, інженерні, хімічні та інші війська (частини, підрозділи).

Тил Збройних сил забезпечує війська всіма видами матеріальних засобів і зберігає їхні запаси, готує шляхи сполучення, забезпечує військові перевезення тощо.

Повітряні Сили (ПС) — один із носіїв бойового потенціалу Збройних Сил України. Цей високо маневрений вид Збройних Сил призначений для авіаційної підтримки військ (сил), поразки з повітря авіаційних, сухопутних і морських угрупувань противника, об¢ єктів систем управління, промисловості та транспортних комунікацій, ведення повітряної розвідки, прикриття угруповань військ, і народногосподарських об¢ єктів від ударів повітряного противника, здійснення повітряних десантів, перевезень військ і матеріальних засобів, а також для розвідки повітряного простору та ведення бойових дій по знищенню засобів повітряного нападу, вони оснащені мобільними засобами ураження повітряних цілей, та високоефективною технікою.

ПС складаються з:

1. ВИДІВ АВІАЦІЇ:

- дальньої, фронтової, армійської.

2. РОДІВ АВІАЦІЇ:

- бомбардувальної, винищувально-бомбардувальної, штурмової, винищувальної, роз­відувальної, транспортної, спеціальної.

3. РОДІВ ВІЙСЬК:

- зенітних, авіації ППО, радіотехнічних.

4.СПЕЦІАЛЬНИХ ВІЙСЬК:

- зв’язку, хімічних, радіотехнічного забезпечення, радіорозвідки і радіоперешкод, хімічних, інженерних, зв’язку.

5.ЧАСТИН І УСТАНОВ ТИЛУ.

Військово-Морські Сили — призначені для ураження об¢ єктів військового і військово-економічного потенціалу противника і розгрому його військово-морських сил на морських театрах воєнних дій, в інтересах Сухопутних Військ, які діють на приморських напрямках. ВМС знищують угрупування військово-морських сил противника, приймають участь у захопленні проток противника; забезпечують висадження морських десантів, перешкоджають морським перевезенням військ противника; беруть участь в блокадних діях з метою ізоляції притиснутих з моря прилягаючих до узбережжя комунікацій противника і сприяють військам в його знищенні: здійснюють вогневу підтримку військ, які діють вздовж узбережжя; забезпечують форсування водних перешкод, приймають участь в боротьбі з морським десантом противника; здійснюють і забезпечують перевезення військ морем.

До складу ВМС входять:

1. РОДИ СИЛ:

- надводні, підводні, авіація, берегові ракетно-артелерійські війська, морська піхота;

2. ЧАСТИНИ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ І СЛУЖБИ:

- розвідка, зв’язок і спостереження, гідрографія;

3. ЧАСТИНИ І УСТАНОВИ ТИЛУ.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2348. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия