Студопедия — Організація і методика проведення занять по тактичної підготовці з відділенням (екіпажем), взводом
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація і методика проведення занять по тактичної підготовці з відділенням (екіпажем), взводом






Навчання по тактичній підготовці відділення (екіпажу), взводу здійснюється на тактико-стройових, тактичних заняттях і бойових стрільбах.

Кожна із названих форм занять базується на попередній, будучи при цьому черговим, більш високим ступенем бойового злагодження відділення (екіпажу), взводу.

Якщо тактико-стройове заняття є основною формою тактичної підготовки одиночного солдата, дозволяючи виробити у нього тверді практичні навики у виконанні прийомі в і способів дій в бою, то для відділення і взводу, воно є лишень початковою формою їх бойового злагодження. На ньому відділення (екіпаж), взвод набувають перши початкові навики в техніці спільного виконання прийомів і способів дій при вирішенні різноманітних бойових завдань. Подальше більш тісне злагодження відділення (екіпаж), взвод набувають на тактичних заняттях, де відпрацювання всіх питань здійснюється в єдиній тактичній обстановці і в темпі притаманному сучасному загальновійськовому бою.

На тактичних заняттях з відділенням кожний солдат, сержант, а зі взводом і командир взводу отримують практику у виконанні своїх функціональних обов’язків в бою, що визначається Бойовим статутом Сухопутних військ.

Командири відділень і взводу, крім того на цих заняттях удосконалюють свої навики в організації бою на місцевості і управління підрозділами в ході бою.

Вищою формою практичного навчання відділення і взводу є тактичне заняття з бойової стрільби. Воно дозволяє удосконалити набуті на тактико-стройових і тактичних заняттях навики в спільних діях в умовах, максимально наближених до бойової дійсності. На цих заняттях особовий склад відділення (екіпажу) і взводу удосконалює свою вогневу майстерність, командири відділення і взводу отримують практику в управлінні не лише підрозділами, але і вогнем.

Керівником тактичного заняття з відділенням виступає командир взводу, зі взводом — командир роти.

Розглянемо більш детально кожну з форм практичного навчання відділення (екіпажу) і взводу.

Підготовка і проведення тактико-стройового заняття з відділенням (екіпажем) і взводом. Суть тактико-стройового заняття полягає в тому, що з відділенням і взводом практично відпрацьовуються прийоми і способи дій до тих пір, поки особовий склад відділення і взводу не доб’ється злагоджених дій.

На тактико-стройовому занятті з відділенням і взводом, як правило, відпрацьовуються лише питання, які потребують злагоджених практичних дій особового складу в процесі виконання бойового завдання.

Такими питаннями можуть бути висування, розгортання відділення в ланцюг, подолання мінно-вибухових перешкод і атака, прийоми ведення бою в траншеї, дії в обороні при застосуванні противником ядерної зброї і з початком вогневої підготовки, дії підрозділу при відбитті атак противника з різних напрямків та ін.

Командири на цих заняттях удосконалюють свої знанні по управлінні підрозділами шляхом подавання команд (сигналів) і відданні коротких розпоряджень.

Кожна тема по підготовці відділення (екіпажу), взводу звичайно включає лише один вид бою і може відпрацьовуватися на кількох заняттях як вдень так і вночі. Так, наприклад, тема “відділення в наступі” може відпрацьовуватися на чотирьох — п’яти заняттях, а тема “взвод в обороні” — на десяти-дванадцяти заняттях.

Тактико-стройові заняття можуть проводитися “піший по-машинному” і на бойовій техніці. На початковій стадії навчання відділення (екіпажу), взводу їх доцільно проводити “піший по-машинному”.

Тактико-стройові заняття звичайно організовують і проводять безпосередньо командири: з відділенням — командир відділення; зі взводом — командир взводу. В окремих випадках, коли виводиться матеріальна частина або відпрацьовуються питання взаємодії з підрозділами інших родів військ, наприклад мотострілкового взводу з танками чи танкового взводу з мотострілковим відділенням (взводом), заняття може проводити і командир на ступінь вище: з відділенням — командир взводу, зі взводом — командир роти.

Підготовка тактико-стройового заняття з відділенням (екіпажем) і взводом, як і по одиночній підготовці, включає: визначення (уточнення) вихідних даних; розробку плану проведення заняття; особисту підготовку командира взводу, командирів відділень та учнів; підготовку району засобів матеріально-технічного забезпечення.

Вихідними даними для підготовки заняття є: тема, учбові і виховні цілі; учбові питання; склад тих, що навчаються; час; тривалість; район проведення заняття; обмеженість розходу моторесурсів (на заняттях з матеріальною частиною), імітаційних та інших засобів.

На початку своєї роботи по підготовці до занять командир перш за все повинен пояснити тему заняття, тобто пояснити її зміст. При цьому він повинен визначити, на якому тактичному фоні і які відпрацювати дії чи прийоми, з чого почати і чим закінчити заняття, а також пояснити, які заняття по цій темі вже проведені. Правильному розкриттю змісту теми багато в чому сприяє вивчення інструктивних документів, пунктів статутів, інструкцій та установ, періодичної літератури по даній темі.

Навчальна і виховна мета повинна визначатися керівником для відділення (екіпажу) в цілому, а на занятті, яке проводить командир взводу, і для сержантів.

Кількість учбових питань на занятті залежить від змісту теми, поставлених завдань, ступені підготовки тих, що навчаються і лімітом часу. Часто зміст заняття включає більш широке коло питань, ніж дозволяють можливості їх якісної обробки, тому на заняття слід виносити найбільш важливі з них, що потребують вироблення у тих, що навчаються вмінь і навиків, активних і злагоджених дій.

На одному тактико-стройовому занятті з відділенням (екіпажем) і взводом рекомендується виносити не більше двох — трьох питань.

На тактико-стройовому занятті, яке проводиться вночі, слід вибрати такі учбові питання, які дозволяли би витримувати заданий напрям наступу, орієнтуватися в темноті, діяти в похідній охороні і розвідці при огляді місцевих предметів і при раптовій зустрічі з противником. На цих заняттях із взводом командири відділення повинні навчитися твердо керувати своїми підрозділами в темноті і підтримувати безперервну взаємодію.

Як і при відпрацюванні питань одиночної підготовки, важливе значення для більшої ефективності заняття має вмілий вибір ділянки місцевості. Проте на відміну від занять по одиночній підготовці вона повинна бути більш поглибленою, дозволяючи успішно діяти на встановлених статутами інтервалах не лише відділенню, а і взводу. Крім того, ділянка місцевості по-можливості повинна мати різноманітні форми рельєфу, які би сприяли ефективності опрацювання учбових питань. Наприклад, для навчання взводу діям в наступі, місцевість повинна дозволяти таємно висуватися на рубіж переходу в атаку, розгортатися із похідного в перед бойовий і бойовий порядок, стрімко атакувати на БМП (БТР, танках), здійснювати маневр підрозділами.

Для навчання відділення (взводу) діям у розвідці і похідній охороні місцевість треба вибирати з таким розрахунком, щоб на маршруті руху зустрічалися лісові смуги, яри, населені пункти, важко прохідні ділянки доріг, водні перешкоди, мости, які повинно оглядати дозорне відділення.

За темами оборонного бою місцевість повинна дозволяти проводити відкопування окопів і сприяти таємному розміщенню БМП (БТР, танків) та інших вогневих засобів.

Проводячи рекогносцировку місцевості, призначеної для заняття, командир взводу повинен визначити порядок відпрацювання учбових питань, яку створити для цього тактичну обстановку, а також необхідний об’єм дообладнання району заняття. Плануючи порядок опрацювання того чи іншого учбового питання, він визначає на місцевості положення противника і тих, що навчаються, засоби, необхідні для позначення противника, проходів в мінно-вибухових загородах, ділянок зараження, руйнувань, пожеж, боротьби з повітряними мішенями і танками противника тощо.

Після визначення (уточнення) вихідних даних і проведення рекогносцировки керівник приступає до розробки плану проведення заняття з відділенням, який зазвичай розробляється в письмовому вигляді з графічним відображенням схеми дій підрозділу як при висуванні до місця занять і поверненню з нього, так і при відпрацюванні кожного учбового питання. План проведення тактико-стройового заняття з відділенням (екіпажем) затверджує командир взводу за 1–2 дні, зі взводом — командир роти за 2–3 дні до початку його проведення.

Підготовка району і матеріально-технічного забезпечення тактико-стройового заняття багато в чому сприяє якісному його проведенню. Визначаючи заходи по підготовці району, командир взводу разом з командирами відділень повинен передбачити, що необхідно зробити для позначення противника, імітації вогню вогневих засобів, дати конкретні вказівки по дообладнанню ділянок місцевості, вибраних для відпрацювання учбових питань. Якщо заняття готується на тактичному учбовому полі, то командир взводу повинен подати заявку начальникові (старшому оператору) тактичного учбового поля, в якій звичайно вказуються місця і порядок встановлення мішеней та засобів імітації, сигнали виклику вогню (показу мішеней), частоти і позивні радіо засобів.

Проведення тактико-стройових занять. Перед виходом в поле командир відділення (екіпажу), взводу повинен перевірити готовність особового складу до заняття, справність матеріальної частини, наявність засобів матеріально-технічного забезпечення, знання тими, що навчаються мір безпеки.

Час на пересування в район заняття використовується для закріплення раніше вже відпрацьованих прийомів і способів дій (наприклад дії за сигналами управління на марші, перебудова із похідних порядків в перед бойовий і бойовий, дії за сигналами оповіщення
і т.д.).

Після прибуття у вихідне положення для початку заняття командир взводу коротко проводить розбір дій тих, що навчаються при висуванні до місця заняття, потім він оголошує тему, цілі заняття і порядок його проведення.

Якщо заняття проводиться за темами, що вивчають дії відділення в бою, то командир взводу вказує місця відділенням і наказує командирам вивести відділення у вихідне положення і приступити до занять. Командир взводу здійснюючи контроль за порядком відпрацювань учбових питань, може взяти одне із відділень відпрацювати з ним перше учбове питання, а потім, послідовно переходячи від одного відділення до іншого, з кожним з них відпрацьовує чергове учбове питання або ж один з його прийомів (елементів).

Командир відділення, прибувши з відділенням у вихідне положення оголошує перше учбове питання, коротко пояснює порядок дій відділення по всьому питанню, а потім по першому елементу, створює тактичну обстановку і приступає до опрацювання першого елемента спочатку в повільному темпі з поясненням дій, а потім збільшує швидкість його виконання, поступово доводячи до вимог нормативу. На відміну від методики навчання одиночного солдата командир відділення не завжди має можливість продемонструвати злагоджені дії відділення (наприклад порядок подолання мінно-вибухових загород чи маневр частиною сил для атаки противника у фланг), тому попереднє пояснення необхідних дій і виконання

прийому спочатку в повільному темпі з необхідним поясненням у значній мірі сприяють виробленню у тих, що навчаються технічно правильних дій і навиків за відпрацьованими спільними діями.

Якщо ті, що навчаються діють неправильно, командир відділення призупиняє тренування, вказує на допущені помилки, при необхідності знову пояснює (а якщо є можливість, то і показує), як необхідно діяти в даній обстановці (ситуації), а потім повертає відділення у вихідне положення чи повертає кругом (човниковий метод тренування) і знову повторює дії до повного засвоєння усіма, що навчаються суті відпрацьованого прийому чи дії. Після відпрацювання учбового питання за елементами командир відділення переходить до виконання дій по учбовому питанню в цілому.

Тренування в злагодженому виконанні здійснюється за часом і закінчується виконанням нормативу. Відпрацювавши учбове питання, командир відділення проводить розбір, в якому відзначає як відпрацьоване питання, дає оцінку діям тих, що навчаються і вказує на недоліки. Навчання відділення за другим і наступним учбовими питаннями здійснюється в такій же послідовності як і першого. Якщо дозволяє час, в кінці заняття командир взводу може перевірити кожне із відділень на виконання всіх учбових питань в цілому і визначити найкраще відділення.

Тактико-стройові заняття із взводом проводяться безпосередньо командиром взводу. На цих заняттях командири відділень виступають вже як такі, що навчаються і отримують практику в управлінні відділеннями в ході виконання взводом певних завдань (тренуються в подаванні команд, сигналів у відданні коротких бойових розпоряджень).

Порядок підготовки і методика проведення тактико-стройового заняття із взводом в основному аналогічні до організації і методиці проведення заняття з відділенням. Відмінність їх полягає лишень в тому, що всі питання заняття відпрацьовуються в масштабі взводу і на фоні тактичної обстановки, яка створюється для взводу.

Командир взводу закінчує тактико-стройове заняття розбором. Розбір є заключною і важливою частиною тактико-стройового заняття. Підготовка до нього повинна починатися з розроблення плану проведення заняття, триває в процесі заняття і закінчується після його проведення.

В ході розбору командир взводу аналізує дії відділень і окремих військовослужбовців при відпрацюванні кожного учбового питання, підтверджуючи їх вимогами статутів і настанов, прикладами із досвіду війн та навчань, відзначає найбільш повчальні дії відділень (солдат, сержантів), а також недоліки. В кінці розбору командир оцінює підготовку кожного відділення (солдата), підводить підсумки виконання обов’язків і вказує, що потрібно зробити для усунення виявлених недоліків.








Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 5386. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия