Студопедия — Механізм соціального партнерства і трьохпартизм в країнах з розвиненою ринковою економікою
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Механізм соціального партнерства і трьохпартизм в країнах з розвиненою ринковою економікою






У економічній політиці «механізм соціального партнерства» означає консультації і співпрацю між найнятими робітниками (профспілками) і працедавцями (підприємцями) на різних рівнях з приводу визначення (встановлення) взаємоприйнятних умов найму і оплати праці. Отже, дане поняття є повною протилежністю тому, що звикли називати «класовою боротьбою» між працею і капіталом.

Трудящі капіталістичних країн дійшли усвідомлення необхідності соціального партнерства з працедавцями в результаті довгого історичного досвіду. Новому розумінню умов, що склалися, в економічному житті на Заході сприяли науково-технічна революція в промисловому виробництві і в сільському господарстві, загальний підйом життєвого і культурного рівня населення в розвинених країнах світу, і так звана гуманізація у сфері соціально-трудових відносин.

Поняття «соціальне партнерство» застосовується на Заході, головним чином, прихильниками певних політичних течій, і в першу чергу – соціал-демократії. В результаті зусиль профспілкового руху і розумної політики владної еліти частка праці в собівартості продукції в розвинених країнах капіталізму досягла 50-60 % (у Україні – не більш 30 %). Так званий середній клас складає в розвинених країнах 70-80 % населення.

Будучи ідеологічним, соціологічним і етичним поняттям, соціальне партнерство ні в одній країні світу не одержало законодавчого оформлення. Воно не фігурує в документах і публікаціях Міжнародного бюро праці (МБП) в Женеві, бо тамтешні фахівці віддають належне боротьбі між працею і капіталом, яка продовжується, правда, в цивілізованих формах. Тому в МОП і в розвинених країнах ринкової економіки використовують адекватніші терміни типу «соціальний діалог», «двох або трибічні консультації» суб'єктів трудових відносин. Трибічні (з участю профспілок, працедавців і представників державної влади) консультації або переговори називають трьохпартизмом.

У нашій літературі звичайно не робиться великої різниці між соціальним партнерством на двосторонній основі (профспілки і підприємці) і трьохпартизмом. Але трьохпартизм, тобто співпраця соціальних партнерів і держави на вищому рівні, не може замінити собою традиційний діалог профспілок і працедавців на нижчих рівнях у формі колективних договорів і угод.

У західних публікаціях на тему соціально-трудових відносин більш розповсюдженим терміном, разом з «соціальним діалогом», є словосполучення «механізм соціального партнерства», під яким експерти МБП розуміють наступну сукупність суспільних інститутів:

– узгодження між суб'єктами соціально-трудових відносин на вищому (національному) рівні соціально-економічної політики в цілому, включаючи розподіл доходів, розробку критеріїв соціальної справедливості і заходів по захисту інтересів зацікавлених сторін;

– процедури колективних переговорів (соціального діалогу) і укладення колективних договорів і угод між головними суб'єктами соціально-трудових відносин з приводу умов і оплати праці;

– участь працівників або їх представників на постійній основі в управлінні підприємствами і акціонерними товариствами;

– постійно діючі органи і механізми узгодження інтересів соціальних партнерів на різних рівнях;

– мирні (позасудові) методи врегулювання виникаючих між сторонами розбіжностей і суперечок.

Під більшість перерахованих інститутів механізму соціального партнерства (діалогу) в розвинених країнах Заходу підведена законодавча база.

Ефективну дію на соціально-трудові відносини надає нормотворча діяльність МОП. З прийнятих конвенцій і рекомендацій МОП нас, в першу чергу, цікавлять ті, які прямо або побічно відносяться до регулювання соціально-трудових відносин за допомогою укладення колективних договорів і угод. У хронологічному порядку ці документи виглядають таким чином:

1) Конвенція № 87 (1948 р.) про свободу асоціацій і захист права на організацію;

2) Конвенція № 98 (1949 р.) про право на організацію і на ведення колективних переговорів;

3) Рекомендація № 91 (1951 р.) про колективні договори;

4) Рекомендація № 92 (1951 р.) про добровільне примирення і арбітраж;

5) Рекомендація № 94 (1952 р.) про співпрацю на рівні підприємства;

6) Рекомендація № 113 (1960 р.) про співпрацю в галузевому і національному масштабі;

7) Рекомендація № 129 (1967 р.) про зв'язки на підприємстві;

8) Рекомендація № 130 (1967 р.) про розгляд скарг;

9) Конвенція № 154 (1981 р.) про колективні переговори;

10) Рекомендація № 163 (1981 р.) про колективні переговори.

Певний вплив на регулювання трудових відносин в західних країнах робить тепер Конвенція МOП № 173 (1992 р.) про захист вимог трудящих у разі неплатоспроможності підприємця.

У другій половині XX сторіччя в найбільш процвітаючих регіонах миру (Західна Європа, Північна Америка і Японія) з'явилися так звані «держави загального добробуту», де, під тиском профспілкового руху і за сприяння правлячих соціал-демократичних і соціалістичних партій, головна увага у внутрішній політиці надавалася питанням розподілу національного ВВП і суспільних благ (фондів) на принципах соціальної справедливості. З цією метою постійно удосконалювалися системи оплати праці і програми матеріальної допомоги знедоленим верствам населення, особливо в США.

Вузловим моментом перебудови процесів розподілу і споживання на Заході в 50-60 роках ХХ сторіччя стало завоювання профспілками так званого „стандартного сімейного бюджету”, що забезпечив автомобілізацію трудящих у формальному секторі економіки і у сфері послуг, механізацію домашнього господарства, умови підйому фермерських господарств, мобільність працівників в містах.

Другим досягненням профспілок і соціал-демократичних партій з'явилося завоювання загальнонаціональних систем соціального забезпечення, включаючи пенсії через старість і допомоги по хвороби, безробіттю, інвалідності, багатодітним сім'ям і т.д. В результаті зміцнилася концепція тред-юніонізму, що припускає співучасть профспілок в управлінні підприємствами при ослабленні класової солідарності.

Третім найбільшим досягненням масових профспілок на Заході стало скорочення робочого дня і завоювання вільного часу, використовуваного для доступу до освіти, культури і науки. А по Марксу, як відомо, вільний час є мірило суспільного багатства. Природно, що підвищення добробуту населення позитивно позначилося на зміцненні цивільних почав в західному суспільстві і на пом'якшенні протистояння між працею і капіталом.

В той же час в розвинених країнах світу під впливом світового розподілу праці (глобалізація виробництва) і упровадження інформатики аж до робочих місць намітилися нові тенденції в регулюванні соціально-трудових відносин, коли одна із сторін (профспілки) стала здавати свої позиції в значенні впливу на працівників, зайнятих у сфері обслуговування (так звані білі комірці), а також щодо захисту прав жінок і молоді, що використовує гнучкі форми зайнятості (неповний робочий день, ковзаючий графік, розділення робочих місць і т.п.).

В результаті у ряді західних країн скоротилася чисельність працівників, охоплених профспілковим рухом. Так, у Франції на початку 1990-х років члени профспілок склали 10% активного населення, в Іспанії, відповідно, 11%, в США – l5%, в Японії – 25%, в Канаді – 30%, в Німеччині – 32%. В той же час, в Скандинавських країнах обхват профспілковим членством залишається на високому рівні: у Швеції – 81%, в Данії – 76%, у Фінляндії – 72%.

Ослаблення позицій однієї із сторін в соціальному діалозі робить скрутним процес нормальної співпраці суб'єктів соціально-трудових відносин в ринковій економіці, і дозволяє підприємцям застосовувати інтенсивніші методи використання найманої робочої сили. А це обставина чревата соціальними вибухами працівників і порушеннями «правил гри», тобто принципів соціального партнерства, що склалися на Заході за останні десятиліття.

Для того, щоб не допустити серйозних змін в соціальному балансі і в розстановці суспільних сил, уряди передових країн Заходу роблять кроки по законодавчому закріпленню позицій трудових колективів на підприємствах і в установах.

Так, у Франції було відмінене положення, згідно якому профспілкові організації могли бути створені тільки на підприємствах з числом зайнятих не менше 50 чоловік. Таким чином, дрібні і ремісничі підприємства були введені в орбіту профспілкової діяльності з погляду можливості впливу профспілок на процес управління цими підприємствами через свої низові організації.

Були розширені права профспілок безпосередньо на підприємстві. На підприємствах з числом зайнятих менше 50 з'явилася можливість обирати від персоналу представника, який має право суміщати свої обов'язки з обов'язками проф. делегата. Розширені консультативні повноваження комітету підприємства. Мета його існування сформульована таким чином: «Забезпечити колективний вираз думки найнятих робітників, що дозволяє постійно враховувати їх інтереси при прийнятті рішень, що відносяться до управління і економічної і фінансової еволюції підприємства, до організації праці і технологічної бази виробництва». Комітет підприємства, крім того, одержав право організовувати внутрішні виробничі інформаційні збори (на тих же правах, що і профспілкові секції).







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 510. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия