Студопедия — Трудова міграція населення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Трудова міграція населення






Основними ознаками виділення міграції населення служать: зміна постійного місця проживання; переміщення за адміністративні межі території; тривале або постійне перебування мігранта на новому місці проживання або тривалість його відсутності на колишньому місці проживання.

Тісний зв'язок міграції з територією різного рівня (державою, областю, містом, сільським районом і т.д.) обумовлює різноманіття просторових характеристик, які служать основою для вивчення міграційних потоків. Під міграційним потоком розуміється сукупне число іммігрантів, що мають загальні райони прибуття і вибуття протягом певного відрізка часу. Як правило, території пов'язані один з одним паралельними потоками.

Перетин державного кордону служить підставою виділення зовнішньої міграції. Вона має також назву міжнародної міграції. У ній розділяють два потоки: еміграцію (відтік населення за межі даної держави) і імміграцію (притока населення на територію даної держави). При вивченні міграції населення нерідко виділяють міграцію різних соціальних груп. Найбільший вплив на розвиток суспільства робить міграція робочої сили. Вона охоплює переміщення населення в працездатному віці і називається трудовою міграцією.

У внутрішній міграції розрізняють міграцію міського і сільського населення, міжміську міграцію і міграцію в сільській місцевості. На цій основі формуються потоки мігрантів з села в місто, з міста в місто, з міста в село, з села в село.

Залежно від часу, на яке переміщається робоча сила, виділяють постійну, або безповоротну міграцію, тобто міграцію на довгий час або назавжди (у неї входить, як правило, зовнішня міграція, міграція сільського населення в міста), і поворотну міграцію. Остання включає тимчасову міграцію на навчання, на роботу на певний термін і т.д. У поняття міграція входить також сезонна міграція і маятникова міграція.

Сезонна міграція робочої сили викликається необхідністю забезпечення робочою силою підприємств галузей економічної діяльності, які мають потребу в додатковому її залученні на період сезонного збільшення робіт.

Маятникова міграція включає регулярні пересування робочої сили з одного населеного пункту в іншій на роботу і назад. Її регулярність відповідає режиму трудової діяльності. Маятникова міграція поширена в зонах впливу крупних і середніх міст, де вона – істотне джерело формування робочої сили.

За способом реалізації міграція робочої сили ділиться на організовану міграцію, здійснювану при участі або за допомогою державних або суспільних органів, і на індивідуальну (самостійну, самодіяльну) міграцію, здійснювану силами і засобами самих мігрантів.

Міграція робочої сили виконує різні функції. Вирішальна роль належить економічній функції. В рамках ринку праці економічна функція міграції пов'язана із забезпеченням певного рівня виробничої мобільності робочої сили, її територіальним перерозподілом і забезпеченням кількісної і якісної відповідності між попитом і пропозицією робочої сили різного профілю і кваліфікації в різних районах і населених пунктах. Ефективної можна вважати таку міграцію, в результаті якої надлишок робочої сили, що утворюється на одних територіях, переміщається в ті райони, де бракує робочої сили. Тим самим міграція сприяє повнішому використанню робочої сили, структурним зрушенням в економіці, зростанню продуктивності праці. Міграція робочої сили тісно пов'язана з розміщенням і розвитком продуктивних сил, відтворенням робочої сили, з рівнем зайнятості і структурним безробіттям. Здійснюване в рамках державної політики зайнятості регулювання міграційних процесів повинне сприяти забезпеченню максимального поєднання інтересів і потреб працівників і працедавців.

Слід відмітити велике значення соціальної функції міграції. Будучи однією з форм життєдіяльності, міграція відображає унікальність особи людини – його характеру, потреб, мотивів і цілей поведінки. Суть соціальної функції міграції можна визначити як прагнення, завдяки зміні місця мешкання, більш повно задовольнити інтереси і потреби мігранта в роботі, отриманні освіти, зростанні професійної підготовки, підвищенні доходу, поліпшенні житлових умов, а також визначувані іншими об'єктивними і суб'єктивними причинами. Все різноманіття причин міграції виражається звичайно в рамках таких укрупнених груп, як природнокліматичні, демографічні, етичні, соціальні, економічні і ін.

Для аналізу міграції робочої сили застосовуються прямі і непрямі методи, включаючи систему загальних і спеціальних показників, використовуваних при аналізі міграції населення в цілому. Всі коефіцієнти розраховуються на 1000 чоловік населення, тобто в проміле (‰). Розрахувати відносні показники можна при аналізі зовнішньої і внутрішньої міграції для країни в цілому і окремих територій (областей, міст і т.д.). Серед таких показників – число прибулих в той або інший регіон з розрахунку на 1000 чоловік середньорічного населення, або коефіцієнт прибуття, і число вибулих з регіону з розрахунку на 1000 чоловік населення, або коефіцієнт вибуття. Різниця між коефіцієнтами прибуття і вибуття називається коефіцієнтом сальдо міграції, або коефіцієнтом чистої міграції. Коефіцієнт вибуття характеризує міграційну активність населення даної території, а коефіцієнт прибуття – її привабливість для мігрантів. Величина сальдо міграції безпосередньо характеризує вплив міграції на формування ринку робочої сили.

Про актуальність проблеми міжнародної і внутрішньої міграції робочої сили свідчить той факт, що Міжнародна Організація Праці прийняла ряд Конвенцій і Рекомендацій, спрямованих на сприяння і гарантії трудящим-мігрантам щодо праці і занять, соціального забезпечення, профспілкових і культурних прав, індивідуальних і колективних свобод. Це: Конвенція № 97 (1949 р.) і Рекомендація № 86 (1949 р.) про трудящих-мігрантах (переглянуті); Конвенція № 143 (1975 р.) про трудящих-мігрантах (додаткові положення) і Рекомендація № 151 (1975 р.) про трудящих-мігрантах; Конвенція № 117 (1962 р.) про основні цілі і норми соціальної політики (Розділ ІІІ. Положення про трудящих-мігрантах); Конвенція № 118 (1962 р.) про рівноправність у області соціального забезпечення і ін.

Передбачено, зокрема, що трудящі-мігранти і члени їх сімей, що знаходяться на законних підставах на території даної держави, повинні користуватися дійсною рівністю можливостей і поводження з громадянами даної країни у відношенні:

– доступу до служб професійної орієнтації і працевлаштування;

– доступу до професійної підготовки і роботи по їх власному вибору на основі їх особистої відповідності такій підготовці або роботи, з урахуванням кваліфікації, придбаної зовні і в країні, що надає роботу;

– просування по роботі відповідно до їх особистих якостей, досвіду, здібностей і старанності;

– гарантії надання іншої роботи, надання тимчасової роботи у разі безробіття і перепідготовки;

– винагороди за працю рівної цінності;

– умов праці, включаючи тривалість робочого часу, періоди відпочинку, щорічні оплачувані відпустки, заходи по техніці безпеки і гігієні праці, а також заходи у області соціального забезпечення і можливостей соціально-побутового обслуговування і допомог, передбачених у зв'язку з роботою;

– членства в профспілках, здійснення профспілкових прав і права посідати виборні посади в профспілках і органах, що займаються питаннями взаємостосунків між трудящими і адміністрацією, включаючи органи, що представляють трудящих на підприємствах;

– прав на повне членство в будь-якій формі кооперативу;

– умов життя, включаючи житлові умови, і доступу до соціального обслуговування і можливостей освіти і охорони здоров'я.

В Україні міжнародна трудова міграція збільшилася в значних масштабах після розпаду СРСР і поліпшення можливостей і умов поїздок до України і з неї. Трудова міграція стимулювала погіршення ситуації на ринку праці, розповсюдження бідності і збільшення відмінностей в рівнях зарплат в Україні і інших країнах, особливо в тих, процедура поїздок в які спрощена (не вимагає отримання візи) для українських громадян.

Кількість українських громадян, що працюють за кордоном, набагато більше порівняно з чисельністю іноземців, економічно активних в Україні.

Україна уклала двосторонні угоди з деякими приймаючими країнами. Ці угоди регулюють обсяги трудової міграції, захищають працівників-мігрантів від незаконних дій працедавців, професійних ризиків і шкідливих умов праці і полегшують їх доступ до установ охорони здоров'я і соціального забезпечення. У випадку, якщо такої угоди немає, легальні працівники-мігранти повинні бути захищені національним трудовим законодавством так само, як і інші працівники.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 601. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия