Студопедия — Оцінка доцільності вкладень в інвестиції з фіксованою ставкою дохідності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оцінка доцільності вкладень в інвестиції з фіксованою ставкою дохідності






При прийнятті інвестиційних рішень інвестори порівнюють очікувані доходи від вкладання коштів у даний об'єкт капіталовкладень з доходами від інших, альтернативних можливостей інвестування. При цьому розрізняють два основні підходи до оцінки інвестицій:

- статистичний аналіз: усі показники, які характеризують об'єкт інвестування, розглядаються в короткостроковому періоді; при розрахунках використовуються величини, зафіксовані в певний проміжок часу (факт зміни вартості грошей у часі не враховується);

- динамічний аналіз: показники аналізуються в динаміці, з урахуванням зміни вартості грошей у часі за ряд періодів.

Найпоширенішим методом оцінки норми прибутковості інвестиційних проектів є метод визначення середньої ставки прибутковості (average rate of return) проекту. Цей метод оцінки доцільності інвестування, напевне, найстаріший. Середня ставка прибутковості проекту (позначимо її як ССП, ARR) дорівнює відношенню середньої величини річних майбутніх чистих прибутків від інвестицій (St) до половини суми первинних інвестицій (А0), тобто:

 

(8.1)

 

До недоліків цього методу слід віднести такі:

- не враховується вартість грошей у часі;

- ігноруються амортизаційні відрахування як джерело грошового потоку від інвестицій;

- використовуються балансові прибутки, а не грошові потоки.

Чиста теперішня вартість (Net Present Value) інвестиційного проекту - це різниця між сумою теперішніх вартостей грошових потоків від інвестицій у кожен період часу і теперішньою вартістю самих інвестицій. Якщо ЧТВ проекту визначимо як NPV, то отримаємо:

 

(8.2)

 

де A0 - теперішня вартість первинних інвестицій; St - грошовий потік у період; к - необхідна ставка прибутковості інвестицій; t - період часу.

Якщо є намір вкладати інвестиції в проект не всі відразу в період 0, а й в інші періоди, то формула (8.2) перетворюється в таку:

 

(8.3)

 

де Аt - грошові інвестиційні потоки в період t.

Якщо ЧТВ > 0, то це означає, що норма прибутковості проекту перевищує необхідну ставку прибутковості інвестицій (ставку дисконту). Якщо ЧТВ = 0, то норма прибутковості проекту точно дорівнює необхідній ставці, якщо ж ЧТВ < 0, то прибутковість проекту очікується меншою за необхідну ставку. Тож за критерієм ЧТВ можуть бути вибрані лише ті проекти, що мають ЧТВ > 0. Крім того, при позитивному значенні суми ЧТВ проект збільшує на цю суму ринкову вартість інвестуючої фірми.

Необхідно зазначити, що грошові потоки проекту (cash flow), які дисконтуються за методом ЧТВ за рівнянням (8.2), виникають з двох джерел: 1) використання активів проекту протягом терміну їх функціонування; 2) списання активів у кінці їхнього терміну служби.

Чиста ліквідаційна вартість, що визначається внаслідок ліквідації активу, є останнім грошовим потоком, що генерується активом і повинна включатися в розрахунок ЧТВ цього активу.

Індекс прибутковості (ІП) інвестиційного проекту (profitability index) - це відношення теперішньої вартості грошових надходжень від проекту після оподаткування до теперішньої вартості інвестицій. Якщо ІП проекту позначити як РІ тоді отримаємо:

 

(8.4)

 

PI (ІП) - це міра прибутковості проекту на 1 дол. інвестицій. Якщо ІП > 1, то проект, що розглядається, має позитивну чисту теперішню вартість.

Індекс може бути використаний для ранжування проектів з різними потоками грошових коштів і тривалістю в часі. Співвідношення між ЧТВ, ІП і ССП є такими (табл.8.1):

Таблиця 8.1

Співвідношення між ЧТВДП, ССП

ЧТВ ІП ССП
< 0 < 1 Менше необхідної ставки
= 0 =1 Рівна необхідній ставці
> 0 > 1 Більше необхідної ставки

 

Внутрішня ставка прибутковості (internal rate of return – IRR, ВСП) - це ставка, що досягається в разі, коли теперішня вартість майбутніх грошових потоків від інвестицій після оподаткування дорівнює теперішній вартості власне інвестицій. Це можна передати таким рівнянням (8.5):

 

(8.5)

де r- внутрішня ставка прибутковості. При к= r ЧТВ = 0.

ВСП враховує вартість грошей у часі і встановлює норму прибутковості інвестицій. Для того, щоб ухвалити рішення про відбір проекту, слід порівняти ВСП з необхідною ставкою прибутковості. Якщо остання є меншою від ВСП, то проект приймається. Під час ранжування проектів за критерієм ВСП перевага віддається тому, який має найбільшу ВСП. Коли в проектах має місце зміна знаків грошових потоків під час існування проектів, тобто потік інвестицій надходить не тільки на початку з подальшими безперервними грошовими надходженнями від інвестицій, то може існувати більше ніж одна ВСП. Можуть існувати й такі проекти, що зовсім не мають ВСП.

При оцінці єдиного незалежного проекту всі три методи дисконтованих грошових потоків - ЧТВ, ІП і ВСП - узгодяться між собою при визначенні його привабливості. Але при цьому мають дотримуватись дві умови:

- повинен оцінюватись тільки один проект, чиї грошові потоки не пов'язані з іншими проектами;

- проект повинен мати потоки інвестицій у перші роки його існування, а потім - безперервний потік грошових надходжень до кінця терміну існування проекту.

Якщо проект має позитивне значення ЧТВ, то він може бути схвалений за необхідною ставкою прибутковості. ВСП цього проекту повинна бути більшою або дорівнювати к для того, щоб вибрати проект за цим критерієм.

Між трьома методами розрахунку дисконтованих грошових потоків існує дві основні відмінності: 1) абсолютне і відносне вимірювання привабливості проектів; 2) припущення про реінвестування грошових потоків від інвестицій. Модель ЧТВ дає абсолютний результат цінності проекту, тобто показує суму, на яку дисконтовані грошові надходження проекту перевищують дисконтовані інвестиції. Метод ІП обчислює співвідношення названих величин, а метод ВСП визначає процентну ставку. У моделях ЧТВ і ІП передбачається, що грошові надходження проекту реінвестуюються за необхідною ставкою прибутковості фірми, а в моделі ВСП - за внутрішньою ставкою прибутковості.

Для ілюстрації припущення про реінвестування вводиться поняття кінцевої вартості проекту (terminal value). Кінцева вартість проекту (далі TV) - це вартість, яка акумулюватиметься до кінця періоду функціонування проекту, якщо його грошові надходження були реінвестовані для отримання певної ставки прибутковості в період між надходженням грошових потоків від інвестицій і кінцевим терміном існування проекту. Кінцева вартість проекту - TV - обчислюється за формулою:

 

(8.6)

 

де St - грошові надходження проекту в кінці періоду t; і - ставка реінвестування; n - тривалість проекту.

Модифікована внутрішня ставка прибутковості (modified internal rate of return - MRR) - це дисконтна ставка, при якій теперішня вартість витрат проекту дорівнює його кінцевій вартості, де остання добувається як сума майбутніх вартостей грошових надходжень, дисконтованих під вартість капіталу фірми. Визначається МВСП (позначимо її як MIRR) за такою формулою:

 

(8.7)

 

де Аt - грошові витрати проекту в період t; St - грошові надходження проекту в період t; к - вартість капіталу фірми (необхідна ставка прибутковості проекту); n - тривалість проекту, років.

МВСП має значні переваги над звичайною ВСП. По-перше, МВСП припускає ставку реінвестування на рівні вартості капіталу, що дає точнішу оцінку справжньої прибутковості проекту, ніж реінвестування грошових надходжень за ВСП. По-друге, МВСП розв'язує також проблему мультиплікації ВСП.

 

Питання та завдання для самоперевірки та контролю засвоєння знань

Питання для самоконтролю

1. Що Ви розумієте під поняттям «фінансова інвестиція»?

2. За якими ознаками класифікують фінансові інвестиції?

3. У чому відмінність між прямими і портфельними інвестиціями?

4. Охарактеризуйте пайові та боргові фінансові інвестиції.

5. Які способи придбання фінансових інвестицій виділені у П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції»?

6. Охарактеризуйте кількісний і якісний аналіз за фундаментального підходу до оцінки фінансових інвестицій.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1481. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия