Студопедия — Обговорення головних теоретичних положень
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Обговорення головних теоретичних положень






Професійна саморегуляція вчителя — це його здатність керувати собою і своєю діяльністю як засобом організації діяльності учнів на підставі сприймання і усвідомлення актів поведінки та відповідності їх визначеній меті.

Педагог стає майстром тоді, коли може встановити взаємодію з учня­ми на засадах рефлексивного керування: усвідомлює мету діяльності і розуміє прагнення та почуття учнів; уміє організувати доцільну діяль­ність дітей і бачить не лише наслідки предметного плану, а й зміни в розвитку вихованців; дотримується надзавдання і здійснює аналіз діяль­ності з орієнтацією на нього.

Для забезпечення саморегулювання педагогові потрібні ціннісні орієн­тації, що спрямовують його поведінку. Саме гуманістична спрямованість стає визначальною умовою ефективної діяльності, втілюючи надзавдан­ня його професійної програми. Засадою саморегуляції є поєднання знань і спрямованості, а засобом, що забезпечує єдність спрямованості і ре­зультату, — вміння у галузі педагогічної техніки.

Розглядаючи стосовно таких вимог педагогічну розповідь, ми має­мо насамперед усвідомлювати сутність її як фрагмента педагогічної діяльності, виваженої вчителем щодо вибору мети, усвідомлення техно­логії побудови бесіди відповідно до сприймання слова вчителя учнями, обрання професійної позиції у взаємодії.

Розробляючи, проводячи й аналізуючи розповідь, слід виходити з розуміння її як такої ситуації в цілісному педагогічному процесі, органі­зація якої можлива за умови рефлексивного керування, орієнтації на сприймання педагогічної дії учнями.

Є три види усного мовлення вчителя (за кількістю осіб): монолог, Діалог, полілог.

Монолог — висловлювання, розмова однієї особи. Найпоширеніші види монологу вчителя: розповідь, пояснення, лекція.

Розповідь — жива, образна форма монологічного викладу навчаль­ного матеріалу. На відміну від пояснення як логічного доведення теоре-


тичних тез і від лекції як систематизованого і послідовного викладу матеріалу значного обсягу, що містить теоретичні тези, розповідь стано­вить виклад фактів і подій, на підставі яких слухачів підводять до пев­них висновків, тобто розповідь — це стислий сюжетний виклад.

Варто наголосити на головній ознаці розповіді: це не лише повідом­лення нової інформації, а й передача свого ставлення до предмета роз­мови, свого настрою у зв'язку зі змістом, спонукання до активного співпе­реживання, тобто це живий виклад матеріалу.

Важливо усвідомити й таку ознаку розповіді, яка випливає із розу­міння попередньої і розкриває спосіб, яким досягають живого викладу матеріалу. Крім виявлення свого ставлення, зацікавленості подіями у розмові, вчитель добирає такий матеріал, щоб слухачі уявляли, бачили внутрішнім зором факти та осіб, про яких мовиться. Цьому слугують яскраві приклади з описами подробиць, діалоги, що забезпечують об­разність викладу.

Отже, розповідь — це живий, образний монолог учителя. Проте монолог своєрідний, бо він виголошується з урахуванням необхідності залучення аудиторії до активного сприймання, тобто монолог як внутрішній діалог, як співрозмова вчителя та учнів. Таким чином, спе­цифіка розповіді — у монологічному викладі при діалогічному харак­тері побудови його змісту.

Ефективність розповіді залежить від дотримання вчителем таких умов, що забезпечують активне сприймання її учнями:

— слухачі уважні до розповіді, коли вона пробуджує роботу думки,
порушує проблеми перед аудиторією;

— розповідь захоплює, коли містить яскраві картини, що емоційно
забарвлюють ставлення до викладу;

— вплив на свідомість і почуття слухачів посилюється, коли роз­
повідь насичують такими прийомами, як міркування, роздуми, виклад
від імені очевидця, укрупнення окремих деталей, опис;

— інтерес до змісту посилюється, коли мовець звертається до життє­
вого досвіду слухачів, їхніх знань, розкриваючи нове в уже знайомому.

Готуючи розповідь, учитель завжди розмірковує над питанням: «Чого слухач чекає від мого виступу?» З орієнтації на потреби слухача і слід виходити, обираючи тему для розмови. Учням, як показують досліджен­ня, цікаво слухати лише нове й корисне. Тому важливо подбати про формулювання теми та її головної проблеми. Формулювання має бути простим, лаконічним і водночас доволі яскравим, виконувати функцію «сигнальної інформації», що запрошує вислухати. Наприклад, «Чи знаєте ви свої імена?», «Секрет відомої картини» тощо. Сама проблема роз­повіді не повинна бути надто широкою. Переобтяженість проблемати­кою призводить до перелічування поспіхом основних фактів змісту, а не докладного їх аналізу.

У педагогічній діяльності, зокрема у підготовці до розповіді, велику роль відіграє пошук надзавдання — привабливої для вчителя ідейно-


творчої мети педагогічної дії. Матеріал, осяяний педагогічним надзав­данням, перестає бути мертвим, він оживає, перетворюється на переко­нання вчителя, пробуджує бажання відстояти свою ідею, емоційно за­барвлює весь зміст розповіді.

Розробка надзавдання важливий етап роботи. Визначення теми дає відповідь на запитання, про що я хочу розповісти, з'ясування мети — чому я хочу про це розказувати, визначення надзавдання — задля чого я говоритиму. К. Станіславський вважав надзавдання збудником пере­живань і рекомендував для посилення його впливу на творче самопо­чуття формулювати надзавдання через дієслова із значеннями праг­нення: «Я хочу... (переконати, довести, збудити думку, допомогти відчу­ти...)».

Виклад теми з орієнтацією на надзавдання потребує знання техно­логії побудови розповіді, її структури. Педагогічна розповідь зазвичай містить такі структурні частини: самопрезентацію, мотивацію, виклад головної частини, закінчення.

Самопрезентація — представлення себе у спілкуванні — має місце не лише під час зустрічі з незнайомою аудиторією або в незвичній ситуа­ції, де потрібно пояснити свій намір. Мета цієї частини — встановити контакт зі слухачами, сприяти правильному сприйманню ними особис­тості мовця. Адже не встановивши контакт, не можна зацікавити ауди­торію, змінити її погляди. Тому перед початком розповіді слід як своєю поведінкою (впевненість, доброзичливість, відкритість у позі та погляді), так і висловлюваннями про спільність своїх інтересів та інтересів ауди­торії, спільність проблем чи кількома контактними фразами привер­нути увагу до себе, щоб потім, на етапі мотивації, перенести ЇЇ на пред­мет розмови (8, с. 220 — 221, 230 — 233). Саме з цього етапу встанов­люється зворотний зв'язок, іде пошук гармонії у взаємодії.

Мотивація — збудження до діяльності. Цю частину розповіді тра­диційно називають вступом, а в художній літературі — зав'язкою, її призначення — психологічна підготовка до усвідомлення сутності роз­мови. Це — збудження уваги до теми, формування інтересу до поруше­них проблем, залучення слухачів до внутрішнього діалогу. На мотива­цію може бути відведено 10 % від загального часу (8, с. 217).

Можна застосувати різні прийоми привернення уваги на початку виступу: розпочати з цікавого факту, історії; розповісти про парадок­сальну ситуацію (контраст), поставити проблемне питання; повідомити конкретну мету і план виступу; послатися на авторитетну думку — навести яскраву цитату (апеляція до авторитету); пов'язати тему роз­повіді з життєво важливими інтересами слухачів (апеляція до ауди­торії); повідомити про свої наміри (апеляція до власної особистості); використати предмети (наочність); безпосередньо звернутися до ауди­торії. Загальна вимога до характеру мотивації — невимушеність мов­лення, природність інтонації, уникнення шаблонних фраз. Загалом, по­чаток має стати для слухача залученням до невимушеного спілкуван-


ня актом творчості на очах, заздалегідь продуманим мовцем (5, с. 403-420).

Третя структурна частина розповіді є головною. Тут слід продумати композицію викладу: розробивши зав'язку (у мотиваційній частині), тобто визначивши події, думки, з яких починається процес міркування над головною проблемою, з'ясувати, яке місце в розповіді має виклика­ти найбільше зосередження уваги (кульмінація); підвести слухача до розв'язки — заключної дії, що стає результатом розвитку подій. У виступі роль розв'язки виконує заключна частина, її призначення — поверну­ти слухача до головної думки, заради якої і було організовано роз­повідь: «Кінець промови повинен закруглити її, тобто пов'язати з по­чатком» (О. Коні). Кінцівка розповіді може бути сформульована за допомогою різних прийомів: короткого повторення основних висловлю­вань, побажання, цитати, метафори, віршових рядків (ілюстративна кінцівка) тощо (5, с. 421—436; 8, с. 225 — 226). її слід посилити певними виражальними засобами: паузою, зміною темпу, інтонацією.

Розробляючи задум розповіді, вчитель має подбати не лише про зміст надзавдання, а й про інші елементи режисури: просторове вирішен­ня взаємодії з аудиторією (де стояти, як розмістити слухачів), пластич­не (доречність жестикуляції, виразність міміки), звукове (музичне оформ­лення, тональність мовлення, темпоритм), що безпосередньо впливають на емоційну атмосферу розмови, а через неї — й на глибину сприйняття аудиторією інформації та її надзавдання.

Вимоги до вчителя у процесі розповіді зумовлені особливостями його діяльності у певній ситуації. Ця діяльність багатопланова, вона охоплює:

—передавання інформації;

—встановлення контакту зі слухачами;

—стимулювання до слухання, керування увагою слухачів;

—рефлексію власного викладу (оцінювання змісту, побудови, сприй­
мання їх слухачами, аналіз розпорошення уваги слухачів).

У зв'язку з цим вимоги до поведінки вчителя в ситуації розповіді є також багатоплановими. Учитель мусить володіти вмінням:

—керувати собою, своїм почуттям, усвідомлювати, що зовнішній
вигляд є інформативним сигналом для слухачів;

—невимушене й гідно відрекомендуватися аудиторії, забезпечивши
первинний контакт;

—дотримуватися надзавдання розповіді впродовж усього часу, логіч­
но будуючи свій виступ;

—керувати увагою слухачів, узгоджуючи їхні інтереси з темою і
надзавданням розповіді;

—бути спрямованим на слухачів упродовж усього виступу (зоро­
вий контакт, вербальний контакт, дистанція);

—виявляти власне ставлення до теми і змісту розмови;

—володіти виразним мовленням.








Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 1477. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия