Студопедия — Колонки. Як правило, текст має в своєму розпорядженні колонки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Колонки. Як правило, текст має в своєму розпорядженні колонки






Як правило, текст має в своєму розпорядженні колонки. Ширина колонок впливає на читаність документа. Від ширини колонки залежить і розмір шрифту. Ширші колонки вимагають крупнішого шрифту і навпаки.

Одноколонкові макети зазвичай застосовують для ділових документів. Це бізнес-план, звіт, лист, сторінки довідника.

У таких публікаціях дизайн менш різноманітний. Тут будуть доречні великі поля і міжрядкові інтервали, прості контури шрифтів, вимкнений по формату текст здаватиметься строгішим і вільнішим.

ПОРАДА

При створенні одноколонних публікацій слід мати на увазі, що довгий рядок читати важче, ніж короткий. Довгий рядок важко утримувати в полі зору. Одноколонкові сторінки можуть здатися нудними і непривабливими. Щоб уникнути цього, по можливості додайте графічні елементи. Збільшуйте інтервал між абзацами. Це робить сторінку легшою.

Двоколонкові макети економічніші, оскільки дозволяють розмістити на сторінці багато тексту. Більш того, виглядають вони привабливіше, ніж одноколонковий макет. Дві колонки дають велику свободу у виборі розміру і положення заголовків. Якщо для основного тексту використовується не одна колонка, їх ширина повинна бути однаковою. На загальний вигляд документа впливає і відстань між колонками. Дуже близько розташовані колонки затемнюють документ, затруднюють читання. Чим ширше `поле, тим публікація здається світліше.

Двоколонковий макет дозволяє додати публікації вишуканіший вигляд.

ПОРАДА

& Необхідно стежити, щоб заголовки в сусідніх колонках не шикувалися в одну лінію і не розташовувалися дуже близько до початку або кінця колонки (виключенням є найперша колонка).

Трьохколонковий макет застосовують в журналах і каталогах. Він зручний, якщо необхідно розмістити невеликі рекламні оголошення і зображення в межах однієї, двох або трьох колонок. При цьому можна розбивати матеріал на невеликі фрагменти і застосовувати різні графічні засоби для вказівки відносної важливості розділів. Рядки в такому макеті короткі, тому застосовують достатньо дрібний шрифт (9-10 пунктів), який легко читається.

Ширина колонок для книжкової верстки вказана в ДСТУ 29.2-97 «Видання книжні. Загальні технічні умови». Для журналів і газет строгих правил не існує.

ПОРАДА

& При виборі оптимальної ширини колонки слід мати на увазі, що вузька колонка комфортна для читача, але не повинна служити непереборною перешкодою при верстці. Річ у тому, що дуже вузькі колонки утрудняють створення в словах перенесень, а це робить рядки занадто розрідженими.

Для книг, наприклад, ДСТУ 29.2-97 не рекомендує застосування рядків довше 126 мм для кеглів 10 пунктів і більш.

12.4.5. Ілюстрації і текст

Ілюстрації відіграють важливу роль в оформленні публікацій, тому необхідно правильно їх використовувати. За стилем і за змістом ілюстрації повинні відповідати тексту, допомагати його сприйняттю.

Ми розглянули основні види верстки тексту з ілюстраціями у розділі 3.

Таким чином, можна виділити чотири основні види верстки тексту з ілюстраціями:

· відкрита верстка (зображення розташовуються вгорі або внизу кожної полоси);

· закрита верстка (зображення розташовуються у середині тексту і стикаються з текстом двома або трьома сторонами);

· глуха верстка (зображення в багатоколонному макеті розташовуються у середині тексту і стикаються з ним всіма чотирма сторонами);

· верстка зображень на полях (невеликі зображення розташовуються на полях).

Існують правила, які бажано дотримувати при роботі з текстом і ілюстраціями:

· навколо кожної ілюстрації має бути достатньо вільного простору;

· ілюстрації повинні поєднуватися між собою і вписуватися в загальну колірну схему;

· якщо текст розташовується в декількох колонках, ілюстрація повинна займати ціле число колонок;

· використовувати потрібно тільки необхідні ілюстрації;

· не рекомендується застосовувати в одній публікації відкриту і закриту верстку, тобто повинна бути дотримана єдність оформлення;

· не можна розташовуватизображення одного формату у волан і урозріз. Розмір зображення з підписом повинен бути кратний по висоті цілому числу рядків основного тексту;

· якщо на зображення є посилання, то воно повинне розміщуватися на одному розвороті з посиланням і, по можливості, після посилання;

· якщо висота ілюстрації приблизно рівна висоті полоси, рекомендується розташовуватиїї на окремій смузі. В цьому випадку існує правило на кількість рядків перед і після зображення: мінімальна кількість рядків при відкритій верстці рівна трем або чотирьом, при закритій верстці - двом або трьом над і чотирьом або п'яти під зображенням;

· підпис до зображення (текстівка) розташовується зазвичай під ним з відбиттям, що не перевищує кегля основного шрифту. Оскільки текстівка належить до ілюстрації, відбиття її від ілюстрації має бути менше, ніж відбиття від тексту, а шрифт повинен співпадати з основним текстом. Досить часто в текстівці виносять в стислому вигляді важливу інформацію. Текстівку можна розташовувати під ілюстрацією (стандартне розташування), збоку від ілюстрації (не завжди вдається), на полях поряд з ілюстрацією.

Загальні поради

Ні для одного виду публікацій зовнішній вигляд не означає так багато, як для реклами, тому що інформація розміщена в самих засобах її виразу. Створюваний образ і якість виготовлення повинні відповідати меті публікації, тому необхідно ретельно обдумати, яке враження і на кого ви хочете справити, щоб викликати бажаний ефект. Якщо реклама графічно неприваблива, вона загубиться серед інших повідомлень. Якщо листівка або плакат не несуть чіткої інформації, вони стають частиною загального оформлення вулиць або будівель.

Якщо вам необхідно розмістити багато тексту на невеликій сторінці, поклопочіться про його читаність. Вибравши дрібний і щільний шрифт, максимально збільшіть інтерліньяж і вільний простір навколо тексту. Чим коротший рядок, тим менше повинна бути відстань між ними. У заголовках іноді застосовують нульовий інтерліньяж, коли рядки впритул прилягають один до одного.

ПОРАДА

& Зробити привабливішою листівку, заповнену тільки текстом, досить складно. В цьому випадку можна використовувати рамки, ефектно прикрасивши з їх допомогою простий текст.

Щоб урізноманітити документ, зробити його динамічним, використовуйте лінії різної товщини. Будь-яка видима лінія вносить рух. Для посилення ефекту можна закінчити вільний кінець лінії стрілкою або трикутником.

Текст, розділений абзацами, легше читається. Існує два основні способи розділення абзаців: вертикальні інтервали між абзацами (відбиття) і відступ першого рядка абзацу (червоний рядок). Перший спосіб більше підходить для щільного, ділового тексту. «Червоні рядки» (втяжка зліва) має сенс застосовуватися в художній літературі.

ПОРАДА

& Слід мати на увазі, що прості штрихові рисунки виглядають чіткими і строгими, якщо вони надруковані білими лініями на чорному тлі. Виворотні рисунки на чорному тлі виглядають ефектніше, ніж кольорові рисунки на білому тлі в різноколірних рамках.

Отже, підведемо підсумок всьому вищесказаному.

· Основною думкою при оформленні публікації повинна бути зручність сприйняття. Це важливіше за будь-які дизайнерські знахідки.

· Почніть роботу з нарису проекту на папері.

· Структуруйте матеріал і встановіть пріоритети і зв'язки між його елементами.

· Виберіть стиль оформлення публікації, відповідний її змісту і призначенню. Використовуйте цей стиль оформлення для всієї публікації.

· Однакові по сенсу елементи оформляйте однаково, але в той же час уникайте майже однакових з оформленням елементів, оскільки це сприймається як недбалість.

· Пам'ятайте, що маленька відстань між колонками і близько розташовані рядки роблять сторінку темною.

· Заголовки повинні бути короткими і чіткими. Вони повинні відрізнятися від основного тексту.

· Кегль заголовка вибирайте залежно від рівня заголовка і кегля тексту.

· Ілюстрації повинні бути однаково оброблені, повинні поєднуватися між собою за стилем, формою.

· Навколо кожної ілюстрації має бути достатньо вільного простору.

· Кількість ілюстрацій повинна бути підпорядкована принципу мінімальної достатності.







Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 2064. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия