Студопедия — Мурування та енергозберігаюче захисне покриття
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мурування та енергозберігаюче захисне покриття






 

По-перше, сандвіч-панелі по теплотехнічних характеристиках перевершують традиційні будівельні матеріали (цегла, дерево, бетон) приблизно в 10 разів.

По-друге, маса сандвіч-панелей в 10 – 20 разів менша, ніж у традиційних матеріалів. Тобто, можна значно понизити навантаження на фундамент. Значно знижуються і витрати на транспортування – немає необхідності в перевезенні важких залізобетонних панелей або цегли.

По-третє, сандвіч-панелі – недорогі та надійні конструкції, вони дозволяють економити буквально на кожному етапі будівництва, причому не тільки гроші, але і час. Наприклад, кріплення сандвіч-панелі до каркаса проводиться дуже швидко за допомогою самонарізних болтів по металу або дереву – залежно від того, з чого зроблений каркас. До речі, завдяки цьому можна при необхідності навіть демонтувати конструкцію і перевезти будівлю в інше місце.

У четвертих, сандвіч-панелі не вимагають додаткової обробки. Їх поверхні – тонколистова оцинкована сталь – ще на заводі забарвлюються надійною фарбою або покриваються шаром полімеру.

Переваги сандвіч-панелей для будівельників можна перераховувати й далі. Але відмітимо, що і для експлуатаційників вони теж проблем не створюють. Адже їх оболонка, як було сказано вище, виготовляється з хорошим і надійним антикорозійним покриттям, матеріал утеплювача має низьку теплопровідність, мінімальне вологопоглинання, достатню механічну міцність, високу довговічність. А сама сандвіч-панель стійка до шкідливого ультрафіолетового випромінювання, атмосферних і механічних дій. Крім того, через сандвіч-панелі легко прокладаються будь-які комунікації.

Високі теплоізоляційні властивості – найважливіша мета сучасних сандвіч-панелей. Для порівняння: сандвіч-панель з пінополістирольним або мінераловатним утеплювачем завтовшки 150 мм по теплоізоляційних властивостях відповідає стіні з цеглини завтовшки 900 мм. Завдяки цьому при однаковій товщині цегляної стіни і сандвіч-панелі витрати на опалювання знижуються у декілька разів.

Традиційні для сандвіч-панелей утеплювачі – мінеральна вата або піняві ізолятори – пінополістирол або пінополіуретан.

Товщина сандвіч-панелей зазвичай коливається від 10 см до 20 см.

У ряді випадків, коли потрібна особливо висока теплоізоляція, використовують дві сандвіч-панелі, встановлені паралельно із засипкою або заливкою між ними утеплювача.

Найбільш популярний вид сандвіч-панелей, що поєднує в собі відмінну якість і низьку ціну – панелі з наповнювачем E.P.S. (пінополістирол).

Сандвіч-панелі з скловолокнистим наповнювачем Glasswool мають не найвищі теплові характеристики, але є найбільш пожежобезпечними. Застосовуються при будівництві об’єктів з підвищеними вимогами пожежної безпеки.

Сандвіч-панелі з наповнювачем Polyurethan (пінополіуретан) мають якнайкращі теплові характеристики зі всієї групи (рис. 2.4)

 

Рисунок 2.4 – Сандвіч-панелі

 

У багатьох випадках використовується заводське забарвлення металевих панелей стійкими фарбами. Проте останнім часом знаходять все більше застосування сандвіч-панелі, поверхні яких закриті не металом, а наприклад, гіпсокартонними плитами завтовшки 6 або 12 мм. Як наповнювач нерідко використовується жорсткий пінополіуретан щільністю 50 кг/м3. Ці панелі, як правило, мають з’єднання типу шпилька-паз, посилене оцинкованим профілем завтовшки 0, 5 мм. Такі сандвіч-панелі використовуються в якості внутрішніх стінних перегородок.

Їх переваги – висока швидкість монтажу, ідеальна геометрія форм, легкість та невелика товщина стіни.

Сандвіч-панелі можуть бути забарвлені в різні кольори, завдяки чому побудованій з них будівлі архітектор може надати вельми оригінальний зовнішній вигляд, підбираючи тим або іншим чином барвисті панелі. При цьому колірне розташування фасадів може бути як вертикальним, так і горизонтальним, що дозволяє зорово врівноважувати дуже плоскі або, навпаки, дуже витягнуті у вертикальному напрямі споруди.

Крім площинних панелей деякі фірми випускають молировані варіанти – тобто дугоподібно зігнуті. Це дозволяє робити фасади зібраних з сандвіч-панелей будівель пластичнішими, привабливішими і виводить їх з розряду примітивних коробчастих конструкцій. Але тут присутні певні складнощі при заповненні внутрішнього простору молированої панелі теплоізоляційним матеріалом, особливо якщо мова йде про пінополістирол. Звичайно, молирована панель – дорожчий виріб і йдуть на його застосування лише тоді, коли переважаюче значення має привабливість архітектурної зовнішності споруджуваної будови, а не його дешевизна.

Простота в монтажі, можливість реалізації різноманітних конструктивних рішень, відмінні експлуатаційні властивості – це і багато що інше робить сандвіч-панелі все більш поширеним конструктивним елементом в будівництві.

Сьогодні організовується все більше нових виробництв сандвіч-панелей, оскільки з них будується багато об’єктів торгового, спортивного та іншого призначення.

Конструктивне рішення, при якому утеплювач розміщують всередині стіни, застосовувалось ще з середини XIX століття. Зовнішня та внутрішня частини стіни виконувалися з цегли, а в якості утеплювача служили тирса, торф, мох і навіть коркові плити. В даний час тришаровий " сандвіч" (колодязна кладка) частіше має наступний вигляд:

внутрішній шар, що визначає міцність стіни, виконують з цегли або блоків (бетонних, керамзитобетонних, шлакобетонних, гіпсобетонних, газосилікатних, керамічних тощо);

середній шар – теплоізоляційний (використовують мінеральну або скловолокнисту вату, пінополістирол або керамзитовий гравій);

зовнішній шар виготовляють з керамічної або силікатної цегли (облицювальної або рядової), блоків з пористого бетону з обов’язковою обробкою штукатуркою. Іноді використовують бетонні та керамзитобетонні блоки з штукатуркою. Переваги колодязної кладки нечисленні, але при цьому є й дуже серйозні. По-перше, висока стійкість конструкції до впливу вогню (отже, мінімальні претензії з боку пожежників). По-друге, огороджувальні конструкції мають відносно невеликі вагу і товщину. По-третє, це рішення належить до розряду недорогих. По-четверте, прийнятно для прихильників вигляду фасаду " під цеглинку".

Утеплення цегляних будинків за методом колодязного мурування має такі недоліки, як промерзання в місцях суцільного цегляного мурування, яке потрібне для забезпечення несучою здатності стіни, накопичення конденсату в утеплювачі та його передчасне руйнування, а також ущільнення не закріпленого утеплювача в конструкції стіни, а найбільшим недоліком цієї системи є її не ремонтопридатність.

Останнім часом на ринку утеплення фасадів з’явилося енергозберігаюче захисне покриття у вигляді шару фасадної фарби. Покриття складається з полімерної основи, наповненої вакуумованими керамічними сферами, що здатні відбивати тепло, за рахунок високої паропроникності виводити з матеріалу огороджувальної конструкції залишки вологи. Полімерний зв’язок забезпечує захист стіни від атмосферних опадів. У такий спосіб створюються оптимальні умови для збереження теплоізоляційних властивостей матеріалу стіни. Таке покриття має багато переваг, що пов’язано з економічно вигідним рішенням при виборі продукту, забезпечує широкий вибір дизайнерських рішень, захищає будівельні елементи на довгий час, створює здорову житлову атмосферу і приємний мікроклімат у приміщенні. Однак, як показали результати досліджень різних систем теплоізоляції на тепловтрати за допомогою тепловізора, проведених в ІТТФ (Інститут технічної теплофізики Національної Академії наук України), що так зване енергозберігаюче захисне покриття у вигляді фасадної фарби не може бути додатковим шаром теплоізоляції, здатним разом з огороджувальною конструкцією забезпечити нормативні значення опору теплопередачі.

 

Контрольні питання:

 

1. Які переваги повинні мати пристрої додаткової теплоізоляції?

2. Як може розташовуватися утеплюючий шар теплоізоляції?

3. Система скріпленої теплоізоляції на ринку України, її переваги та недоліки.

4. Яким чином поділяють системи скріпленої теплоізоляції?

5. Назвіть вимоги до системи скріпленої теплоізоляції.

6. Вентильований фасад з повітряним зазором, його переваги та недоліки.

7. Назвіть основні показники переваги вентильованих фасадів.

8. Основні переваги сандвіч-панелей.

9. Конструктивні рішення сандвіч-панелей.

10. Назвіть недоліки утеплення цегляних будинків за методом колодязного мурування.

 

 







Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 1013. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия