Студопедия — Матеріалів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Матеріалів






 

Останнім часом розвиток сучасного житлового будівництва в Україні вимагає все більшого використання високоякісних та екологічно чистих будівельних матеріалів, які повинні відповідати європейським стандартам і нормам. В умовах енергетичної кризи і підвищення вартості енергоносіїв, а також з огляду на економію коштів при будівництві нових будівель і споруд як цивільного, так і промислового будівництва, а також при реконструкції або капітальному ремонті, найбільш актуальним питанням є використання сучасних матеріалів з високими ізоляційними властивостями.

У будівельній практиці застосовуються різноманітні теплоізоляційні матеріали, до основних з них відносяться: легкі бетони (керамзитобетон, перлітобетон, шлакобетон, газо- і пінобетон тощо); " теплі" розчини (цементо-перлітовий, гіпсо-перлітовий, поризований тощо); вироби з дерева та інших органічних матеріалів (плити деревостружкові, фібролітові, комишитові тощо); мінераловатні та скловолокнисті матеріали (мінераловатні мати, мінераловатні плити м’які, напівтверді, тверді й підвищеної жорсткості на різних єднальних, плити зі скловолокна тощо), полімерні матеріали (пінополістирол, пінопласт, пінополіуретан, перлітопластобетон тощо); піноскло або газоскло, а також інші композиційні матеріали та вироби з них.

Використання конкретного матеріалу для теплозахисту стін залежить від цілого ряду факторів, визначальними з яких є: довговічність; необхідна товщина шару теплоізоляції, обумовлена теплотехнічним розрахунком; можливе місце розташування матеріалу на стіні; маса теплоізоляційної конструкції; вартість матеріалу; трудомісткість встановлення; можливість постачання матеріалу на будівельний майданчик тощо.

Системи зовнішнього утеплення фасадів " мокрого" типу з тонкої або товстої штукатуркою складаються з кількох послідовно накладених шарів: утеплювача, що кріпиться на несучу конструкцію, армуючої сітки та одного або двох шарів штукатурки. Ці системи пред’являють підвищені вимоги до таких властивостей утеплювача, як міцність на відрив шарів, водостійкість та теплопровідність.

Тому для ефективної теплоізоляції фасадів повинні використовуватися матеріали, теплофізичні властивості яких задовольняють наступним вимогам:

утеплювач повинен мати міцнісні характеристики, достатні для того, щоб витримати вагу штукатурних шарів, які наносяться на нього;

паропроникність шарів системи повинна зростати від внутрішнього шару до зовнішнього;

матеріал, що використовується як утеплювач, повинен мати низький коефіцієнт теплопровідності;

необхідно, щоб утеплювач відповідав вимогам пожежної безпеки.

У фасадних системах " мокрого" типу часто використовуються мінераловатні плити та плити з екструдованого пінополістиролу.

У вентильованих фасадних системах до утеплювача пред’являються дещо інші вимоги. У першу чергу, це не такі жорсткі вимоги по міцності, оскільки плити повинні витримувати тільки власну вагу та вітрові навантаження. Однак при цьому утеплювач повинен витримувати знакозмінний температурний режим експлуатації, володіти достатньою паропроникністю, біостійкістю, стійкістю до вивітрювання, бути неагресивним до металів. Вивітрювання призводить до втрати плитами своїх первісних розмірів, потоншення та сповзання плит і, як наслідок, утворення " містків холоду". Для попередження цих негативних процесів застосовують вітрозахисні плівки або ж віддають перевагу жорстким мінераловатним плитам.

До полімерних теплоізоляційних матеріалів відносяться пінополістирольні плити і блоки, екструзійні пінополістирольні плити, вироби з жорсткого пінополіуретану, вироби зі спіненої карбамідно-формальдегідної смоли, спіненого пінополіетилену, спіненого хімічно зшитого пінополіетилену.

З полімерних теплоізоляційних матеріалів в нашій країні найбільш популярні вироби з пінополістиролу: пінополістирольні плити (утворюються в результаті спікання гранул пінополістиролу одна з одною при підвищених температурах) та екструзійний пінополістирол (отримують шляхом змішування гранул полістиролу при підвищених температурах з наступним введенням піноутворюючого агента і видавлюванням з екструдера). Оператори ринку відзначають зростання попиту і на пінополістирольні блоки, які застосовуються в якості незнімної опалубки при малоповерховому будівництві.

Українські компанії успішно освоїли виробництво пінополістирольних теплоізоляційних матеріалів і цілком можуть задовольнити потреби вітчизняної будіндустрії. Випуском ППС-плит в Україні займаються більше 35 підприємств. До найбільших відносяться: ЗАТ " Стирол Пак" (Горлівка), НВО " Акація" (Новомосковськ), ТОВ " Тузлук" (Рівне), ВАТ " Завод ізоляційних матеріалів" (Маріуполь), ВАТ " Запорожтеплозвукоізоляція" (Запоріжжя), ТОВ " ІЗОТЕХ" (Київ), ТОВ " Родичок" (Бояни), ТОВ " Екотерм" (Рівне) та ін. У минулому році в Україні з’явився перший вітчизняний виробник екструзійного пінополістиролу – випуск цього матеріалу освоїв " Житомирський комбінат силікатних виробів".

Тим не менш, на українському ринку теплоізоляційних матеріалів з пінополістиролу присутня і продукція зарубіжних торгових марок. Це – екструдовані плити з пінополістиролу URSA XPS (виробник – Компанія URSA Deutschland GmbH, Німеччина і URSA Italia srl, Італія), Styrodur (BASF AG, Німеччина), STYROFOAM (DOW Chemical, США, представник в Україні – компанія " Сен-Гобен Будівельна Продукція України"), Austrotherm (Austrotherm GmbH, Австрія), FIBRAN ECO (Болгарія), " Піноплекс" (Росія) та інші.

Пінополістирол (ППС) являє собою твердий спінений термопласт, що містить численні гранули, що сплавилися. Кожна гранула складається з великої кількості молекул стиролу, з’єднаних у довгі ланцюги полістиролу, в межах яких рівномірно розподілені мікроскопічно (10 – 5, 00 мкм) щільні порожнини, які містять повітря. Технологія дозволяє одержувати спінені термопласти з різними співвідношеннями повітря та полістиролу, а отже і щільністю. Широкий діапазон густин дозволяє спеціально закласти певні властивості, щоб задовольнити вимоги, які пред’являються до матеріалу кінцевими користувачами.

Пінополістирол характеризується наступними властивостями:

здатністю до формування в складні форми;

відносно високою міцністю на стиск при низькій щільності. Пінополістирол досягає межі пружності при стискуванні 2%. Напруження понад зазначеної межі позначаються залишковою деформацією;

низькою динамічною жорсткістю, що забезпечує якісну звукоізоляцію від ударного шуму;

низькою теплопровідністю від 0, 03 до 0, 04 Вт/м ∙ °К;

низьким коефіцієнтом теплового розширення, який в діапазоні температур від 20°С до 30°С складає в середньому 0, 6× 10-4 (1/°К);

невисокою щільністю матеріалу – від 15 кг/м3 до 40 кг/м3. Вироби з пінополістиролу маркуються в залежності від щільності;

стабільністю властивостей в діапазоні температур від -180°С до +80°С;

низькою дифузією водяної пари та водопоглинанням;

стійкістю до гниття і довговічністю за умови, що вироби з полістиролу не піддаються тривалому впливу УФ-променів;

стійкістю до агресивних середовищ. Вироби з ППС мають стійкість до розчинів кислот і лугів, метанолу, водорозчинним фарбам і адгезиву. Вони нестійкі до органічних розчинників типу вуглеводнів, хлорованих вуглеводнів, кетонів і ефірів, присутніх у більшості лакофарбових та адгезивних матеріалів. Гіпс, вапно, цемент, силіконові масла, бітум (який не містить розчинників) не порушують структуру пінопласту. Парафінове масло, рослинні та тваринні жири, дизельне паливо і вазелін можуть впливати на поверхню пінопласту і зумовити усадку при тривалій дії;

задовільною вогнестійкістю. Звичайний пінополістирол входить до категорії В3, тобто вважається легко займистим. При введенні у вихідну сировину антипіренів ППС переходить у категорію важкозаймистих будівельних матеріалів В1.

Другий матеріал за популярністю на ринку України – це пінопласт. Застосовують кілька марок пінопластів:

ПСБ-C-15 – використовується для утеплення і звукоізоляції конструкцій, які не піддаються впливу навколишнього середовища і механічним навантаженням. Наприклад, місцем застосуванням його можуть бути горища, міжкімнатні перегородки, він може закладатися в цегляну кладку, також може використовуватися для утеплення тимчасових споруд, вагонів та контейнерів;

ПСБ-C-25 – найпоширеніша і універсальна марка пінопласту. Використовується для утеплення стін, дахів, підлог. Найчастіше використовується для утеплення фасадів будинків методом " легкий мокрий";

ПСБ-С-35 – застосовується при виготовленні багатошарових панелей, у т.ч. залізобетонних, теплоізоляції фундаментів і підземних комунікацій, а також у всіх місцях, де можуть виникати значні механічні навантаження.

До переваг пінополістиролу можна віднести те, що це один з найбільш дешевих матеріалів, що має хороші механічні та ізоляційні властивості, значну конструкційну гнучкість. Процес установки простий і не вимагає спеціалізованих інструментів та спеціальної підготовки робітників.

На українському ринку теплоізоляційні вироби з пінопласту представлені вітчизняними та зарубіжними виробниками.

Найбільшим виробником товарів з пінополістиролу в Україні є ірпінський комбінат " Прогрес", що випускає плити ПСБС з розмірами 1000× 800× 50 (100) мм марок М-15, М-25, М-35. На біличському заводі " Теплозвукоізоляція" виготовляють плити ППС (самозагасаючі) марки М-25 наступних розмірів: 1000× 1000 мм, 1000× 2000 мм, 1000× 3000 мм, 1000× 4000 мм, товщиною до 500 мм.

Німецька фірма Saarpor постачає пінопластові плити Polypron, рулонні матеріали Isorol і Clmarol для внутрішньої теплоізоляції стін. Такі вироби кріпляться клеєм, що не містить розчинників.

Польською фірмою Izolacja Zdunska Wola пропонуються плити з самозагасаючого пінопласту, (сировина фірми Shell) марок М-15, М-20, М-30 розміром 1000× 500 і 1000× 250 мм, товщиною від 20 до 200 мм, з різною формою торця.

Пінопласт використовується в нових та старих будівлях для ізоляції стін, дахів, підлоги та перекриття. Конструктивна гнучкість ППС зумовила його широке застосування в збірних ізоляційних панелях.

Пінополістирол марок М-20, М-30 і М-35 є ефективним ізолятором для підлог. У залежності від необхідного ступеня теплоізоляції для цієї мети застосовують плити завтовшки від 20 до 50 мм.

З ППС виробляють термоблоки – блоки пінополістирольної незнімної опалубки, з яких будують котеджі за технологією " Термодім". Конструкція блоку така, що залитий в нього бетон заповнює порожнечі, утворюючи монолітні бетонні грати. Пінополістирол виконує функції утеплювача та опалубки одночасно. В Україні такі блоки випускають в м. Миколаєві на німецькій виробничій лінії BASF із сировини фірм Shell і BASF.

Важлива якість пінополістиролу – його довговічність. Він не змінює своїх теплоізоляційних властивостей і розмірів при тривалому контакті з водою, при багаторазових впливах різних температур, а також при довготривалому навантаженні. Дослідження показують, що цей ізоляційний матеріал не старіє і зберігає свої якості (коефіцієнт теплопровідності, фізико-технічні параметри, геометричні форми).

Пінополістирол незамінний для утеплення підземних частин будівлі, фундаментів, стін підвалів, цокольних поверхів, де застосування інших видів теплоізоляції неприпустиме внаслідок капілярного підняття ґрунтових вод, і оберігає гідроізоляцію від шкідливого впливу навколишнього середовища. Про це з великою впевненістю дозволяють говорити його вологостійкі якості, а також його легкість та довговічність.

Пінополістирольні плити майже невагомі, зручні при транспортуванні та монтажі, довговічні й надійні. Гарантований термін їх експлуатації навіть в умовах Крайньої Півночі становить не менше 50 років.

Пінополістирол – екологічно чистий, нетоксичний, зручний у застосуванні тепло- та звукоізоляційний матеріал з низьким ступенем теплопровідності та паропроникності, який застосовується в будівництві понад 40 років.

Екструдований пінополістирол (ЕП)

Різновидом виробів на основі полістиролу є ізоляційний матеріал з екструдованого полістиролу, що має нульову капілярність, високу міцність на стиск, теплопровідність 0, 027 – 0, 033 Вт/м ∙ °К.

У порівнянні з ППС екструдований пінополістирол значно дорожчий, але цьому матеріалу віддається перевага, тому що він має меншу теплопровідність. Вироби з нього мають більшу міцність, відповідають жорстким вимогам по водопоглинанню та екологічності.

Екструдований полістирол характеризується наступними властивостями:

щільність 25 – 45 кг/м3;

теплопровідність при температурі 10°С: 0, 027 – 0, 033 Вт/м ∙ °К;

межа міцності при стисненні: 0, 15 – 0, 7 Н/мм2;

водопоглинання після закінчення 28 днів при перемінній температурі 0, 1 – 0, 5% об’єму;

допустима температура використання від -50°С до +75°С;

не містить фреонів, згідно Монреальського протоколу;

нестійкий до УФ-випромінювання, вимагає захисту;

не сумісний з органічними розчинниками, смолами.

На ринку України теплоізоляційні матеріали з екструдованого пінополістиролу представлені кількома великими закордонними концернами: Sirap Gema International S.А. (Бельгія), BASF (Німеччина), Dow Chemical (США).

Велика бельгійська фірма Sirap Gema International SA випускає ізоляційний матеріал під торговою маркою Isofoam.

Isofoam – пофарбований у жовтий колір екструдований твердий полістирол, характеризується хорошими теплоізоляційними властивостями, дуже низькою гігроскопічністю, високою міцністю при стисканні, класом вогнестійкості В1.

Плити Isofoam мають маркування за типами Х2, Х3, Х4, XR, ХРН. В залежності від марки плити мають різні характеристики: міцність, теплопровідність, щільність тощо. Розміри плит: довжина 1250 мм і 2500 мм, ширина 600 мм, товщина 20, 30, 40, 50, 60, 80, 100, 120 мм. Вироби можуть бути виконані з різним профілем краю, який має наступне маркування: I – гладкий торець, L – пазові торці, D – торець типу " шип і паз".

Аналогічний за якістю теплоізоляційний матеріал " Стиродур" (Styrodur) і " Стиродур С" виробляє концерн BASF. " Стиродур" поставляється у вигляді плит стандартних типів зеленого кольору.

Плити " Стиродур" мають гладку водовідштовхувальну поверхню і відрізняються один від одного теплопровідними властивостями, щільністю, міцністю на стиск.

Розміри представлених на ринку виробів: товщина від 20 до 200 мм, довжина 1250 мм, 2500 мм, ширина 600 мм. Плити пропонуються з рівними краями, уступчастим фальцем (тип S), у вигляді шпильки і паза (тип N).

Зовсім недавно на український ринок вийшов американський концерн Dow Chemical, який виробляє теплоізоляційний матеріал STYROFOAM (завод в Угорщині), що представляє собою плити блакитного кольору.

Плити Styrofoam випускаються, в залежності від області їх застосування, декількох видів: Perimate INS, Floormate, Styrofoam IB, Wallmate CW – для ізоляції багатошарових стін, Roofmate SL – для ізоляції плоских покрівель. В Україну завозяться два види плит: Roofmate SL і Floormate.

Вироби відрізняються один від одного щільністю, теплопровідністю, формою краю. Плити виробляються зі стандартним типорозміром 1250× 600 мм, тільки плити Wallmate CW мають розмір 2500× 600 мм. Товщина виробів варіюється в межах від 20 до 160 мм, що визначається видом плит.

Вартість виробів марки " Стиродур" від $350 за 1 м3 і вище. Теплоізоляційні плити Isofoam і Styrofoam дешевші – від $200 за 1 м3. При закупівлі великих партій плит фірмами передбачені знижки.

Виробництво екструзійного ППС вперше в Україні освоює Житомирський комбінат силікатних виробів.

 

Спектр застосування матеріалів цього класу майже не обмежений. Хороші теплоізоляційні властивості, різноманітність видів, висока міцність на стиск, простота монтажу, відсутність необхідності застосування пароізоляційного шару дозволяють застосовувати екструдований полістирол в якості ізоляційного матеріалу в наземному (стіни, підлоги, стелі, дах) і підземному будівництві, у транспорті, для холодильних камер, для теплоізоляції мостів і льодових трас, виготовлення плит типу " сандвіч" і в якості захисного шару проти промерзання ґрунту при будівництві автомобільних доріг та залізниць.

Легкі і міцні плити з ЕП підходять для утеплення різних типів покрівель. При утепленні двосхилих дахів теплоізоляція мостів холоду досягається розташуванням матеріалу над кроквою. Висока міцність дозволяє встановити над теплоізоляційним шаром решетування. При влаштуванні експлуатованих покрівель використовують плити " Стиродур" типу 3035S, Isofoam X3L і Roof-mate SL.

В асортименті продукції марки Isofoam представлені профільовані теплоізоляційні плити Stirobit, призначені для укладання на профнастил та шифер, і рулонний утеплювач Stirobit Roll, зручний при монтажі скатних покрівель. Всі ці плити покриті шаром гідроізоляції.

Утеплення порожніх стін, як правило, здійснюють плитами Isofoam X2D, X3D, X3L, " Стиродур" 2800 та Wallmate CW, при цьому не потрібен додатковий повітряний прошарок. В якості зовнішньої ізоляції стін під облицювання рекомендуються плити Isofoam XR, X2D, ХРН, " Стиродур" 2800 та Perimate INS. Теплоізоляційні плити з вибитим вафельним візерунком (" Стиродур" 2800S і Isofoam ХРН) призначені для застосування під шар штукатурки та інші покриття усередині житлових приміщень.

Важливою властивістю плит " Стиродур", Isfoam і Styrofoam є те, що при контакті з землею вони не втрачають міцності та не вбирають воду. Це дає можливість використовувати їх для ізоляції зовнішніх підвальних стін будівель.

Гарний зовнішній вигляд, гладка поверхня, мало схильна до забруднення і легко миється струменем води – всі ці якості роблять плити зручними для стель спортзалів, складів.

Відмінні характеристики міцності дозволяють використовувати матеріал для ізоляції будь-яких видів підлог Floormate, " Стиродур" 2800 та Isofoam X2L, X3L.

Наприклад, для влаштування підлог на експлуатованих терасах і покрівлях Isofoam пропонує плитний утеплювач, покритий шаром гранітної крихти. Він має щільність 50 кг/м3 і розміри 600× 600 мм.

Екструдований полістирол також може використовуватися для нанесення шарів інших матеріалів: дерева, волокнистих тканин та інших штучних матеріалів, що клеяться. Плити з нанесеним шаром розчину, посилені склотканиною, можна використовувати для облицювання кахлем, обшивки ванн, труб тощо.

Важливо відзначити, що при фарбуванні плит неприпустимо використовувати фарби на розчинниках. При просочуванні дерев’яних частин, які безпосередньо прилягають до матеріалу, слід уникати застосування засобів, що містять смоли і розчинники.

Враховуючи теплофізичні властивості ЕП, широту і зручність застосування, можна стверджувати, що, незважаючи на високу вартість, матеріал виправдовує витрати.

До теплоізоляційних матеріалів з органічної та неорганічної сировини відносяться: блоки полістіролбетонні стінові, вироби теплоізоляційні перлітоцементні й перлітогіпсові, вироби перлітобентонітові теплоізоляційні, блоки перлітобетонні стінові, вироби цементополістірольні, піноскло, блоки кремнезітоцементні, плити теплоізоляційні очеретяні, плити деревоволокнисті й деревостружкові та інші.

Полістиролбетон – це різновид легких бетонів, що мають однорідну пористу структуру. Складається він з суміші цементу, води і наповнювача " Політерм" (пінополістирольних гранул оброблених спеціальної присадкою). Цей матеріал довговічний, має високі тепло-, звукоізоляцію і міцність, екологічно безпечний, має низьку сорбційну вологість, морозостійкий, паропроникний. У порівнянні з іншими стіновими матеріалами полістиролбетон має найнижчий коефіцієнт теплопровідності. Єдиний виробник полістиролбетону під ТМ " Політерм" – компанія " Баутех-Україна". У асортименті " Баутех-Україна" є і теплоізоляційна штукатурка " Ізолтеко" (Італія) – сучасний матеріал для утеплення фасадів будівель. На сьогоднішній день у зв’язку з дефіцитом на ринку мінераловатних утеплювачів і завдяки конкурентоспроможності " Ізолтеко", попит на цей матеріал зростає. За інформацією фахівців " Баутех-Україна", незабаром виробництво " Ізолтеко" буде налагоджено в України.

Компанія Paroc вивела на ринок Украйни ізоляцію для стель – стельову плиту Paroc CGL 20, призначену для ізоляції підземних гаражів, паркінгів, проїздів та інших холодних приміщень. Застосування цього матеріалу дозволяє відійти від ізоляції підлоги всередині приміщення, а значить, уникнути зменшення висоти житлового приміщення. Плита Paroc CGL 20 кріпиться за допомогою клею для мінеральної вати прямо на стелю. Далі мінеральна ламельна плита забарвлюється або ґрунтується, як підоснова, для нанесення декоративної штукатурки за допомогою розпилювача. При цьому додатково забарвлені плити дозволяють зменшити витрату клейового розчину та декоративної штукатурки. А зрізані краї плити Paroc CGL 20 надають завершеного вигляду стелі й дозволяють уникнути шліфування стиків плит.

М’які плити з скловолокна ISOVER KL 34 призначені для використання в каркасних конструкціях стін, при утепленні мансардної покрівлі, міжповерхових і горищних перекриттях підлог, а також у двошарових системах утеплення в усіх типах будівель, де ізоляція не відкрита до навантажень. Лінійку теплоізоляційних матеріалів ISOVER поповнила і напівжорстка вітрозахисна ізоляція ISOVER RKL – плита, яка покрита з обох сторін склохолстом і має шпунтовану крайку. Її основне призначення полягає в тому, щоб поряд з теплоізоляцією забезпечити ефективний вітрозахист конструкції. Наприклад, в конструкції вентильованого фасаду використовується двошарова система утеплення, яка складається з нижнього м’якого шару (матеріали ISOVER KL 34, ISOVER KL 37) і верхнього вітрозахисного шару (ISOVER RKL).

Компанія ROCKWOOL вивела на український ринок новий продукт для плоских покрівель – теплоізоляційні плити подвійної щільності MONROCK max. Цей матеріал являє собою моноплиту, в якій є жорсткий верхній шар і менш щільний нижній, що дозволяє укладати один шар теплоізоляції замість двох.

Регіональна структура ринку полімерних теплоізоляційних матеріалів багато в чому визначається географією: транспортування цих матеріалів далі 500 – 600 км різко знижує їх рентабельність. Крім того, виробництво цих матеріалів вимагає великих вентильованих складських приміщень, тому що їм необхідно " вилежатися" протягом 2 – 3 тижнів. Тому близько 1/3 собівартості полімерів доводиться на складські та транспортні витрати, і те за умови, що возити їх доведеться в межах 600 км. Набагато вигідніше розвивати виробничі потужності на місцях. Саме з цим пов’язане зростання числа виробників теплоізоляційних товарів з пінополістиролу в регіоні з найбільшим обсягом їх споживання – Київському. Сьогодні їх налічується близько 10.

Основна проблема ринку теплоізоляційних матеріалів – обмеженість потужностей виробників і, відповідно, високий відсоток незадоволеного попиту на волокнисті утеплювачі. Так, за оцінками представництва UAB Paroc, в 2006 р. дефіцит в мінераловатній продукції в Україні склав близько 70 – 80 тис. т, а в 2007 р. – досяг 100 тис. т. Ситуація зміниться тільки після відкриття заводів провідних світових виробників на території нашої країни, впевнені оператори ринку. Власними виробничими потужностями в Україні мають намір обзавестися кілька виробників мінераловатних теплоізоляційних матеріалів. Завод з виробництва теплоізоляційних матеріалів має намір побудувати і компанія Knauf Insolulation (Німеччина).

На ринку України представлені матеріали та вироби на основі спіненого поліетилену Gemafon і Thermaflex. Спінений поліетилен характеризується закритою пористою структурою, низьким водопоглинанням (менше 2%), теплопровідністю 0, 045 Вт/м ∙ °К, хімічною стійкістю до більшості будівельних матеріалів. Він виготовляється без використання фреону та екологічно безпечний.

Gemafon – м’який рулонний матеріал, що використовується в основному для акустичної ізоляції бетонних перекриттів під стяжкою, як вирівнюючий шар під паркет або килимове покриття, для ізоляції стиків з метою усунення акустичних мостів, як компенсаційний і розділюючий шар на плоских дахах, для ізоляції вікон, термоізоляції бетону взимку тощо. Матеріал випускається шириною 1500 мм, довжиною від 50 м і товщиною від 3 мм.

Матеріал Gemafon STD по DIN 4104 відноситься до класу пожежної безпеки В3, Gemafon FR по DIN 4102 – до класу В2.

Використання полотен Gemafon товщиною 3 мм дозволяє знизити рівень шуму на 18 дБ, а завтовшки 5 мм – на 20 дБ.

Gemafon легко укладається на жорсткі поверхні, по ньому можна ходити, не ушкоджуючи пористу структуру. Полотна матеріалу накладаються в нахлест, перекриваючи один одного на 10 см, що слід враховувати при розрахунку замовлення.

Thermaflex FR/AC – еластичні оболонки і листи, призначені для ізоляції трубопроводів систем водопостачання, опалення, кондиціювання, а також систем з носіями холоду.

Матеріал дозволяє зберігати необхідну температуру води, уникати втрат тепла при розведенні теплоносія по будівлі, уникати утворення конденсату на трубах з холодною водою. Вироби не намокають і можуть використовуватися повторно після усунення аварій.

Технічні характеристики виробів: щільність 35 – 40 кг/м3, діапазон діаметрів 6 – 114 мм, товщина ізоляції 4 – 38 мм, робоча температура від -85°С до +110°С, коефіцієнт теплопровідності в цьому діапазоні від 0, 033 до 0, 038 Вт/м ∙ °К.

Thermaflex має не тільки чудові ізолюючі властивості, але й високу технологічність. Легкий, еластичний, нешкідливий, він просто монтується на трубопроводи та системи складної конфігурації. Для малих діаметрів труб ізоляцію легко встановлювати на дуги і коліна. Для оболонок великого діаметру або товщини за допомогою монтажних засобів (клею, стрічок), легко готуються монтажні форми для встановлення на складні ділянки трубопроводів. Асортимент Thermaflex включає також вироби зі спеціальними монтажними пристосуваннями (пластиковий багаторазовий замок-засувка), або з різним ламінуванням поверхні.

Одним з широко використовуваних в будівництві утеплювачів є спучений перліт, який отримують з природного перліту (родовище Фогош) в результаті його обробки при високій температурі. Він має хороші тепло- та звукоізоляційні властивості, вогнестійкий, хімічно інертний і біостійкий. Температура застосування спученого перліту в якості теплоізоляційного матеріалу від -200°С до +900°С, теплопровідність становить 0, 04 – 0, 09 Вт/м ∙ °К при насипній щільності 75 – 250 кг/м3. Спучений перліт випускають на Калинівському заводі теплоізоляційних матеріалів " Стройперліт" (Київська область) та інших підприємствах. Його виробляють у вигляді піску, порошку, щебеню, які застосовують при виробництві теплоізоляційних виробів і конструкцій. На основі перліту випускають стінові панелі з керамзітоперлітобетона, дрібнозернистого перлітобетону, а для утеплення покрівель застосовують бітумоперліт, перлітофосфогелеві плити. Виробництво таких виробів налагоджено на Броварському заводі будівельних конструкцій.

Основним недоліком спученого перліту є те, що при вмісті вологи в кількості 10 об’ємних відсотків ізолююча здатність зменшується на 90%, тому що перліти містять целюлозу і дуже гігроскопічні. Намокаючи, перлітова ізоляція перетворюється на пісок, отже, вона вимагає ретельного захисту від вологи.

Спучений вермикуліт отримують шляхом високотемпературної обробки природного вермикуліту. У результаті цього процесу вермикуліт перетворюється на легкий пористий матеріал, який використовується для виробництва теплоізоляції.

Спучений вермикуліт, завдяки своїм унікальним властивостям (низька щільність, високі звуко- та теплоізоляційні властивості, вогнестійкість, кислото- і біостійкість), широко застосовується в різних галузях народного господарства (будівництво, судо- та енергомашинобудування тощо). В Україні виробництво продукції на основі вермикуліту обмежене, це пов’язано з тим, що сировина постачається з Росії. Разом з тим, Україна має величезні запаси вермикуліту, які до недавнього часу були законсервовані.

Переробкою вермикуліту займається НВП " Вермикуліт" (м. Київ). Випускаються, в залежності від щільності, три марки спученого вермикуліту 100, 150 і 200. Вермикуліт, використовуваний як засипний теплоізоляційний матеріал, має переваги перед іншими сипучими або волокнистими мінеральними утеплювачами. Якщо він укладений або засипаний у вертикальній порожнини, то протягом тривалого часу практично не ущільнюється, не перетирається в порошок, не дає усадки і зберігає пружність. Теплопровідність спученого вермикуліту по фракціях: для великої – 0, 098, середньої – 0, 116, дрібної – 0, 14 Вт/м ∙ °К. Для теплоізоляції судів випускають спеціальні вермикулітові плити. Крім того, вермикуліт є відмінною сировиною для отримання тонкого та супертонкого мінерального волокна.

Зовсім недавно розроблено нову сполучну речовину, яка як напівфабрикат може бути використана для виготовлення різних будівельних матеріалів і виробів. Цю речовину отримують з кремнеземистої сировини природного або техногенного походження з високим вмістом кремнезему (більше 80%) і каустичної соди, які піддаються спеціальній обробці. На основі КСВ - напівфабрикату випускається штучний пористий матеріал кремнезем. Він може використовуватися для виробництва теплоізоляційних плит, легких бетонів і блоків, а також в якості теплоізоляційної засипки. Матеріал у вигляді засипки має розміри гранул до 5 мм, теплопровідність 0, 05 – 0, 06 Вт/м ·°К, міцність на стиск 0, 45 – 0, 75 МПа та насипну щільність 130 – 160 кг/м3. Вартість кубометра матеріалу еквівалентна $30. Виробництво такого матеріалу налагоджується на київському підприємстві " Оболонь-КСВ" в Києві. Ведуться роботи з налагодження виробництва плитного теплоізоляційного матеріалу на основі КСВ, який є довговічним, не горючим, дозволяє ізолювати поверхні з температурою до 700°С. Технологія виробництва КСВ-напівфабрикату і виробів на його основі є екологічно чистою і нешкідливою для здоров’я людини.

Компанія " Будавтотранс" привела на український ринок новий високоефективний утеплювач FOAMGLAS виробництва фірми Pittsburgh Corning Europe (Бельгія). Матеріал з унікальним поєднанням фізико-механічних та теплоізоляційних властивостей чудово зарекомендував себе у всіх областях будівництва.

FOAMGLAS – це чарункове піноскло, технологія виготовлення якого забезпечує одержання легкого міцного матеріалу з закритими порами, чим забезпечується його повна водо- і паронепроникність. Завдяки цим якостям при використанні плит AMGLAS відпадає необхідність застосування пароізоляційних плівок і гарантована стабільність теплоізоляційних властивостей в процесі експлуатації.

Завдяки своїй природі, утеплювач з піноскла відноситься до групи негорючих матеріалів і має необмежений термін служби, протягом якого зберігаються його теплоізоляційні властивості. Хімічний склад матеріалу забезпечує його захист від гризунів, комах, бактерій, лишайників і мохів. Він стійкий до дії кислот і оберігає від корозії сусідні з ним матеріали. З точки зору екологічної безпеки це виключно чистий матеріал, не містить фенолформальдегідних та інших складових.

Теплоізоляційний матеріал FOAMGLAS представляє собою жорстку високоміцну плиту з постійними фізичними властивостями і коефіцієнтом термічного розширення таким же, як у сталі та бетону. Плити випускаються декількох типорозмірів: 300× 300 мм, 450× 600 мм і 600× 1200 мм, а товщина варіюється в межах від 30 до 150 мм. Залежно від типу виробу щільність коливається від 105 до 165 кг/м3, коефіцієнт теплопровідності змінюється від 0, 037 до 0, 048 Вт/м ·°К. Міцність на стиск досягає 160 т/м2. Ізоляція зі спіненого скла використовується в широкому діапазоні температур від -260°С до +730°С.

FOAMGLAS зарекомендував себе як економічний утеплювач, що дозволяє значно знизити трудовитрати при будівництві та матеріальні витрати в процесі експлуатації об’єктів. Матеріал дуже технологічний – легко монтується і нарізується. Укладання плит виробляється на горизонтальні та вертикальні бетонні, металеві та дерев’яні поверхні. Ізоляція приклеюється гарячим бітумом, клейовими сумішами або кріпиться механічно. При дотриманні технології монтажу блоки FOAMGLAS забезпечують повну однорідність ізоляції та відсутність температурних містків холоду. При механічному пошкодженні теплоізоляційного шару потрібна заміна всього лише пошкодженої ділянки, а не всієї ізоляції, що значно здешевлює ремонт.

FOAMGLAS широко використовується для теплоізоляції різних типів покрівлі, підлог і стель, фасадів нових та реконструйованих будівель, при будівництві будівель і споруд з підвищеною вологістю, таких як виробничі приміщення текстильної, тютюнової, пивоварної промисловості, басейнів та саун.

На українському ринку представлені екологічно чисті теплоізоляційні та оздоблювальні матеріали на основі натуральної сировини – кори коркового дуба. AMORIM GROUP (Португалія) – найбільша в світі корпоративна група, що займається переробкою, виробництвом та експортом продукції з натуральної пробки. Фірми Ipocork, Exhocor і Wicanders, що входять до складу Amorim Group як фірми-виробники, представляють на ринку пробкові ізоляційні панелі та оздоблювальні матеріали з пробки.

Коркові панелі – екологічно чистий природний ізоляційний матеріал. Клітини, з яких складається пробка (близько 40 мільйонів в кожному см3), поєднують мінімальну кількість твердої речовини і максимальну кількість повітря.

В якості будівельної ізоляції застосовують панелі з спученої натуральної пробки. Сировину спочатку гранулюють, потім нагрівають до 400°С і спресовують в блоки. Пробка містить власну клеючу речовину суберін, тому ніякі додаткові клеї не використовують. Коркові ізоляційні панелі відносно легкі – 110 – 130 кг/м3, стійкі до стиснення (максимальне тиск 10000 кг/м2), вигину, паронепроникні, мають високу пружність, не схильні до усадки, мають теплопровідність 0, 04 Вт/м ·°К при 20°С, робочі температури від -200°С до +100°С. Тривалий час (понад 40 років) зберігають свої теплоізоляційні властивості і стабільність розмірів. Пробка, крім теплоізоляції, забезпечує хорошу звукоізоляцію.

Важливою якістю матеріалу є його несхильність до гниття, цвілі та ушкоджень паразитами. Панелі стійкі до впливу вуглеводнів, хімічно інертні, чудово захищають від механічної вібрації, можуть використовуватися в контакті з бітумом, стійкі до ультрафіолетового випромінювання. При горінні не виділяють шкідливих речовин (хлору, ціанідів тощо) і після просочення вогнестійкими складами відносяться до класу В1.

Застосовують пробкові панелі при ізоляції дахів, горищ, мансард, внутрішніх і зовнішніх стін, підлог, холодильних камер. Панелі зручні в монтажі, легко ріжуться, що забезпечує точну підгонку при встановленні, економію часу і грошей.

Агломеровані блоки ріжуть на панелі розміром 1000× 500 мм, при цьому товщина панелі може бути від 10 мм до 320 мм за бажанням замовника, вартість матеріалу від $6 за 1 м2 в залежності від товщини виробу.

Встановлено, що для теплоізоляційних матеріалів спостерігається тенденція збільшення вартості квадратного метра утеплювача зі збільшенням щільності та міцності теплоізоляційного матеріалу. У той же час відомо, що використання теплоізоляційних матеріалів, які мають, по можливості, найбільші міцнісні характеристики призводить до збільшення терміну служби теплозахисту. Це пов’язано з тим, що міцнісні характеристики плит є найбільш повними показниками, які характеризують їх довговічність.

Оцінку експлуатаційної стійкості будівельних матеріалів роблять в лабораторних умовах випробуванням







Дата добавления: 2014-11-12; просмотров: 5685. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия