Студопедия — Основні теоретичні положення. Людина внаслідок своєї життєдіяльності виділяє тепло в навколишнє середовище
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні теоретичні положення. Людина внаслідок своєї життєдіяльності виділяє тепло в навколишнє середовище






Людина внаслідок своєї життєдіяльності виділяє тепло в навколишнє середовище. Кількість цього тепла залежить від характеру виконуваної роботи.

Для нормального самопочуття потрібно, щоб був нала­годжений постійний відвід випромінюваного організмом теп­ла. Здатність людського організму підтримувати постійну температуру тіла, за рахунок регулювання відведення тепла називається терморегуляцією.

Відведення тепла проходить з поверхні тіла людини за рахунок конвекції, випаровування вологи і випромінювання, а також з повітрям, яке людина видихає. Скрите тепло, яке поглинається під час випаровування поту може становити до 60 % від загальної кількості тепла, що відводиться в навко­лишнє середовище від тіла людини.

Нормальне теплове самопочуття людини під час виконання будь-якої роботи може бути досягнуто за певної комбінації таких параметрів повітря: температури, швидкості руху і від­носної вологості. Значення цих параметрів, які забезпечують найкраще самопочуття і найвищу працездатність людини, вва­жають оптимальними нормами мікроклімату. Відхилення заз­начених параметрів повітряного середовища від оптимальних норм створює несприятливі метеорологічні умови, що при­зводять до погіршення самопочуття, передчасної втоми лю­дини і зниження її працездатності.

Температура повітря впливає на інтенсивність тепло­віддачі, оскільки її різниця є рухомою силою цього проце­су. Чим більша ця різниця, тим інтенсивніше тіло людини віддає тепло в навколишнє середовище.

Швидкість переміщення повітря (рух) також значно впли­ває на віддачу тепла організмом у навколишнє середовище. З підвищенням швидкості руху повітря як фактора, що по­силює охолоджувальну здатність, тепловіддача організму зростає.

На процес теплообміну суттєво впливає вологість повітря. Її підвищення (понад 85 %) ускладнює процес терморегуляції організму, тому що високий парціальний тиск водяної пари в повітрі знижує інтенсивність процесу випаровування воло­ги з поверхні шкіри, а це може спричинити підвищення тем­ператури тіла і погіршення самопочуття (головний біль, втрата свідомості, тепловий удар). Шкідливо впливає на людину також і надмірна сухість повітря (відносна вологість нижча З0 %).

Нормовані параметри мікроклімату – температура, віднос­на вологість і швидкість руху повітря в приміщені встановлю­ються з урахуванням наявних там теплонадлишків залежно від періоду року і категорії робіт за енерговитратами.

Прилади і методи вимірювання температури, швидкості і відносної вологості повітря

Вимірювання температури повітря у виробничих приміщеннях виконують за допомогою звичайного ртутного термометра. За наявністю джерел теплового випромінювання використовують парний термо­метр, який являє собою два термометри, в одному з яких резервуар зроблений чорним, а іншого - посрібленим.

Вимірювання швидкості руху повітря проводять звичайно анемометрами. У виробничій практиці використовують два типи анемометрів - чашковий та крильчастий.

Чашковий анемометр дозволяє вимірювати швидкість руху по­вітря від 1 до 20 м/с. Приймальною частиною цього пристрою є чотири півкулі на хрестовині, яка закріплена на вертикальній осі. Під дією руху повітря хрестовина з півкулями обертається. При вмиканні лічи­льника анемометра обертання передається на стрілки пристрою.

Крильчастий анемометр використовують при вимірюваннях швидкостей від 0,2 до 5 м/с. Приймальною частиною його є легка кри­льчатка, яка насаджена на трубчату вісь, у середині якої проходить натягнута сталева струна. За допомогою черв'ячної передачі обертання крильчатки при вмиканні лічильника передається на стрілки приладу. Вмикають та вимикають лічильники переміщенням вгору - вниз аретира (спеціального важільця), який розташований на боковій стороні приладу.

Методика проведення вимірювань наступна. Беруть початковий відлік за всіма шкодами лічильника (наприклад, стрілка тисяч знаходиться між цифрами 3 і 4, стрілка сотень - між 7 і 8, велика стрілка показує 43 - відлік: 3743). Установлюють анемометр у місці заміру у вертикальному положенні і через 5-10 с (коли швидкість обертання крильчатки стане постійною) умикають одночасно за командою анемометр і секундомір. За 100 с анемометр вимикають і знімають кінцевий відлік.

Визначив­ши число поділок шкали лічильника, які припадають на 1 с, знаходять швидкість руху повітря за заводським тарувальним графіком.

Вимірювання вологості повітря. Вологість повітря має такі визначення: абсо­лютна вологість - маса водяної пари в кг, яка міститься в 1 м3 вологого повітря; вологомісткість - маса водяної пари в кг, що міститься в 1 кг повітря; відносна вологість - відно­шення водяної пари, яка міститься в повітрі, до її масової кількості, потрібної для повного насичення вологою повітря при даній температурі. Відносна вологість виражається у відсотках.

(1)

де рн і рнас - відповідно парціальний тиск водяної пари у повітрі приміщення і парціальний тиск водяної пари при повному насичені водяною парою, мм. рт. ст.

Відно­сну вологість вимірюють за допомогою психрометрів. Психрометри бувають без вентилятора (психрометр Августа) та з вентилятором (аспіраційний, або Асмана).

Психрометр Августа складається з двох ртутних термометрів. Ртутна кулька одного з них обгорнута батистом, кінець якого у вигляді джгута опускають у резервуар із дистильованою водою. Цей термо­метр називають "вологім", другий - "сухим". При випаровуванні води з тканини ртуть у "вологому" термометрі охолоджується, тому він завжди показує більш низьку температуру, ніж сухий. Охолодження протікає тим інтенсивніше, чим сухіше оточуюче повітря та чим біль­ша швидкість його руху.

Аспіраційний психрометр, який використовується у даній роботі, також має два ртутних термометри, але їх резервуари містяться у по­двійних захисних металевих нікельованих дзеркальних трубках, які сполучаються загальним повітроводом із витяжним вентилятором. Ре­зервуар термометра, що знаходиться праворуч, обгорнутий батистом, який зволожують безпосередньо перед кожним вимірюванням. Венти­лятор створює у трубках постійну швидкість протягування досліджуваного повітря. Завдяки такій будові приладу на його показання не впливають рух повітря в приміщенні та теплове випромінювання.

Порядок роботи з аспіраційним психрометром:

1.Змочують батист на резервуарі "вологого" (правого) термометра дистильованою водою. Для цього використовується піпетка з гумовим балоном і затискачем. Розтискаючи затискач, набирають за допомогою балона воду з колби у піпетку, відпускають затискач, виймають піпетку з колби і перевертають її догори. За допомогою затискача плавно опускають рівень води у піпетці на 10-15 мм нижче її краю. Потім піпетку плавно веодять у внутрішню трубку захисту до упору і роблять витримку близько 10 с, щоби батист на резервуарі термометра увібрав воду. Потім розтискають затискач, вбираючи надлишки води в балон, піпетку виймають і залишок води зливають у колбу.

2.Умикають у мережу електромотор вентилятора психрометра і засікають час за секундоміром.

3.Через 3,5—4 хвилини роблять відліки за вологим і сухим термометрами (менше за вказаний час ще не буде сталого режиму, за більший час вода може випаритися). Ціна поділки термометрів - 0,2 °С.

4.Вимикають електромотор вентилятора психрометра.

Відносну вологість повітря визначають за показаннями термомет­рів психрометра, користуючись спеціальною номограмою чи психро­метричною таблицею.

Відносну вологість можна вирахувати за психрометрич­ною формулою:

(2)

де Рр.hac, Рc.hac - парціальний тиск водяної пари в насиченому стані при температурі відповідно вологого і сухого (додаток 2) термометра, мм. рт. ст.; P d - дійсний барометричний тиск, мм. рт. ст; А - психрометричний коефіцієнт, для аспіраційного психрометра дорівнює 0,000677; tc, tр - температура повітря відповідно за сухим та вологим термометром.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 515. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия