Студопедия — Сиситема регуляції поведінки і діяльності особистості
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сиситема регуляції поведінки і діяльності особистості






 

Поведінка підлеглого в організації є результат складного поєднання різних дій. Одні дії усвідомлюються, а інші ні; деякі раціональні, а деякі ірраціональні; одні узгоджуються з цілями організації, а інші ні. Ось чому для прогнозування і успішної регуляції поведінки і діяльності підлеглих керівник повинен знати кожного окремого члена організації як особистість, чому він діє в типових ситуаціях саме так, як (за допомогою чого) доцільно регулювати його поведінку і діяльність.

У науці управління одвічне питання: ким або чим повинен управляти керівник? На кого він направляє свою дію - на особистість або на організацію? До недавнього часу більшість учених вирішували це питання на користь організації. Новий підхід до управління усе більш базується на визнанні пріоритету особистості перед виробництвом, прибутком, організацією в цілому. Саме така постановка питання формує культуру сучасного управління.

Поведінка підлеглого в тих або інших ситуаціях визначається на основі досвіду усього попереднього життя. Ставлення людини до тих або інших людей, явищ, ситуацій, процесів призводить до виникнення відповідної поведінки. В цілому характер нашої поведінки схильний до постійної дії різних внутрішніх і зовнішніх чинників. До основних внутрішніх чинників можна віднести:

Ø виконання певної соціальної ролі;

Ø відповідний статус в організації;

Ø ступінь емоційної близькості з оточенням;

Ø попередній життєвий і професійний досвід;

Ø приналежність до певної культури і субкультури;

Ø конкретна ситуація і тема розмови;

Ø настрій в даний момент.

Разом з внутрішніми чинниками, значний вплив на поведінку співробітника чинить ряд зовнішніх чинників:

соціальне оточення в особі конкретних співробітників як по "вертикалі", так і по "горизонталі";

очікування певної поведінки від співробітника;

орієнтація на певні стереотипи поведінка, що схвалюються в організації.

Соціалізація особистості, регулювання її соціальної поведінки здійснюється за допомогою системи соціальної регуляції поведінки і діяльності. Вона включає наступні основні компоненти: регулювальники:

Ø соціальна позиція;

Ø соціальна роль;

Ø соціальні норми;

Ø соціальні очікування (экспектации);

Ø соціальні цінності, виражені в ціннісних орієнтаціях особистості;

Ø соціальні установки;

Ø прийоми і методи:

прямі або безпосередні (переконання, примус, навіювання, вимога поведінки за зразком, заснована на наслідуванні, тобто реалізація принципу "Роби, як …");

непрямі або опосередковані ("особистий приклад", "орієнтуюча ситуація", "зміна або збереження ролевих елементів", "використання символів і ритуалів", "стимулювання").

Детальніше розглянемо елементи системи соціальної регуляції. Серйозний вплив на формування тих або інших регулювальників чинить властивий цій соціальній групі менталітет. Поняття "менталітет" є сукупність базових і досить стабільних психологічних орієнтирів, традицій, звичок, життєвих установок, моделей поведінка, яка успадкована від минулих поколінь і властива цьому суспільству, групі, нації і певній культурній традиції; це певний стереотип сприйняття і оцінки дійсності і поведінковий саморегулятор. На основі групового менталітету формується індивідуальний. По суті справи, індивідуальний менталітет включає головних регулювальників соціальної поведінки і є їх інтегрованим вираженням.

Важливим регулювальником поведінки індивіда є займана ним соціальна позиція, тобто громадське положення індивіда, з яким пов'язані його певні права і обов'язки, в цілому незалежні від індивідуальних якостей. Позиції, що розташовуються в ієрархію по якій-небудь основі (майновому, владі, компетентності), мають різний статус і престиж в громадській думці. Кожна позиція наказує ряд об'єктивних вимог до особистостей, що їх займають, і вимагає їх дотримання. Іншими словами, через свої вимоги позиція регулює поведінку кожного, хто її займає.

Вимоги позиції визначають своєрідну модель поведінки. Своє закінчене вираження вона отримує в понятті " Соціальна роль ", тобто соціальна функція, модель поведінки, об'єктивно задана соціальною позицією особистості. Слово "роль" запозичене з театру і так же, як і там, воно означає наказані дії для тих, хто займає певну соціальну позицію.

Соціальна роль регулює поведінку особистості в головних, принципових питаннях, визначає модель поведінки загалом. Це, проте, не заперечує персонального, суб'єктивного забарвлення ролі, яке проявляється в стилях ролевої поведінки, рівні активності виконання.

Кожна культура має свої власні представлення з приводу загальноприйнятої поведінки. Найчастіше ці представлення об'єднуються поняттям " Соціальна норма ". Норми управляють нашою поведінкою так непомітно, що ми насилу усвідомлюємо їх існування. Норми як представлення членів суспільства про належне, допустиме, можливе, бажане або про неприпустиме, неможливе, небажане і так далі є важливим засобом соціальної регуляції поведінки індивідів і груп.

В той же час поведінка індивіда регулюється і відношенням до нас оточення, його очікуванням від нас визначених, відповідних цій ситуації дій. Соціальні, ролеві очікування (експектації) - це зазвичай неформалізовані вимоги, приписи моделей соціальної поведінки, стосунків та ін. і очікування певної поведінки (наприклад, працівник повинен добре працювати, фахівець повинен добре знати свою справу), що набувають форми.

Серйозний вплив на поведінку індивіда чинять соціальні цінності, тобто значущі явища і предмети реальної дійсності, відповідні потребам суспільства, соціальної групи і особистості.

Цінності суспільства і групи, заломлені через сприйняття і досвід кожної конкретної особистості, стають ціннісними орієнтаціями особистості (ЦОО), тобто цінності з суто "громадських", стають "моїми". Таким чином, ціннісними орієнтаціями особистості є ті, що розділяються цією особистістю соціальні цінності, що виступають цілями життя і основних засобів досягнення цих цілей.

Найбільше значення для регуляції соціальної поведінки мають сформовані соціальні установки цього індивіда, тобто загальна орієнтація людини на певний соціальний об'єкт, явище, схильність діяти певним чином відносно цього об'єкту, явища.

Такі основні регулювальники соціальної поведінки особистості. Перші чотири (позиція, роль, норми і очікування) носять відносно статичний характер і є простими. Іноді в психологічній літературі їх об'єднують поняттям " Зовнішня мотивація підлеглого ".

ЦОО і соціальна установка є найбільш складними регулювальниками і передбачають активну взаємодію особистості з об'єктивною реальністю. Їх об'єднують поняттям "Внутрішня мотивація підлеглих";. Внутрішня мотивації являється визначальній для успішності діяльності людини, вона розкриває причину бажання людини виконувати свою роботу якісно. Згадаємо відоме правило: для того, щоб змусити людину щось зробити, вона повинна захотіти це зробити. Ціннісні орієнтації особистості і соціальні установки підлеглого формують це "хотіння".

Особливий інтерес викликає питання про прийоми і методи дії, що дозволяють здійснити переведення вимог зовнішнього середовища на рівень внутрішніх регулювальників.

Орієнтуюча ситуація. Суть цього методу полягає в тому, що створюються умови, при яких підлеглі починають самі, без примусу і нагадування, діяти згідно з логікою спроектованих обставин. Іншими словами, людина сама вибирає спосіб поведінки, але його вибір свідомо спрямовується керівником, який організовує відповідні умови.

Переваги цього методу. По-перше, людина, включена в орієнтуючу ситуацію, хоча і діє згідно з логікою обставин і умов, проте конкретні дії і типи поведінки обирає сама. Це підвищує самостійність і відповідальність. По-друге, завжди зберігається можливість для творчості особистості і колективу. Ситуація направляє дії, але не диктує способи їх виконання. По-третє, метод дозволяє кожному стати на місце іншого, тобто змінювати ролі.

Зміна ролевих характеристик. Цей метод заснований на використанні ролі і пов'язаних з нею очікувань як чинників, регулюючих діяльність і поведінку людини. Зміна деяких елементів ролі викликає зміна поведінки особистості і цілих груп. Наприклад, можна на підлеглого покласти обов'язки тимчасово відсутнього безпосереднього керівника. В більшості випадків це стимулює інше відношення до справи, підвищує відповідальність і сумлінність на своїй ділянці роботи. У іншому випадку підлеглому доручається відповідальне завдання. Причому підкреслюється, що результат виконання цього завдання дуже важливий для організації, для кожного її члена. Завдяки використанню цього методу підлеглий, окрім якісного виконання завдання, починає відповідальніше виконувати свої службові обов'язки.

Стимулювання. Головне правило при використанні цього методу - воно має бути заслуженим і в той же час деяким "авансом". Бажано при підведенні підсумків спочатку говорити про позитивне, а потім вже про недоліки. Стимулювання має бути побудоване так, щоб особистість усвідомлювала перспективи службового і професійного зростання. До найважливіших стимулів діяльності підлеглого відносять:

Ø матеріально-грошове стимулювання;

Ø створення можливостей для відзначення, завоювання престижу і особистого впливу;

Ø підтримка хороших умов діяльності (чистота, спокійна доброзичлива обстановка або наявність окремого кабінету, комп'ютера та ін.);

Ø гордість за професію, за приналежність до цієї організації, за статусне місце, займане в цій організації;

Ø задоволеність стосунками з колегами по організації;

Ø почуття причетності до великих і важливих справ організації.

Ґрунтуючись на ряду психологічних досліджень, вкажемо, що грошова винагорода досягне своєї мети, якщо його сума буде ніяк не менше 15-20% від посадового окладу. У іншому ж випадку винагорода сприйматиметься байдуже, як щось само собою зрозуміле. Ну а у випадку якщо сума винагороди не перевищує 5 % окладу, воно сприймається негативно ("Краще б не було цієї винагороди").

Використання ритуалів і символів. До перевірених часом форм роботи відносять ритуал вступу в спеціальність молодих співробітників, посвячення їх в члени організації, ритуал нагородження передових співробітників, поздоровлення з днем народження, спільне проведення спортивних заходів і відпочинку та ін.

Отже, керівник в управлінні регуляцією соціальної поведінки і діяльності особистості підлеглого повинен:

1) відноситися до нього не лише, як до об'єкту керівництва, а як до особистості, партнера по взаємодії;

2) постійно орієнтуватися на кращі риси, якості, достоїнства керованих ним людей;

3) органічно поєднувати прямі і непрямі методи управління;

4) всіляко використовувати можливості колективу.

 







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 737. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия