Студопедия — Тема 9. Право Європейського Союзу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 9. Право Європейського Союзу






 

Історичні передумови європейської інтеграції. План Маршала і створення Організації Європейського Економічного Співробітництва. Договір про створення Європейського об'єднання із вугілля та сталі (ЄОВС). Європейське оборонне співтовариство та Договір про Європейське Політичне Співтовариство. Розробка основ співробітництва країн ЄС - Паризька Угода про створення Європейського об'єднання із вугілля та сталі.

Юридичне оформлення загальних принципів функціонування інтеграційного об'єднання. Удосконалення інституційної системи Співтовариств - Договір про злиття (договір, що створює єдину Раду та єдину Комісію Європейського Співтовариства).

Подальші кроки у напрямі інтеграції: Розширення з 6 до 15 держав. Власні ресурси Співтовариства. Підписання Угод про бюджет 1970-1975. Єдиний Європейський Акт (ЄЄА) 1988 року. Заснування Європейського Союзу (Маастрихтська угода). Європейський Економічний Сектор (ЄЕС). Розширення сфер співробітництва між країнами-учасницями: Амстердамська Угода (А.У.), зміни внесені в Угоду про Європейське Співтовариство. Структура Європейського Союзу після Амстердама: 3 опори Союзу. Ніццька угода. Інституційна реформа.

Система інститутів Європейського Співтовариства відповідно до установчих угод. Принципи побудови та діяльності інститутів та органів. Функції інститутів: установча; законодавча; виконавча; бюджетна; контрольна; зовнішньополітична. Принцип розподілу суверенних повноважень між інститутами Співтовариства.

Європейський Парламент як інститут представництва народів країн-членів. Місце у інституціональній структурі. Порядок формування Парламенту: прямі вибори. Правовий статус депутатів Європейського

Парламенту: представницький мандат; вимоги щодо несумісності з посадою парламентарія; підстави припинення повноважень.

Завдання га повноваження Парламенту. Участь у законотворчому процесі - тенденція до розширення сфери ведення. Круг питань, щодо яких необхідні консультації інститутів ЄС з Парламентом. Участь в прийнятті рішень. Контрольні повноваження: форми та методи. Повноваження у сфері зовнішніх зносин. Круг бюджетних повноважень парламенту.

Внутрішня організація та порядок призначення посадових осіб. Президент Парламенту: статус та повноваження. Політичні групи: підстави формування та призначення. Парламентські комітети та Бюро Парламенту. Порядок роботи представницького органу: сесії Парламенту.

Європейська Комісія - провідний інститут ЄС. Склад Європейської Комісії. Порядок призначення: роль країн-членів та Європейського Парламенту у процедурі формування Комісії. Вимоги до членів Комісії (комісарів).

Порядок роботи і процедура прийняття рішень: Комісія - колегіальний орган. Адміністративна структура Комісії. Президент Комісії: завдання та повноваження.

Завдання і повноваження Комісії: стаття 211 Договору о ЄС. Забезпечення застосування права Співтовариства (норми первинного та воринного права). Надання рекомендацій і висновків: правовий характер рекомендацій. Участь у прийнятті рішень в сфері Митного Союзу, функціонування єдиного ринку, правозастосування спільної політики Співтовариства. Забезпечення виконання рішень, прийнятих Радою - делеговане повноваження.

Рада Європейського Союзу. Статус та повноваження. Склад Ради. Члени Ради - міністри національних урядів. Правовий статус Президента.

Порядок роботи та процедура голосування/ Порядок прийняття рішень: проста більшість; кваліфікована більшість; одноголосно.

Комітет постійних представників: статус, повноваження, порядок роботи.

Секретаріат і внутрішній регламент Ради.

Задачі і повноваження Ради: узгодження національних інтересів держав-учасниць. Круг повноважень відповідно до Договорів про Європейське Співтовариство та Європейський Союз. Законодавчі повноваження. Види нормативно-правових актів, що приймаються Радою. Прийняття рішень (принципи та сутність). Розробка спільної зовнішньої політики та політики безпеки Співтовариства і Союзу: рекомендації та рішення Ради. Координація економічної політики (стаття 202 та 99 п.4 Договору про Європейське Співтовариство): розширення повноважень Ради після підписання Амстердамської угоди. Бюджетні повноваження. Координація дій держав-учасниць у рамках третьої опори Союзу.

Європейський Суд - інститут Співтовариства неполітичного характеру. Завдання Суду ЄС. Устав Суду Європейського Співтовариства. Процесуальний регламент Суду ЄС.

Судді та Генеральні адвокати: порядок призначення, кількісний склад, строк повноважень. Вимоги до Суддів та Генеральних адвокатів. Голова Суду ЄС: строк повноважень, завдання. Палати Суду ЄС. Постійний секретар Суду ЄС: посадові обов'язки.

Юрисдикція Суду ЄС. Суд ЄС — вища та єдина судова інстанція з питань права Європейського Співтовариства. Контроль за застосуванням права Співтовариства; тлумачення права ЄС. Юридичні поради та рішення Суду ЄС. Повноваження Суду згідно з установчими угодами Співтовариства. Преюдиціальна процедура.

Суд Першої інстанції - складовий компонент Суду Європейського Співтовариства, автономний орган. Члени Суду Першої інстанції: порядок призначення, строк повноважень. Голова Суду: статус та повноваження. Палати Суду Першої інстанції: чисельний склад та порядок формування.

Юрисдикція Суду Першої інстанції - тенденція до розширення юрисдикції після підписання Амстердамської угоди.

Проблема відносин ЄС з зовнішнім світом дуже важлива для України. Наша держава прагне вступити в ЄС та стати повноправним членом інтеграційного об'єднання. Тому вивчення природи права ЄС є необхідним. В той же час слід пам'ятати, що на даному етапі Україна не тільки не член Європейського Союзу, але і не асоційована країна. Регулювання відносин ЄС та нашої держави здійснюється на підставі норми саме міжнародного права. Вивчення співвідношення європейського та міжнародного права, правових засад співробітництва ЄС з третіми країнами за таких умов стає необхідним.

Міжнародна правосуб'єктність Європейських Співтовариств. Статус Союзу як учасника міжнародних відносин. Компетенція Співтовариства укладати міжнародні угоди. Роль Ради, Комісії та Парламенту Співтовариства у процесі укладання угод з третіми країнами та міжнародними організаціями. Процедура укладання угод. Торгові угоди

Держави-учасниці ЕС - суб'єкти міжнародного права. Угоди з третіми країнами.

Маастрихтська та Амстердамська угоди: формування структури Європейського Союзу. Три опори Союзу. Європейське Співтовариство: інституті та сфери співробітництва країн-членів у межах Співтовариства. Спільна зовнішня політика та політика безпеки - друга опора співтовариства. Зміст співробітництва поліцій і судів у кримінально-правовій сфері.

Основи Європейського Союзу. Єдині інституціональні рамки. Фундаментальні цінності та принципи нового інтеграційного об'єднання. Спільні цілі країн-учасниць Союзу.

 

У результаті вивчення другого модулю курсанти, студенти, слухачі повинні:

Знати:

основні галузі та інститути міжнародного права;

порядок укладання, дії та припинення міжнародних договорів;

порядок співробітництва держав у міжнародних організаціях універсального характеру;

порядок скликання та правила процедури міжнародних організацій.

Вміти:

класифікувати міжнародні договори;

визначити систему міжнародних організацій;

класифікувати міжнародні злочини та злочини міжнародного характеру.

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 776. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Реостаты и резисторы силовой цепи. Реостаты и резисторы силовой цепи. Резисторы и реостаты предназначены для ограничения тока в электрических цепях. В зависимости от назначения различают пусковые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия