Студопедия — Аргентина, Парагвай, Уругвай
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Аргентина, Парагвай, Уругвай






 

Економічна система, населення і клімат у державах Лаплатской низовини дуже схожі. Усі три країни в сукупності в тринадцять разів більше Німеччини, однак чисельність населення приблизно вполовину менше. Цю територію з 1515 року почали заселяти іспанці, так що тутешня кухня бере свій початок на Пиренейском півострові. Від аборигенних індіанців вона сприйняла деякі види овочів - гарбуз, солодкий перець, кукурудзу і помідори. Місіонерська діяльність єзуїтів привела не тільки до утворення в 1608 році єзуїтської республіки зі зверненими в християнство індійськими поселеннями, але і сприяла поширенню безлічі європейських, а також індійських кулінарних прийомів і рецептів. Крім мови гуарани, на якому говорять у Болівії, єдине, що збереглося понині від індіанців, це страви. Єзуїтська християнська патріархально-комуністична держава для жадібних завойовників було кістою в горлі, і за допомогою інтриг вони домоглися того, що іспанський король Карл ІІІ в 1767 році заборонив діяльність ордена єзуїтів у Південній Америці. Святим батькам довелося залишити країну, і майже всіх індіанців винищили. Після цього сюди ввезли чорношкірих рабів, але їхнє перебування майже не залишило слідів, тому що незабаром вони пішли в Бразилію. Ще й у нашому сторіччі всі три країни населяють іспанці. У їхніх домашніх кухнях готують ПУЧЕРО - страва на перше і друге з місцевими заправленнями. Популярний і гороховий суп з листовим буряком, на узбережжя присмачений морепродуктами. З метрополії іспанці ввезли і солодкі страви. Оскільки в пампасах, одному з плодороднейших районів світу, розводять незліченна кількість великої рогатої худоби, аргентинці, парагвайці й уругвайцы не дуже люблять ПУЧЕРО. Вони віддають перевагу стравим з яловичини, і на сьогоднішній день в Аргентині найбільше у світі споживання м'яса на душу населення. Улюблене страва - АСАДО, м'ясо, смажене на вертелі, і ЧУРРАСКО - смажене способом гриль. Так жарять не тільки яловичу вирізку БИФЕС, але і м'ясо молодого баранчика, індичку, чи козлятину телятину.

Однак м'ясо й у цьому регіоні подорожчали, тому городяни дозволяють собі АСАДО звичайно тільки у вихідні чи дні коли приходять гості. Саме АСАДО завжди готують чоловіка. Жінки займаються готуванням чи салатів ЭМПАНАДАС - паштетиков з різними начинками, спечених у тонкому тесті (тоді вони аналогічні російським пиріжкам) чи в кукурудзяних чи бананових листах. Ця страва сприйнята від індіанців, як і УМИТАС - страва з кукурудзи молочно-воскової спілості, солодкого перцю, цибулі, помидоров, картоплі, іноді і сиру, молока і кориці. У кожнім будинку його готують по власному рецепті. Цікаво, що овочівництво, особливо в Парагваї, знаходиться цілком у руках японців. Завдяки їм міста тепер регулярно забезпечуються свіжими овочами відмінної якості. Для тутешнього сільського господарства велике значення мало і переселення сюди німецьких меннонитов, що за прикладом своїх западно-прусских предків традиційно займаються, сільським господарством.

На початку нашого сторіччя в Аргентину й Уругвай заюшили іммігранти з Італії і Східного Середземномор'я, особливо сирійці і ливанцы, вони теж привозили із собою оригінальні рецепти. Національне стовпотворіння панує насамперед в області Монтевідео і Буенос-Айреса. У провінції переважає іспанська кухня: у будній день - ПУЧЕРО, у святковий - АСАДО. Вечеря звичайно починається тільки після 21 години і грає дуже важливу роль. При цьому до салатів ЧОРИСОС подають ковбаски ЧИНЧУЛИНЕС з пікантною чи приправою смажені чи бруньки печінку. Для ЧИНЧУЛИНЕС використовують кишки молочних телят. Іспанський десерт - паровий карамельний пудинг ДУЛЬСЕ ДЕ ЛЕЧЕ. Ще один улюблений десерт - КЕСО КІН ДУЛЬСЕ - являє собою скибочка сиру з товстим шаром айвового желе зверху. Желе нерідко роблять і із солодкої картоплі.

Аргентина належить до числа найбільших виробників провина, цей напій подається до кожної трапези. Але аргентинці віддають перевагу південноамериканському чаю МАТІ і кава. МАТІ наготовлюється з рубаних листів цезмины парагвайської, і його п'ють уже до сніданку. У пампасах його заварюють гаучо, удома - господарки. МАТІ п'ють цілий день і по будь-якому приводі, але аргентинці не забувають і кава КАФЕСИТО. Міцний солодкий кава подається в чашечках мокко.

У випадку застілля в дружній компанії МАТІ подають у кулястому посуді з трубочкою, через яку його по черзі п'ють усі гості. Аргентинець не боїться інфекції: трубочка, за назвою бомбилла, зроблена зі срібла, що нібито має такими ж дезинфецирующими властивості, як і саме МАТІ(мате).

Чилі

В області кулінарії Чилі займає особливе положення серед усіх країн світу. Незважаючи на те, що його територія тягнеться на 4000 кілометрів з півночі на південь, у його кухні майже немає специфічно регіональних блюд. Імовірно, це обумовлено тим, що близько 40 відсотків із приблизно 11 мільйонів загальної чисельності населення живе в столиці Сантьяго, а інші - на порівняно невеликій родючій території навколо столиці і до півдня від її до Вальдивии. Пустеля Атакама практично ненаселена, а південніше Вальдивии - незвичайно дощовий клімат. Там живуть лише залишки корінного населення - арауканы. Незважаючи на помітний німецький вплив у чилійському економічному житті, кухня в Чилі - іспанська. Як і в інших американських країнах, тут ми теж зустрінемо відгомони індійської культури й індійського столу, зокрема, паштетики з тесту з м'ясною начинкою ЭМПАНАДАС. Чилійські ЭМПАНАДАС звичайно крупніше інших і існують у двох варіантах: смажені в рослинній олії за назвою ФРИТАС чи спечені в духовці. Ще одна страва індійського походження - КУРАНТО, що трохи відповідає перуанському ПАЧАМАНКА. У ямі в землі годинник розжарюють камені, потім вистилають їхніми морськими чи водоростями листям і кладуть на них морепродукты, курча й овочі. Яму закривають і через кілька годин розкривають: страва готова. Чилійці теж люблять м'ясо. Хоча тут тваринництво не має такого розмаху, як по іншу сторону Анд, тому що немає пасовищ, тут дуже популярно м'ясо-гриль з дуже гострим соусом. Чилійський варіант цього соусу називається ПЕБРЕ і наготовлюється зі свіжого пекучого перцю, цибулі і часнику, однак він усе-таки не настільки гострий, як аргентинський ЧИМИЧУРРИ. Іншої, більш ніжний соус зветься КОЛОР. Цікаво, що в Чилі і Перу майже всі гострі сорти перцю називаються інакше, чим в інших країнах Південної Америки. Повсякденний стіл різноманітять стравами з м'яса птаха - ПАТАТАС РЕЛЬЕНАС (фаршировані картопляні крокеты) і курка в маринаді ЭСКАБЕЧЕ ДЕ ГАЛЬИНА. Різноманітні сорти кукурудзи - теж індійська спадщина. Дуже популярним гарніром до смаженого м'яса і самостійним другим стравам служить УМИТАС. Ця кукурудзяна каша те саме що італійської ПОЛЕНТЕ і теж посипається пармезаном, але в неї ще кладуть солодкий перець і пряності. Не менш поширена і популярна кукурудзяна запіканка зі шматочками яловичини, чи баранини м'яса птаха. Квасоля і гарбуз дісталися також від аборигенних індійських предків. Є густа страва без м'яса з квасолі, гарбуза, кукурудзи і помидоров за назвою ПОРОТОС ГРАНАДОС. А КАСУЭЛА приготовлена з великих шматків м'яса й овочів. Поряд з ракоподібними, котрі часто входять до складу запіканок, тут популярна і риба, особливо конгрио, схожа на тріску. З її варять рибний суп з помідорами КАЛЬДИЛЬЕ ДЕ КОНГРИО.

У Чилі ми не зустрінемо особливо цікавих десертних блюд, після їжі на десерт йдуть фрукти. За їжею важлива роль приділяється вину. Чилі в повному розумінні слова країна виноградарства. Знавці високо оцінюють навіть ординарне столове вино. Якщо в Чилі вас почастують ЧИЧЕЙ, не лякайтеся, це не однойменна індійська горілка, а молоде вино, що неперебродило.

ЛІТЕРАТУРА:

1.Похлёбкин В.В. Национальные кухни наших народов.-М. Пищевая промышленность, 1973г.

2.Кулинарна мудрость..-К. “Реклама”. 1973г.

3.Волощук Г.А. Нечепоренко А.В. Особливості кухонь народів світу -К “Техніка”, 1992р.

4.Збірник рецептур страв української кухні. Київ, “Техніка”, 1990р.

5.Тютюний А І. Новоженов Ю.М “Советская национальная и зарубежная кухни”.-М. “Выщая школа”, 1981г.

6.Шалімов С.А. Шадура.О.А. Сучасна українська кухня.-К, “Техніка”.1974р.

7.Українська кухня. –К, “Техніка”, 1970р.

8.Українські страви.-К. “Технічна література”, 1975р.

9.Артюх Л.Ф. Українська народна кулінарія К. ”Наукова думка”. 1977р.

10.Мельничук Я. Карабін Б. “Козацькі страви”, Львів 1990р.

11.Монастирська кухня. –М.1991р.

12.Ковалев М.І., Сальникова Л.К.. ”Технология приготовления пищи ”. “Экономика”, 1988р.

13.Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий.-М. “Экономика”, 1982р.

14.Збірник рецептур страв галицької кухні.Львів.1985р.

15.Линде Г. Кноблох Х. “Приятного аппетита”. М. Пищевая промышленность,1974 г.

16.Фельдман И.А. “ Кухня народов мира”.

17. Педротті В. Кухні народів світу: Понад 500 найкращих рецептів.: Пер. з італ. – К.: Махаон-Україна, 2001. – 636 с.:іл.– (Золота колекція.)

18. Похлебкин В.В. Большая энциклопедия кулинарного искусства. Все рецепты В.В. Похлебкина. – М.:ЗАО Центрополиграф, 2007.–975 с.

19. Колошова. С. Всеобщая кулинария. Древние традиции и современные рецепты. – М.:Эксмо, 2006. – 512 с.

20.http://supercook.ru/zz320-ant-roma.html

 







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 444. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия