Студопедия — Похоронна промова 5 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Похоронна промова 5 страница






Віщими виявилися слова надгробної промови у Санкт-Петербурзі в 1861 р. Пантелеймона Куліша, який над тілом Тараса Григоровича говорив так: «Немає в нас ні одного достойного проректи рідне українське слово над


домовиною Шевченка: уся сила і краса нашої мови тільки одному йому від­крилася. А все ж ми через його маємо велике і дороге нам право — оглаша-ти рідним українським словом сю далеку землю».

Висока ораторська інтонація, нотки сентиментальної розчуленості, звору­шеності, романтичного світосприймання лежать у природі поезії Т. Г. Шев­ченка, а висока романтична риторика має чи не найвищий романтичний па­фос у поемі «Гайдамаки»:

Сини мої, гайдамаки! Світ широкий, воля,— Ідіть, сини, погуляти, Пошукайте долі. Сини мої невеликі, Нерозумні діти, Хто вас щиро без матері Привітає в світі? Сини мої, орли мої! Летіть в Україну...

Інтонаційна поліфонія поезії Т. Г. Шевченка розкривається у тверезому, реалістичному коментарі, у вибухах гніву, іронії, у енергійному чутті, наст­роях просвітлення й любові, бажанні вірити, моменті божественного ката-риса:

Обніміте ж, брати мої, Найменшого брата,— Нехай мати усміхнеться, Заплакана мати. Благословить дітей своїх Твердими руками І діточок поцілує Вольними устами.

Ораторсько-поетичний темперамент поета-пророка відповідав його зав­данням поета-громадянина з високою позицією революціонера духу нації, співця, який свято вірив у оновлюючу, пробуджуючу силу слова:

Возвеличу

Малих отих рабів німих І


Я на сторожі коло їх Поставлю слово.

Ораторський та розмовний тип інтонації поезії Великого Кобзаря є ор­ганічним для жанру романтичної риторики, виступає своєрідним синтезом, високохудожнім і одночасно новаторським для своєї доби, вражаючи чита­ча та слухача життєдайними інтонаціями живого звертання, риторичного за­питання, побутово-розумовну інтонацію підносить до ораторсько-поетично­го пафосу:

Молітеся одномуправді, А більшенікому. Пора Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть між люди!

Виразними ораторськими ознаками поетичного обдарування поета є йо­го орієнтація на адресата, його постійна присутність як щирого й уважного співрозмовника, настанова на внутрішній діалог із ним. До наших днів дій­шла майже незмінною формула ораторської діяльності Арістотеля — «ора­тор — слово — аудиторія», доповнена лише зворотним зв'язком акту духов­но-інтелектуальної співтворчості у певній ситуації спілкування.

Шевченко-пророк, Шевченко-трибун досягає максимальних висот напру­ження думки і слова через глобальну, максимальну напруженість пафосної, ораторської інтонації з патетикою віри, гнівними інвективами, радістю, пе­кучим болем, різкою контрастністю, інтонацією пророцтва, що зближує йо­го творчість із Біблією, унікальним пам'ятником духовної культури людства:

Погибнеш, згинеш, Україно, Не стане знаку на землі. А ти пишалася колись В добрі і розкоші! Вкраїно! Мій любий краю неповинний! За що тебе Господь кара, Карає тяжко?

Шевченко володів могутньою енергією красного слова, бо залучав внут­рішнього співрозмовника до думання, осмислення й переживання над вічни­ми проблемами боротьби добра і зла, правди і кривди:


/ день іде, і ніч іде. І, голову схопивши в руки, Дивуєшся, чому не йде Апостол правди і науки?

Високий дух моральних істин, які проповідував поет-пророк, творився високим духом геніального сина українського народу, який створив вільний інтонаційний вірш, завжди йшов шляхом до інтонаційної свободи через ви­сокий риторичний пафос прямо до живих сердець нащадків, закликаючи: «Свою Україну любіть!».

Отже, богонатхненна творчість Т. Г. Шевченка є мистецьким ідеалом ін­телектуального, морально-духовного служіння народові СЛОВОМ ПРАВДИ. Поети, молоді оратори Нової України все глибше й глибше проникають у сокровенні глибини творчої лабораторії Кобзаря, бо на цьому фундаменті розбудовується національна школа красного письменства й красномовства. Про це свідчать численні братства (починаючи з перших братчиків Львова) шанувальників творчості Т. Г. Шевченка, які провадять велику науково-прак­тичну, пропагандистську діяльність.

Поетика й риторика — дві сестри, бо об'єктом вивчення й аналізу мають СЛОВО з могутнім етико-естетичним потенціалом істини, добра й краси.

Унікальна творчість Т. Г. Шевченка дарує нам рідкісну можливість про­стежити одухотворене, обожнююче ставлення до Божого дару — мистець­кого слова в художньому зверненні до поетичної музи в поезії «Муза». Він наділяє її найсвітлішими, найніжнішими словами: пречистая, святая, чарівни­ченько моя, квіточка в полі та іншими, які свідчать про її доленосність в житті поета-пророка.

Ампліфікація гомілетичних понять: «святая, пречистая, з неложними ус­тами, душу окропила, з безсмертними очима» творить класичний античний образ безсмертної Музи, якій Поет поклоняється, якій віддає шану серця, котре знає божественну велич її краси.

Особливу чарівність, теплоту й неповторну магію «впізнання» не стільки розумом, скільки внутрішнім зором — люблячим серцем — впізнаванням «матері» стають для читача реалії народного золотослову: в пелену взяла, геть у поле однесла, колихала і співала, доглядала в степу, безлюдному сте­пу, сіяла, пишалася, як квіточка.

Геніальний поет сміливо й органічно поєднує два могутні стильові пото­ки — класичне й фольклорне, які в синтезі передають невичерпне багатство


й потенції Поезії від Бога, де художня Правда оживає магією краси СЛОВА, яка ніби з небес спустилася на землю й своїми чарами, любов'ю зігріла сер­це поета — серця шанувальників красного слова.

Дійсно, життя коротке, а мистецтво — вічне. Ця класична сентеція має безліч підтверджень, коли до неї торкається рука Художника від Бога.

Митрополит Іларіон (професор Іван Огієнко) так визначив високу духов­ність поезії Т. Г. Шевченка: «...ніхто з наших письменників, ні до Шевченка, ні по ньому, не писав таким справді виразним релігійним стилем, в якому кож­на рисочка релігійна, кожне слово не суперечить чесности думання. Я б ска­зав, що в світовій літературі ніхто з світських письменників не перевищив Шевченкового релігійного стилю й змісту»1.

Отже, античний риторичний пафос, як і класичний поетичний пафос, змі­шуючись, об'єднуючись із сферою прозаїчною, у новітню добу творять фе­номен нової поетичної естетики: художньому пізнанню відкривається єдина, синкретична дійсність, єдність ідеального і низького, ідеального і матеріаль­ного, поетичного і прозаїчного, дифузія «високого» і «низького», божест­венного і земного через Шевченкове «мистецтво простоти», бо він був му­жем Слова і Справи, апостолом Правди і Свободи.

3.5. В. 0. Сухомлинський про мистецтво слова педагога

Говоріть дітям крдсиво про крлсу навколишнього світу...

В. О. Сухомлинський

Педагогічний талант видатного українського ученого, теоретика і прак-тика-просвітителя, майстра живого слова, творця унікальної «Школи радос­ті», «Школи під блакитним небом», «Школи мислення» втілився у багатьох аспектах, а головне — в унікальній педагогічній творчій спадщині, до якої прихиляємося ми у час духовного відродження народу, реформування освіти на засадах гуманізму, гуманітаризації, демократизму.

Вагомою гранню педагогічного таланту В. О. Сухомлинського є концепція виховання творчої особистості людини засобами живого, переконуючого слова вчителя, який у слові виявляє себе, свою культуру, свою моральність, своє ставлення до вихованця — як людина, яка ДІЄ СЛОВОМ (лат.: homo verbo agens). ' Митрополит Іларіон. Релігійність Тараса Шевченка,— Вінніпег, 1964.— С. 6.


Дитина і вчитель — основні суб'єкти шкільної освіти, які взаємодіють на рівні слова, за допомогою слова, через слово: «Слово вчителя — як інстру­мент впливу на душу вихованця, нічим не замінити. Мистецтво виховання включає, насамперед, мистецтво говорити, звертатися до людського серця. Я твердо переконаний, що багато шкільних конфліктів, які нерідко закінчу­валися великою бідою, починаються з невміння вчителя говорити з учня­ми», — стверджував В. О. Сухомлинський1.

Прикро й боляче наприкінці XX ст. жити в стихії мовленнєвого безкуль­тур'я: спостерігати й чути «без'язиких» народних депутатів, вболівати ду­шею за мовні покручі деяких діячів науки, культури, освіти, бачити окремі рецидиви «антириторики» політичних, судових і навіть педагогічних кадрів, які не можуть ефективно, адекватно до ситуації спілкування ДІЯТИ СЛО­ВОМ на благо істини, добра, краси.

Нині прийшов час ламання риторичної криги, відродження кращих тради­цій національного красномовства, зокрема й педагогічної риторики В. О. Су­хомлинського2, інших просвітителів українського народу.

В. О. Сухомлинський творив мікрокосм дитячої душі, переливаючи в неї мудрі думки, світлі почуття, добру волю, плекаючи сад істинної духовності й високої етико-естетичної краси думки й слова. Як і для ритора, для педа­гогічної творчості майстра слова В. О. Сухомлинського «джерелом думки» був увесь оточуючий світ, зокрема природа з її лісами, лугами, ставками, са­дами, полями, а також безмежний світ мистецтва, макрокосм Всесвіту й творчої людини. Тому така широка палітра тем і проблем словесних худож­ньо-публіцистичних творів учнів видатного педагога, розмаїття жанрів — від казки, байки, розповіді, інтимного щоденника, твору-мініатюри до етико-фі-лософського осмислення основ світобудови у доповідях, рефератах та інших творах словесної скарбниці дитячої творчості.

Творчість дитини формується творчістю істинного вчителя, бо саме з по­статі Учителя, як вважав В. О. Сухомлинський, починається пізнання дити­ною світу й людини. Багато духовних багатств треба мати вихователеві, щоб постійне самовиявлення його особистості діяло на учнів як стимул до само­вдосконалення. Великий український педагог вірив, що творчість вчителя і учня — це незримі ниточки, які «об'єднують серця».

У статтях-роздумах В. О. Сухомлинського про творчість словом як засо­бом духовно-інтелектуальних взаємин між членами колективу знаходимо взір-1 В. О. Сухомлинський. Вибрані твори в п'яти томах.— К., 1976. — Т. 5.— С. 321. г Див.: Мамчур А. І. Лінгводидактична спадщина В. О. Сухомлинського.— К., 1998.


ці яскравого, образного, точного, емоційного слова про живе слово: «В ру­ках вихователя слово такий же могутній засіб, як музикальний інструмент в руках музиканта, як фарби в руках живописця, як різець і мармур в руках скульптора. Як без скрипки немає музики, без фарби і пензля — живопису, без мармуру й різця — скульптури, так без живого, трепетного, хвилюючо­го слова немає школи, педагогіки.

Слово — це ніби той місток, через який наука виховання переходить у мистецтво, майстерність»1.

Живе, переконуюче слово педагога-вихователя має глибокі корені у сві­товій культурі. Зокрема, наставники давніх філософських, риторичних, по­етичних шкіл Давньої Греції, Давнього Риму виховували почуття людської гідності у своїх вихованців через виховання почуття високого громадянсько­го обов'язку перед суспільством за передачу могутнього інструменту впли­ву на розум, душу, волю людей в нечисті руки недостойних. їхнім мораль­ним постулатом було славнозвісне: «Не зашкодь!» (лат.: Non nocere!).

В. О. Сухомлиський ясно усвідомлював можливості живого слова: «Сло­во — це найточніший різець, здатний доторкнутися до найніжнішої рисочки людського характеру. Вміти користуватися ним — велике мистецтво. Словом можна створити красу душі, а можна і спотворити її. Тож оволодіймо цим різцем так, щоб з-під наших рук виходила тільки краса!»2.

До сьогоднішнього дня не втратили свого високого значення думки В. О. Сухомлинського про етико-естетичну силу й красу слова вчителя, який повинен досконало володіти усіма багатющими ресурсами рідного слова, впли­вати на формування свідомості учня не тільки своїм розумом, гарячим серцем, але й усім життям — чистим, благородним, одухотвореним ідеєю «педагогіки серця». Кожен урок видатного гуманіста й справжнього поета, гарного музи-канта-скрипаля В. О. Сухомлинського перетворювався на свято, радість пі­знання нового, інтелектуально-емоційного здивування перед глибинами знань, все нових і нових відкриттів незвіданих висот духу людини, її мудрої думки, красного слова, у яке діти вслуховувалися, як у найчарівнішу музику.

Українська національна педагогічна скарбниця увібрала в себе такі живо­творні ідеї видатного мислителя, як єдність розумового, етичного, естетично­го, трудового, фізичного виховання дитини, як розумова й мовна діяльність — творчість дітей, інтелектуальна активність, виховання ідеальних уявлень про красу поведінки, красу слова, природи, мистецтва, а головне — самої людини. 1 В. О. Сухомлинський. Вибрані твори в п'яти томах.— К., 1976.— Т. 5.— С. 160. 1 Там само.— С. 167.


Широкі педагогічні обрії статей В. О. Сухомлинського можна сконцент­рувати під кутом зору його професійної уваги до красного слова вчителя-вихователя. Це, зокрема, такі його статті: «Слово про слово», «Рідне сло­во», «Слово вчителя в моральному вихованні», «Розумова й мовна діяльність підлітків», «Особливості мислення і мови в юнацькі роки», «Як добитися, щоб слово вихователя доходило до серця вихованця», «Оберігайте своїх ви­хованців од марнослів'я», «Оволодівайте мистецтвом індивідуальної бесіди з вихованцем», «Що можна і чого не можна обговорювати в шкільному колек­тиві», «Як проводити виховну бесіду з колективом», «Слово і емоційна куль­тура людини» та багато інших.

З давніх дохристиянських часів, коли народ творив язичницькі молитви у надтексті діалогу Людини із Космосом — у замовляннях, зокрема, для пев­ного праетапу людської думки «слово» і «діло» були ледве не синонімами, що дістало своє відбиття у найдавніших індоєвропейських мовах. Отже, для усієї подальшої східнослов'янської культури слово наділялося великою си­лою, характеризувалося красномовними, пишними епітетами на зразок «зо­лоте слово», велемовність, хитромовність, красномовність, благомовлений, добромовлений. Риторика у слов'ян розвивалася до тих пір, доки слово ри­тора не розходилося із ділами, тобто коли його слово було етичним, напов­неним етосом (моральністю), пафосом (щирими почуттями), логосом (істин­ним змістом, ідеєю). Тому творити добро — це визначальна, кардинальна етична категорія старовинної риторичної думки — є неодмінною, органіч­ною рисою педагогіки від давнини до наших днів, зокрема у педагогічній скарбниці В. О. Сухомлинського, творця материнської школи, де взаємоді­ють Учитель — Друг і Учень — Друг, в яких слова не повинні розходитися із ділами, а творити гармонію істини, добра, краси.

Авторська «школа радості» В. О. Сухомлинського була багата талантом не тільки свого директора, генератора ідей, але й творчістю багатьох його сподвижників-педагогів, а також обдарованих дітей, які формувалися у творчу особистість у Кімнаті казки, Клубі допитливих, Куточку мрії, у Саді здоров'я, Острові чудес, Куточку краси, Кімнаті думок тощо, які творилися спільною натхненною працею педагога і дитини як потреба душі, як могутній прояв невичерпних талантів у звичайній сільській українській школі, про яку довідався згодом увесь світ.

На жаль, багатюща педагогічна й художньо-риторична спадщина В. О. Су­хомлинського ще до кінця не осмислена, не вичерпана жива вода з чистого


джерела його власних художньо-словесних творів — чудових казок, міні­атюрних оповідань — описів, роздумів, байок, віршів, сценаріїв тощо, які бу­ли взірцями для його учнів, а часом першими входили у їхню художню сві­домість, вчили мислити образами, формувати емоційну культуру почуттів, ловити «жар-птаха» того єдиного, неповторного слова, яке народжене дум­кою і серцем справжнього поета. Учитель вчив дітей: «Скажіть про ялинку так, щоб у ваших словах відбилась і краса вечірньої зорі, і стук дятла, і ме­рехтіння сніжинок...»1.

Педагог володів поетичним даром художнього слова, як поет; даром ху­дожньо-виразного читання своїх словесних творів, як актор; даром чути і слухати, як музикант; даром передавати у слові найточніші нюанси кольору, форми, як художник; даром переконуючого, впливового, ефективного живо­го слова, як оратор; даром безмежної любові до дітей, як справжня Люди-на-гуманіст, яка і свій останній подих віддала за робочим столом...

Він творив нове слово, щиро вірив у те, що говорив дітям і колегам, був великим правдолюбцем і естетом, залюбленим у красу самого життя. Він мріяв про їхню органічну соціалізацію, вчив жити повнокровним, щасливим, творчим життям. Одним з улюблених його серцем і душею поетів був Тарас Шевченко і такі його слова: «Возвеличимо на диво і розум наш, і наш язик».

Саме тому ми відзначаємо примат моральності, духовності у словесній творчій спадщині великого педагога, який закликав і вміло формував у своїх учнів почуття чесності, правдивості, совісті, високу емоційну культуру, зок­рема любов до Вітчизни, рідної мови, матері.

В. О. Сухомлинський висував високі професійні вимоги до педагога, який, на його думку, повинен все ясиття працювати над самовдосконаленням, ово­лодівати секретами педагогічної майстерності, зокрема уміло користуватися сократівським методом активізації розумової діяльності учнів, прийомами словесного спонукання, заохочення, покарання, виявлення довір'я, недо­вір'я, заборони тощо, які формують духовно-інтелектуальну основу щоден­ного спілкування у школі та за її межами.

Видатний педагог вчив дітей не тільки читати, писати, рахувати, але й ду­мати, пізнавати світ і себе в ньому, пізнавати багатство науки, мистецтва, природи — вчив жити через виховання в собі МИСЛИТЕЛЯ. А для цього все робив для розбудови національної ШКОЛИ МИСЛЕННЯ, де панує радість творчості, активно формується людська індивідуальність, розцвітає жива ду­ша, про яку В. 0. Сухомлинський з любов'ю писав: «У дитинстві кожна 1 Сухомлинський В. О. Вибрані твори в п'яти томах.— Т. 5.— К., 1976.— С. 164.


дитина — поет... Поета в душі пробуджує людське почуття прекрасного... Поетична творчість доступна кожному. Вона не є привілеєм особливо обда­рованих. Поетична творчість підносить людину»1.

Великий педагог усе своє життя гаряче відстоював «золоті істини» ДОБ­РА, суворо й гнівно засуджуючи зло, яке розбещує душу людини, як іржа, що роз'їдає колектив: пустослів'я, марнослів'я, яке розумів як «безвідповідальне брязкання зброєю, перетворення зброї в іграшку...духовне роззброєння лю­дини»2. Він вчив вихованців одухотворювати думку й слово ділом, працею для загального добра, а головне — вчив дорожити словом, яке може й повинно стати могутнім засобом самовиховання. «Якщо ти хочеш зробити ось так, але не впевнений, що зробиш, ніколи не кажи: даю слово, що зроблю. Краще ска­жи: хочу примусити себе зробити ось так, примушу себе зробити ось так. І змушувати себе. Як би не було важко, добивайся поставленої мети. Десять разів перероби, але зроби так, щоб не було соромно перед людьми»3.

Моральні й словесні табу накладав В. О. Сухомлинський на усі ситуації обговорення негідної поведінки дитини у колективі, прагнучи у перспективі до безконфліктного виховання дітей — «без потрясінь, вибухів, стресів, які лише роз'ятрюють душевну рану». «...Треба вміти загладити, нейтралізувати конфлікт у самому його зародку, не роздувати іскру, не робити з неї вогни­ща, а погасити її тоді, коли вона ще тільки зароджується»4.

В. О. Сухомлинський, як видатний майстер педагогічної справи, вмів «зчитувати» необхідну інформацію з очей, обличчя, ходи, голосу дитини, але вважав найбільш ефективним індикатором духовно-інтелектуального стану вихованця психолінгвістичний аналіз його мовлення, набір і розташу­вання слів, кількість і якість пауз, будову фрази і мікросинтагм і безліч ін­ших найтонших, найпотаємніших симптомів благополуччя чи неблагополуч-чя у душевному світі страждаючої дитини, виявляючи високу душевну делі­катність і чутливість, любов.

Педагог-гуманіст постійно ставить проблему сердечної самотності дитини у сім'ї, колективі, дбає про формування високої емоційної й словесної культури у сім'ях вихованців через формування гармонійного дуету — школи і сім'ї, які разом шукають шлях до розуму й серця дитини. Ми, тобто школа і сім'я, пи­сав він, «як два скульптори, що працюють поряд, маємо однакове уявлення про

1 Сухомлинський В. О. Вибрані твори в п'яти томах.— Т. 3.— К., 1976.— С. 212.

2 Там само.— Т. 2.— С. 559—600.
1 Там само,— С. 600.

4 Там само.— С. 626.


ідеал і працюємо в одному напрямі. У гармонії ж творення людини надзви­чайно важливо, щоб у двох скульпторів не було протилежних позицій!»1.

В. О. Сухомлинський пишався гордим званням народного педагога, ясно усвідомлював велику небезпеку й руйнівну силу репресивної, каральної пе­дагогіки «з позиції сили», виступав проти авторитарного монологу вчителя, його невмілого і неприпустимого тиску на тонку дитячу душу гострим, ка-раючо-гнівним, жорстоким, крикливим словом, брутальною інтонацією непо­ваги, що вважав неприпустимим у педагогіці, рудиментом «судової» ситу­ації, як це називається у класичній педагогіці. Натомість він пропагував уміння вести конструктивний, живий діалог вчителя і вихованця не з позиції аргументу влади, а з позиції влади аргументу. Він вважав, що людина має бути сама собі суддею. А тому надзвичайно цінним для сучасної педагогіки співробітництва залишаються думки В. О. Сухомлинського про мистецтво учителя вести з вихованцем виховну бесіду, яку справедливо вважав склад­ною справою, оскільки вона вимагає від педагога напруження усіх сил розу­му, волі, почуттів, професіоналізму для загального добра. Класична ритори­ка, як і педагогіка, також виділяє поряд із судовою промовою, спрямованою в минуле, назад, дорадчий тип промови, спрямованої у майбутнє, вперед, що є найбільш конструктивним і ефективним для педагогічної риторики. Тота­літарне суспільство породило потворисько репресивної, каральної, судової педагогіки і промови, відтіснивши гуманістичну педагогіку і риторику, котрі спрямовані у майбутнє через конструктивний діалог, дорадчий тип промови, які притаманні демократичному суспільству.

В. О. Сухомлинський дбав про постійне самовдосконалення вчителя-ви-хователя, який повинен виховувати самого себе для такого ефективного, де­мократичного діалогу-бесіди із дітьми та колегами, усіма людьми, з якими йому доводиться стикатися у житті. Він визначав такі ознаки виховної бесі­ди, як-от: натхнення, одухотвореність, емоційність, джерело високої, пре­красної ідеї з ознаками не суду, а швидше медицини, яка передбачає ліку­вання і повне виліковування дитини, її «болячок та наривів», за образним висловом В. О. Сухомлинського.

Звідси й народжується цілющість слова педагога, яке має окрилювати ви­хованця, вселяти в нього віру, надію й любов: «Виховна майстерність поля­гає насамперед у тому, щоб людині захотілося бути хорошою»2. Певним, хоча й не абсолютним аналогом подібного словесного роду у класичній ри-1 Сухомлинський В. О. Вибрані твори в п'яти томах.— Т. 2.- — К., 1976.— С. 542.


ториці з давніх часів є мистецтво гомілетичної бесіди, яким майстерно воло­діли священики, коли їхнє благоліпне, духовне слово не знищувало грішни­ка, а дарувало прощення, відпущення гріхів, світлу надію.

B. О. Сухомлинський розробив оригінальну модель системності навчально-
виховного процесу по формуванню творчої особистості дитини засобами живо­
го слова — від молодшого шкільного віку до юнацького шляхом поступового,
ступеневого формування художньо-образного типу мислення'дитини, від іміта­
ційно-наслідувального до індивідуально-власного творчого виду художньої кре-
ативності. Відзначимо серед багатьох чинників формування інтелектуальної та
художньо-вербальної творчості дітей такі способи, як формування емоційної
культури особистості, глибокого чуттєвого та духовно-інтелектуального осмис­
лення дієвості слова, ефективності думки, через формування культури читання,
зокрема й художньо-виразного читання різних текстів, власних творів, форму­
вання думки в органічній єдності із формуванням «руки», тобто в процесі твор­
чої трудової діяльності, цілеспрямоване формування риторичної особистості
вихованця через організацію високої позитивної мотиваційної установки дити­
ни до власної усно-розмовної творчості, зверненої до аудиторії тощо, тобто
усього того, що було спрямоване на «загальний духовний розвиток людини»1.

Основним живодайним джерелом словесної творчості є Учитель, майстер переконуючого, художьно-публіцистичного, ораторського слова, який своїм словом одухотворює дитину, настроює «струни думки» на вірний лад оркес­тру, бо, як вважав В. О. Сухомлинський, тільки натхнення породжує натхнен­ня, розум впливає на розум, радість стає джерелом нової радості: «За най­більшу творчу знахідку в своїй педагогічній майстерності вважайте ту мить, коли дитина сказала СВОЄ слово. В цю мить вона піднялась на одну сходин­ку в своєму інтелектуальному розвитку», — писав В. О. Сухомлинський2.

Отже, художньо-ораторська спадщина видатного українського педагога та його учнів «Школи радості» — це ще одна сходинка на шляху відроджен­ня й розбудови національної школи красномовства.

Нехай ніколи не згасають у серцях педагогів України мудрі поради В. О. Сухомлинського про шлях до плекання ДУХОВНИХ СИЛ дитини: «Му­зика — уява — фантазія — казка — творчість — така доріжка, йдучи якою, дитина розвиває свої духовні сили»3.

1 Сухомлинський В. О. Вибрані твори в п'яти томах.— Т. 1.— К., 1976.— С. 319.

2 Там само,- Т. 1,- С. 509.

3 Сухомлинский В. А. Избраннме педагогические произведения в 3-х т.— Т. 1.— М., 1979.—

C. 339.


Глава IV

формування духовної культури

ОСОБИСТОСТІ НА ПОРОЗІ XXI ст.

4.1. Проблеми духовності людини

О ні! Не самі сльози і зітхання

Тобі судились! Вірю в силу духд

І в день воскрЕСний твойого повстання!

/. Я. ФрАНКО

Н

ині відбувається радикальна зміна пріоритетів у структурі системи цінностей усього людства, про що яскраво й грунтовно писав Пити-рим Сорокін у фундаментальній 4-томній праці «Соціокультурна динаміка»: почуттєва система цінностей розпадається, самознищується, народжуючи із своїх глибинних надр «ІДЕАЦЮНАЛЬНУ» культуру нового циклу із цінніс­тю надчуттєвої реальності — через Бога, душу, моральний закон.

Нинішнє покоління жителів планети, отже, й ми з вами, має виконати особливу місію — достойно перейти з епохи раціоналізму до епохи духов­ності з приматом духовного над матеріальним, подолати кризу духу як най­страшнішу кризу людини й людства, бо духовно-моральна проказа поро­джує великі страждання й душевні муки, негативно відбивається на житті суспільства, природи, призводить до панування егоїзму в політиці, нестрим­ного прагнення до влади й збагачення, панування техносфери над ноосфе­рою. «Переживаємо кризу Віри, кризу Любові — кризу Людини», — пише Є. Сверстюк у книзі «На святі надій» (К., 1999).

«Людина розумна» на стику епох виявилася нездатною подолати усілякі кризи життя, а тому загострився інтерес до плекання людини духовної1, «ноо-

Див.: Журба К. О.'Виховання духовності у підлітків в сучасній українській сім'ї і школі.— К., 2000.


сферної», за В. І. Вернадським, яка по-новому ставиться до цих проблем, усві­домлюючи необхідність абсолютних цінностей та ідеалів з метою уникнення глобальної катастрофи, поступово приходить до усвідомлення першопричин чи першооснови усього, переживаючи революційній стрибок у свідомості, розгля­даючи виявлені в явищах сутності не самі по собі, а як виявлення Пра-сутності.

Новий етап духовного розвитку дарує людині стійкий смисл існування: «зневіра у Світову Волю прирікає до безсмисленості, і, потребуючи смислу, ми потребуємо її. Це принциповий момент. Надання світу осмисленості за­лежить від нас. Безсмисленість — не даність, а наш вибір»,— вважає доктор психологічних наук, професор О. І. Зеліченко1.

Як вважають більшість вітчизняних та зарубіжних дослідників, без куль­ту духовності людство загине.

Що таке духовність? Це — спосіб розбудови особистості, це, образно ка­жучи, зустріч із самим собою — своєю душею, внутрішнім «Я». Це — вихід до ціннісних інстанцій формування, конструювання особистості та її мен­талітету. Це — провідний фактор смислової гармонізації, поєднання образу світу з моральними законами. Це — буття, осяяне духом: «Читачу! Поглянь, усміхнись: я твій, я не вмер, я живий!» (М. Т. Рильський).

Духовність людини є способом включення її в ноосферу на основі колек­тивної енергії, яка перебуває поза окремим людським тілом і робить най­більш безпосередній вплив на долю історії суспільства, поведінку окремих особистостей і розвиток планети загалом2.

Мислителі В. Франкл та М. Хайдеггер описують духовну людину як та­ку, що вона як духовна сутність виходить за межі свого тілесного, її духов­ність виявляється лише тоді, коли вона піднімається над собою і стає відно­шенням сама до себе3.

Провідні українські філософи сміливо підходять до проблеми духовності людини в часи зміни раціоналістичної традиції Арістотеля — Маркса на ір-раціоналістичні концепції Юма, Камю та інших, в часи змагання (агону) між ними, хоча це, на думку професора С. Б. Кримського, час від часу призво­дить до «катастрофи у пізнанні»: М. В. Гоголь знищив останню частину «Мертвих душ», усім серцем прагнучи «небесного громадянства», закликав: «Будьте не мертві, а живі душі...». 1 Див.: Зеличенко А. Психология духовности.— М., 1996.— С. 303.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 155. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия