Студопедия — БИЛЕТ №7. Відповідно до ст. 65 КУпН порушення законодавства про надра тягне за собою дисциплінарну, адміністративну
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

БИЛЕТ №7. Відповідно до ст. 65 КУпН порушення законодавства про надра тягне за собою дисциплінарну, адміністративну






 

Відповідно до ст. 65 КУпН порушення законодавства про надра тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову і кримінальну відповідальність згідно із законодавством України.

Відповідальність за порушення законодавства про надра несуть особи, винні у самовільному користуванні надрами, порушенні норм, правил і вимог щодо проведення робіт по геологічному вивченню надр; вибірковому виробленні багатих ділянок родовищ, що призводить до наднормативних втрат запасів корисних копалин; наднормативних втрат і погіршення якості корисних копалин при їх видобуванні; по­шкодженнях родовищ корисних копалин, які виключають повністю або суттєво обмежують можливість їх подальшої експлуатації; порушенні встановленого порядку забудови площ залягання корисних копалин; невиконанні правил охорони надр та вимог щодо безпеки людей, май­на і навколишнього природного середовища від шкідливого впливу робіт, пов’язаних з користуванням надрами; знищенні або пошкоджен­ні геологічних об’єктів, що становлять особливу наукову і культурну цінність, спостережених режимних свердловин, а також маркшейдерських і геодезичних знаків; незаконному знищенні маркшейдерської або геологічної документації, а також дублікатів проб корисних копа­лин, необхідних при подальшому геологічному вивченні надр і роз­робці родовищ; невиконанні вимог щодо приведення гірничих виробок і свердловин, які ліквідовано або законсервовано, у стан, який гарантує безпеку людей, а також вимог щодо збереження родовищ, гірничих виробок і свердловин на час консервації.

Законодавчими актами України може бути встановлено відпові­дальність й за інші порушення законодавства про надра.

Самовільне користування надрами та забудова площ залягання корисних копалин з порушенням установленого порядку припиняєть­ся без відшкодування понесених втрат.

Дисциплінарна відповідальність полягає в обов’язку працівника відповідати перед роботодавцем за дисциплінарний проступок і за­знавати дисциплінарних санкцій, передбачених законодавством про працю.

Деякі види дисциплінарних правопорушень в екологічній сфері визначені в ст. 68 Закону України «Про охорону навколишнього при­родного середовища». До них можливо віднести порушення екологіч­них вимог при проектуванні, розміщенні, будівництві, реконструкції, введенні в дію, експлуатації та ліквідації гірничих підприємств, споруд, пересувних засобів та інших об’єктів; допущенні наднормативних, аварійних і залпових викидів і скидів забруднюючих речовин; переви­щенні лімітів та порушенні інших вимог використання надр; невжитті заходів щодо попередження та ліквідації екологічних наслідків аварій та іншого шкідливого впливу на надра та навколишнє природне сере­довище та ін.

Можливість притягнення до дисциплінарної відповідальності пе­редбачена Положенням про дисципліну працівників гірничих підпри­ємств. За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

1) догана;

2) звільнення.

Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплі­нарні стягнення. (ст. 147 КзпП).

Дисциплінарні стягнення застосовуються органом, якому надано право прийняття на роботу (обрання, затвердження і призначення на посаду) даного працівника.

На працівників, які несуть дисциплінарну відповідальність за ста­тутами, положеннями та іншими актами законодавства про дисциплі­ну, дисциплінарні стягнення можуть накладатися також вищестоящи­ми органами (ст. 1471 КзпП).

Види екологічних правопорушень, за які передбачена адміністра­тивна відповідальність, в основному містяться в ст. 57 КУпАП (пору­шення вимог щодо охорони надр).

Види кримінальної відповідальності за правопорушення перед­бачені восьмим розділом Кримінального кодексу України. Крім того екологічні злочини містяться і в інших розділах КК України напри­клад: Самовільне заняття земельної ділянки та самовільне будівни­цтво (ст. 1971), Порушення правил ядерної або радіаційної безпеки (ст. 274) та ін.

Цивільно-правова відповідальність за правопорушення полягає в обов’язку винної особи відшкодувати матеріальну та/або моральну шкоду, що була спричинена порушенням екологічного законодавства.

Шкода, заподіяна внаслідок порушення екологічного законодавства, підлягає компенсації, як правило, у повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення та незалежно від збору за забруд­нення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів.

Особи, яким завдано такої шкоди, мають право на відшкодування неодержаних прибутків за час, необхідний для відновлення здоров’я, якості навколишнього природного середовища, відтворення природних ресурсів до стану, придатного для використання за цільовим призна­ченням.

Особи, що володіють джерелами підвищеної екологічної небез­пеки, зобов’ язані компенсувати заподіяну шкоду громадянам та юри­дичним особам, якщо не доведуть, що шкода виникла внаслідок сти­хійних природних явищ чи навмисних дій потерпілих.

Загальні засади відшкодування шкоди визначені цивільним зако­нодавством (гл. 82 ЦКУ).

[1] Про затвердження Тимчасового порядку справляння плати за використання надр при видобуванні корисних копалин: Постанова Кабінету Міністрів України від 8 люто­го 1994 року // ЗП України. - 1994. - № 6. - Ст. 143.

[2] Про затвердження переліку матеріалів, продуктів та послуг, що не можуть бути використані як плата за користування надрами: Постанова Кабінету Міністрів Украї­ни від 12 грудня 1994 року // ЗП України. - 1995. - № 2. - Ст. 41.

[3] Про затвердження Положення про стадії геологорозвідувальних робіт на тверді корисні копалини: Постанова Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2000 року № 19 // Офіц. вісн. України. - 2000. - № 10.

[4] ЗП України. - 1995. - № 8. - Ст. 220.

[5] Там само. - № 4. - Ст. 102.

[6] Положення про порядок установлення квот на видобуток окремих видів корисних копалин: Постанова Кабінету Міністрів України від 22 грудня 1994 року // ЗП Украї­ни. - 1995. - № 3. - Ст. 54.

 

 

БИЛЕТ №7

 

1. Этиология, патогенез, клиника,методы лечения мастита.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 169. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия