Студопедия — Потреби людини
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Потреби людини






З інших властивостей індивідів відмітимо готівку потребнос-тей, даних разом з організмом. Ці потреби неоднакові у окремих осіб і історично мінливі, але в той же час є ряд потреб, які в тій чи іншій мірі властиві усім челове-ческим індивідам.

Класифікацією людських потреб займалися мно-гие соціологи і представники окремих соціальних наук. Ми тут не приводитимемо історію цього питання. Обмежимося двумя-тремя прикладами. Так, професор Fairbanks ділить усе потреб-ности людини на сім основних класів, що дають основу для семи головних видів соціальної діяльності. Такі: 1) потреб-ность в їжі і в захисті проти холоду і води, що дає основу для економічної діяльності; 2) потреби, що викликається удов-летворением ряду емоцій, - егоїстичних і альтруїстичних (заздрість, ревнощі, суперництво, симпатії і т. д.), осно-вание, що дають, для соціальної діяльності; 3) потреба в захисті себе від співтоваришів-людей, що дає основу для політичної дея-тельности; такі основні види потреб. Далі йдуть "про-изводные бажання": 4) естетична потреба, 5) интеллекту-альная, 6) моральна, 7) религиозная74.

Близьку класифікацію потреб дає де Грееф, що ділить потреби, а відповідно, і соціальні явища, на сім ос-новных видів:"!) економічні, 2) відтворювально-сімейні, 3) артистичні, 4) релігійні, 5) моральних, 6) юридичних, 7) политические75.

Л. Уорд, визнаючи потреби і бажання соціальними сила-мі, головним з потреб вважає голод і любовь76. У іншому місці він дає дещо іншу класифікацію соціальних сил, заснованих на потребах. Головними "потребами-силами" він вважає: 1) прагнення до задоволення, 2) уникнення страждання, 3) статеві і любовні бажання, 4) батьківські і споріднені прихильності. Далі йдуть "несуттєві" "силы-потребнос-ти": 5) естетична, 6) емоційно-моральна і 7) интеллекту-альная77. П. Л. Лавров розрізняє потреби живлення, статевого злягання, догляду за дітьми, безпеки, потребу обще-ния і насолоди збудженням нервов78.

Немало потребами у формі інстинктів займалися психо-логи і біологи.

Одні з них, наслідуючи Дарвіна, визнають у людини невелике число інстинктів, а згідно з цим і невелике число основ-ных біологічних потреб, до яких приєднуються по-требности соціально-психічного порядку. Так, В. Вагнер усі ос-новные інстинкти (а отже, і біологічні потреби людини) зводить до трьох головних інстинктів: 1) живлення, 2) размно-жения, 3) самосохранения79.

Інші, подібно до Джемсу, дають надзвичайно дробову характе-ристику інстинктів, а згідно з цим і основних біологічних потреб. До цього ж напряму належать і такі соци-ологи, як Эллвуд і Макдауголл. Перший розрізняє наступні ин-стинкты (і потреби): живлення, відтворення, самозахисту, стадності або социабельности, наслідування, придбання, господ-ства і підпорядкування, будівництва (жител) і гри #0280.

До певної міри схожу (але більше дробову) классифи-кацию інстинктів і відповідних потреб дає Макдау-голл. Він виділяє інстинкти (і потреби) втечі, отталкива-ния, цікавості, забіякуватості, покірності і самовыставления, батьківський, розмноження, стадний, придбання, строитель-ства; плюс - природжені схильності: симпатія, навіювання і под-ражание, потреба гри і змагання; на цьому грунті, на його думку, розвиваються потреби вищого близько #0281.

Відмітимо далі ряд соціологів, з яких одні дають чрезвы-чайно коротку і просту класифікацію потреб, інші - дуже складну. У російській соціологічній літературі прикладом першої може служити класифікація До. М. Тахтарева. Человечес-кие потреби, говорить він, "можуть бути легко згруповані в декілька основних видів потреб: економічних, шлюбних і психічних (моральних, розумових і естетичних) "82.

Прикладом дуже складної класифікації потреб (і те не усіх), даних під технічним ім'ям residui (часто замінюваним термінами sentimenti - почуття, bisogno - потреба, іноді тер-мином istinti), може служити класифікація Парето.

Розділяючи residui на шість основних класів: 1) інстинкт або по-требность комбінації (Istinto delle combinazioni), 2) потреба збереження скомбінованих агрегатів (Persistenza degli aggregati), 3) потреба прояву зовнішніми актами почуттів (Bisogno di manifestare con atti esterni i aentimenti), 4) потреби, пов'язаних з життям в суспільстві (Residui in relazione colla socialitd), 5) потреб-ность збереження цілісності індивіда і його взаємин (Integrita dell' individuo e delle sue dipendenze), 6) статева потреб-ность (Residue sessuale), Парето кожен клас ділить на ряд підразів-ділень, що дають у результаті 52 групи, що розпадається, у свою оче-редь, на ряд подгрупп83. Середню позицію між ними займають Штукенберг і Рос. Рос розрізняє бажання: 1) голоду і спраги, 2) задоволення, 3) эготические (вимоги "я"), 4) афектні (любов, симпатія і т. д.), 5) відтворювальних, 6) религиоз-ные, 7) етичних, 8) естетичних, 9) интеллектуальные84.

Не наводячи інших прикладів з цього побіжного огляду, видно, яка різноголосся панує в питаннях класифікації человече-ских потреб. Але з нього ж видно і інше: суперечності каса-ются не стільки самої істоти справи (майже усе врешті-решт то більше, то менш детально дають під різними іменами одні і ті ж потреби), скільки способу класифікації і зовнішнього распо-ложения основних потреб.

Не вдаючись до критики викладених класифікацій, не претен-дуя на винятковість своєї класифікації, так само не ставлячи зараз завданням детальний аналіз природи кожної з по-требностей, я дозволю собі дати нижченаведений список основних потреб людини. Всяка істота, отже, і чоло-століття, поки воно живе і доки живе його рід, повинно задовольняти потреби, необхідні для продовження життя. Звідси вивід: людині як організму передусім властиві усі основні біологічні потреби, без задоволення яких організм жити не може. До таких відносяться: 1) потреба удовлетво-рения голоду і спраги; 2) потреба статева (розмноження), необхідна для збереження роду; 3) потреба самозахисту від сил і впливів, загрозливих життю, - які б останні не були (самозахист від космічних впливів - температури, смер-тельного повітря, вітру, дощу, випарів, механічних опаснос-тей, наприклад, падіння в прірву, втопило, опіку і т. д.; самозахист від біологічних небезпек - напади звірів, хвороб, гнилої їжі і т. д.; самозахист від соціальних небезпек - від сочеловеков, від шкідливих для життя і здоров'я соціальних усло-вий); 4) потреба групового самозахисту (захист і покрови-тельство "своїх", "близьких" - членів сім'ї, дітей, друзів, чле-нов племені, роду, тотема і т. д.; об'єм і характер цих "близьких" коливається і мінливий у різних індивідів); 5) потреностъ рухи. Навряд чи є потреба доводити властивість цієї потреби людині. Вона у вигляді "здатності реагувати на роздратування складає основну властивість всякої живої прото-плазмы" 85. Рух - характерна риса тваринних організмів. Тим більше важливою і істотною є ця потреба у че-ловека86. Не зустрічаючи зазвичай перешкод до її задоволення, ми не помічаємо її важливості. Між тим хоч би короткочасне не-удовлетворение цієї потреби спричиняє за собою ряд мучитель-нейших станів і діє на організм шкідливо, майже убийст-венно. Стан людини, пов'язаної по руках і ногах, був одним з прийомів тортур і така назва заслуговує по справед-ливости. Ми чутливі не лише до позбавлення нас здібності рухів, але до щонайменшого обмеження свободи пересування; тяжкість ув'язнення людини в камеру в'язниці з ограничен-ным простором, протести і боротьба проти застав, шлагбаумів, проти заборон в'їзду і виїзду, паспортної системи і т. п. якнайкраще доводять правильність сказаного; 6) інших фізіологічних потреб: дихання, обміну речовин, сну, от-дыха, розрядки надмірної енергії (гра) і т. д.87

Людина, проте, не лише організм, але ще організм, облада-ющий свідомістю, психікою. Мало того, він істота, що живе в середовищі подібних до себе істот. Ці обставини на грунті основ-ных біологічних потреб породили ряд додаткових по-требностей соціально-психічного порядку. У конкретній формі останні бесчисленны.

Основними з них ми можемо вважати наступні.

7) Потреба спілкування з собі подібними. У тій або іншій формі ця потреба є у усіх людей. Правда, вона не одинако-ва у різних індивідів.

Одних ми називаємо "медведями-нелюдимами", інші прямо говорять: "самотність для мене нестерпно". Є і такі, кото-рые стверджують, що "люди їм набридли". Проте можна сміливо го-ворить, що за виключенням, можливо, надзвичайно рідкісних одиниць (да і то питання - чи існують вони), потреба спілкування з іншими людьми або прямо, або побічно (шляхом листів, читання книг, газет і т. д.) властива усім людям. Одні однаково общитель-ны і балакучі з усіма, інші - ведуть світське життя, треті - обмежуються суспільством обраних друзів і сім'ї, четвер-тые - суспільством улюблених авторів - живих і мертвих, з кото-рыми вони спілкуються шляхом книг, п'яті - суспільством собутыльни-ков і т. д.; одних вона жене на вулицю, в кабачок, інших - в театр, в кіно, третіх - на лекцію, четвертих, - "поговорити з друзь-ями", п'ятих - в натовп, шостих - на бал, сьомих, - в церкву; коротше - форми задоволення її можуть бути різними, але в тому або іншому виді вона властива усім людям.

Що це так, доводиться безліччю фактів. По-перше, тим, що люди жили і живуть в суспільстві собі подібних і що изолиро-ванный людина несамодостаточен, а тому без спілкування з други-ми існувати не може. Людей, що живуть ізольовано від по-добных собі, ми, за дуже рідкісними виключеннями, не знаем88. Якщо ці рідкісні виключення і є, то ізольованість тут була не добровільна, а примусова.

По-друге, тим, що на найперших східцях життя челове-чества люди, окрім звичайного суспільства, періодично собирают-ся в більші з'єднання і влаштовують свята #0089.

По-третє, тим, що ізоляція (навіть відносна) тяжка і згубно діє на людину. Доказом цьому служить загально-визнана тяжкість поодинокого ув'язнення. Хоча тут изоля-ция відносна (бо зазвичай людина шляхом побачень, листів, про-гулок, перестукувань, читання книг і т. д. спілкується з іншими), але, незважаючи на це, поодиноке ув'язнення є одним з самих тя-желых покарань, викликає застій і деградацію психічного життя, підточує здоров'я, веде до передчасної старості і смерти90.

По-четверте, потреба в спілкуванні підтверджується і иссле-дованием причин самогубства. Дюркгейм показав, що головною причиною самогубств є послаблення соціального зв'язку, т. е. зростання самотності і ізольованості людини від сочеловеков91.

Окрім цих фактів даність цієї потреби свидетельству-ется відомої усім по досвіду "тягою до людей", бажанням поде-литься своїми переживаннями з іншими і т. д.92

Сказаного вистачає, щоб визнати готівку цієї по-требности. Вона така ж реальна, як і усі перераховані. Під загальною формою потреби спілкування з сочеловеками може бути надзвичайно строкатий конкретний зміст: обмін ідеями, чув-ствами-эмоциями, хвилюваннями всякого роду, як схожими, так і несхожими, як доброзичливими, так і ворожими.

Поряд з цією потребою слід зазначити інші потребнос-ти соціально-психічного порядку, витікаючі з готівки вы-сокоразвитого свідомості у людини. Якщо зупинитися на звичайному діленні елементів психіки на: 1) пізнавальні, 2) чуттєво-емоційні, 3) вольові, - те соціально-психічні потреб-ности можна звести до: 1) інтелектуальним, 2) чувственно-эмоци-ональным і 3) вольовим.

8) Потреб інтелектуальної діяльності. Немає жодної людини, якій ця потреба не була б властива в тій або іншій формі. Разом з організмом людини дані відчуття, воспри-ятия, представлення і їх комбінації, т. е. різні форми интел-лектуальной діяльності. Ці явища іманентно властиві челове-ку. Як людина, поки живе, не може немає, не пити, не рухатися, так він не може не відчувати, не сприймати, не мати представле-ний. Пізнавальна діяльність в простих формах - различе-ния і елементарного синтезу - з'являється вже у світі тварин. Тим більше вона властива людині. Вона від нього невід'ємна. Конеч-но, міра і форми інтелектуальних потреб різні у різних індивідів. Але в тій або іншій формі вони іманентно при-сущи усім представникам homo sapiens. Раз у нього є разви-тая нервова система - тим самим дана і интеллектуально-позна-вательная діяльність; бо ми бачили, що основною функцією нервової системи є функція аналізатора, т. е. розрізнення і диференціація роздратувань середовища. А психологія вказує, що розрізнення (discernement) представляє просту форму позна-вательной діяльності. Так само разом з розвиненою нервовою системою дана і синтетична або комбінуюча діяльність. "Учений у своїй лабораторії синтезує і комбінує воспри-нимаемые явища згідно з певними нормами, правилами, ги-потезам. Неук також синтезує і комбінує, хоч би і фан-тастическим, дитячим, абсурдним чином.. Є інстинкт (неточне вираження. - 77. С), який штовхає людей до такої комбинационно-синтетическои діяльності, - правильно стверджує Парето. - Часто сполучають (і встановлюють зв'язки, хоч би і фанта-стические. - П. С.) речі схожі, іноді протилежні, часи-мі комбінують виняткові явища з рідкостями" і т. д.93

"Люди мають певну схильність давати логічне обгрунтування їх актам.. У них є синтетична тенденція, не-замінима для практичних потреб. Передусім люди хочуть мислити, а погано або добре вони мислять, це вже інше питання", - не менш справедливо говорить той же автор94. На грунті удовлетворе-ния цієї потреби виросла не лише наука, але і усі абсурдні узагальнення, абстракції, уособлення, персоніфікації і поняття на зразок добра, справедливості, солідарності і т. д. "Такі або сход-ные комплекси, що народилися з потреби мислити і комбини-ровать, потім можуть придбати незалежне існування і в из-вестных випадках бути персоніфікованими" 95. Не лише факт існування науки, але ще більшою мірою факт існування помилкових абсурдних теорій, представлень, понять, забобонних і наївних пояснень, безглуздих розумових комбінацій, фантастич-ных інтелектуальних утворень, коротше - все ті анимистические, фетишистські, тотемические і безглузді теорії, які созда-вало і створює людство починаючи з самих первісних людей і кінчаючи "дикунами сучасної культури", теорії, якими люди пояснювали і пояснюють явища, що оточують їх, усі ці "суевер-ные уламки старих істин", якими повна історія людства і які ми знаходимо усюди, де знаходимо людину, усе це служить незаперечним і красноречивейшим доказом готівки у людини інтелектуальної потреби. Якби її не було, то не могли б виникнути і ці потворні дітища думки. Іншими слова-мі, людині свойственен в такій же мірі інтелектуальний го-лод, в якій йому властивий голод фізіологічний. Один задовольняє його фантастичними теоріями анімізму, інший - теоріями Нью-тону і Дарвіна, один для його задоволення створює теорію "семи Днів творіння", інший - теорію, подібну канто-лапласовской те-ории або доктрині "Основних начал" Спенсера.

Ще бесспорнее стане ця потреба, якщо ми врахуємо роль знання як кращого знаряддя в боротьбі за існування. Уоллес і Бергсон праві, кажучи, що через цю потребу для людини стала зайвою необхідність зміни тіла для пристосування до середовища: його місце зайняли зміни мозку і тих знарядь і инстру-ментов, які створені людським знанням^6.

Цією потребою викликана до життя незліченна безліч представлень і теорій, істинних і помилкових, - що відносяться до явле-ниям і неорганічного, і органічного, і соціально-психічного світу. І наукові дисципліни, і релігійні представлення і кон-цепции, і теорії про душу, право, справедливість, життя і смерть, кра-соте і добро - коротше, усі судження "А є В" і "А не є В", з комплексу яких складаються системи, світогляди, дисципли-ны; судження, починаючи з "павук має чотири ноги" або "диявол поку-пает людську душу" і кінчаючи комплексом їх, що становить науки фізику, хімію, біологію, психологію, соціологію, гносеоло-гию і т. д., чи таким поєднанням їх, як світогляд Вед, буддиз-ма, анімізму і т. д., - усе це плоди, що народилися на грунті удовлет-ворения цієї потреби, усе це дітища останньої..

Коротше, потреба в інтелектуальній або розумовою дея-тельности така ж реальна, як і потреба в живленні. Інша справа, чи так важлива вона, як остання. Але цим питанням ми зараз не займаємося.

9) Потреба в чуттєво-емоційних переживаннях. Під нею я розумію потребу людини, знову-таки іманентно властиву його організму, дану разом з останнім, переживати ряд чисто афектних станів - почуттів, емоцій, що носять назву радості, страху, горя, ніжності, любові, симпатії, обо-жания, відрази, здивування і т. д., що супроводжуються або удо-вольствием, або стражданням (позитивні і негативні чув-ственные тоны), потребу, відмінну від інтелектуальної і не співпадаючу з последней97.

Так само, як людина не може не мислити, так само він не може не відчувати. Більш того, людина хоче мислити і хоче чувство-вать, часто він шукає чуттєвих переживань.. чи Реальна ця по-требность? Замість відповіді процитую Ланге: "Емоції, - говорить він, - не лише грають роль найважливіших чинників в життя отдель-ной особи, але вони взагалі наймогутніші з извест-ных нам природжених сил. Кожна сторінка в історії - як це-лых народів, так і окремих осіб - доводить їх непереборну владу. Бурі пристрастей погубили більше людських життів, опус-тошили більше країн, ніж урагани, їх потік зруйнував більше міст, чим повені" 98. У тій або іншій формі ця потреба є у усіх людей. Не ідеї, не голод і не інші перераховані потреби тягнули і тягнуть людей на видовища: первісні пляс-ки, ігрища ("короборри"), в цирк гладіаторів, на містерію, на бій биків, в сучасний цирк, в театр, в оперу, на концерт, в кинема-тограф, на поетичні вечори, на скандал, до місця страти і т. д. Що як не потреба "в сильних відчуттях" (неточне вираження) примушувала і примушує людей танцювати (танці, балет, ігрища, ре-лигиозные танці, бали і т. д.), збуджувати себе вживанням гашишу, опіуму, вина, горілки, тютюну і інших п'янких і оду-ряющих речовин", таких же древніх, як і само людство? "Хліба і видовищ" - такий вічний красномовний свідок дан-ности цієї потреби у людини. Якщо гасло "хліба" відноситься до біологічної потреби живлення, то гасло "видовищ" говорить про потребу в афектних переживаниях100. Відніміть цю потреб-ность у людини, і ви зробите незрозумілим існування множе-ства явищ, починаючи з гри і кінчаючи усім мистецтвом: поезією, жи-вописью, музикою, балетом і т. д. "Доріан Грей" Уайльда - тільки сконцентрований художній образ людини, що зробила "метою життя" служіння і задоволення потреби в чувствен-но-эмоциональных переживаннях. Усі люди більшою чи меншою мірою Дорианы, різні тільки форми і міри "пропалювання життя". Ця потреба дає себе знати усюди: звичай употребле-ния музики на парадах, в настанні, на похоронах і весіллях, та-кие явища, як сервіровка столу (квіти, художність серви-ровки), явища комфорту, розкоші ("пишні" сукні, "красива обстановка" кімнати, усе, "що пестить погляд", і т. д.), - усе це выз-вано і з'явилося на грунті задоволення цієї потреби. Вона, як повітря, усюди проявляє себе, але як повітря, ми її не помічаємо.. Якби її не було, то наскільки спростилося б наше життя. Удовлетво-рение голоду не вимагає ні кольорів, ні білосніжних серветок, ні красиво прибраного столу; усі ці "аксесуари" викликані до життя "эс-тетикой", т. е. чуттєво-емоційними потребами. Ними ж викликані до життя і майже усі явища мистецтва, починаючи з примитив-ных малюнків, фантастичних казок і первісної пісні і кінчаючи Шекспіром, Диккенсом, Бетховеном і Рембрандтом. Вона жене одних в шинок, інших - на мітинг, третіх - на бал, четвертих - в цирк, п'ятих - в театр, шостих - в натовп, сьомих - в церкву, восьмих примушує підбурювати людей побитися, дев'ятих - до небезпечних пригод, десятих - на виставку і т. д. Усюди, де люди "любу-ются" чим-небудь, усюди, де вони говорять "про красиві переживани-ях", усюди, де діють "пристрасті і афекти", там ви знайдете цю потребу. Вона невідбутна для людини і соприсуща його природі. Боротьба за "життєві блага" значною мірою являється борь-бой за можливість чуттєво-емоційних переживань, за воз-можность їх задоволення.

Така збігла характеристика цієї потреби.

10) Потреба у вольовій діяльності. Разом з указанны-ми потребами людини є потреба у вольовій дея-тельности; вона полягає в постановці і в досягненні усвідомленої, навмисно поставленою цели101.

Ставити цілі, найближчим чином пов'язані з нашим "я", і стре-миться до їх здійснення - властивість, іманентно властиве чело-веку. Якщо прав був Декарт, кажучи: "Cogito, ergo sum" (я мислю, сле-довательно, існую), - те не менш правильним буде сказати: "Volo, ergo sum" (хочу, отже, існую). Свідоме "хочу" дано разом з людиною і від нього невід'ємно! Знову-таки характер цілей і вольових прагнень різний у різних людей. Але в тій або іншій формі вони властиві всякій людині (окрім хіба иди-отов і психічно дефективних людей). Якщо історія людства є значною мірою результат емоцій і почуттів, то відома доля історичних подій може і має бути з'ясовна як результат воления і вольових дій. Якщо у минулому роль после-дних була порівняно незначна, то у міру поступального ходу історії значення і роль вольової діяльності ростуть. Спраши-вается, що ж служить доказом готівки такої потреби у людини? Відповідь свідчить: постановка людьми усвідомлених цілей, що сприймаються ними як цілі, тісно пов'язані з интимней-шими сторонами їх "я" і тому важливих і цінних для того, хто їх ставить, - з одного боку. З іншої - боротьба людей з тими, хто перешкоджає досягненню таких цілей, або, коли вони досягнуті, боротьба з тими, хто заважає їх подальшому виконанню, хто угрожа-ет або перешкоджає здійсненню відповідних вольових актів.

У тій або іншій формі такі усвідомлені воления, що не зводяться до бажань, що викликаються іншими потребами, були і залишаються властивими людині. Таке воление, пов'язане з метою підтримки гідності власного "я", "честі", "доброго імені" 102, таке воление "владі" над іншими, воление "слави", воление "пре-восходства над іншими", "популярності, авторитету", "схвалення, пошани"; до цієї ж категорії фактів відносяться, далі, воление "справедливості", "добра", "моральності", "подвигу", "жертви", "боргу" і т. д. Усе ці воления відмінні передусім від прагнень, що викликаються чисто біологічними потребами,: воление "слави" або "підтримки доброго імені" не є ні потреба удовлетво-рения голоду, ні інстинкту розмноження, ні самозахисту (у биологи-ческом сенсі), ні руху, ні інших біологічних імпульсів. Відрізняється воно і від потреби задоволення інтелектуальних запитів і чуттєво-емоційних (пасивних) переживань.. Виникнувши на грунті біологічних потреб, ці воления вырос-ли у своєрідний вид потреб, що відрізняються від усіх них. По-цьому доводиться їх виділяти в самостійну группу103.

У тій або іншій формі ці потреби властиві большин-ству людей.. Наприклад, захист "честі", "доброго імені" або во-левая потреба "схвалення" іншими проявляється протягом усієї історії.. Помста за образу честі в первісних груп-пах, поєдинки і турніри лицарів середньовіччя, боротьба із-за "ме-стничества" в нашій історії, сучасні дуелі і суди честі - усе це ряд фактів, викликаних до життя цією потребою.. Жела-ние побороти в сутичці супротивника, перемогти в турнірі суперника, "прославити своє ім'я" фізичною силою, спритністю, хитрістю, художнім даром, науковим трактатом, артистичною грою, красою рухів або особи, пишним костюмом, виділитися пе-ред іншими своєю розкішною обстановкою, чистокровними ло-шадьми, якою-небудь ексцентричністю (Герострат, із-за увекове-чения імені спалюючий храм) і т. д., і т. д. - усе це різні види діяльності, викликаної на грунті воления "слави" 104.

Захист "святая святих" своєї душі у вигляді норм нравственнос-ти і права; жертвование собою в ім'я виконання боргу, боротьба з тими, хто порушує правові і моральні заповіти (преследова-ния і покарання злочинців), - знову-таки категорія фактів, що підпадають під факти, викликані цією потребою. Майже усі акти, пов'язані з "боргом" і "моральним долженствованием", Цілком викликані нею ж. Боротьба за владу, за затвердження свого "я", що приймала і приймає упродовж історії самі різні форми - починаючи від примітивного "моїй вдачі не перешкоджай", від елементарних "не смій мені суперечити", "не возра-жать" і кінчаючи боротьбою за політичну і духовну владу, за гегемонію "я" над сотнями тисяч людей - знову-таки явища, що виросли на грунті задоволення цієї потребности105.

До цього ж розряду фактів відносяться більшість випадків, де одна людина звертається до іншого з категоричними, ультиматив-ными наказами і заборонами.. "Наказую робити те-то", "Запре-щаю поступати так-то" - ці факти, в тисячі форм що зустрічаються на кожному кроці, дуже часто представляють акти, викликані по-требностью вольової діяльності..

Обмежуюся цим стислим нарисом основних потреб-ностей людини. Розрізняючись за змістом в кожному цьому слу-чае, усі десять класів перерахованих потреб в тій або іншій формі властиві більшості людей.

Резюмую.

Потреби людини: 1) задоволення голоду і спраги, 2) статева (розмноження), 3) індивідуальні самозахисти, 4) груп-повой самозахисти, 5) рухів, 6) дихань, обміни речовин, сон, розрядки надмірної енергії (ігри) і інші фізіологічні потреби, 7) потреба спілкування з собі подібними, 8) интел-лектуальной діяльності, 9) чуттєво-емоційних переива-ний і 10) вольовій діяльності.

Нагадуванням цих загальних властивостей і обмежимося в характе-ристике індивіда як елементу системи взаємодії.

 

ЯВИЩЕ ВЗАЄМОДІЇ ЯК КОЛЕКТИВНА ЄДНІСТЬ*

* * Друкується по: Сорокин П. Система соціології. У 2 т. - М., Наука, 1993.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 155. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.031 сек.) русская версия | украинская версия