Студопедия — Соціологія і спеціальні дисципліни, що вивчають взаємовідносини людей
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Соціологія і спеціальні дисципліни, що вивчають взаємовідносини людей






Тепер залишається розглянути взаємовідношення соціології і окремих соціальних наук, явищ, що вивчають той же розряд, ко-торый вивчається і соціологією.

 

В даному випадку мається на увазі явище "соціальної синестезії", прикладом якої може бути явище, помічене Ф. Верфелем: "Перше, чим відплатилося імперії Османа за заподіяне вірменам зло (мається на увазі геноцид вірмен в 1915г. - В. С.), було раптове знецінення турецьких паперових грошей...Мудре-Чы-економісти в стамбульських університетах давали плутані пояснення з приводу цього загадкового і такого раптового знецінення паперових грошей. Та адже і понині жоден премудрий економіст не осягнув, що грошовий обіг може залежати від того, як котируються суспільством моральні цінності" (Верфель Ф. Сорок днів Муса-дага. Єреван, 1988. С. 135). -Прим. коментатора.

 

Чи візьмемо ми політичну економію, або науку права, або науку об релігії, або дисципліну, що вивчає мистецтво, - усі вони, як і інші "соціальні" науки, вивчають явища человече-ского взаємодії. Dupreel цілком правильно вказує на те, що "основні поняття права зводяться до поняття соціального от-ношения" (чи взаємодії). Відношення вверителя до должни-ку, пана до раба, дружина до чоловіка - усе це приватні види міжлюдських взаємин або взаємодій. "Явище власності представляє не просте відношення хазяїна до речі, але відношення між власником і іншими членами обще-ства". Те ж прикладене і до явищ, административ-ным, що вивчається, державним, карним правом і т. д. Коротше - "всяке правове відношення - це вид соціального взаємовідношення, що розглядається із спеціальної точки зору" 33. Л. І. Петражиц-кий прекрасно показав, що самі об'єкти права суть людські акти (роботи, нероботи і терпіння), взаємні акції і реакції людей між собою34. Коротше, наука права вивчає спеціальний вид явищ людської взаємодії.

Те ж може бути сказане і про політичну економію. Об'єкт останньої - спільна господарська діяльність людей35, т. е. певний вид взаємодії людей у сфері виробництва, обміну, розподілу і споживання матеріальних благ. Такі явища, як взаємини попиту і пропозиції, як отноше-ния, цінності, що виникають на грунті, як само явище цінності і т. д., за справедливою вказівкою Дюпрееля, суть приватні види соціальних стосунків або взаємодії людей36.

Те ж може бути сказане і про інші соціальні науки: про науку устоїв, мораль або етику, науку про релігію, про мистецтво і т. д. Наука устоїв вивчає колективні способи мислення і действования людей. Мораль - певний вид людської поведінки і дає рецептуру належної взаємноповедінки; естетика вивчає явища взаємодії, що складаються на грунті обме-на естетичними акціями і реакціями (між белетристом і чи-тателем, акторами і глядачами, художником і натовпом, піаністом і слухачами і т. д.). Наука про релігійні явища має своїм об'єктом процеси взаємодії вірян, об'єднаних об-щностью вірувань, ідей і почуттів, що перетворює вірян на колективне ціле, зване церквою, і т. п.37

Коротше, так звані "соціальні науки" вивчають той або інший вид взаємодії людей.

Раз справа йде так, раз об'єкти соціології і соціальних наук якщо не цілком, то частково між собою тотожні, спра-шивается: в якому ж відношенні стоїть до них соціологія? Чи Являет-ся вона простим ярликом, що означає сукупність усіх соціальних дисциплін, або ж вона має самостійне суще-ствование як незалежна, така, що не зливається ні з однією з соци-альных наук галузь знання?

Що стосується основних поглядів, даних в соціологічній літературі з цього питання, то їх можна розділити на две-три головні групи: 1) погляд, що рахує соціологію лише corpus усіх соціальних наук (соціологія представляє простий термін, що означає сукупність усіх окремих наук, що вивчають світ соціальних явищ); 2) погляд, що відводить соціології як її об'єкт певний вид соціального буття, що не вивчається іншими науками, і 3) погляд, що визнає соціологію самостоя-тельной наукою, яка вивчає найбільш загальні родові властивості явищ людської взаємодії.

Розглянемо кожного з цих поглядів. Прикладом першої точки зору можуть служити первинні думки Дюркгейма і його співробітника Фоконне. "Соціологія, - говорять вони, - є і мо-жет бути лише системою, corpus соціальних наук" 38.

Прикладами другої точки зору можуть служити думки Зиммеля, Бугле, Гумпловича та ін.

Третя точка зору, що розділяється чи не більшістю со-циологов, представлена М. М. Ковалевським, де Роберти, де Грее-фом, Уордом, Морселли, Эллвудом, Кареевым, Дюркгеймом (у по-зднейшую стадію), Борисом та ін.

Зупинимося на цих поглядах. Мотиви першої думки такі. "Соціальний світ, - пишуть Дюркгейм і Фоконне, - є світ нескінченний, про який не можна скласти ясного, неспотвореного представлення, намагаючись охопити його разом і в усій повноті, бо у такому разі потрібно заздалегідь погодитися на ознайомлення з ним лише в головних, загальних контурах, потрібно задовольнятися найсмутнішим пізнанням його. А тому необхідно, щоб кожна частина його вивчалася окремо; кожна з них досить велика для того, щоб бути предметом цілої науки" 39.

Ці мотиви правильні. Розподіл праці між науками в цілях детальнішого вивчення явища - річ необхідна і неминуча. Але звідси зовсім не слідує те ув'язнення, яке роблять автори ци-таты. Спеціалізація і диференціація наук, як побачимо нижче, не лише не виключають, а, навпроти, вимагають синтетичну науку, обоб-щающую основні результати аналізу; по-друге, якби соціологія була тільки простим corpus соціальних наук, то вона перетворилася б на порожнє слово, в етикетку, що марно вводить в оману наи-вных людей. Як така етикетка, позбавлена власного содер-жания, вона була б абсолютно зайвою. "В результаті з'явилося б тільки нове ім'я, тоді як що усе означає їм вже встановлено за своїм змістом і своїми стосунками або ж виробляється у межах старих областей дослідження" 40.

Як бачимо, перший погляд доводиться відкинути.

Звернемося до другого. Цей погляд схожий з третім в тому, що обоє вони визнають соціологію як самостійну дисципліну, що не зливається з іншими спеціальними науками про соціальні яв-лениях. Відмінність їх між собою полягає в тому, що друге з ука-занных вище за рішення обгрунтовує цю самостійність социоло-гии на своєрідності її об'єкту; цим об'єктом мають бути явища, що не вивчаються іншими соціальними науками. Соціологія повинна мати "свій кут" для дослідження. Це своєрідність об'єкту соци-ологии дає їй автономність і перетворює її на спеціальну ж дисципліну, відмінну від усіх інших соціальних наук. Третій погляд, на відміну від другого, обгрунтовує самостійність соци-ологии не на тому, що вона повинна обробляти "свій клаптик", що не спахується і не розробляється іншими дисциплінами, але на тому, що існування спеціальних наук, що вивчають окремі сторони світу людської взаємодії, робить необхідною науку, яка вивчала б родові властивості, загальні усім явищам або сторонам людської взаємодії.

Її об'єктом є ті ж явища, частини яких вивчаються спеціальними науками, але під іншою точкою зору: соціологія бере їх в усій їх целокупности, глобально і фіксує свою увагу лише на тому, що між ними є загального, свойственно-го усім видам соціальних явищ. Скористаємося аналогією. На фабриці кожен робітник має свою справу і виконує ту або іншу спеціальну функцію. Проте це розподіл праці не лише не робить непотрібної роботу директора або правління, яке відає усім підприємством, встановлює загальний план робіт і кошторису, на-блюдает і координує роботи усіх фахівців і робітників, ко-роче, відає фабрикою як цілою єдністю, але, навпаки, вимагає такої систематизуючої і синтезуючої діяльності. Без неї уся справа піде криво і навскіс і фабрика розвалиться. Те ж примени-мо і до області взаємовідношення соціології і приватних соціальних наук. Роль фахівців тут грають останні, роль правління або директора - соціологія. Таке обгрунтування автономності соци-ологии згідно з третім з вказаних поглядів.

Розглянемо кожного з них. Як найбільш типового при-мера другого рішення візьмемо теорію Зиммеля. На його думку, об'єктом соціології є форми спілкування. Уся "матерія" со-циальных явищ, говорить він, вже захоплена і вивчається іншими соціальними науками. Тут соціології нічого робити. Якщо, одна-ко, вона хоче жити самостійно, вона повинна мати свій "клаптик" для розробки. Єдиним подібним "клаптиком", не разрабаты-ваемым іншими дисциплінами, являються самі "форми спілкування", які до певної міри незалежні від "матерії" або "содер-жания" явищ взаємодії. Подібно до того як одні і ті ж гео-метрические форми, наприклад куля, можуть бути наповнені різним змістом, і назад - один і той же зміст (матерія) мо-жет полягати в різних геометрично просторових фор-мах, - так одні і ті ж форми спілкування або взаємодії людей можуть в одному випадку виступати з одним змістом, в інших - з іншим, і назад. "У громадських групах, самих несхожих по цілях і по усьому їх значенню, ми знаходимо все ж однакові фор-мы стосунки осіб один до одного. Верховенство і підпорядкування, конкуренція, наслідування, розподіл праці, утворення партій, представництво, одночасний розвиток зімкнутої усередині і замкнутості зовні і незлічена безліч інших явищ встреча-ются в державному гуртожитку і в релігійній общині, в зграї змовників і в економічному товаристві, в художе-ственной школі і в сім'ї. Як би не були різноманітні интере-сы, які взагалі призводять до цих усуспільнень, - форми, в яких вони здійснюються, можуть бути однакові. І з іншого боку: однаковий за змістом інтерес може представитися в дуже різноманітно оформлених усуспільнення:, наприклад, економічний інтерес реалізується шляхом конкуренції і шляхом пла-номерной організації виробників; тотожний релігійний життєвий зміст вимагає де вільною, де централистской форми гуртожитку; інтереси, закладені в основі стосунків по-лов, знаходять вдоволення в неозорому різноманітті сімейних форм" і т. д.41

"Соціологія, - продовжує Зиммель, - як вчення про обще-ственном буття людства, яке і в нескінченно багатьох дру-гих стосунках може бути об'єктом науки, відноситься так само до інших спеціальних наук, як до физико-химиче-ским наук про матерію відноситься геометрія" 42.

Така суть точки зору Зиммеля. Схожа з нею позиція і Бугле43.

Інші соціологи, в принципі стоячи на тій же позиції, в каче-стве особливого об'єкту соціології висувають інші ознаки. Так, Гумплович бачить такий об'єкт соціології "в рухах челове-ческих груп і у взаємному впливі їх один на одного" 44.

Чи прийнятно, питається, таке вирішення питання про взаимо-отношении соціологію з іншими соціальними науками?

І так, і немає. Оскільки явища, звані Зиммелем "фор-мой спілкування", охоплюють сукупність властивостей, що належать усім різним "за змістом" явищам людського спілкування, остільки його позиція прийнятна; але вона в цьому випадку сво-дится до третьої точки зору. Оскільки ж під формами спілкування розуміється клас явищ sui generis, що не вивчається іншими наука-мі і що робить соціологію спеціальною наукою, подібною до інших соціальних наук, оскільки соціологія в цьому випадку є не наукою що "генералізує" (по вираженню Риккерта) або на-укой "номотетической" (по термінології Виндельбанда)*, а дис-циплиной приватною, оброблювальною "частковий куточок" явищ взаємодії людей, остільки точку зору Зиммеля доведеться відкинути.

* * Поняття "номотетического" і "генерализующего" методу введене в науку В. Виндельбандом і розвинене Г. Риккертом.

"..досвідчені науки, - на думку Виндельбанда, - шукають в пізнанні реаль-ного світу або загальне, у формі закону природи, або одиничне, в його истори-чески обумовленій формі; вони досліджують, з одного боку, незмінну фор-му реальних подій, з іншої - їх одноразове, в собі самому певний зміст. Одні з них суть науки про закони, інші - науки про події; пер-вые учать тому, що завжди має місце, останні - тому, що одного дня було.

 

Допустимо, що Зиммель прав, що "форми спілкування" дійсно дані як щось відмінне від матерії або содержа-ния явищ спілкування. Допустимо, далі, що для вивчення перших буде створена особлива наука. Що з цього виходить? Тільки те, що до існуючих спеціальних наук додасться ще одна спеціальна. Але звідси зовсім не витікає, що не треба науки, що "генера-лизирующей", про загальні властивості соціальних явищ; не слідує і те, що ця додаткова спеціальна дисципліна може вы-полнять функції науки, що "генералізує", або встати на її мес-то. Поява такої додаткової гілки знання відповідала б збільшенню робочих фахівців фабрики додатковим робочим фахівцем, але воно зовсім не покривало б собою потреби підприємства в директорові або в правлінні. Без останніх, выполня-ющих направляючі функції, що "генералізують", підприємство не може обійтися. Подібно до цього (як зараз я покажу) без "генерали-зирующей" дисципліни не може обійтися і сукупність приватних наук про явища людської взаємодії. Тому "социоло-гия" Зиммеля, оскільки вона була б спеціальною дисципліною, не усувала і не усуває необхідність науки, що "генералізує", про родові властивості явищ людського спілкування.

Своєю спробою Зиммель у кращому разі створив би добавоч-ную приватну науку, названу їм соціологією, і тільки.

 

Наукове мислення - якщо дозволено скористатися новими словообра-зованиями - в першому випадку є номотетическое мислення, в другому - Мислення идиографическое (Винделъбанд В. Прелюдії. Філософські статті і Розмови. СПб., 1904. С. 320).

"..Природознавство, - вважає Г. Риккерт, - не зможе, по-перше, ніколи викласти у своїх поняттях усі особливості досліджуваних об'єктів, бо количе-ство їх в кожній різнорідній безперервності невичерпно, і, по-друге, воно "УДет, навіть і при найдетальнішому знанні, заснованому на якому завгодно количе-стве освічених понять, завжди бачити несуттєве в тому, що властиво од-ному тільки об'єкту.. По усією основою ми можемо назвати тому, естествен-нонаучный метод генерализующим.". (Риккерт Г. Науки про природу і науки про культуру. СПб, 1911. С. 80-81). - Прим. коментатора.

 

Але і цього фактично не можна сказати про конструкцію германско-го соціолога. Уявна переконливість зиммелевского побудови цілком покоїться на метафоричних оборотах його термінології, зокрема на улюбленому німцями протиставленні "форми" і "матерії". Ці терміни доречні в області художніх явле-ний, а не в області понять, що мають справу з явищами спілкування. Варто проаналізувати ці "воззрительные" вирази, і замість "підфарбованих незнайомок" під ними виявляться надзвичайно ста-рые знайомі речі; "форма" перетвориться на ширше, обуслов-ливающее поняття (родове), "матерія" - в обумовлене першим видове поняття. Так, поняття "людина" є формою для поня-тия "чоловік", а чоловік - матерією по відношенню до першого поняття. Звідси вивід: навряд чи правильне протиставлення "форми" і "матерії" як чогось абсолютно різнорідного. Штаммлер, що дуже охоче кокетує з цими термінами, при попыт-ке усвідомити їх вимушений дійти цього ж висновку і таким чином позбавити свої побудови привабливості "новизни" 45.

Те ж доводиться сказати і про зиммелевском противопоставле-нии матерії і форми. Його побудови в цьому сенсі або принци-пиально непридатні, або ж зведуться до того, що "форми" Зиммеля представлять обумовлюючі поняття, "матерія" - обусловлен-ные. Принципово непридатні вони через необгрунтованість анало-гии з геометричними формами. Геометрія може і повинна гово-рить про форми, бо вона має справу з простором. Її об'єкт по суті "воззрительный". У явищах же спілкування людей положе-ние речей абсолютно інше. Хіба влада або підпорядкування, разделе-ние праці або конкуренція мають яку-небудь воззрительно-про-странственную форму? Треугольны вони або круглі? Широкі або вузькі? Плоски або опуклі? Ці категорії абсолютно неприложи-мы до цих понять, як неприкладені вони і до диференціації, до солідарності і т. д. Адже, раз проводиться аналогія, повинні ж вони мати яку-небудь схожість! Тут його немає, тому усі аналогії з кулею і т. д. доводиться визнати простими метафорами, що лише затемняють, а не що з'ясовують суть справи.

Абсолютно помилковим, далі, являється положення, нібито мо-гут бути одні і ті ж форми спілкування з абсолютно різним содер-жанием, і назад - один і той же зміст спілкування в різних формах. Прекрасне підтвердження цієї помилковості дає не хто інший, як сам Зиммель упродовж усього курсу своєї Соціології.

Перед нами "форма спілкування" у вигляді явищ владарювання і підпорядкування. Питається, чи тотожна вона в деспотії і в сучасній республіці при владарюванні одного неограниченно-го монарха над групою і при владарюванні двох або народних представників над громадянами? Історія нам ясно відповідає на це питання, і відповідає негативно. Так само відповідає і сам Зим-мель. Владарювання одного над групою має абсолютно іншу "форму", чим владарювання двох, взаємовідношення володаря до підлеглих, його природа, його функція - абсолютно різні в усіх цих случаях46.

Від уявної тотожності "форм спілкування" при різному змісті нічого не залишається, окрім слова "владарювання" та об-щих, родових, ознак взаємовідношення влади до підвладних.

Те ж можна бачити і на аналізі інших "форм спілкування", ис-следуемых Зиммелем47.

Ось чому його теза: одна і та ж форма спілкування може на-полняться різним змістом, і назад - або абсолютно помилковий, або у кращому разі ця теза має бути розуміємо так: родове явище (наприклад, владарювання) може розпадатися на види. Родове явище (чи відповідне родове поняття) умовно називається формою, видове - матерією. При такому по-нимании поняття соціології Зиммеля, як вище було вказано, сво-дится до третього з вказаних поглядів: соціологія як наука про форми спілкування, під якими розуміється сукупність отноше-ний найбільш загальних і родових, властивих кожному явищу взаємодії людей, є наука, що вивчає ці родові свой-ства процесів спілкування.

Так фактично справа і йде. Зиммель глибоко помиляється, ког-да думає, що "форми спілкування", що вивчаються його соціологією, не изу-чаются іншими соціальними науками і не є "матерією" останніх. Хіба те ж явище владарювання і підпорядкування не состав-ляет предмет вивчення науки державного права? "Влада і госу-дарство", поняття "влади", "міжвладних стосунків", "форм і ви-дов владарювання" і т. п. - хіба усе це не глави цієї науки, які можна зустріти в будь-якому курсі державного права?48

"Форми спілкування", звані їм Die Treue і Dankbarkeit*, так само вивчаються як "матерія" у ряді соціальних наук (наприклад, явища обміну, попиту і пропозиції вивчаються політичною економією); солідарність і розподіл праці одина-ково вивчаються і етикою, і наукою про державу, і політичною економією; вплив числа на організацію групи складає пред-мет демографію і т. д.49

* * "Вірність" і "вдячність" (йому.). - Прим. коментатора.

Коротше, соціологія Зиммеля має своїм об'єктом явища, що вивчаються рядом приватних соціальних наук; тому його положення, що соціологія повинна обробляти "своє поле", що не обробляється іншими галузями знання, їм не доведено. Звідси вивід: оскільки він обгрунтовував автономність соціології на тільки що вказаній передумові, йому цій авто-номности довести не вдалося.

Висновок з усього сказаного про конструкцію Зиммеля такий:

1. Якби йому вдалося виділити для соціології вид взаимо-действия, що не вивчається іншими дисциплінами, то це означало б лише створення додаткової спеціальної галузі знання, ни-сколько непотрібною, що не робить, науку, що "генералізує", в смыс-ле третього, вказаного вище погляду.

2. Власна концепція Зиммеля, побудована на противопо-ставлении "форми" і "матерії", помилкова: невірно його утвержде-ние, що одна форма спілкування може мати різний соціальний зміст; невірно, що одна і та ж "соціальна матерія" може проявлятися в різних формах спілкування; невірне його положення, що явища, звані їм "формами спілкування", не вивчаються дру-гими соціальними науками; нарешті, позбавлена всякої основи анало-гия "форм спілкування" з геометрично просторовими формами.

3. Який-небудь сенс і зміст операції Зиммеля з "фор-мой" і "матерією" можуть мати тільки у тому випадку, якщо ці терміни розуміти в сенсі явищ і понять що обумовлюють, родових (форма), і обумовлюваних, видових (матерія). А в цьому випадку кон-цепция Зиммеля зводиться до третьої з вказаних вище точок зору от-носительно взаємовідношення соціології і приватних соціальних наук.

Усе сказане про Зиммеле з соотвс!ствующими змінами застосовно і до інших авторів, що примикають до другого з ука-занных вище за погляди.

Звернемося до розгляду третього рішення. Воно свідчить: соци-ология є наука, що вивчає найбільш загальні властивості явищ вза-имодействия людей, окремі види або сторони яких изуча-ются спеціальними, так званими соціальними науками.

Така відповідь відразу ж викликає низку запитань: чи потрібна така наука? Чи не буде вона простим ярликом для усього corpus соци-альных наук? Чи не приречена вона, по суті справи, на дилетантство і поверхневість? Такі і подібні заперечення лунали і раз-даются. Зупинимося на них.

Я не раз вище вказував, що диференціація наук не лише не виключає, але, навпаки, вимагає існування "генерализи-рующей" науки.

1. Це положення грунтується передусім на тому, що там, де даний ряд явищ, що розпадаються на декілька видів, там долж-на бути дана і наука, що вивчає загальнородові властивості даного раз-ряда явищ. Тут цілком застосовна теорема Л. І. Петражицкого, що свідчить,: "Якщо є п видів споріднених предметів, то теоретичних наук, взагалі теорій повинно бути і+1; наприклад, при готівці 2-х видів потрібно 2+1=3 науки; при готівці 3-х видів - 4 науки і т. д".50. Така вимога витікає з принципу адекватнос-ти теорії. Рослини і тварини - це два види, що належать до загального роду організмів; разом з їх специфічними властивостями вони мають і загальні властивості. Тому разом з ботанікою і зооло-гией дана третя наука - загальна біологія, що має своїм завданням дослідження цих загальних, родових властивостей явищ життя.

Те ж застосовне і до соціології. В цілях кращого і детальнішого вивчення явищ соціального життя тут потрібна специализа-ция наук; кожна із спеціальних дисциплін вивчатиме і вивчає приватний вид явищ людської взаємодії (см вищий). Але усі ці види як окремі випадки родового факту - людської взаємодії - повинні мати і ряд загальних властивостей. Вивчення їх вимагає науки, що "генералізує", про ці родові властивості; та-кой дисципліною є соціологія. До п приватних соци-альных наук, п видів соціального явища, що вивчають, повинна при-соединиться n+l -а наука - соціологія.

2. Буття такої науки, що "генералізує", вимагає і принцип економії сил*. Замість того щоб кожна приватна наука говорила про закони і стосунки, що мають місце не лише в межах явищ, що вивчаються нею, але і у ряді інших видів цього роду, науково економніше і правильніше буде, якщо такі закони і отноше-ния будуть відразу формулированы в застосуванні до усіх видів явле-ний, де вони мають місце. Цінність положення "сигари в 10 лотів вагою притягуються прямо пропорціонально масі і назад про-порционально квадрату відстані" дорівнює нулю, хоча це положе-ние і правильно. Зовсім інакше йде справа з положенням "усі тіла притягуються прямо пропорціонально масі", і т. д. Це по-ложение Ньютона воістину було великим відкриттям, і передусім з точки зору економії сил51.

* * Мається на увазі "принцип економії мислення", розроблений Р. Авена-риусом, Э. Махом, В. Вундтом. - Прим. коментатора.

 

Безліч окремих випадків воно звело до загального явища; част-ное прояв стосунків тяжіння, що помічався в окремих випадках, воно зробило родовою властивістю матерії взагалі. І в цьому його величезне значення. З точки зору економії сил, всяке пре-вращение окремого випадку в загальний факт, видового явища або властивості в родове - раз таке перетворення відповідає дей-ствительности - буде науковим виграшем. Через це прин-ципа не лише можлива, але і методологічно потрібна соци-ология, що ставить своєю метою вивчення родових властивостей явищ взаємодії. Вчення про такі властивості було б великим при-обретением з точки зору економії сил.

3. Існування соціології в цьому сенсі вимагає і самі інтереси спеціальних наук. Немає сумніву, що соціологія як наука індуктивна нерозривна з приватними науками, анализирую-щими найдрібніші факти соціальної взаємодії, і тільки від них і через них вона отримує дані для формулювання своїх узагальнень. У цьому сенсі приватні дисципліни можуть бути назва-ны видами спеціальної соціології. Тому її прогрес залежить від прогресу перших.

Але якщо вірно це, так же вірно і зворотне положення, що про-гресс спеціальних наук залежить від прогресу соціології. Duprat прав, кажучи: "Соціологія така ж потрібна для прогресу специаль-ных наук, як ці останні для прогресу самої соціології" 52. Раз-особистих розрядів явищ взаємодії, що вивчаються окремими на-уками, наприклад явища економічні, релігійні, правові, естетичні і т. д., у дійсному житті не відокремлені один від одного, а нерозривно пов'язані і впливають одні на інші. "Заробітна плата робітників, наприклад, залежить не лише від стосунків між попитом і пропозицією, але і від відомих моральних ідей. Вона падає і підіймається залежно від наших уявлень про мінімум бла-гополучия, яке може тревовать для себе людська істота, т. е. врешті-решт від наших уявлень про людську личнос-ти". (Зв'язок ідей і економічних фактів.) Форми політичного устрою пов'язані і залежать від числа і щільності населения53. Раз-ділення праці певним чином пов'язане з явищами солидар-ности54. Економічна організація суспільства залежить часто від форм релігійних верований55. Географічні умови певним об-разом впливають і на організацію виробництва, і на лад сім'ї, і на звичаї народа56, і т. д. Коротше, в справжній дійсності усі явища взаємодії людей одні з іншими пов'язані.

Тому якщо економіст обмежився б тільки економічними явищами, ігноруючи і не враховуючи явища неекономічні і вли-яние останніх, то замість законів, що формулюють дійсні стосунки економічних явищ, він дав би лише уявні закони, не здатні абсолютно пояснити справжні экономиче-ские процеси. А раз це так, то йому хочеш не хочеш доводиться бути вже не лише фахівцем-економістом, але і соціологом, коорди-нирующим стосунки основних форм соціального життя. Те ж mutatis mutandis застосовно і до всякої спеціальності. Так або інакше координування і встановлення взаємин між различны-ми класами соціальних явищ не уникнути будь-якому фахівцеві. Хочеш не хочеш він тут вимушений виступати як соціолог і як "не фахівець".

Мало того, вже само виділення певної сторони социаль-ного буття, наприклад релігійної, як особливий об'єкт із загального комплексу соціальних явищ припускає готівку об-щего поняття соціальних явищ, їх основну класифікацію, чер-ты схожість і відмінності членів цієї класифікації з членом, що виділяється, і т. д., і т. д. Без цих передумов і без правильного разре-шения цих завдань немислимо ні правильне визначення виду соціальних явищ (напр., права, релігії, господарства і т. д.), що вивчається, ні вірне визначення взаємин між ним і іншими видами явищ спілкування, ні правильне формулювання основних закономер-ностей, даних в правовій, економічній, релігійній і інших областях дослідження. Значить, кожен фахівець є завжди і со-циолог і не може не бути ім. І якщо соціології кидають докір в дилетантизмі з огляду на те, що невозможно-де охопити усі сторони громадського життя, то той же докір і з тим же правом можна бро-сить будь-якому фахівцеві, бо і фахівець явно або таємно неизбеж-но має бути соціологом. Відмінність тут буде лише в тому, що "фахівцеві" доводиться вирішувати усі ці загальні питання "по слу-чаю"; ad hoc, "з кондачка"; соціологія ж як наука, спеціально за-нимающаяся цими проблемами, дозволятиме і дозволяє їх планомірно, систематично. У першому випадку при поспішному раз-решении більше шансів впасти в помилку, в другому - менше.

Чи не цим пояснюються "невдачі" спеціальних дисциплін, боль-шинство яких досі ще шукає визначення свого об'єкту? Звичайно, соціолог не вирішуватиме вказані питання одним при-емом, незалежно від цих спеціальних наук. Але якщо успіх його роботи обумовлений прогресом останніх, то, з іншого боку, як видно із сказаного, і прогрес останніх залежить від досконалості соціології. У цьому переконують нас і історія соціології, і історія спеціальних наук. Вдосконалення останніх спричиняло за собою поліпшення соціології, і назад - сам факт обгрунтування і разви-тия останньою викликав у результаті майже в усіх приватних науках настоя-щую революцію. Безперечним фактом розвитку їх за останні десятиліття є тенденція "соціологізування" останніх. І наука про право, і наука про господарство, і дисципліни, явле-ния, що вивчають, релігійні, естетичні, психологічні, мова, устої, обы-чаи, рух народонаселення і т. д., - усі вони за ці десятиліття в більшій або меншій мірі "соціологізувалися", перейнялися загально-соціологічними принципами і поняттями, відповідними обра-зом перефарбувалися, коротше - не избегли впливи цієї дисципліни. "Соціологізм" спеціальних наук - знамення часу. Цей факт до-статочно переконливо говорить про нерозривний зв'язок між першими і останньою, про взаємну обумовленість їх вдосконалення і вза-имной зацікавленості в існуванні і розвитку кожній.

Ось чому цілком правильно твердження, що самі інтереси спеціальних наук вимагають існування науки, що генералізує, у формі соціології. Ось чому Orgaz цілком прав, кажучи, що якщо у наш час в самій соціології під впливом школи Дюркгейма спостерігається тенденція розробки "спеціальних" соціології, то ця тенденція не лише не виключає, а, навпаки, вимагає розвитку соціології, що генералізує або загальної, уніфікуючою явле-ния "філософськи" (Вормс), "методологічно" (школа Дюркгейма), "субстанціальний" #0257.

Ось чому прав і Maupas, що наполягає на методологічній цінності соціології. "Виключаючи специфічні області социаль-ной реальності, соціологія може мати лише генеральний харак-тер. Віднині вона має своїм об'єктом проблеми методологічні, загальні усім соціальним наукам; її місія - систематизувати результати, здобуті останніми. Пізніше вона може ставити і нові проблеми, які, виходячи з меж спеціальних наук, позволи-ли б їй, як фізиці, дати узагальнення, що дають знання про субстанци-альной реальність основного соціального факту" 58.

4. Взагалі кажучи, положення соціології по відношенню до част-ным дисциплін те ж саме, що і положення загальної біології по відношенню до анатомії, фізіології, морфології, систематиці і до інших спеціальних біологічних галузей знания59, поло-жение загальної частини фізики - до акустики, электрологии, вченню про світло і т. д.; положення хімії - по відношенню до хімії органи-ческой, неорганічним і т. п. Тому той, хто надумався б говорити, що соціології як єдиної науки немає і не може бути, а є тільки спеціальні науки, - той повинен був би довести, що немає фізики як загальної і єдиної науки, немає загальної біології, загальної хімії і т. д.60

Втім, такі голоси зараз перестали звучати: соціологія вже вийшла з того стану, коли можна було сперечатися за її право на існування. Тепер це існування факт, і право на нього у соціології поза сумнівом.

Таке вирішення питання про відношення соціології до приватних соціальних наук. Як я вже сказав, на цій позиції в цьому питанні стоять більшість социологов61.

На цьому ми можемо закінчити попередню характеристику соціології. Вище я коротко відповів на три основні питання: 1) ка-кие явища соціологія вивчає, 2) чому ці явища вимагають для свого вивчення створення спеціальної дисципліни, 3) як взаи-моотношение соціології і інших наукових дисциплін, як соци-альных, так і фізико-хімічних, біологічних і психологічних.

Детальніше і ясніше фізіономія соціології з'ясується в наступних главах цієї роботи.

СОЦІАЛЬНА АНАЛІТИКА. АНАЛІЗ ЕЛЕМЕНТІВ ВЗАЄМОДІЇ*

* * Друкується по: Сорокин П. Система соціології. У 2 т. - М., Наука, 1993.

В главі "Архітектоніка соціології" було вказано, що першою частиною теоретичної соціології є соціальна аналітика. Вона вивчає будову, або склад, соціального явища і його основні форми.

Було вказано також, що вона ділиться: а) на соціальну аналити-ку простого соціального явища і б) соціальну аналітику складних соціальних явищ. Свій аналіз будови соціальних явищ почнемо з вивчення структури простого соціального яв-ления. Тільки вивчивши останнє, ми можемо перейти до вивчення будови складних соціальних явищ і процесів. Уся нижесле-дующая частина буде присвячена вивченню будови простих со-циальных фактів.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 171. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия