Студопедия — Філософські спори
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Філософські спори






Аналітична теорія припускає, що, кажучи словами А. Р. Рад-клифф-Брауна, "природна наука про суспільство" можлива [57]. Це переконання дуже сильно виражене у титулованого основате-ля соціології Огюста Конта, який доводив, що соціологія може бути "позитивною наукою". Тому аналітична теорія і позитивізм тісно пов'язані, але природа цього зв'язку затемнена тим, що позитивізм зображують дуже по-різному. На відміну від некото-рых сучасних представлень, що асоціюють позитивізм з "грубим емпіризмом", Конт наполягав, що "ніяке істинне на-блюдение явищ будь-якого роду неможливо, окрім як у разі, коли його спочатку направляє, а врешті-решт і інтерпретує деяка теорія" [19 (Vol. 1. Р. 242); 2]. Фактично Конт вважав "серь-езной перешкодою" науковому прогресу "емпіризм, впроваджений [в по-зитивизм] тими, хто в ім'я безсторонності хотів би взагалі заборонити користування якою-небудь теорією" [19 (Vol. I. P. 242)]. Таким чином, позитивізм означає використання теорії для ин-терпретации емпіричних подій і, навпаки, опору на дані спостережень для оцінки правдоподібності теорії. Але яка природа теорії в позитивізмі Конта? Початкові сторінки його "Позитив-ной філософії" говорять нам про це: "Основний характер пози-тивной філософії виражається у визнанні усіх явищ подчи-ненными незмінним, природним законам, відкриття і зведення числа яких до мінімуму і складає мету усіх наших зусиль, причому ми вважаємо, безумовно, марними розшуки так называ-емых причин - як первинних, так і кінцевих. Спекулятивними роздумами про причини ми не змогли б вирішити жодного важкого питання про походження і мету чого б то не було. Наше справжнє завдання полягає в тому, щоб ретельно анализи-ровать умови, в яких відбуваються явища, і зв'язати їх один з одним природними стосунками послідовності і подо-бия. Найкращий приклад подібного пояснення - вчення об всемир-ном тяжінні" [19 (Vol. 1. Р. 5-6); см також: 3; 8].

У цих висловлюваннях міститься ряд важливих положень. Во-пер-вых, соціологічна теорія включає пошуки абстрактних естествен-ных законів, яких має бути відносне небагато. А головна мета теоретичної діяльності - по можливості зменшити число законів настільки, щоб предметом теоретичного аналізу залишилися інваріантні, базисні, опорні властивості цього універсуму.

По-друге, причинний і функціональний аналіз непридатні. Тут Конт, мабуть, приймає виводи Д. Юма, згідно з якими визначити причини явищ неможливо, але додає схоже застереження і проти аналізу в категоріях намірів, конеч-ных цілей або потреб, яким ці явища служать. Печаль-но, що соціологія проігнорувала застереження Конта. Еміль Дюркгейм воістину повинен був "поставити Конта з ніг на голову", щоб захищати і причинний, і функціональний аналіз у своїх "Правилах соціологічного методу" 1895 р. [2]. Я думаю, що було б набагато мудріше у рамках нашої теоретичної дисципліни сле-довать контовским "старим правилам соціологічного методу", а не пропозиціям Дюркгейма і, як я покажу незабаром, ясно не рекомендаціям Гидденса і інших відносно "Нових правил" соціологічного методу [28]. На жаль, соціологічна тео-рия більше наслідувала ради Дюркгейма, ніж Конта, а ближче до нашого часу схильна була довіряти безлічі антипозитивист-ских трактатів. Загальний підсумок цього - відвернення на другорядне і розмивання суворості теоретизування в соціології.

По-третє, соціологічні закони, згідно Конту, слід було моделювати за зразком фізики його часу, але форма цих зако-нов залишилася дуже неясною. Терміни на зразок "природних отно-шений послідовності і подібності" неточні, особливо після того, як проблема пошуку причин була элиминирована. Борючись з цією неясністю, сучасніші трактування позитивізму у філософії не зовсім вірно представили контовекую програму і висунули строгі критерії для формулювання "естествен-ных стосунків" між явищами (см, напр.: [15; 35]). Цей новий позитивізм часто передує визначенням "логичес-кий" і набуває наступної форми: абстрактні закони выра-жают існування деяких регулярностей в універсумі; такі закони "пояснюють" події, коли передбачають, що буде в конкретному емпіричному випадку; рушійна сила цього объясне-ния - "логічні дедукції" від закону (explanans) до деякої груп-пе емпіричних явищ (explicandum)[38]. Ці "логічні дедукції" набувають форми використання законів як по-сылки, що дозволяє ввести в обіг висловлювання, які "свя-зывают" або "зближують" закон з деяким загальним класом эмпиричес-ких явищ, і потім зробити прогноз про те, чого слід чекати для одного конкретного емпіричного випадку усередині цього об-щего класу явищ. Якщо прогноз не підтверджується даним емпіричним випадком, теорію піддають переоцінці, хоча тут існує розбіжність, чи рахувати теорію з цього момен-та "фальсифікованою" [7; 56], або ж невдача в її "подтверж-дении" просто вимагає серйозного перегляду теорії [43].

Така форма позитивізму "заповнює" неясні місця у Конта надмірно строгими критеріями, яким більшість аналити-ческих теоретиків не в змозі слідувати і не слідує. Правда, вони часто віддають цим критеріям словесну данину у своїх фило-софско-методологических роздумах, але в реальній роботі мало керуються ними. Для цієї нездатності залишатися в гамівній сорочці логічного позитивізму є вагомі при-чины, і вони дуже важливі для розуміння аналітичного теорети-зирования. Зупинимося на них детальніше.

По-перше, критерій пророцтва нереалістичний. Коли уче-ные вимушені працювати в природних емпіричних системах, прогноз завжди ускладнений, оскільки неможливо контролювати вплив сторонніх змінних. Ці сторонні сили можуть бути невідомими або непіддатливими виміру за допомогою існуючих методик, і навіть якщо вони відомі або измеримы, можуть виникнути моральні і політичні міркування, удержи-вающие нас від контролю. У цій ситуації опиняються не лише суспільствознавці, але і природники. Визнаючи труднощі предска-зания, я, проте, не пропоную, щоб соціологія припинила по-пытки стати природною наукою, подібно до того, як геологія і біологія не переглядають своє наукове значення всякий раз, коли не можуть передбачити відповідно землетрусів або ви-дообразования.

По-друге, заперечення причинності - це дуже слабке місце в деяких формах позитивізму, будь то версія Конта або більше со-временных філософів. Таке заперечення прийнятне, коли логиче-ские дедукції від посилок до ув'язнення можуть вважатися мірилом пояснення, але аналітична теорія повинна також займатися дей-ствующими процесами, здатними зв'язувати явища. Тобто нам важливо знать, чому, як і якими шляхами виробляють опреде-ленный результат інваріантні властивості цього універсуму. От-веты на такі питання зажадають аналізу засадничих соци-альных процесів і, безумовно, причинності. Залежно від позиції теоретика причинність може бути або не бути формаль-ной частиною законів, але її не можна ігнорувати [38].

По-третє, логічний позитивізм допускає, що числення, по яких здійснюються "дедукції" від посилок до ув'язнень, або від explanans до explicandum, недвозначні і ясні. У действи-тельности це не так. Багато що з того, що складає "дедуктивну систему" у всякій науковій теорії, виявляється "фольклорними" і дуже непослідовними міркуваннями. Наприклад, синтетиче-ская теорія еволюції непослідовна, хоча деякі її частини (як генетика) можуть досягти відомої точності. Але коли цю теорію використовують для пояснення якихось подій, то руко-водствуются не принципами строгого наслідування деякого ло-гическому числення, а швидше за узгодження з тим, що "здається розумним" співтовариству учених. Але затверджуючи це, я зовсім не виправдовую втечу до якої-небудь новомодної версії герменев-тики або релятивізму.

Усі ці міркування вимагають від соціологічної теорії смяг-чить вимоги логічного позитивізму. Ми повинні бачити свою мету у виділенні і розумінні інваріантних і засадничих рис соціального універсуму, а не бути інтелектуальними деспо-тами. Крім того, аналітичну теорію повинні цікавити не регулярності per se, а питання "чому" і "як" стосовно інваріантних регулярностям. Тому моє бачення теорії, разде-ляемое більшістю аналітичних теоретиків, таке: ми спо-собны розкрити абстрактні закони інваріантних властивостей универ-сума, але такі закони потребуватимуть доповнення сценаріями (моделями, описами, аналогіями) процесів, що лежать в осно-ве цих властивостей. Найчастіше в пояснення не вдається навіть вклю-чить точні пророцтва і дедукції, головним чином тому, що при перевірці більшості теорій неможливий эксперимен-тальный контроль. Замість цього пояснення буде більше дискурсивним застосуванням абстрактних суджень і моделей, що дозволяють зрозуміти конкретні події. Дедукція бу-дет нестрогої і навіть метафоричної, ставши, звичайно, предметом аргументації і обговорення. Але соціологія тут зовсім не уни-кальна - більшість наук йдуть тим же шляхом. Хоча аналіз науки Томасом Куном далекий від досконалості, він притягнув увагу до соціально-політичних характеристик будь-яких теорій [4]. І тому соціологам потрібно відмовлятися від пошуків инвариант-ных властивостей анітрохи не більше, ніж фізикам після визнання, що багато що в їх науці сформульоване, щонайменше спочатку, дуже неточно і що на них самих впливають "політичні переговори" усередині наукового співтовариства.

Укладемо цей розділ про філософські спори коротким коммента-рием до критики позитивізму і дуже вільним нарисом її догматів. Один з критичних аргументів такий, що теоретичні высказыва-ния суть не стільки опису або аналіз незалежної, зовнішньої реальності, скільки побудови і продукти творчості ученого. Теорія говорить не про дійсність поза нами, але швидше про эсте-тическом чуття учених або про їх інтереси. Є і такий варіант критики: теорії не проверяемы "твердо встановленими фактами" зовнішнього світу, тому що самі "факти" теж пов'язані з интере-сами учених і з такими "дослідницькими протоколами", кото-рые політично прийнятні для наукового співтовариства. На додаток факти будуть інтерпретовані або проігноровані у світлі цих інтересів учених. Загальний підсумок, доводять критики, такий, що передбачувана самокоррекция в процесі наукової перевірки тео-рии і гіпотез з неї - ілюзія.

По моєму відчуттю, в цій критиці щось є, але все таки її ско-рее драматично перебільшують. У відомому сенсі усі поняття тяжіють до реификации, усі "факти" спотворені нашими методами і до деякої міри піддані інтерпретації. Але незважаючи на це, накопичується знання про світ. Воно не може бути цілком субъектив-ным або спотвореним: інакше ядерні бомби не вибухнули б, термо-метры не працювали, літаки не злітали і т. д. Якщо ми підійдемо до побудови теорії в соціології серйозно, знання про соціальний світ накопичуватиметься, хоч би таким же звивистим шляхом, як в "точ-ных науках". Дуже поступово зовнішній світ нав'язує себе у вигляді поправок до теоретичного знання.

Друга загальна лінія критики аналітичного підходу, защища-емого мною, більше специфічна для соціальних наук і зачіпає змістовну природу соціального універсуму. Існують численні варіанти цієї аргументації, але головне в ній - ідея, що сама природа цього універсуму неміцна і дуже плас-тична внаслідок здатності людських істот до мислення, саморефлексии і дії. Закони, що відносяться до незмінного світу, в суспільствознавстві непридатні або, щонайменше, діють тимчасово, оскільки соціальний універсум постійно переструктурується завдяки актам рефлексій людей. Більше того, люди можуть скористатися теоріями соціальної науки для переструктурирования його так, щоб усунути усло-вия, при яких діють подібні закони [30]. Тому зако-ны і інші теоретичні інструменти на зразок моделювання в луч-шем випадку скороминущі і годяться для певного історичного періоду, а в гіршому - вони не приносять користі, оскільки суть, базові риси соціального універсуму постійно міняються.

Багато хто з тих, хто давав такі рекомендації (від Маркса до Гид-денса), порушував їх у своїх власних роботах. Приміром, було б абсолютно немає чого корпіти над Марксом, як увійшло в привыч-ку у сучасних теоретиків, якби ми не чули, що він відкрив щось фундаментальне, загальне і інваріантне в динаміці влади. Чи навіщо Гидденсу [29; 30] піклуватися про розвиток "теорії структу-рации", яка постулювала відомі стосунки між инвари-антными властивостями соціуму, якби він не вважав, що тим самим проникає під поверхню історичних змін до самої серд-цевине людської дії, взаємодії і організації?

Багато таких критиків аналітичного теоретизування пу-тают закон і емпіричне узагальнення. Зрозуміло, реальні со-циальные системи змінюються, як змінюються сонячна, био-логическая, геологічні і хімічні системи у емпіричному світі. Але ці зміни не міняють відповідно законів тяготе-ния, видообразования, ентропії, поширення сили або пери-одической таблиці елементів. Фактично зміни відбуваються у згоді з цими законами. Люди завжди діяли, взаимо-действовали, диференціювали і координували свої соци-альные стосунки; і це вже дає деякі з інваріантних властивостей людських організацій і той матеріал, до якого сле-дует застосовувати наші надзвичайно абстрактні закони. Капита-лизм, нуклеарні сім'ї, кастові системи, урбанізація і інші історичні явища - це, звичайно, змінні, але вони - не предмет теорії, як переконує багато хто. Таким чином, хоча струк-тура соціального універсуму постійно змінюється, головні дви-жущие сили, що лежать в її основі, не міняються.

Третій напрям критики аналітичного теоретизування представляють прибічники так званої "критичної теорії" (см, наприклад, [33]). Вони доводять, що позитивізм рассматри-вает існуючі умови як що визначають те, яким має бути соціальний світ. В результаті позитивізм не може запропонувати ніяких альтернатив існуючому стану речей. Займаючись закономірностями, що відносяться до того, як структурований соціум нині, позитивісти ідеологічно підтримують суще-ствующие умови панування людини над людиною. "Вільна від цінностей" наука стає, таким чином, інструментом под-держки інтересів тих, кому найбільш сприяють существу-ющие соціальні порядки.

Ця критика не позбавлена деяких достоїнств, але як альтерна-тива позитивізму "критична теорія" схильна породжувати фор-мулировки, що часто не мають опори в реальних діючих силах універсуму. Багато що в "критичній теорії" є або песимістичною критикою, або безнадійно утопиче-ские побудови, або те і інше (см, напр., [34]).

Більше того, я думаю, що ця критика заснована на неповноцінному ви-дении позитивізму. Теорія повинна не просто описувати существу-ющие структури, але розкривати глибинну динаміку цих струк-тур. Замість теорій капіталізму, бюрократії, урбанізації і інших комплексів емпіричних подій нам потрібні, відповідно, те-ории виробництва, цільової організації, руйнування экологическо-го простору і інших загальних процесів. Історичні випадки і емпіричні прояви - це не зміст законів, а брусок для перевірки їх правдоподібності. Наприклад, описи регулярних процесів в капіталістичних економіках суть дані (не теорія) для перевірки виводів з абстрактних законів виробництва.

Можна, звичайно, доводити, що такі "закони виробництва" некритично приймають status quo, але я вважаю за краще думати, що форми людської організації вимагають безперестанного поддер-жания виробництва і, отже, представляють родову її властивість, а не сліпе схвалення існуючого стану справ. Багатьом "критичним теоріям" бракує розуміння, що суще-ствуют інваріантні властивості, які теоретики не можуть "уб-рать за бажанням" своїми утопіями. Карл Маркс зробив подоб-ную помилку в 1848 р., припустивши, що централізована влада "відімре" в складних, диференційованих системах [5]; не так давно Юрген Хабермас [32; 34] висунув утопічну концепцію "комунікативної дії", яка недооцінює міру ис-кажения всякої взаємодії в складних системах.

Я хочу підкреслити два аспекти. По-перше, пошук інваріантних властивостей навіть зменшує вірогідність появи тверджень в под-держку status quo. По-друге, допущення, що взагалі немає ніяких інваріантних властивостей, провокує появу теорій, усе менш здатних зрозуміти, що світ нелегко, а іноді і зовсім неможливо підпорядкувати ідеологічним примхам і фантазіям теоретика.

Було б нерозумне і далі поглиблюватися в ці філософські воп-росы. Позиція аналітичного теоретизування по них ясна. Ре-альный спор усередині цього напряму ведеться про вибір кращої стратегії для розробки системи теоретичних висловлювань про основні властивості соціального світу.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 157. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия