Студопедия — Література для самоосвіти. Дичківська І.М. Інноваційні педагогічні технології
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Література для самоосвіти. Дичківська І.М. Інноваційні педагогічні технології






 

Дичківська І.М. Інноваційні педагогічні технології. – К.: Академвидав, 2004.

Подласый И.П. Учитель, рынок, технологии //Школьные технологии. – 2003. - № 2. – С.3.

Подласый И.П. Где помогают технологии? //Школьные технологии. – 2003. - № 3. – С.3.

Селевко Г.К. Современные образовательные технологии. – М.: Народное образование, 1998.

 

 

НАВЧАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ

 

Технологія особистісно орієнтованого навчання

(І.С.Якиманська)

 

Технологія особистісно-орієнтованого навчання заснована на особистісно-орієнтованому підході.

Особистісно-орієнтований підхід – це методологічна спрямованість у педагогічній діяльності, що дозволяє за допомогою опори на систему взаємозалежних понять, ідей і способів дій забезпечувати і підтримувати процеси самопрояву, саморозвитку і самореалізації особистості дитини, розвитку її індивідуальності.

Розкривають три складові особистісно-орієнтованого підходу.

Перша складова – основні поняття, що є головним показником педагогічних дій. До них можна віднести наступні: індивідуальність, особистість, самоактуалізована особистість, самовираження, суб'єкт, суб’єктність, Я-концепція, вибір, педагогічна підтримка.

Друга складова – вихідні положення й основні правила побудови процесу навчання і виховання.

Основні принципи особистісно-орієнтованого підходу:

Принцип самоактуалізації. У кожній дитині існує потреба в актуалізації своїх інтелектуальних, комунікативних, художніх і фізичних здібностей. Важливо розбудити і підтримати прагнення до прояву і розвитку своїх природних і соціально придбаних можливостей.

Принцип індивідуальності. Створення умов для формування індивідуальності особистості учня і педагога. Необхідно не тільки враховувати індивідуальні особливості дитини чи дорослого, але і всіляко сприяти їх подальшому розвитку.

Принцип суб’єктності. Варто допомогти дитині стати справжнім суб'єктом життєдіяльності в групі і в училищі, сприяти формуванню і збагаченню його суб'єктного досвіду.

Принцип вибору. Без вибору неможливий розвиток індивідуальності і суб’єктності, самоактуалізації здібностей дитини. Педагогічно доцільно, щоб учень жив, учився і виховувався в умовах постійного вибору, мав можливість у виборі мети, змісту і способів організації навчально-виховного процесу і життєдіяльності в групі і училищі.

Принцип творчості й успіху. Індивідуальна і колективна творча діяльність дозволяє визначити і розвивати індивідуальні особливості учнів і унікальність навчальної групи. Завдяки творчості дитина виявляє свої здібності, довідається про сильні сторони своєї особистості.

Принцип довіри і підтримки. Віра в дитину, довіру, підтримка її устремлінь до самореалізації і самоствердження повинні прийти на зміну зайвої вимогливості і надмірному контролю, властивій авторитарній педагогіці.

Одним з найбільш важливих положень парадигми особистісно-орієнтованої освіти є відношення педагога до дитини і його позиції в освітньому процесі. Суть цього відношення визначив Ш.А.Амонашвілі, який обґрунтував індивідуально-гуманний підхід в освіті.

Багаторічний досвід педагогічної роботи привів Амонашвілі до переконання, що для вирішення задач освіти є два підходи – імперативний і гуманний. Імперативний характер навчання набуває в тому випадку, якщо воно будується без врахування особистісних особливостей і потреб дітей. Педагог у даному випадку впевнений, що дитина обов'язково йому буде пручатися, а тому його необхідно примусити до навчання строгими вимогами, імперативами. Гуманний же підхід полягає в тому, що вихователь оптимістично мислить про дітей, відноситься до них як до самостійних суб'єктів, здатних учитися не за “примусом”, а добровільно, за власним бажанням і вільним вибором. Але духовні, фізичні, інтелектуальні можливості дітей ще занадто малі, щоб самостійно справитися з творчими задачами навчання і проблемами життя. Дитині потрібна педагогічна допомога і підтримка. Це ключові слова в характеристиці технології особистісно-орієнтованої освіти. Підтримка ґрунтується на трьох принципах педагогічної діяльності Амонашвілі: любити дітей, олюднювати середовище, у якому вони живуть, проживати з дитиною його дитинство.

Щоб підтримати дитину, вважав В.О.Сухомлинський, педагог повинен відчувати в собі дитинство, розвивати здатність до розуміння дітей і всього, що з ними відбувається, мудро відноситися до їхніх вчинків, вірити, що дитина помиляється, а не порушує з наміром, захищати його, не думати про нього погано, несправедливо і, найважливіше, не ламати дитячу індивідуальність, а виправляти і направляти її розвиток, пам’ятаючи, що дитина знаходиться в стані самопізнання, самоствердження, самовиховання.

Технологія індивідуальної підтримки добре розроблена в закордонних дослідженнях з гуманістичної психології. Особливо цінними в цьому відношенні є роботи К.Роджерса, який вважав основною задачею педагога – допомогти дитині в її особистісному рості.

Технологія підтримки має у своїй основі гуманітарне мислення педагога, його здатність бачити в дитині не учня, а людину, котра вчиться. Однак у масовій педагогічній практиці відношення до учнів інше. “Ми звичайно говоримо, - писав С.Л.Соловейчик, - що дитина теж людина, хоча і не зовсім ясно в порівнянні з ким “теж” - з нами, чи що? Для себе самого дитина – людина сьогодні, і ніякими словами її не переконати, що вона ще не людина чи недолюдина. Чим щиросердечніше я сьогодні бачу в дитині людину, тим кращою вона буде, коли виросте”.

Відношення до дитячої особистості припускає розуміння того, що дитина є суб'єктом власного життя, має власне «Я», свій внутрішній світ, що їй властиві пристрасті і переживання, що в дитині в будь-якому віці є честь і достоїнство, що вона жадає справедливості, має потребу в жалі, діалозі і підтримці, що здатна мислити і діяти, наділений волею морального вибору, може робити помилки, але й усвідомлювати їх, відроджуючи до кращого.

Третій компонент особистісно-орієнтованого підходу – це технологічна складова, котра містить у собі найбільш адекватні даним принципам способи педагогічної діяльності. На думку професора Є.В.Бондаревської, технологічний арсенал особистісно-орієнтованого підходу складають такі методи і прийоми: діалогічність; діяльнісно-творчий характер; спрямованість на підтримку індивідуального розвитку дитини, надання учневі волі для прийняття самостійних рішень, творчості, вибору змісту і способів навчання і поводження.

Якою ж повинна бути технологія особистісно-орієнтованого навчання, тобто принципи розробки самого освітнього процесу. Під терміном “ освітній процес ” на думку проф.І.С.Якиманської варто розуміти цілісну систему дидактичних впливів, куди відносяться цілі, задачі, засоби, методи, реалізовані в класно-урочній формі на основі колективно-розподільної діяльності.

Основними фігурами освітнього процесу є педагог і учень.

Технологія особистісно-орієнтованого освітнього процесу припускає спеціальне конструювання навчального тексту, дидактичного матеріалу, методичних рекомендацій до його використання, типів навчального діалогу, форм контролю за особистісним розвитком учня в ході оволодіння знаннями.

Основні вимоги до розробки дидактичного забезпечення особистісно-орієнтованого освітнього процесу:

навчальний матеріал повинен забезпечувати виявлення змісту суб'єктного досвіду учня, включаючи досвід виробничого навчання;

виклад знань у підручнику (викладачем) повинен бути спрямований не тільки на розширенні їхнього обсягу, узагальнення предметного змісту, але і на постійне перетворення наявного суб'єктного досвіду кожного учня;

у ході навчання необхідно постійне узгодження суб'єктного досвіду учнів з науковим змістом знань, що задаються;

активне стимулювання учня до самоціннісної освітньої діяльності, зміст і форми якої повинні забезпечувати йому можливість самоосвіти, саморозвитку;

конструювання й організація навчального матеріалу, що надає учню можливість вибирати його зміст, вид, форму при виконанні завдань, рішенні задач;

виявлення й оцінка способів навчальної роботи, якими користується учень самостійно, стійко, продуктивно. Необхідно засобами підручника (викладача) стимулювати учнів до вибору і використання найбільш значимих для них способів пророблення навчального матеріалу;

при введенні метазнань, тобто знань про прийоми виконання навчальних дій, необхідно виділяти загальнологічні і специфічні предметні способи навчальної роботи з урахуванням їх функцій в особистісному розвитку;

необхідно забезпечувати контроль і оцінку не тільки результату, але головним чином процесу навчання;

освітній процес повинен забезпечувати побудову, реалізацію, рефлексію, оцінку навчання, як суб'єктної діяльності.

Особистісно-орієнтована технологія широко використовує метод рефлексії. Робота з повсякденною свідомістю дитини неможлива без опори на міркування дитини, повне сумнівів і коливань. Іншого шляху з «неявним» знанням у педагога просто немає. Але педагог сам повинен демонструвати зразки рефлексії з приводу організації власного мислення: передавати не тільки готові зразки правильних рішень, висновків, але і показувати, як він цього досягав. Зсув акцентів з отриманого результату на рефлексію процесу його досягнення – відмінна риса особистісно-орієнтованої освіти.

Ціль особистісно-орієнтованого навчання, основною метою якого є визнання в кожному учневі неповторної індивідуальності, полягає в створенні системи психолого-педагогічних умов, що дозволяють у єдиному класному колективі працювати з орієнтацією не на «усередненого учня», а з кожним окремо учнем з урахуванням індивідуальних пізнавальних можливостей, потреб і інтересів.

При особистісно-орієнтованому підході до учня надається право вільного вибору способів пророблення навчального матеріалу. Тим самим індивідуальний підхід на практиці здійснюється стосовно кожного учня, а не тільки до невеликої групи дітей, які по тим чи іншим причинам не вписуються в рамки «середнього» учня, як це має місце при традиційному навчанні.

У особистісно-орієнтованому навчальному процесі найбільш чітко відчувається розбіжність «оцінки» і «оцінювання».

Що собою представляє оцінка? Це своєрідний орієнтир, що відбиває соціальні вимоги до змісту і рівня оволодіння знаннями, уміннями, навичками, до навчального поводження в цілому. Функції оцінки різноманітні. З них, як основні, можна виділити дві – контролюючу і стимулюючу.

Контролююча функція реалізується на всіх етапах навчання (підсумковий, поурочний контроль, різноманітні форми і види самостійних, перевірочних домашніх завдань). Якщо ця функція оцінки реалізується несистематично, то вона просто втрачає своє значення.

Оцінка нерідко відбиває характер спілкування учня і педагога, навіть емоційне відношення педагога до учня. Вона виставляється часто не за знання, а за неслухняність, недотримання вимог учителя, брутальність у звертанні з ним, за неуважність на уроці і т.п.

До того ж оцінка фіксує, як правило, підсумковий (кінцевий) результат засвоєння, досягнутий учнем («вирішив – не вирішив», «зробив вірно – невірно»). У ній, звичайно, представлений і процес досягнення результату, але в схованому вигляді.

Інша важлива функція оцінки – стимулююча. Вона спонукує учня до самовдосконалення. Орієнтуючись на обрані і зафіксовані в оцінці вимоги по засвоєнню навчального матеріалу, учень намагається наблизитися до них, досягти їх, витрачаючи на це нерідко багато сил і часу. Як часто ми чуємо від учнів: “Я намагався”, “Я багато займався” і т.п. І відповідь педагога: “Зроби додаткові завдання”, “Повправляйся ще”. Феномен “вкладеної праці” є основним стимулюючим фактором для одержання високої оцінки (її виправлення). Педагог іноді свідомо завищує чи занижує оцінку, щоб стимулювати учня. Орієнтуючись на виставлену оцінку, учень змінює своє поводження -–прагне, як правило, її виправити – бути дисциплінованим на уроці, регулярно виконувати усі вимоги вчителя і т.д.

Стимулююча і контролююча функції оцінки повинні бути в тісній єдності. Якщо ця єдність порушується, то оцінка перестає регулювати навчальне поводження учня.

У чому подібність і відмінність між оцінкою й оцінюванням в особистісно-орієнтованому навчанні? Як відомо, того самого результату можна досягти різними способами: раціональним і нераціональним. Оцінка цього частіше не фіксує, а оцінювання можливостей учня будується саме на цій основі, тобто на аналізі процесу досягнення результату, що завжди індивідуальний. Це розходження між оцінкою й оцінюванням, що фіксують продукт і процес, саме і починає чітко проступати в середній школі та ПТНЗ, де намічається розбіжність між ускладненням матеріалу і відсутністю в учня раціональних способів його засвоєння, що неминуче призводить до різкого зниження успішності. Щоб знайти вихід з положення, що створилося, педагоги радять учням «більше займатися», «частіше повторювати матеріал», «вправлятися в його застосуванні» і т.п.

Але феномен «вкладеної праці», високо оцінюваний у молодших класах школи, перестає діяти в старшокласників та учнів ПТНЗ, що усвідомлюють, що шляхом збільшення витрати часу вийти із ситуації, що створилася, неможливо (адже від класу до класу, від курсу до курсу збільшується обсяг матеріалу, а отже, і навчальне навантаження).

Тому самі учні виділяють найбільш значимі для них якості не усидливість і старанність, а кмітливість, уміння раціонально реалізувати свою навчальну роботу. Але викладач оцінює саме результат і фіксує його відповідною оцінкою (сідай, «три»). От чому в старшому шкільному віці та ПТНЗ виникає невідповідність між оцінкою, що виставляється викладачем і оцінкою учнем власних досягнень, тобто оцінкою викладача і самооцінкою учня. Учень більше цінує процес роботи, а викладач – її кінцевий результат. Іноді старшокласники не дуже радуються високій оцінці, якщо вона дісталася легко, без праці чи за рахунок «зубріння». І навпаки, дуже радуються тому, що їхні пошуки, проби замічені викладачем.

Оцінка педагогом процесуальної сторони роботи вимагає принципово інших підходів навчальних досягнень учнів. Для цього педагог повинен мати такий спеціальний дидактичний матеріал, який дозволяє фіксувати цей процес (а він завжди індивідуальний), відрізняти сильні і слабкі сторони, аналізувати, які помилки допускаються учнем, коректувати їх по ходу його роботи, тобто виявляти й оцінювати сам процес. У цих умовах оцінка виконує діагностичну і прогнозуючу функції, а не просто фіксує результати роботи учня. Звичайно, здійснювати таку індивідуальну (корекційну) роботу на уроці важко, але при наявності відповідних дидактичних матеріалів цілком можливо.

Для особистісно-орієнтованого навчання важливі такі критерії оцінки, що дозволяють порівнювати учня не стільки з іншими, скільки із самим собою в різні періоди його розвитку як особистості, тобто в динаміці її становлення. Реалізація такого підходу вимагає розробки спеціальних критеріїв, що не збігаються з критеріями, прийнятими для оцінки обов'язкових для всіх результатів навчання.

Добре відомо, що багато учнів мають великий запас знань, але виявляють некритичність, несамостійність в оцінці явищ і подій соціального життя, не керуються отриманими знаннями у своїх діях і вчинках; виявляють безпорадність в організації своєї навчальної праці.

Слід зазначити, що дидактичні і психологічні критерії оцінок не збігаються між собою.

Дидактичні критерії оцінок фіксують, в основному, рівні засвоєння і характер використання знання (відтворення за зразком, застосування знань у заданому напрямку, їхнє використання в нових нестандартних ситуаціях).

Для фіксації рівнів засвоєння знань використовується навчальний матеріал різної складності, розробляються системи задач і вправ різних труднощів. Так, на думку дидактів, засвоєння знань «відбувається на трьох рівнях: усвідомленого сприйняття і запам'ятовування, що зовні виявляється в точному чи близькому відтворенні, у застосуванні знань за зразком чи в подібній ситуації, у творчому застосуванні знань, тобто в новій, раніше не знайомій учню ситуації».

Психологічні критерії оцінок повинні в більшій мірі фіксувати не рівень засвоєння знань, а характер організації діяльності учня по оволодінню їхнім змістом. Без критеріїв, спрямованих на аналіз і оцінку розумової діяльності кожного учня, важко розраховувати, що сучасна школа зможе формувати індивідуальність учня.

В даний час виділяють три основних напрямки в розробці проблеми контролю й оцінки знань.

Перший напрямок виділяє якість знань як інтегральний показник засвоєння змісту навчальної програми. Важливим критерієм оцінки знань при цьому є їхня відповідність змісту навчання – оцінюється науковість, істинність, глибина, міцність, системність, узагальненість і т.п. Про якість знань учня судять по характеру відтворення ним навчального предмету.

Оцінка засвоєння знань здійснюється за ступенем відповідності заданого наукового знання і засвоєного, а також за обсягом засвоєного. Іншими словами, оцінюється зміст і обсяг наукової інформації.

Другий напрямок у визначенні критеріїв оцінки досягнень учня акцентує увагу педагога на виявлення не тільки змісту засвоєних знань, але і на методах їхнього одержання, тобто на характер організації навчальної діяльності, що сприяє (чи перешкоджає) міцному і повному засвоєнню змісту наукової інформації. Сюди відноситься оцінка педагогом різних логічних операцій, якими володіє учень, у тому числі раціональними прийомами обробки наукової інформації (складання плану-конспекту, прочитаного по підручнику тексту, організація усного повідомлення, написання письмового твору і т.п.).

Цим оцінюється не сам зміст знань, а культура організації розумової роботи, характер її виконання, куди відносяться: уміння працювати з книгою, підручником, різними джерелами інформації, культура усної і письмової мови.

Очевидно, що оцінка того, що засвоїв учень і як він засвоював, проробляючи навчальний матеріал, визначається різними, хоча і взаємозв’язаними критеріями.

Покажемо на прикладі. Учень, відповідаючи урок, добре відтворює науковий зміст матеріалу, викладеного в підручнику. Його відповідь є повною, точною, правильною. Учитель виставляє йому відповідну (високу) оцінку. Але якщо поцікавитися тим, як він планував свою роботу по оволодінню навчальним матеріалом, якими розумовими прийомами користався, то виявляється, що, крім багаторазового прочитання і відтворення тексту підручника, ніякими іншими прийомами він не володіє. За цим критерієм він не може розраховувати на високу оцінку. І тоді, яку ж оцінку йому виставляти?

Очевидно, необхідні диференційні підходи до оцінки з використанням двох взаємозалежних критеріїв – результату і процесу роботи. Значення виявлення процесуальної сторони засвоєння, її оцінку педагогом у практиці недооцінювати не можна. Проте досить розповсюдженою є така ситуація, при якій два учні одержують за ту саму роботу однакову оцінку (гарну чи погану), але досягають вони цієї оцінки різними шляхами.

Один учень, в основному, повторює вказівки і дії педагога на уроці, працює строго за зразком, в усьому наслідуючи йому.

Інший активно шукає власні шляхи і засоби вирішення поставленої педагогом задачі, пробує, помиляється, а тому не досягає позитивного результату (і не оцінюється педагогом високо). Але йому хочеться, щоб оцінили його активні пошуки, а педагог оцінює тільки результати виконання роботи.

Як показують дослідження вчених І.С.Якиманської, О.С.Якуніної, чим старше учні, тим для них більш значущі є процесуальні аспекти їхньої навчальної роботи. Вони виявляють велику цікавість до чернеток, схем, що відбивають процесуальну сторону їхньої навчальної роботи (її проміжні етапи), причому цінують нестандартні підходи до її виконання. Але в школі, і в ПТНЗ, на жаль, має місце така ситуація, при якій чернетки учнів не аналізуються і не оцінюються педагогом. Більше того, високу оцінку ставлять звичайно за роботу без виправлень, без «помарок», що суперечить мисленню як творчому процесу, що має індивідуальну природу.

Третій напрямок обґрунтування критеріїв оцінки ефективності засвоєння знань виходить із представлення про процес засвоєння як суб'єктної діяльності учня, обумовленої особливостями його психологічної організації. Адже добре відомо, що той самий програмний матеріал різні діти засвоюють по різному, у залежності від переважного у них виду пам'яті, уяви, типу мислення й ін. особистісних особливостей, які педагог повинний виявити і спиратися на них при оцінці індивідуальних особливостей учня.

Отже, оцінка можливостей учня в ході засвоєння знань повинна складатися з трьох різних, але дуже сполучених критеріїв: дидактичного, логічного і психологічного. Їх важко розмежувати, можна тільки акцентувати увагу на кожному з них.

 

Контрольні запитання та завдання

 

В чому полягає педагогічна спрямованість технології особистісно-орієнтованого навчання?

Розкрийте основні принципи особистісно-орієнтованого підходу.

Проаналізуйте зміст трьох складових особистісно-орієнтованого підходу.

Яку роль в особистісно-орієнтованому навчанні відіграє рефлексія?

В чому полягає сутність оцінки діяльності учня?

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 208. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия