Студопедия — Мета і завдання дисципліни, її місце в навчальному процесі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мета і завдання дисципліни, її місце в навчальному процесі






Мета викладання дисципліни «Соціальний менеджмент» полягає в наданні студентам базових знань з основ теорії та практики соціального управління; про закономірності, принципи, методи, форми та механізми управління різноманітними явищами та процесами сучасного суспільства, як на мікрорівнях, так і на макрорівнях.

Завдання вивчення дисципліни:

У результаті вивчення дисципліни «Соціальний менеджмент» студент повинен навчитися раціонально проектувати управлінські відносини та здійснювати ефективні перетворювальні впливи на соціальні об’єкти та процеси, людей, які беруть у них участь, задля отримання бажаних для управлінця результатів.

В результаті вивчення дисципліни фахівець повинен знати: предмет, завдання, теоретичні та методологічні засади соціального менеджменту як наукової галузі; сучасні та історичні погляди на соціальний менеджмент; особливості перебігу соціальних процесів та управління соціальними механізмами; закони, принципи, методи та функції соціального менеджменту; суть менеджменту соціальної роботи; складові соціального планування та соціального прогнозування.

Підготовлений фахівець повинен вміти: застосовувати наукові методи до розгляду соціальних процесів та механізмів; розмежовувати соціальне управління та інші типи управлінської діяльності; аналізувати програми та проекти соціального менеджменту.

 

 

1.2. Тематичний план дисципліни

 

№ п/п Назва тем
1. Тема 1. Соціальний менеджмент як галузь наукового знання Лекція 1.1. Роль соціального менеджменту у функціонуванні та розвитку суспільства. Предмет та об’єкт соціального менеджменту. Наукові підходи до визначення соціального менеджменту. Практичне заняття 1.1. Поняття соціального менеджменту та його структура. Місце теорії та практики соціального менеджменту в системі управління. Основні категорії теорії соціального менеджменту.
2. Тема 2.Сутність, зміст та методологічні основи соціального менеджменту Лекція 2.1. Сутність управління. Основні види та форми соціального менеджменту. Специфіка та особливості соціального менеджменту. Практичне заняття 2.1. Інституціалізація теорії та практики соціального менеджменту. Соціальне управління та самоуправління
3. Тема 3.Історія виникнення соціального менеджменту Лекція 3.1. Основні умови виникнення соціального менеджменту. Основні наукові школи, теорії та концепції соціального менеджменту. Практичне заняття 3.1. Особливості факторів формування соціального менеджменту. Сучасні тенденції теорії та практики соціального управління.
4. Тема 4.Закони та принципи соціального менеджменту Лекція 4.1. Сутність та особливості поняття законів соціального менеджменту. Основні закони та принципи соціального управління. Практичне заняття 4.1. Поняття соціальних законів та закономірностей. Сутність поняття соціальної доктрини. Сутність, зміст та структура принципів соціального управління.
5. Тема 5.Функції та методи соціального менеджменту Лекція 5.1. Сутність, зміст та види основних функцій соціального менеджменту. Лекція 5.2. Сутність, зміст та види основних методів соціального менеджменту. Практичне заняття 5.1. Функції соціального менеджменту. Циклічний характер процесу соціального менеджменту. Практичне заняття 5.2. Методологічна база теорії та практики соціального менеджменту. Сутність та класифікація методів соціального управління.
6. Тема 6.Система соціального менеджменту Лекція 6.1. Сутність системного підходу в управлінні. Основні підходи до вивчення управлінських систем. Практичне заняття 6.1. Поняття системи соціального менеджменту та її властивості. Характеристика підсистем соціального менеджменту.
7. Тема 7.Управлінські відносини та діяльність Лекція 7.1.Сутність та зміст управлінських відносин. Структура, характер, види і рівні управлінських відносин. Стилі та типии управління. Практичне заняття 7.1.Поняття управлінських відносин, їх місце та роль у системі суспільних відносин. Управлінські відносини відповідальності, організації, дисципліни, ініціативи.
8. Тема 8.Менеджмент соціальної роботи: макро- та макрорівень Лекція 8.1.Визначення сутності та змісту менеджменту соціальної роботи. Типологія менеджменту соціальної роботи. Лекція 8.2. Закони, принципи та методи менеджменту соціальної роботи. Соціальна політика як стратегія менеджменту соціальної роботи. Практичне заняття 8.1. Управлінські відносини в системі менеджменту соціальної роботи. Закони, принципи та методи менеджменту соціальної роботи. Практичне заняття 8.2. Особливості функцій та принциів менеджменту соціальної роботи.
9. Тема 9.Соціальний контроль та ефективність управління Лекція 9.1. Сутність та зміст соціальної ефективності управління в суспільстві. Критерії та показники ефективності управління. Практичне заняття 9.1. Сутність та види аналізу і оцінювання ефективності управління. Соціальний контроль за управлінською діяльністю. Комплексний характер результатів соціального менеджменту.
10. Тема 10. Програми та проекти соціального менеджменту Лекція 10.1. Сутність і зміст соціального програмування, проектування, прогнозування, моделювання, цілепокладання, соціальної координації, мотивації, контролю. Практичне заняття 10.1. Поняття програми та проекту соціального менеджменту. Інформаційне забезпечення соціального менеджменту. Поняття комплексної програми соціального управління.
11. Тема 11. Стратегічне цілепокладання та управлінське рішення Лекція 11.1. Сутність та завдання цілепокладання. Стратегічне управління. Практичне заняття 11.1. Цілепокладання: зміст та завдання. Типи та види управлінських рішень. Рівні прийняття управлінських рішень.
12. Тема 12.Соціальне планування та прогнозування Лекція 12.1. Особливості соціального планування та прогнозування. Практичне заняття 12.1.Планування та прогнозування у соціальному менеджменті: суть, етапи та методи.
  Тема 13.Сучасні технології соціального менеджменту Лекція 13.1. Поняття технологій соціального менеджменту. Інформаційні технології в системі соціального менеджменту. Інноваційні технології соціального розвитку. Практичне заняття 13.1.Форми і види технологій соціального менеджменту. Наукова класифікація технологій соціального менеджменту.
14. Тема 14.Соціальна політика підприємства і її використання в управлінні персоналом Лекція 14.1. Соціальна політика підприємства: зміст, роль та особливості. Практичне заняття 14.1.Поняття соціальної політи та соціального забезпечення. Об’єкти та суб’єкти соціальної політики. Напрями, завдання та принципи соціальної політики.

 

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 202. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия