Студопедия — II. Створення колонок в MS Word, робота з ними
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

II. Створення колонок в MS Word, робота з ними






Вступ

У Word є можливість оформлення тексту у виді колонок, текст кожної з якої є продовженням тексту попередньої колонки. Як колонка може бути оформлений текст у всьому документі, від поточної позиції текстового курсору і до кінця документа, у довільній частині документа, а також (якщо в документі створенні кілька розділів) у поточному розділі.

Операції підприємств (підприємців) між собою та з фізичними особами, що пов'язані з прийманням і видачею готівки під час проведення розрахунків через касу з відображенням цих операцій у відповідних книгах обліку (касові операції) оформляються касовими ордерами, видатковими відомостями, розрахунковими документами, документами за операціями із застосуванням платіжних карток, іншими касовими документами, які, згідно із законодавством України, підтверджували б факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) готівкових коштів.

Приймання готівки в каси проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства.

Про приймання підприємствами готівки в касу за прибутковими касовими ордерами видається засвідчена відбитком печатки цього підприємства квитанція (що є відривною частиною прибуткового касового ордера) за підписами головного бухгалтера або працівника підприємства, який на це уповноважений керівником.


I. Порядок зберігання готівки, цінностей у сховищах банку

Банк – комерційна юридична особа, для якої надання послуг зі зберігання входить до переліку послуг у сфері банківської діяльності.(мал. 1) Отже, банк – це спеціальний суб’єкт. Мотивом при наданні послуг при зі зберігання цінностей без відповідальності за вміст сейфу є те, що банк, здійснюючи свої головни функції, пов’язані з прийняттям і зберіганням цінностей, уже зазнав необхідних витрат на забезпечення системи охорони і тому надання ще однієї послуги, яку можна позначити як додаткову, не пов’язане зі значними витратами, а може принести лишеприбуток.Наймачем (орендарем, клієнтом) може бути фізична та юридична особа.

Мал. 1 Банк

Договір укладається у простій письмовій формі. Оскільки банк надає можливість користуватися сейфом без контролю зі свого боку, він може передбачати в тексті договору будь_які обмеження, наприклад заборонити розміщувати в сейфі токсичні, отруйні та інші хімічні речовини, наркотичні засоби, зброю тощо.

Банк визначає для підприємств порядок використання готівки, отриманої з каси й з виторгу, а також порядок здійснення розрахунків готівкою. Установи банків видають підприємствам готівку в межах наявних на рахунках коштів на підставі грошових чеків установленої форми із вказівкою цільового призначення отриманої готівки.

При здійсненні розрахунків готівкою підприємств між собою й із громадянами продавці зобов’язані надавати покупцям обліку розрахункові документи (товарний або касовий чек, розрахункову квитанцію, рахунок-фактуру, акт закупівлі товарів), які підтверджували б розрахунок готівкою за придбані товари (роботи, послуги).

У деяких випадках дозволяється проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій, з використанням розрахункових книжок і книг обліку доходів і видатків.Прийом, зберігання й витрата готівки здійснюється підприємствами через їхні каси.

Касові операції на підприємстві проводить касир, що несе повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих їм цінностей і за можливі втрати у зв’язку з неправильним їхнім збереженням. При прийманні на роботу керівник підприємства укладає з касиром договір про індивідуальну матеріальну відповідальність. Касир не має права передоручати виконання своєї роботи іншим особам.

Прийом готівки касою підприємства проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженим керівником підприємства. Прийом грошей повинен підтверджуватися квитанцією із цими самими підписами, а також підписом касира, і, крім того, вона повинна бути засвідчена печаткою (штампом) підприємства.

Видача готівки з каси підприємства проводиться за видатковими касовими ордерами або за іншими належним чином оформленими документами. Документи на видачу коштів підписуються керівником і головним бухгалтером підприємства або особами, ними уповноваженими. Касир повинен видавати гроші тільки особі, зазначеному у видатковому ордері, за умови пред’явлення одержувачем паспорта (посвідчення, пропуски). В окремих випадках можлива видача грошей за дорученням, оформленим у встановленому порядку. Виплати, що пов’язані з оплатою праці, стипендій, здійснюються підприємствами, як правило, за платіжними відомостями без складання видаткового касового ордера на кожний одержувача.

Всі надходження й видачі готівки в національній валюті підприємства враховують у касовій книзі. Касова книга – це книга встановленої форми, у якій відображаються операції з готівкою й здійснюється облік готівки в касі підприємства. Кожне підприємство, що має касу, веде тільки одну касову книгу, аркуші якої повинні бути пронумеровані, прошнуровані, скріпленою печаткою підприємства.

Запису в касовій книзі ведуться у двох екземплярах, другі екземпляри аркушів повинні бути відривними й служать звітом касира. Наприкінці робочого дня касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок грошей у касі наступного дня. Другі відривні аркуші (копію записів у касовій книзі за день), що є звітом касира, передають до бухгалтерії разом із прибутковими й видатковим касовими документами під розписку в касовій книзі.

1.1. Зберігання цінностей

Зберігання цінностей в банку, перевіряється виконання посадовими особами, відповідальними за схоронність цінностей, низки дій у присутності представника охорони.(мал.2)

1) перевірка перед відкриттям сховища цінностей наявності (відсутності) ознак ушкоджень дверей, замків, розписи посадових осіб кредитної організації у контрольному журналі прийому під охорону здоров'я та здачі з-під охорони сховища цінностей;

2) перевірка перед закриттям сховища цінностей:

- запевняння залишків, інших цінностей головний бухгалтер (його заступник);

- внесення змін до сховище цінностей книжок, документів, готівки та інших цінностей;

- закриття на ключ всіх металевих шаф, стелажів, сейфів і візків, що використовуються зберігання цінностей, після закінчення операцій незалежно від наявності у них цінностей;

- дотримання процедури прийому сховища цінностей під охорону представником охорони під розпис в контрольному журналі прийому під охорону здоров'я та здачі з-під охорони сховища цінностей;

- відповідності залишків цінностей, відображених у книзі (книгах) обліку готівки та інших цінностей, даним про залишках на лицевих рахунках відповідних балансових рахунку також ін.

Мал.2Зберігання цінностей

Попри те що, що умови договору зберігання цінностей між банком і клієнтом визначаються самими сторонами, оскільки спеціальних вимог до цього виду збереження і укладеним у зв'язку з цим договору немає, тим щонайменше, необхідно вказувати наступний приблизний перелік зобов'язань сторін. Так, банк зобов'язаний:

- забезпечити схоронність майна, переданого на відповідальне збереження, з його приєднання до сховище банку досі його видачі клієнту;

- видати клієнту виписки із його особового рахунку, довідки про стан його рахунки;

- забезпечити конфіденційність інформацію про майні клієнта, переданому на відповідальне збереження до банку;

- письмово повідомляти клієнта про зміну умов зберігання майна, знаходиться в рахунку клієнта.

Клієнт зі свого боку зобов'язується:

1. своєчасно у обсязі виробляти послуги банку з обслуговування його рахунків;

2. вчасно забрати майно при закритті рахунків;

3. своєчасно повідомити банк про зміну адреси чи інших своїх реквізитів та інших.

За загальним правилом цінності зберігаються у банку до запитання клієнтом, зокрема до ранку календарного дня, наступного у день доставки цінностей на приміщення банку, тобто початку робочого дня касового вузла, відповідно, до відкриття сховища цінностей банку. Порядок запитання і продовжити терміни доставки цінностей клієнту визначаються договором.

Підприємства мають право зберігати у своїй касі готівку, отримувану в установі банку для виплат, що належать до фонду оплати праці, а також пенсій, стипендій, дивідендів, понад установлений ліміт каси протягом трьох робочих днів, включаючи день отримування готівки в банку. А для здійснення вказаних виплат працівникам віддалених підрозділів підприємств залізничного транспорту і морських портів - протягом п'яти робочих днів, включаючи день отримування готівки в банку. Готівка, одержана в банку на інші виплати, повинна видаватись підприємством своїм працівникам у той самий день. Суми готівки, отримані в банку і не використані протягом визначених строків, повертаються підприємством до банку не пізніше наступного робочого дня банку або можуть залишатися в його касі (у межах встановленого ліміту).

1.2. Порядок здачі готівки до каси банку

Для того, щоб здати готівкову виручку в банк, підприємство може скористатись послугами інкасації або здійснити це самостійно. Якщо підприємство бажає здавати виручку в банк самостійно, то воно може це зробити протягом робочого дня. (мал.3)

Мал.3 Виручка

Якщо виручка здається протягом операційного дня, то кошти зараховуються на рахунок підприємства того ж операційного дня.

Якщо кошти вносяться у вечірню касу, то вони зараховуються на рахунок підприємства не раніше наступного робочого дня. Якщо виникає необхідність здавати виручку у вхідний день, можна звернутись до найближчого відділення відповідного банку, яке працює у цей день. Кошти будуть зараховані на рахунок наступного робочого дня.

Приймання та облік готівки підприємствамипроводиться із застосуванням касових апаратів або товарно-касових книг. Кожне підприємство, що має касу, веде тільки одну касову книгу. Записи до касової книги проводяться касиром після одержання або видачі грошей за кожним прибутковим касовим ордером і видатковим документом. Щоденно, наприкінці робочого дня, виводиться залишок грошей у касі на наступне число і передається до бухгалтерії як звіт.

Якщо діяльність підприємства пов'язана з необхідністю приймати готівкові кошти від фізичних осіб - клієнтів підприємства, то можна укласти угоду з банком про прийняття готівкових коштів від фізичних осіб на користь юридичних осіб у системі.

1.3. До підприємств можуть застосовуватися такі штрафні санкції:

- за перевищення встановлених лімітів каси;

- не оприбуткування у касах готівки;

- перевищення встановлених строків використання виданої під звіт готівки;

- витрачання готівки з виручки на виплати, пов'язані з оплатою праці, за наявності податкового боргу;

- використання одержаних в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням;

- проведення готівкових розрахунків без платіжного документу, який

підтверджував би сплату покупцем готівки.

1.4. Зберігання цінностей у банку

Крім банківських операцій банки мають право укладати з клієнтами ряд супутних правочинів.У банківських сейфах або спеціальних приміщеннях дозволяється зберігати різноманітні речі, за винятком зброї, токсичних, радіоактивних, наркотичних, вибухонебезпечних речовин, а також інші предмети зазначених у договорі. Існують різні види договорів за участю банку як професійного зберігача, передбачених цивільним кодексом:

1. договір на зберігання цінностей. У цьому разі банк приймає на зберігання цінні речі без забезпечення будь-яких особливих умов зберігання;

2. договір про надання індивідуального банківського сейфа(його частини або спеціального приміщення).

При уклданні договору на зберігання цінностей у банку поняття «цінність» є родовим стосовно таких понять, як документи, цінні папери, дорогоцінні метали,каміння, інші коштовності, що мають індивідуальні ознаки.(мал.4)

Факт укладання договору зберігання посвідчується іменнимдокументом, за пред’явлення якого цінності, що зберігаються, повертаються поклажодавцю

мал.4.Цінності або його довіреним особам. Цей документ не є цінним папером, а лише підтверджує факт укладання договору.

Договір зберігання цінностей у банку є оплатним. Умови договору визначають самі сторони з урахуванням загальних положень ЦК України про зберігання,оскільки спеціальних вимог до цього виду зберігання закон не встановлює.

Готівка обігової (операційної) каси та інші цінності повинні зберігатися в грошових сховищах — спеціально обладнаних охоронною сигналізацією коморах, а в них — у вогнетривких сейфах під відповідальність керівника, головного бухгалтера і завідувача каси банку.

1.5. Зберігання ключів (дублікатів ключів)

Всі сховища цінностей, сейфи, металеві шафи, в яких зберігається готівка і цінності, повинні мати дублікати ключів, які з докладним описом вкладаються в пакет, обшиваються тканиною і опечатуються печатками службових осіб, відповідальних за схоронність цінностей.(мал.5)

Мал. 5 Дублікати ключів

Ключі відгрошових сховищ повинні знаходитися: перший ключ — узавідувача каси; другий — у керівника банку; третій — у головного бухгалтера.

При розміщенні у декількох сховищах, на стелажах (полицях) цінностей одного і того ж виду або грошових білетів чи монети одного і того ж номіналу по кожному такому сховищу, стелажу (полиці) складається «Опис цінностей» за встановленою формою із зазначенням у ньому дати і суми фактичного вкладення.

Усі бланки суворої звітності (чекові та вкладні книжки, трудові та вкладені у них квитанційні книжки, акції, облігації, сертифікати, векселі тощо) обліковуються на відповідних позабалансових рахунках як у книжках, так і в окремих аркушах.

Бланки суворої звітності, що знаходяться в грошовому сховищі, обліковуються за їх видами в «Книзі обліку залишків бланків суворої звітності»

Видача цінностей із грошових сховищ здійснюється під розписку в «Книзі обліку видачі з комори та інших грошових сховищ грошових білетів та інших цінностей для обробки, контрольного перерахування, ревізії та повернення у сховище», записи в якій проводяться за видами цінностей, а грошових білетів з резервних фондів, крім того,— за номіналом.

Прийняті грошові білети, монети й інші цінності в грошових сховищах обліковуються в «Книзі обліку готівки обігової (операційної) каси й інших цінностей» та «Книзі обліку грошей у резервних фондах». Ці книги заповнює завідувач каси. Стелажі (полиці), візки, сейфи і металеві шафи, незалежно від наявності в них цінностей, повинні бути замкнені на ключ.

1.6. Закриття сховищ цінностей філій

Сховище цінностей – це спеціально обладнане приміщення (сейф, депозитна система), що використовується для зберігання готівки та інших цінностей, технічний стан якого відповідає нормативно-правовим актам.(мал.6)

Мал.6 Сховище цінностей

Філія - відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Філія не є юридичною особою. При прийманні готівки і цінностей у сховища цінностей службові особи, відповідальні за схоронність цінностей (особи, на яких покладені такі обов'язки відповідно до наказу по установі банку), особисто перевіряють:

· грошові знаки - повні, неповні і збірні пачки за кількістю корінців і надписами на накладках, не запаковані - з поаркушним перерахуванням, монету - за написами на ярликах, прикріплених до мішків;

· банкноти, перераховані і сформовані завідуючим касою в пачки, що залишаються в операційній касі на наступний день, обв'язуються шпагатом хрестоподібно без накладення пломби (печатки), а грошові знаки, з яких не можна сформувати повні корінці, - обандеролюються, але не пакуються в пачки;

· монета, перерахована і розфасована завідуючим касою, що знаходиться в залишку операційної каси, в розмірі, який не перевищує щоденної потреби, може зберігатися в сховищі цінностей або сейфі в розфасованому вигляді на лотках, в пакетах (роликах) - за кількістю пакетів, роликів і в сумах, зазначених на них. Монета, що знаходиться на лотках, приймається в оголошеній завідуючим касою сумі;

· грошові знаки, попередньо підготовлені для видачі, - за написами на ярликах, прикріплених до мішків (візків); іноземну валюту і валютні платіжні документи, сформовані за видами, номіналами і упаковані в порядку, визначеному Положенням про здійснення операцій з готівковою іноземною валютою установами Відкритого акціонерного товариства "Державний ощадний банк України", затвердженим постановою правління ВАТ "Ощадбанк" від 03.06.2003 р. № 99 (із змінами і доповненнями), у повні, неповні і збірні пачки - за кількістю корінців і написами на накладках, а монету в опломбованих мішках - за позначками на прикріплених до них ярликах. Окремі грошові знаки і платіжні документи, а також монету, не упаковану в установленому порядку в мішки, - шляхом суцільного перерахування;

· банківські метали - у







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 163. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия