Студопедия — Облік зареєстрованого капіталу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Облік зареєстрованого капіталу






 

Зареєстрований капітал відображає сукупність вкладів, внесених засновниками при створенні та забезпеченні наступної діяльності товариства в обмін на корпоративні права. У Цивільному кодексі України зареєстрований капі­тал визначено як суму внесків засновників господарського товариства, що визначає мінімальний розмір майна господарського товариства й гарантує інтереси його кредиторів.

Для узагальнення інформації про стан та зміни розміру зареєстрованого капіталу призначено пасивний балансовий рахунок 40 «Зареєстрований капітал», характеристику якого наведено у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 –­ Характеристика рахунка 40 «Зареєстрований капітал»

Назва та номер рахунка Призначення рахунка Відображення інформації за операціями із зареєстрованим капіталом
На рахунку 40 В обліковому регістрі У звітності
за дебетом за кредитом
           
«Зареєстрований капітал» Для обліку та узагаль­нення інформації про стан та рух зареєстро­ваного капіталу госпо­дарського товариства Відображається зменшення (вилучення) статутного капіталу Відображається збільшення статутного капіталу Журнал 7 Рядок 1400 Балансу (форма 1); графа 3 Звіту про власний капітал

 

Рахунок 40 «Зареєстрований (пайовий) капітал» має такі субрахунки:

– 401 «Статутний капітал»;

– 402 «Пайовий капітал»;

– 403 «Інший зареєстрований капітал»;

– 404 «Внески до незареєстрованого статутного капіталу».

На субрахунку 401 «Статутний капітал» відображається статутний капітал господарських товариств, державних і комунальних підприємств. За кредитом субрахунку 401 «Статутний капітал» відображається збільшення статутного капіталу, за дебетом – його зменшення (вилучення).

На субрахунку 402 «Пайовий капітал» відображається і узагальнюється інформація про суми пайових внесків членів споживчого товариства, колективного сільськогосподарського підприємства, житлово-будівельного кооперативу, кредитної спілки та інших підприємств, що передбачені установчими документами. Пайовий капітал – це сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для провадження його господарсько-фінансової діяльності. Аналітичний облік за субрахунком 402 «Пайовий капітал» ведеться за видами капіталу.

На субрахунку 403 «Інший зареєстрований капітал» відображається зареєстрований капітал інших підприємств, зокрема приватних підприємств, формування якого передбачено в установчих документах.

На субрахунку 404 «Внески до незареєстрованого статутного капіталу» відображаються внески, які надходять для формування статутного капіталу, зокрема акціонерного товариства, після його оголошення і до реєстрації відповідних змін до установчих документів. Сальдо субрахунку 404 після реєстрації статутного капіталу в установленому порядку списується у кореспонденції із кредитом субрахунку 401 «Статутний капітал», а у разі якщо підприємству відмовлено у реєстрації статутного капіталу, у кореспонденції з дебетом субрахунку 404 відображаються операції з повернення активів, які надходили як внески.

Аналітичний облік статутного капіталу ведеться за видами капіталу у розрізі засновників, учасників, акціонерів господарського товариства.

Залишок рахунка № 40 «Зареєстрований капітал» має відповідати розміру статутного капіталу, зафіксованого в установчих документах господарського товариства. Зміни розміру статутного капіталу здійснюються після внесення відповідних змін до установчих документів товариства, що є підставою для відображення інформації на рахунку № 40 «Зареєстрований капітал».

У відповідності до чинного законодавства статутний капітал господарських товариств підлягає сплаті учасниками до закінчення першого року з дня державної реєстрації таких товариств. Зазначені операції зумовлюють погашення заборгованості засновників за внесками до статутного капіталу. За умови повної оплати всіх раніше випущених акцій чи повного внесення учасниками своїх вкладів зареєстрований капітал буде повністю оплачений, що надасть право у майбутньому змінювати його розмір. Такі зміни відображаються у бухгалтерському обліку після перереєстрації установчих документів товариства та визначення у них нового розміру зареєстрованого капіталу.

Розглянемо формування статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю «Стіл ЛТД».

Приклад 1. Два засновника Льода О.Б. та Вербовий В.Я. уклали установчий договір про створення товариства з обмеженою відповідальністю. Розмір статутного капіталу в установчих документах прийнято 4 000000 грн. Частка Льоди О.Б. у статутному капіталі товариства – 85%, а Вербового В.Я. – відповідно – 15%. У засновницькому договорі засновники домовились про здійснення внесків під час заснування товариства, наступним чином:

Льода О.Б. – 300 000 грн. грошовими коштами на поточний рахунок і внесенням виробничого приміщення справедливою вартістю 400000 грн.;

Вербовий В.Я. – внесенням будівельних матеріалів на суму 200000 грн. і виробничих запасів на суму 100000 грн.

Відповідні записи формування власного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю представимо нижче:

1. В момент здійснення внесків засновниками робимо такі записи:

Внесок Льоди О.Б. грошовими коштами:

Дт 311 «Поточні рахунки в національній валюті» – 300 000

Кт 404 «Внески до незареєстрованого статутного капіталу» – 300 000

Внесення Льодою О.Б. виробничого приміщення:

Дт 103 «Будинки та споруди» – 400 000

Кт 404 «Внески до незареєстрованого статутного капітал» – 400 000

Внесення Вербовим В.Я. будівельних матеріалів:

Дт 205 «Будівельні матеріали» – 200 000

Кт 404 «Внески до незареєстрованого статутного капіталу» – 20 000

Внесення Вербовим В.Я. виробничих запасів:

Дт 201 «Сировина й матеріали» – 100 000

Кт 404 «Внески до незареєстрованого статутного капіталу» – 10 000

2. На дату реєстрації товариства та його статуту в органах державної реєстрації зараховується внески під час заснування товариства з обмеженою відповідальністю як внеску до статутного капіталу:

Внесок до статутного капіталу Льоди О.Б.

Дт 404 «Внески до незареєстрованого статутного капіталу» – 700 000

Кт 401 «Статутний капітал» – 700 000

Внесок до статутного капіталу Вербового В.Я.

Дт 404 «Внески до незареєстрованого статутного капіталу» – 300 000

Кт 401 «Статутний капітал» – 300 000

Законом України «Про господарські товариства» суб’єктам господарювання, у тому числі товариствам з обмеженою відповідальністю, надано право змінювати розмір зареєстрованого капіталу. Підпунктом 2 пункту 4 статті 145 Цивільного кодексу України визначено, що прийняття рішення про зміну розміру зареєстрованого капіталу відноситься до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю. Таке рішення закріплюється протоколом зборів учасників та вважається прийнятим, якщо за нього проголосували засновники, які сукупно володіють більш як 50-ма відсотками загальної кількості голосів учасників товариства з обмеженою відповідальністю.

Збільшення розміру зареєстрованого (пайового) капіталу товариств з обмеженою відповідальністю здійснюється шляхом додаткових внесків засновників та реінвестування прибутку за умови внесення всіма учасниками таких товариств вкладів до зареєстрованого капіталу у повному обсязі.

У системі рахунків бухгалтерського обліку порядок відображення операцій із збільшення зареєстрованого капіталу товариств з обмеженою відповідальністю наведено у таблиці 2.2.

Таблиця 2.2 – Кореспонденція рахунків, субрахунків з обліку збільшення зареєстрованого (пайового) капіталу товариств з обмеженою відповідальністю

 

№ з/п Зміст господарських операцій Кореспонденція рахунків, субрахунків
Дебет Кредит
       
  Відображено збільшення розміру зареєстрованого капіталу товариства з обмеженою відповідальністю    
  Засновниками товариства в рахунок погашення заборгованості до зареєстрованого капіталу внесено:    
– основні засоби    
– інші необоротні матеріальні активи    
– нематеріальні активи    
– акції іншого суб’єкта господарювання 14, 35  
– виробничі запаси    
– товари    
– грошові кошти до каси товариства    
– грошові кошти на поточний рахунок товариства    
  Направлено частину нерозподіленого прибутку на збільшення зареєстрованого капіталу товариства    

 

Зменшення зареєстрованого (пайового) капіталу товариства з обмеженою відповідальністю здійснюється у порядку, встановленому установчими документами, та допускається після повідомлення усіх кредиторів. На законодавчому рівні визначено наступні основні випадки зменшення розміру зареєстрованого капіталу товариства з обмеженою відповідальністю:

1) за добровільним рішенням загальних зборів учасників товариства;

2) при неповній сплаті засновником своєї частки протягом першого року з дня реєстрації товариства;

3) якщо після закінчення другого чи кожного наступного фінансового року вартість чистих активів товариства з обмеженою відповідальністю є меншою від розміру статутного капіталу;

4) вихід одного (кількох) учасників зі складу засновників товариства з обмеженою відповідальністю. Засновники мають незаперечне право у будь-який час вийти із товариства незалежно від згоди інших учасників та зобов’язані не пізніше, ніж за три місяці повідомити про свій намір, якщо інше не передбачено Статутом.

На ТОВ «Стіл ЛТД» в 2013 році було здійснено збільшення розміру статутного капіталу до 4000 000 грн. Був проведений запис:

Дебет 46 Кредит 40 2295500 грн.

Оскільки на ТОВ «Стіл ЛТД» виходу засновника не було, то розглянемо на умовному прикладі порядок виходу засновника із товариства.

Приклад 2. ТзОВ «Веселка» зареєстроване 14 січня 2006 року із статутним капіталом 840 000 грн. У березні поточного року із товариства виходить один з його учасників – Дмитрик Олег Ігорович, частка якого у статутному капіталі становить 15%.

На момент виходу із складу засновників Дмитрика О.І. розмір нерозподіленого прибутку Товариства складає 210 000 грн. Загальними зборами учасників товариства прийнято рішення передати Дмитрику О.І. за його згодою наступні активи:

– автомобіль, справедливою вартістю 96000 грн. Первісна вартість автомобіля становила 85 600 грн., а сума нарахованого зносу – 8 600 грн.; грошові кошти, зараховані на особовий рахунок засновника, у сумі 52 900 грн.

Порядок відображення в системі рахунків бухгалтерського обліку операцій про вихід засновника із ТзОВ «Веселка» наведено у таблиці 2.3.

 

 

Таблиця 2.3 – Бухгалтерські проведення з обліку зменшення зареєстрованого (пайового) капіталу при виході учасника з ТзОВ «Веселка»

№ з/п Зміст господарських операцій Кореспонденція рахунків Сума, грн.
Дебет Кредит
         
  Відображено виникнення заборгованості перед Дмитриком О.І. при його виході із Товариства:      
– на частку у зареєстрованого капіталі 840 000 грн. × 0,15 = 126 000 грн.      
– на частку у нерозподіленому прибутку 210 000 грн. × 0,15 = 31 500 грн.     31 500
  Зменшено розмір зареєстрованого (пайового) капіталу на частку Дмитрика О.І., який виходить із Товариства      
  Автомобіль за залишковою вартістю переведено до складу «необоротних активів та груп вибуття» 85 600 грн. – 8 600 грн. = 77 000 грн.     77 000
  Списано знос автомобіля, переведеного до складу необоротних активів та груп вибуття     8 600
  Визнано дохід у сумі справедливої вартості переданого автомобіля     96 000
  Відображено податкове зобов’язання за податком на додану вартість      
  Списано залишкову вартість переданого автомобіля     77 000
  Відображено погашення заборгованості перед Дмитриком О.І.:      
– на справедливу вартість переданого автомобіля      
– у сумі зарахованих грошових коштів на особовий рахунок засновника     52 900

 

Таким чином, основним джерелом формування власних коштів підприємства є статутний капітал — це сукупність коштів, вкладених у підприємство його власником (власниками). Порядок формування статутного капіталу регулюється законодавством та засновницькими документами.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 185. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия