Студопедия — Олданылу саласы
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Олданылу саласы






Політика розподілу – це організація оптимальної збутової мережі для ефективного продажу товарів, включаючи створення мережі оптових і роздрібних магазинів, складів проміжного збереження, пунктів техобслуговування і виставкових залів, визначення маршрутів товароруху, організацію транспортування, систем навантаження–розвантаження, питання логістики.

Поняття розподілу об'єднує регулювання всіх заходів, спрямованих на переміщення продукту в просторі і часі від місця виробництва до місця споживання.

Політику розподілу зазвичай розглядають у двох аспектах. Перший передбачає пошук відповідей на запитання: як правильно побудувати ефективну систему розподілу, сформувати канали збуту, скільки і яких посередників залучити до збутової діяльності. Другий аспект стосується організації фізичного переміщення товарів, їх транспортування і складування

Існування проблеми розподілу товарів викликане тим, що місце виробництва і місце споживання товарів здебільшого не збігаються. Для процесів виробництва і споживання також характерні часові і просторові невідповідності. Отже, часові і просторові розбіжності між процесами виробництва і споживання ініціюють створення системи розподілу, існування якої дає змогу забезпечувати споживачів товарами та послугами.

Складнощі у вирішенні проблем розподілу зумовлені двома такими моментами:

· у виборі каналів і систем розподілу завжди існують альтернативи, тобто достатньо велика кількість можливих варіантів вирішення цієї проблеми. Фірма повинна вибрати найприйнятніший варіант;

· вибір каналів і систем розподілу належить до стратегічних рішень підприємства. Їхня зміна зазвичай неможлива в короткі терміни.

З розподілом пов'язані всі рішення, які можуть існувати під час організації потоків, які супроводжують рух товару від виробника до кінцевого споживача і користувача. Ці рішення націлені на ефективну взаємодію всіх суб'єктів маркетингової системи щодо забезпечення переміщення підготовленого до продажу конкретного товару певної кількості і якості, в конкретний час і конкретне місце.

Реалізація продукції здебільшого провадиться через посередників, кожний з яких формує відповідний канал розподілу.

Використання посередників у сфері розподілу вигідно передусім для виробників. Вони у цьому разі мають справу з обмеженим колом зацікавлених осіб у реалізації продукції. Крім того, забезпечується широка доступність товару під час спрямування його безпосередньо споживачу. За допомогою посередників скорочується кількість прямих контактів виробника і споживача.

Основні причини, що зумовлюють використання посередників:

· організація процесу розподілу потребує наявності певних фінансових ресурсів;

· створення оптимальної системи розподілу припускає, що суб'єкт ринку, який організовує і здійснює збут, володіє відповідними знаннями і досвідом щодо кон'юнктури ринку, методів розподілу і торгівлі;

· завдяки контактам, досвіду і спеціалізації кваліфікованіші посередники і з меншими витратами забезпечують широку доступність товару і доведення його до цільових ринків.

Різні організації – виробничі, комерційні (спеціалізовані на роздрібній чи оптовій торгівлі), транспортні фірми, страхувальники та багато інших, поєднують свої зусилля, створюючи канали розподілу, які дають їм змогу швидко, ефективно і скоординовано постачати товари промисловим підприємствам і кінцевим споживачам і, відповідно, задовольняти їхні потреби і запити.

Канали розподілу переміщують товари і послуги від виробників до споживачів. Вони долають бар'єри часу, відстані і права власності, які відділяють товари і послуги від тих, хто ними користуватиметься. Учасники каналу розподілу – виробники, оптові і роздрібні торгівці та інші виконують у каналі одну або кілька функцій. До ключових функцій належать і:

· Інформація – збирання і представлення результатів маркетингових досліджень і інформації щодо макро- і мікросередовища маркетингу.

· Просування – створення і розповсюдження в рекламних цілях переконливої інформації щодо пропозиції.

· Контакт – знаходження потенційних покупців і встановлення з ними відповідних відносин.

· Адаптація – формування і пристосування пропозиції до потреб споживачів, включаючи такі дії, як сортування, збирання, монтаж, пакування, маркування тощо.

· Переговори – провадження переговорів щодо ціни та інших пунктів пропозиції для того, щоб передати право власності або право володіння.

· Фізичний розподіл – транспортування і зберігання товарів.

· Фінансування – купівля товарів і використання фондів на покриття витрат і забезпечення роботи каналу.

Перші п'ять функцій допомагають укладати угоди, останні три – виконувати укладені угоди.

Зазвичай усі ці функції мають такі три особливості: використовують обмежені ресурси, ефективніше працюють на основі спеціалізації і можуть переходи від одних учасників до інших. Зміна функцій дає змогу посереднику не тільки зменшувати витрати виробника і підтримувати низькі ціни, а й додавати свою ціну, щоб відшкодувати вартість своєї роботи. Для підтримки низького рівня витрат функції потрібно покладати на тих учасників каналу, які можуть виконувати їх найефективніше.

Першочерговим завданням під час створення каналів розподілу є визначення числа необхідних функцій процесу розподілу та суб'єктів, які здійснюватимуть ці функції.

До характеристик каналу розподілу належить довжина і ширину каналу. Довжину каналу розподілу визначає кількість посередників, через яких товар проходить на шляху від виробника до споживача.

Кожного посередника, який перебуває між виробником і кінцевим споживачем і бере участь у розподілі товару, вважають рівнем каналу розподілу. Отже, рівень каналу розподілу – будь-який посередник, що виконує ту чи іншу роботу з наближення товару до споживача. Розрізняють канали нульового рівня, однорівневі, дворівневі та трирівневі канали розподілу.

Канал нульового рівня, або канал прямого маркетингу, складається з виробника, який продає свій товар безпосередньо споживачам (через відділ збуту, філію, мережу фірмових магазинів, посилкову торгівлю тощо).

Однорівневий канал має одного посередника – роздрібного торгівця. Це можуть бути дилери, брокери, агенти.

Дворівневий канал складається з двох посередників. На споживацькому ринку – це оптовик і роздрібний торгівець, на промисловому – промисловий дистрибутор і дилери.

Трирівневий канал складається з оптовика, дрібнооптового торгівця, роздрібного торгівця (рис. 2).

Практики вважають, що формування більш ніж трирівневого каналу недоцільне, оскільки існує пряма залежність між рівнями каналу розподілу і кінцевою ціною товару – що більше рівнів у каналі розподілу, то дорожче доведеться за товар сплачувати споживачу.

Рис. 2. Канали розподілу різних рівнів

Ширина каналу розподілу визначає кількість незалежних учасників на кожному рівні каналу. Кількість незалежних посередників, своєю чергою, ініціюється стратегією охоплення цільового ринку, яку використовує виробник під час формування каналу розподілу.

Бурхливий розвиток комунікаційних технологій, розповсюдження та зростання значення Інтернету в житті сучасної людини не може не змінити способи і методи закупівель, купівельної поведінки, ставлення до проблем задоволення потреб. Фахівці вважають, що однією з ознак маркетингу третього тисячоліття мають стати електронні канали розподілу. Засновані на Інтернеті, електронні канали розподілу можуть змінити сам "ландшафт" структури розподілу. Фізичну реальність магазинів і торгівельних центрів може бути витіснено віртуальними торговими пасажами й універмагами, а купівля в кіберпросторі зможе замінити для мільйонів споживачів нудні й часовитратні відвідування магазинів.

 

ЕРЕЖЕ

 

 

№___ дана түпнұсқа

Көшірме № _________

Астана – 2015

АЛҒЫСӨЗ

 

1. Жұмыс тобымен ӘЗІРЛЕНГЕН.

Жұмыс тобының жетекшісі – Қоғамдықпен байланыс және маркетингтік зерттеулер бойынша бөлім басшысы – Серікбаев М.Ж.

2 Қоғамдықпен байланыс және маркетингтік зерттеулер бойынша бөліммен ЕНГІЗІЛГЕН;

3 «КАЗГЮУ Университеті» АҚ Басқарма Төрағасының «____»___________ 2015 ж. № _________ бұйрығымен БЕКІТІЛГЕН ЖӘНЕ ҚОЛДАНЫСҚА ЕНГІЗІЛГЕН.

4 ӘЗІРЛЕУШІЛЕР:

«КАЗГЮУ Университеті» АҚ Құқықтық қамтамасыз ету басқармасының бастығы – Крушинский М.А.;

Қоғамдықпен байланыс және маркетингтік зерттеулер бойынша бөлімінің бас маманы – Кузербаев Д.М.

5 САРАПТАМАЛЫҚ ТОП:

Басқарма Төрағасының орынбасары – бас бухгалтер Коробко Н.М.

Басқарма Төрағасының орынбасары – Құдайбергенов Г.Б.

6 ТЕКСЕРУ КЕЗЕҢДІЛІГІ 1 жыл

7 АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛІП ОТЫР

Осы Ереже «КАЗГЮУ Университеті» АҚ Басқарма Төрағасының рұқсатысыз толық немесе ішінара жариялана, тираждала және таратыла алмайды.

Мектеп түлектерінің арасында

«Мәңгілік ел – 2050» конкурсын өткізу тәртібі туралы

ЕРЕЖЕ

олданылу саласы

1.1. Мектеп түлектерінің арасында «Мәңгілік ел – 2050» конкурсын өткізу тәртібі туралы осы Ереже (бұдан әрі – Ереже) оқушыларды әлеуметтік қолдау, оларға қосымша әлеуметтік кепілдіктер ұсыну мақсатында, сонымен қатар оқу үрдісіндегі жоғары көрсеткіштері үшін ынталандыру және көтермелеу ретінде қазақ хандығының 550 жылдығын мерекелеу аясында әзірленген.

1.2. Осы Ереже «КАЗГЮУ Университеті» АҚ (бұдан әрі –Университет) барлық бөлімшелерінде қолдану үшін міндетті.

1.3. Осы Ереже «КАЗГЮУ Университеті» АҚ-да оқу үшін конкурс қатысушылары мен жеңімпаздарына жеңілдік беру тәртібі мен рәсімін анықтау мақсатында «КАЗГЮУ Университеті» АҚ-да және оның құрылымдық бөлімшелерінде ішкі қолдануға арналған.

2. Нормативтік сілтемелер

2.1. Осы Ереже Қазақстан Республикасының Конституциясына, Қазақстан Республикасының «Білім беру туралы» Заңына, Қазақстан Республикасының өзге де нормативтік-құқықтық актілеріне, оның ішінде Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің нормативтік және нұсқаулық құжаттарына, «КАЗГЮУ Университеті» АҚ Жарғысына, «КАЗГЮУ Университеті» АҚ атқарушы органының (Басқармасының), Ғылыми кеңестің, сонымен қатар шешімдеріне, «КАЗГЮУ Университеті» АҚ Басқарма Төрағасының бұйрықтарына қатаң сәйкестікте әзірленген.

3. Белгілеулер мен қысқартулар

3.1. Осы Ережеде келесі белгілеулер мен қысқартулар пайдаланылған:

ҚР БҒМ – Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министрлігі;

ҚҚБ – Құықтық қамтамасыз ету басқармасы;

БЕҚТжББ – Бухгалтерлік есеп жүргізу, қаржы, талдау және бюджеттеу басқармасы;

ҚБжМЗБ- Қоғамдықпен байланыс және маркетингтік зерттеулер бойынша бөлімі;

ЖМ – Жоғары мектеп;

4. Жауапкершілік және уәкілеттеліктер

4.1. Осы Ереже «КАЗГЮУ Университеті» АҚ Басқарма Төрағасының бұйрығымен бекітіледі.

4.2. Осы Ереже талаптарының Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасына және «КАЗГЮУ Университеті» АҚ әкімшілігінің ішкі актілеріне сәйкестігі үшін жауапкершілікті ҚҚБ бастығы артады.

4.3. Осы Ережеде көрсетілген талаптарды енгізу және орындау, Ереженің нақты кезеңдерін орындау бойынша қызметті ұйымдастыру және үйлестіру үшін жауапкершілікті ҚБжМЗБ бастығы артады.

4.4. Бөлімшедегі құжаттардың сақталуы және рұқсатсыз көшірмесінің жасалуы, және «КАЗГЮУ Университеті» АҚ-ның қызметтік ақпараттарының таратылуы үшін жауапкершілікті құрылымдық бөлімшелердің басшылары артады.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 159. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия